• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Anaokulu öğrencisi annesine 'ölmek' istediğini söyleyince gerçek ortaya çıktı

Vallaha işte cahildik, soramadık hocaya hocam siz donla mı yıkanıyorsunuz diye. Ama şimdi olsa sorardım :deli:
Ben hiç sevmezdim bu adamı. O da bilirdi sevmediğimi. Yazılılardan yüksek aldığım için sözlüleri sıfır verip karneme din dersini 0 (sıfır) düşürdü. Lise sonum, okulda derece yapmışım, ortalamam 5 üzerinden 4,71; din sıfır olduğu için takdir alamıyorum. Düşünsene. Şimdi bu kul hakkı değil mi mesela? Çıplak yıkanmadın ama bir öğrencinin hakkına girdin, onu ne yapacağız?

Ben kızıma işte bir şekilde anlatmaya çalışıyorum anlayacağı şekilde ölümü bir gün anne sen yaşlanma falan diye başladı ben ölmeyim falan şu kadar yıl sonra daha çok var gibi işte atıyorum 90 yıl sonrayı anlamıyor ki sonuçta çocuk bende sen ölmeyeceksin ölümsüzlük iksiri vericem sana dedim devamında o zaman yapayanlız kalırım siz içmeyeceksiniz diye başladı ağlamaya ne yapacağımı valla şaşırdım şimdi bu çocuğa ölümü nasıl anlatıyım ben :işsiz:

kızım var..6 yaşlarında...ölümü 3-4 yaşlarında öğrendi...ölüm bu...yaşamak kadar doğal,gerçek...en yakınım öldüğünde yanımda tuttum..(derken,görmedi tabii)..kabristana birlikte gittik...dua ettiğimi ,onun için üzüldüğümü ama onu çok sevdiğimi unutmadığımı ve unutmayacağımı ara sıra ziyaret edeceğimi öğrendi.bence bilmeli....ayağı taşa takılıp düştüğünde canının acıyacağını bilmesi kadar gerçek bir şey olduğunu öğrenmesini istedim...ara sıra gideriz kabristan ziyaretlerine...anneler gününde,,,bayramlarda,,ve çok özlediğimde....tat lı kızım yarım ağzıyla daha 3 yaşlarında sübhaneke yi okudu koca teyzemize....

kızıma insanların önce bebek olarak dünyaya geldiklerini yavaş yavaş büyüdüklerini çok uzun bir zaman yaşadıktan sonra yaşlandıklarını ve öldüklerini söyledim.öldüklerinde yattıkları yeri işaret ederek artık orada uyuduklarını söyledim...çok doğal karşıladı....ama ne cennetten ne adını bile anmak istemiyorum ne c.......den bahsettim....bana göre soyut kavramlar...

kısacası hiç olumsuz geri bildirim almadım....bu konuda hiç sorun yaşamadım...naçizane ,,,bizde durum böyle...

kızım var..6 yaşlarında...ölümü 3-4 yaşlarında öğrendi...ölüm bu...yaşamak kadar doğal,gerçek...en yakınım öldüğünde yanımda tuttum..(derken,görmedi tabii)..kabristana birlikte gittik...dua ettiğimi ,onun için üzüldüğümü ama onu çok sevdiğimi unutmadığımı ve unutmayacağımı ara sıra ziyaret edeceğimi öğrendi.bence bilmeli....ayağı taşa takılıp düştüğünde canının acıyacağını bilmesi kadar gerçek bir şey olduğunu öğrenmesini istedim...ara sıra gideriz kabristan ziyaretlerine...anneler gününde,,,bayramlarda,,ve çok özlediğimde....tat lı kızım yarım ağzıyla daha 3 yaşlarında sübhaneke yi okudu koca teyzemize....

kızıma insanların önce bebek olarak dünyaya geldiklerini yavaş yavaş büyüdüklerini çok uzun bir zaman yaşadıktan sonra yaşlandıklarını ve öldüklerini söyledim.öldüklerinde yattıkları yeri işaret ederek artık orada uyuduklarını söyledim...çok doğal karşıladı....ama ne cennetten ne adını bile anmak istemiyorum ne c.......den bahsettim....bana göre soyut kavramlar...

kısacası hiç olumsuz geri bildirim almadım....bu konuda hiç sorun yaşamadım...naçizane ,,,bizde durum böyle...

canım işte siz birebir eğitim vermişsiniz çocuğunuza,
neden nasıl etkileneceğini en iyi siz bilirsiniz zaten.

peki çocuğunuz hiç bunları bilmezken 50 çocukla birlikte ölüm ile ilgili bir ders almasını ister miydiniz?

ben bunu eleştiriyorum, yoksa çocuklara yeri ve zamanı olduğu zaman elbette her türlü bilgiyi vermeliyiz. sadece ya bunu pedagojik eğitim almış kişiler yapsın ya da çocuğu çok iyi tanıyan anne-baba veya kardeş üstlensin bu görevi.
diğer kişilerin kaş yapayım derken göz çıkarmışlığı ilk değil ki.

6 yasindaki Kızım bana geçen anne açlıktan öleceğim 10 yıldır yemek yemedim dedi:eek:.zaman kavramını henüz tam anlamıyla anlamayan bir çocuk için 'uzun zaman sonra'ne zamandır? kızım icin 20 gün sonra falan obilir belki .Bizde annemi ziyarete gider dua ederiz anlatırım neyin ne olduğunu ama anlama kapasitesi karşısında zorlanmamak elde değil biz ne zaman öğrendik ki bu kavrami ben annem ölene dek mezarlık nedir bilmedi mesela.onlar çocuk hatta küçük 7 yas yegenimde orada idi ey ruh uyan diye ellerini havaya kaldırarak bağırdı biz sasirdik:ruh::KK57: onlar için o dönemler oyundan ibaret biz anlatiriz ama onların dünyası farkli kafasında ne olarak algiladigini ölümü bilemeyebiliriz ve ilerleyen dönemde anlatmak daha mantikli hersey yeri ve zamanı geldiğinde diye düşünüyorum.

canım işte siz birebir eğitim vermişsiniz çocuğunuza,
neden nasıl etkileneceğini en iyi siz bilirsiniz zaten.

peki çocuğunuz hiç bunları bilmezken 50 çocukla birlikte ölüm ile ilgili bir ders almasını ister miydiniz?

ben bunu eleştiriyorum, yoksa çocuklara yeri ve zamanı olduğu zaman elbette her türlü bilgiyi vermeliyiz. sadece ya bunu pedagojik eğitim almış kişiler yapsın ya da çocuğu çok iyi tanıyan anne-baba veya kardeş üstlensin bu görevi.
diğer kişilerin kaş yapayım derken göz çıkarmışlığı ilk değil ki.
Bana kalırsa direkt ebeveyn ölümü hariç, o yaşta ölüm kavramını öğrenmelerine gerek yok.
Bir yakınımızın çocuğu vardı, bana bir keresinde şey demişti. Annem ölünce, biz onu mezara götüreceğiz, sonra babam bana yeni anne alacak. Ben şok oldum tabi.
Annesi de o dönem kanserdi çocuğun, sonra vefat etti.
Alın size aile içi ölüm eğitimi. Çocuk annem çürüyecek falan demişti hatta tam hatırlamıyorum.

O kadar zor ki olum ben 20 yaşında iken vefat eden annemi ve evlenen babamı hala kabullenmeye zorlanirken minicik çocuk bunu bu şekilde öğrenmemeli çok acımasızca ve üzücü benim dünyam kaldıramaz ki bu durumu o küçücük için bu inanin korkunç tek kelime ile kuzum allah kolaylik versin .

Bana kalırsa direkt ebeveyn ölümü hariç, o yaşta ölüm kavramını öğrenmelerine gerek yok.
Bir yakınımızın çocuğu vardı, bana bir keresinde şey demişti. Annem ölünce, biz onu mezara götüreceğiz, sonra babam bana yeni anne alacak. Ben şok oldum tabi.
Annesi de o dönem kanserdi çocuğun, sonra vefat etti.
Alın size aile içi ölüm eğitimi. Çocuk annem çürüyecek falan demişti hatta tam hatırlamıyorum.

zaten yetişkinlerin daha çok eğitime ihtiyacı var.

şuna ne dersin;
4-5 yaşlarında çocuğun dedesi ölmüş, babannesi de diyor ki "deden öldü, ben de ölünce seni kim sevecek bakalım"...

Çocuklara dini eğitim tam da bu yaşlarda verilmeli. Sonra istesen de almaz. Yalan söylemenin kötü bir davranış olduğunu pat diye ergenken verirsen alır mı çocuk. Çocuklar ölünce cennete gider doğru sadece eksik anlatilmis. Bunun için daha üstü kapalı bir şekilde zamanında gerçekleşmesi gerektigiyle ilgili bir şeyler de ilave edilseymis bu sıkıntılar olmazdı. Ayrıca tabiki peygamber sevgisi de Atatürk sevgisi de ayrı ayrı asilanmali cocuklara. Sanırım bu semineri verenler ya çocuk eğitiminden anlamıyor ya da iyi hazirlanmamislar.

zaten yetişkinlerin daha çok eğitime ihtiyacı var.

şuna ne dersin;
4-5 yaşlarında çocuğun dedesi ölmüş, babannesi de diyor ki "deden öldü, ben de ölünce seni kim sevecek bakalım"...
Önemli kuramlar soyut kavramların anlaşılamayacağını savunurken, çocuk psikolojisinden bihaber yetişkinler düşünmeden güya eğitim veriyorlar. Tamam hayatın gerçeği de sen kocaman halinle başa çıkamıyorken 4 yaşındaki çocuk nasıl başa çıksın ölümle? Bunu beklemek hayal gibi bir şey. Ayrıca öyle çok hafife almayın, 3-6 özellikle mühim bir devredir, orası sıkıntılı geçmişse büyük ihtimalle yetişkinliği de kötü olacaktır.

Çocukların doğmak ve ölmek kavramlarını bilmesi gerek . Benimde oğlum o yaşlarda .

Bir insanın doğumu ve ölümünü durup dururken değil ama konu geldiğinde ona anlattım .

Bir başkasının anlatmasını istemem . Sadece din değil , örneğin cinselliği de benden başkasından öğrensin istemem .

Ben sağda solda kulağıma çalınan yalan yanlış bilgilerin kafa karışıklığı ile büyüdüm , o bunu yaşamasın isterim .

Ölüm hassas bir konu . Biz koca kazıkları etkiliyor .

Cennet/cehennem kavramlarından bu yaşlarda kaçınmak gerek .
Pedagogumuz bize yaşadığı bir örneği anlatmıştı . Babası ölen 7 yaşlarında bir çocuğa üzülmesin diye , baban ölmedi Allah onu yanına aldı , Allah sevdiklerini yanına alır , cennet şöyle güzel böyle güzel baban cennete gitti diye anlatmış aile .
Sonuç;
Çocuk babasını ondan aldı diye Yaradana öfkeli , çocuk Allah sevdiklerini alır denildiği için kendinin sevilmediğini ve kötü olduğunu düşünüyor , çocuk onları bırakıp cennete gittiği için babasına kızgın .

Kuru üzüm için bile istiyorum/istemiyorum formu yollayan okullar bunuda veli bilgilendirmesi dahilinde yapmalıydı .

Ki bana kalsa 6 yaş için hiç yapmsınlar.

Ben tam 6 yaşındaydım ve bembeyaz sakalı olan bir dede vefat etmişti ve taziye gelene dedenin saka dagiltilmisti .ben aklim erince onun sakal değill pişmanıye olduğunu anladim:kk77: bunu annem bilemez benim dünyamda kurdugum sey bu ne kadar etkilendim her pişmaniye:halay: yediggimde aklıma gelir.

Hepimiz demek magdur olmusuz. 5-6 yaslarindayim.Mahallede oynarken bir teyze karpuz getirdi bir koca tepsi.Biz de yemege basladik.Butun teyzelerde sokakta o sira.Bir tanesi cagirdi o anda beni.Sen solak misin dedi.Tuttu sol elimi bu elinle mi yiyosun dedi.Ben evet dedim.Gunahh,bu elinle yersen seytan elini once kemirir sonra yakar ölünce dedi.Sagla yemeye basladim korkudan.Beceremiyorum tabi..Annem farketti.Teyzeyi bir guzel sivadi sonra ben de yine sol elime kavusmusum :) Cocuklugumuzu bu hurafelerle mahvettiler.

kim ne derse desin ben çocuğuma kendim anlatmak isterim. vay efendim şunu yaparsan yanarsın edersin diye çocukları korkutanları da Allah bildiği gibi etsin

hiçbir hurafe yoktur ki gökkuşağının altından geçersen cinsiyet değiştirirsin kadar psikopat olmasın.. yok yani ülkedeki hurafelere bakarsak iyi gelmişiz yine bu zamana :KK53:

Ustunden gecersen cuce kalirsinla yarisir :D Ve biz bunu yedik cocuklugumuzda.Mantik olarak cuce degilim ki cuce kalayim diyecegim ama o zamanki hayalgucuyle kuculur kisalirim diye dusundum sanirim.:KK53:

hiçbir hurafe yoktur ki gökkuşağının altından geçersen cinsiyet değiştirirsin kadar psikopat olmasın.. yok yani ülkedeki hurafelere bakarsak iyi gelmişiz yine bu zamana :KK53:
Ömer Seyfettin in Gökkuşağı diye bir kitabı vardı, kız gökkuşağının altından geçip erkek olduğunu düşünüyormuydu, hayal mi ediyordu, o geldi aklıma:KK48:

Back