• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Anaokulu öğrencisi annesine 'ölmek' istediğini söyleyince gerçek ortaya çıktı

Çocukların doğmak ve ölmek kavramlarını bilmesi gerek . Benimde oğlum o yaşlarda .

Bir insanın doğumu ve ölümünü durup dururken değil ama konu geldiğinde ona anlattım .

Bir başkasının anlatmasını istemem . Sadece din değil , örneğin cinselliği de benden başkasından öğrensin istemem .

Ben sağda solda kulağıma çalınan yalan yanlış bilgilerin kafa karışıklığı ile büyüdüm , o bunu yaşamasın isterim .

Ölüm hassas bir konu . Biz koca kazıkları etkiliyor .

Cennet/cehennem kavramlarından bu yaşlarda kaçınmak gerek .
Pedagogumuz bize yaşadığı bir örneği anlatmıştı . Babası ölen 7 yaşlarında bir çocuğa üzülmesin diye , baban ölmedi Allah onu yanına aldı , Allah sevdiklerini yanına alır , cennet şöyle güzel böyle güzel baban cennete gitti diye anlatmış aile .
Sonuç;
Çocuk babasını ondan aldı diye Yaradana öfkeli , çocuk Allah sevdiklerini alır denildiği için kendinin sevilmediğini ve kötü olduğunu düşünüyor , çocuk onları bırakıp cennete gittiği için babasına kızgın .

Kuru üzüm için bile istiyorum/istemiyorum formu yollayan okullar bunuda veli bilgilendirmesi dahilinde yapmalıydı .

Ki bana kalsa 6 yaş için hiç yapmsınlar.
Aynı sorun benim tanıdığımın başına da geldi.Anneleri doğumda öldü.Babaları nasıl söylemesi gerektiğini bilmediği için pedagoga götürdü.Aynı şeyleri söylemişler.Hala öldüğünü kabullenmek istemiyor,isyan ediyor.

istismar deyince aklımıza hemen cinsel istismar geliyor halbuki çocuğu belli yaştan önce evde veya okulda din dayatması yapmak da çocuk istismarıdır. resmen evrensel olmayan şeylerle beynini doldurup onun hayatına ipotek koymaktır bu. siz başka ülkede doğsanız başka dine inanacaktınız o yüzden bırakın çocuk ileride kendi inancını ya da inançsızlığını belirlesin. sizin gibi dayatmalarla inanmasın.

Katılıyorum, anne babaların bilgisi dışında hiç kimse buna okullarda dahil çocukları hiçbir yere götüremez, götürmemeli, yok öyle büyükler öyle istedi deyip çocukları oraya buraya götürmek, bu seminer olur, lunapark olur fark etmez, ben bilmeliyim okul çocuğumu nereye götürüyor, belki göndermeyeceğim, belki gittiği yerde karşılacağı durumla ilgili bilgi alıp öyle karar vereceğim gidip gitmemesine.
Kesinlikle katılıyorum. Hadi o mekanda başına iş geldi çocuğumun ya da alerjisi var herhangi bir maddeye? Yani zihinsel zarardan çok fiziksel olan da mühim.
Bir de illa kavram öğretilecekse doğru/ yanlış verilsin. Neden dişlerini fırçalamalı, neden elini yıkamalı, arkadaşlarıyla neden kavga etmemeli gibi şeyler verilsin. Bunları bitirdik de sıra yaşamla ölüme mi geldi Tanrı aşkına? Yürümeden koşmaya çalışıyoruz he cidden.

Ben annemi kaybettiğimde 20 yaşındaydım hastanede meyve istemiş aldığımızda ise nasip olmadan vefat etmişşti 1 hafta gelip meyve yemesini bekledim ağladım sızladım ama giden gitti geri gelir mi aylarca gelir diye bekledim ama gelmedi ben kabullenmemişim o yaşımda minicik çocukların kabullenmesini düşünemiyorum görünürde kabullenmiş gibi görünebilir belki ama iç dünyasında nasıl karşılar etkilenir bunu anlayamayız diye düşünüyorum.

Kesinlikle katılıyorum. Hadi o mekanda başına iş geldi çocuğumun ya da alerjisi var herhangi bir maddeye? Yani zihinsel zarardan çok fiziksel olan da mühim.
Bir de illa kavram öğretilecekse doğru/ yanlış verilsin. Neden dişlerini fırçalamalı, neden elini yıkamalı, arkadaşlarıyla neden kavga etmemeli gibi şeyler verilsin. Bunları bitirdik de sıra yaşamla ölüme mi geldi Tanrı aşkına? Yürümeden koşmaya çalışıyoruz he cidden.
Elbette, yani hadi buradaki mevzu ailelerin bilgisi dışında çocukların seminere götürülmesi, bu bir lunaparkta olabilirdi, bir müze gezisi de olabilirdi, belki orada çocuklara birşeyler ikram edecekler, misal bazı yerler çocukları özendirmek teşvik etmek için kek, çikolata, şeker, süt vb dağıtabiliyor, çocuğun süt ürünlerine alerjisi olabilir, içinde gluten olan hiçbirşeyi yememesi lazımdır belki, kızımın arkadaşları var, dışarda hiçbirşey yiyemiyorlar, düşünsenize o çocuklara içinde gluten içerikli ürünler verildiğini ve çocuklarında yediğini.

Elbette, yani hadi buradaki mevzu ailelerin bilgisi dışında çocukların seminere götürülmesi, bu bir lunaparkta olabilirdi, bir müze gezisi de olabilirdi, belki orada çocuklara birşeyler ikram edecekler, misal bazı yerler çocukları özendirmek teşvik etmek için kek, çikolata, şeker, süt vb dağıtabiliyor, çocuğun süt ürünlerine alerjisi olabilir, içinde gluten olan hiçbirşeyi yememesi lazımdır belki, kızımın arkadaşları var, dışarda hiçbirşey yiyemiyorlar, düşünsenize o çocuklara içinde gluten içerikli ürünler verildiğini ve çocuklarında yediğini.
İşte eğitim ciddi bir iştir, ağır sorumluluk taşır. Millet bir çocuğun eğitimi karşısında afallarken, eğitim kurumları ağır sorumluluk altına giriyorlar. Öyle ise taşımaları gerek.

istismar deyince aklımıza hemen cinsel istismar geliyor halbuki çocuğu belli yaştan önce evde veya okulda din dayatması yapmak da çocuk istismarıdır. resmen evrensel olmayan şeylerle beynini doldurup onun hayatına ipotek koymaktır bu. siz başka ülkede doğsanız başka dine inanacaktınız o yüzden bırakın çocuk ileride kendi inancını ya da inançsızlığını belirlesin. sizin gibi dayatmalarla inanmasın.

Katılmıyorum. Şahsen ben kizimin dinini oöğrenerek büyümesini isterim. Ama herhangi bir vakiftan değil benden. Kardeslerim konuşmaya basladiklarinda babamin ilk öğrettiği şey ' allah bir' demesidir.

Nitekim uzun lafin kısası ben dini eğitimin gerekli olduğunu düşünüyorum. Ve cocugumu bu doğrultuda yetistirecegim

Geçen bakiciyla konuşurken benim namaz kılmam sorun olur mu diye sordu. Memnun bile olurum hatta bir seccade de yanınıza serin kizim da isterse sizinle birlikte namaz kilsın dedim. Tam kafama göre bakıcı buldum :)

aslında din, dil eğitimi gibidir.. bir şekilde içinde bulunduğun topluluğun dinini benimseyerek doğuyorsun.. Hindu patronum Müslümanların arasında büyüdüğü için Fatiha dan tutun da bütün duaları ve ibadetleri bilir :KK53: bunun yanında Katolik onlarca arkadaşım çocuklarını daha totolarında bez varken götürür kiliseye.. o yüzden ben de herkes gibi kendi inandığım inanca göre büyütüyorum çocuklarımı.. Benim gözetimimde Kuran kursuna da gittiler, benim tarafımdan dini eğitim de aldılar.. ama asla, asla benden habersiz tek kelime öğretilemez çocuklarıma asla izin vermem.. okullarda istek dışı din eğitimi olmamalı o yüzden.. ben milletin abuk-sabuk bilgilerini çocuklarımın kafalarında istemiyorum..

aslında din, dil eğitimi gibidir.. bir şekilde içinde bulunduğun topluluğun dinini benimseyerek doğuyorsun.. Hindu patronum Müslümanların arasında büyüdüğü için Fatiha dan tutun da bütün duaları ve ibadetleri bilir :KK53: bunun yanında Katolik onlarca arkadaşım çocuklarını daha totolarında bez varken götürür kiliseye.. o yüzden ben de herkes gibi kendi inandığım inanca göre büyütüyorum çocuklarımı.. Benim gözetimimde Kuran kursuna da gittiler, benim tarafımdan dini eğitim de aldılar.. ama asla, asla benden habersiz tek kelime öğretilemez çocuklarıma asla izin vermem.. okullarda istek dışı din eğitimi olmamalı o yüzden.. ben milletin abuk-sabuk bilgilerini çocuklarımın kafalarında istemiyorum..
Kesinlikle haklısın arkadaşım:KK9::KK9: heleki bu dönemden sonra midem bulanıyor din adı altında yapılan şeylere.. En iyisi dikkat ederek bizim anlattıklarımız:KK68:

Katılmıyorum. Şahsen ben kizimin dinini oöğrenerek büyümesini isterim. Ama herhangi bir vakiftan değil benden. Kardeslerim konuşmaya basladiklarinda babamin ilk öğrettiği şey ' allah bir' demesidir.

Nitekim uzun lafin kısası ben dini eğitimin gerekli olduğunu düşünüyorum. Ve cocugumu bu doğrultuda yetistirecegim

Geçen bakiciyla konuşurken benim namaz kılmam sorun olur mu diye sordu. Memnun bile olurum hatta bir seccade de yanınıza serin kizim da isterse sizinle birlikte namaz kilsın dedim. Tam kafama göre bakıcı buldum :)
Ben din dersinin kesinlikle okullarda verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Aslında katı seküler bir insanım. Benim için ideal olan dini eğitim ve kurumların devlet işleyişinden tamamen soyutlanması ama bu en azından bizim gibi ülkelerde çok ütopik.
Din dersi kesinlikle devlet tarafından denetlenebilen kurumlarda verilmeli. Karaman örneğini gördük.
Ama şöyle de bir düşüncem daha var ki bu din dersi kesinlikle seçmeli, en azından seçmemeli hakkı tanımalı. Örneğin ben çocuğuma din eğitimi verilmesini asla istemiyorum.
Ne aile içinde ne de aile dışında. Fakat Türk ve Müslüman bir ailede doğduğum için ve eşim de yabancı da olmazsa çocuğum bildiğim kadarıyla bu dersten muaf tutulamıyor. Din hanemi boş bırakırsam böyle bir hakkım var mı çocuk doğurmadan mutlaka araştıracağım.
Evet, okullarda din eğitimi verilecekse mutlaka işin ehli insanlar tarafından verilmeli. Katılıyorum. Ancak benim de çocuğumu bu eğitimden esirgeme hakkım olmalı.

Ben din dersinin kesinlikle okullarda verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Aslında katı seküler bir insanım. Benim için ideal olan dini eğitim ve kurumların devlet işleyişinden tamamen soyutlanması ama bu en azından bizim gibi ülkelerde çok ütopik.
Din dersi kesinlikle devlet tarafından denetlenebilen kurumlarda verilmeli. Karaman örneğini gördük.
Ama şöyle de bir düşüncem daha var ki bu din dersi kesinlikle seçmeli, en azından seçmemeli hakkı tanımalı. Örneğin ben çocuğuma din eğitimi verilmesini asla istemiyorum.
Ne aile içinde ne de aile dışında. Fakat Türk ve Müslüman bir ailede doğduğum için ve eşim de yabancı da olmazsa çocuğum bildiğim kadarıyla bu dersten muaf tutulamıyor. Din hanemi boş bırakırsam böyle bir hakkım var mı çocuk doğurmadan mutlaka araştıracağım.
Evet, okullarda din eğitimi verilecekse mutlaka işin ehli insanlar tarafından verilmeli. Katılıyorum. Ancak benim de çocuğumu bu eğitimden esirgeme hakkım olmalı.

Tabiiki de herkes çocuğunu istediği gibi yetistirmekte özgür. Bundan dolayı din dersinin seçmeli olmasi konusunda katılıyorum. Ateist bir ailenin çocuğuna istekleri dışında zorla dini egitim vermenin bir anlami yok, hak da değil ayrıca

canım işte siz birebir eğitim vermişsiniz çocuğunuza,
neden nasıl etkileneceğini en iyi siz bilirsiniz zaten.

peki çocuğunuz hiç bunları bilmezken 50 çocukla birlikte ölüm ile ilgili bir ders almasını ister miydiniz?

ben bunu eleştiriyorum, yoksa çocuklara yeri ve zamanı olduğu zaman elbette her türlü bilgiyi vermeliyiz. sadece ya bunu pedagojik eğitim almış kişiler yapsın ya da çocuğu çok iyi tanıyan anne-baba veya kardeş üstlensin bu görevi.
diğer kişilerin kaş yapayım derken göz çıkarmışlığı ilk değil ki.

ölüm ile ilgili bir ders almasını ister miydim?..............
kızım şu an için ölümün farkında olduğu için ne benim ne de kızımın etkileneceğini sanmam...bihaber olsa idi belki sorun olurdu...ha habersiz olarak böyle bir ders aldığını sonradan öğrenmiş olduğumu varsayalım....ne şekilde öğrendi,ne dendi vs vs....
yalnız şöyle bir şeye tanık oldum...kızım ana sınıfına gidiyor...sabahçı...bir arkadaşının dedesi ölmüştü.arkadaşı dedesinin öldüğünden bahsetti sesli sesli..ne söylediği şu an tam aklımda değikl.yalnız öğretmenin ona söylemi şöyle idi...dedesi ölen çocuğa....evet deden öldü.ama o gökyüzünden seni izliyor sana el sallıyor!!
aklıma ''Babam ve Oğlum'' adlı film geldi. : (

iyi de o ''dinini'' dediğiniz sizin ''dininiz'' yani başka yerde doğsanız bugün inandığınızın çok dışında bir dine inanacaktınız dinleri araştırıp kendi seçiminiz değil ki..
şimdi neden çocuğun zihnine ipotek koyuyorsunuz bırakın zamanı gelince kendi mutlu olacağı inancı ve yaşamı seçsin.

dini eğitim gerekli değildir hatta zorlarsanız işte böyle ölmek isteyen çocuklar çıkar.
okullarda zorunlu din eğitimi bir hak gasbıdır.
şu ensar rezaletinden sonra vakıflardan almasın demenizi de normal karşılıyorum :duduk:

Office o Fatiha'dan tut diğer duaları hepimiz ezbere biliyoruz. Ortaokuldan beri her sene anlamadığım Arapça duaları ezberlemek zorunda kaldım dersten geçmek için, ilkokulda var mıydı hatırlamıyorum. Bir hoca da demedi ki çocuklar ezberlediğiniz şeyin Türkçesi bu, bakın ne ezberlediğinizi bilin.

Bak bizde çoğu deist, ateist, agnostik hatta gayrimüslim inşallah, maşallah, Allah korusun, Allah rahmet eylesin, Allah analı babalı büyütsün gibi dini motifli deyişleri kullanır halen. Teolojik anlamını kastettiği için değil, bu kelimeler bir şekilde günlük dile girdiği için. Yani bir yerde içinde büyüdüğün toplum şekillendiriyor.

Back