- 14 Mayıs 2010
- 5.146
- 13.429
- 448
- Konu Sahibi Kozlenmis patates
-
ah ah çocukluğumun en manyak günü bir sürü bebe belik koşarak gökkuşağının altından geçmeye çalıştık altındnan geçince zengin oluyormuşuzÖmer Seyfettin in Gökkuşağı diye bir kitabı vardı, kız gökkuşağının altından geçip erkek olduğunu düşünüyormuydu, hayal mi ediyordu, o geldi aklıma
kıyafet derken iç çamaşırları mahrem olan yer:))))) kıyafetle nasıl yıkanıcakmışız :)) iyimiş yaa....
haha birinin üstünden atlayarak geçtiysem ay yazık cüce kalmasın diye bir daha geçtiğimi bilirimUstunden gecersen cuce kalirsinla yarisirVe biz bunu yedik cocuklugumuzda.Mantik olarak cuce degilim ki cuce kalayim diyecegim ama o zamanki hayalgucuyle kuculur kisalirim diye dusundum sanirim.
valla dertleri neyse bizimle.karekedi geçince saçını çekince uzarmışşş birazını değil hepsini toplayıp deli gibi çekerdim maksat eşit uzasınneler yemişiz biz yahu, milletin çocukluğumuza karşı ne garezi varmış anlamadım
kıyafet derken iç çamaşırları mahrem olan yer
valla dertleri neyse bizimle.karekedi geçince saçını çekince uzarmışşş birazını değil hepsini toplayıp deli gibi çekerdim maksat eşit uzasın
e canım işte çamasır varken iki lifle geç güneşlen demiyoruz yaeee nasıl yıkıcam :)) o zaman wc yede gitmeyelim onu da donumuza yapalım :))))
Kızım 5-6 yaşlarındayken onun psikolojisini etkileyecek çok büyük bir hata yaptım, çok yakın bir komşumuz ağır hastaydı, kızım dede diyordu, kızımla yaşıt torunları vardı, onlarda evdedir diye kızımıda alıp geçmiş olsuna gittim, durumu çok ağır olduğundan yatakta hareketsiz yatıyordu, torunları da başka eve göndermişler, kısa bir süre de olsa dedesi bildiği komşumuzu o halde gördü, dede 3-5 gün sonra öldü, ölümünü kendimce açıkladım ama maalesef miniğim aylarca hergün legolardan mezar yapıp içine yattı, dedeyi böyle gömdüler değil mi anne dedi.Bana kalırsa direkt ebeveyn ölümü hariç, o yaşta ölüm kavramını öğrenmelerine gerek yok.
Bir yakınımızın çocuğu vardı, bana bir keresinde şey demişti. Annem ölünce, biz onu mezara götüreceğiz, sonra babam bana yeni anne alacak. Ben şok oldum tabi.
Annesi de o dönem kanserdi çocuğun, sonra vefat etti.
Alın size aile içi ölüm eğitimi. Çocuk annem çürüyecek falan demişti hatta tam hatırlamıyorum.
Daha ölüm doğal bir şey öğrensin diyenler var. Ben ona şaşırdım. Anlayamadığı şeyi nasıl öğrensin?Kızım 5-6 yaşlarındayken onun psikolojisini etkileyecek çok büyük bir hata yaptım, çok yakın bir komşumuz ağır hastaydı, kızım dede diyordu, kızımla yaşıt torunları vardı, onlarda evdedir diye kızımıda alıp geçmiş olsuna gittim, durumu çok ağır olduğundan yatakta hareketsiz yatıyordu, torunları da başka eve göndermişler, kısa bir süre de olsa dedesi bildiği komşumuzu o halde gördü, dede 3-5 gün sonra öldü, ölümünü kendimce açıkladım ama maalesef miniğim aylarca hergün legolardan mezar yapıp içine yattı, dedeyi böyle gömdüler değil mi anne dedi.
O kadar pişman oldum ki onun psikolojisini böyle etkilediğim için, bir daha ölüm kavramını tam anlayana kadar hiçbir ağır hastaya, cenazeye götürmedim.
Ölümü onların yaşına uygun bir şekilde elbette anlatabiliriz ama eğitim vereyim, öğreteyim derken onların minicik dünyalarını alt üst etmeye hakkımız yok, okullarında böyle bir hakkı olmamalı.
Tamam doğum kadar doğal ama çocuklar için bir travma, yaşadıklarımızı anlattım işte, ki aylarca Legolardan mezar yapıp içine yatınca anne olarak sinirleriniz bozuluyor çocuğunuzun o haline.Daha ölüm doğal bir şey öğrensin diyenler var. Ben ona şaşırdım. Anlayamadığı şeyi nasıl öğrensin?
Şu yaşımda ben bile başa çıkamıyorum, vücudu burada ama neden hareket etmiyor, eksik olan ne? Diye düşünüp duruyorum bazen.
Kaldı ki minicik çocuk nasıl anlasın şunları?
Doğru olanı yapmışsınız, bu konuda okudum 6 yaşındaki kızını mezarlığa mı cenazeye mi ne götürmüş. Kendi vereceği karar ama ben çocuk olsam bunu istemezdim.Tamam doğum kadar doğal ama çocuklar için bir travma, yaşadıklarımızı anlattım işte, ki aylarca Legolardan mezar yapıp içine yatınca anne olarak sinirleriniz bozuluyor çocuğunuzun o haline.
Ben ne yaptım diyorsunuz ve durumu düzeltmek için ne yapacağınızı şaşırıyorsunuz.
Yoksa bende ölen kardeşimi vb anlattım kızıma, mezarlığı ziyaret etmek istedi götürdüm ama bu olay bana ders olduğundan kaldırabileceği ve kavrayacağı yaşta yaptım bunu.
Babam öldüğünde kızım 15 yaşındaydı, buna rağmen uzun süre mezarlığa girmek istemedi, kaldıramam anne dedi sokmadım illa geleceksin diye, kendini hazır hissettiğinde kendi teklif etti götürdüm.
Bende sevdiklerimi kaybettiğimde bu yaşıma rağmen derinden etkileniyorum, yapamıyorum elimde değil.
Kızımın yaşadığı o travma çok şükür ki ilk ve son oldu, çok vicdan yaptım ve hatamdan ders çıkardım o dönem.Doğru olanı yapmışsınız, bu konuda okudum 6 yaşındaki kızını mezarlığa mı cenazeye mi ne götürmüş. Kendi vereceği karar ama ben çocuk olsam bunu istemezdim.
Çocuğun yeri mezarlık değil lunaparktır o yaşta. Zaten büyüyünce hayatın gerçekleri ile sırasıyla yüzleşecek. Büyütmeyelim çocukları erkenden, çocukluklarını yaşasınlar ne olur ki?
Yine de tebrikler üstesinden gelebilmişiniz. Yine de ebeveyni olarak en doğrusunu siz bilirsiniz.Kızımın yaşadığı o travma çok şükür ki ilk ve son oldu, çok vicdan yaptım ve hatamdan ders çıkardım o dönem.
Bazen bilmeden bazı şeyler yapıyoruz ebeveyn olarak, çocukların dünyasında nelere yol açtığını fark edemiyoruz.
Katılıyorum, anne babaların bilgisi dışında hiç kimse buna okullarda dahil çocukları hiçbir yere götüremez, götürmemeli, yok öyle büyükler öyle istedi deyip çocukları oraya buraya götürmek, bu seminer olur, lunapark olur fark etmez, ben bilmeliyim okul çocuğumu nereye götürüyor, belki göndermeyeceğim, belki gittiği yerde karşılacağı durumla ilgili bilgi alıp öyle karar vereceğim gidip gitmemesine.Yine de tebrikler üstesinden gelebilmişiniz. Yine de ebeveyni olarak en doğrusunu siz bilirsiniz.
Ama bu konuda ebeveyn iradesinin dışında işgüzarlık edilmiş, cidden üzüldüm yani.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?