Ben 29 yasimdaydim ilk amh baktirdigimda 0,52 cikmisti su an 35 oldum ve amh degerim 0,09 ama sunu soyleyim son bir seneye kadar 0,34 du bir senede travmatik cok uzucu kayip yasadim ve malesef bu kadar hizli dustuHerkese merhabalar, foruma yeni üye oldum. Yaşadığım durumu araştırırken burada benzer şeyleri yaşayan insanlar olduğunu gördüğüm için paylaşımda bulunmak istedim.
29 yaşımın son aylarında bir kadınım. Son 1 yıldır regl kanama miktarımın ve günümün zamanla azaldığını fark ettim. Belki daha önceden başladı ama yavaş yavaş azaldığı için dikkatimi çekmedi. Reglin ilk günü çok ağrı yaşayan biriyken eskisi gibi ağrım olmadığını da fark ettim. İnternette araştırınca normal olduğunu okuyup üzerinde durmadım. Bu sene ağustos ayından beri bu durum daha da belirgin olunca ocak ayı gibi kadın doğum randevusu aldım. Tüp bebek sürecinde bir arkadaşım Amh ölçtürmemi tavsiye etti. Hayatımda ilk kez duyduğum bir hormondu. Devlet hastanesinde adetimin 3.günü tahlil verdim. Amh yapmak istemediler. Tahlil sonucunda FSH 8.1, LH 7.2, E2 49, Prolaktin 12 çıktı. Karından ultrason sonucunda(bekarım) Küçük kistler olduğunu sorun olmadığını söylediler. Kanamanın azalması normal dendi. Ben yine AMH ölçümü ısrarında bulununca tamam denildi. E nabıza baktığımda hayatımın şokunu yaşadım. Amh 0,68 gelmişti. 40 yaşına yakın kişilerin değer aralığında cıktı. Tüp bebekle uğraşan arkadaşımın 38 yaşında benden çok daha yüksekti. Bunu öğrenmemle ciddi bir bunalıma ve anksiyeteye girdim. 1 hafta sonra 5 Şubat'ta özel bir hastaneye gittim. Önceki sürecimi anlatmadan muayene oldum. Doktor ultrasonda bir sorun olmadığını, regl kanama miktarını sorun ediyorsam doğum kontrol hapı verebileceğini söyledi. Hormon tahlilleri istedi. Amh ölçümü istediğimi belirttiğimde 40 yaşından önce ona bastırmaya gerek olmadığını söyledi, ben yine de istedim. Burada sonuç 0,58(dış laboratuvar) çıktı. Diğer hormonlar benzer FSH 8.3 çıktı. Doktor korkulacak bir şey olmadığını söyledi. Annemin menopoz yaşını sordu( 45 yaşında girdi). Beni rahatlatacak şekilde konuştu. 6 ay sonra bir daha kontrol edelim dedi. Burada okuduğum kadarıyla bu değere sahip olanlar 5 sene içerisinde menopoza girmiş gibi duruyor. Araştırmasam çok rahat hayatıma devam edebilirdim ama şu an bekar da olduğum için kaygı seviyem çok yüksek.
Bu konuda benzer şeyleri yaşayanların tecrübesine ihtiyacım var. Önümde tahmini kaç sene var? Haziran ayında yumurta dondurma sürecine girmeyi düşünüyorum. Sağlıklı beslenmeye ve vitamin takviyeleri( demir, c vitamini, folik asit, d vitamini , omega 3, Q10, selenyum) kullanmaya başladım. 1 haftadır testere dişli aslan pençesi çayı içiyorum. Kaliteli yumurta için en az 3 ay sağlıklı beslenmek gerekiyormuş. Mayıs ayında tekrar Amh ölçümü yaptırıp yumurta dondurma için kafamdaki 2 doktorla görüşmeyi düşünüyorum.
40 yaşından önce FSH bakarız. FSH'de sorun görürsek AMH isteriz dedi. Ben de erken menopoz durumunun bu kadar yaygın olduğunun farkında değildim. Çok nadir görülen bir durum sanıyordum. Burayı okuyunca çok şaşırdım. Erken yaşlarda menopoz yaşayan kadın sayısı oldukça çokmuş. Toplum içinde dillendirilmeye çekinildiği için etrafımda hiç duymadım sanırım.Amh ölçümü istediğimi belirttiğimde 40 yaşından önce ona baktırmaya gerek olmadığını söyledi, ben yine de istedim. Burada sonuç 0,58(dış laboratuvar) çıktı.
( İlk kez böyle bir şey duydum kim dedi 40 yaşından önce Amh bakmaya gerek yok diye? Ben de 29 yaşındayım geçen yıl hormon testi verdim Amh 1.18 civarı çıkmıştı ama sonuçları doktora göstermedim aylar geçti aradan. Bekarım ama evlilik olursa çocuk düşünmüyorum artık. Annem 52 yaşında ve hâlâ regl oluyor . Düzenli beslenme ile Amh değeri artabilir , kendinizi strese sokmayın moralinizi yüksek tutun.)
Peki hâlâ adet görüyor musunuz ve döndünüz kaç günde birdi? Bende miktarla beraber gün de azaldı. Önceden 5.günde çok az kanamam gelirdi. Artık 5.günde kanamam olmuyor. 3 ve 4.günler de azaldı. Benim döngüm sık bir döngü 22,23 gün cıvarı( 4 gün adet, 18 gün adetsiz) Bu da maalesef rezervi daha çabuk harcamak demek.Ben 29 yasimdaydim ilk amh baktirdigimda 0,52 cikmisti su an 35 oldum ve amh degerim 0,09 ama sunu soyleyim son bir seneye kadar 0,34 du bir senede travmatik cok uzucu kayip yasadim ve malesef bu kadar hizli dustu
Maalesef ben de kötü bir şey duyarım korkusundan 1 sene boyunca erteledim. En son 6 sene önce sivilce sorunu yaşadığımda gitmiştim. O dönemler FSH 5'miş. 25 yaşından sonra her sene gitmek gerekiyormuş. Daha yüksekken öğrenseydim en azından özel hayatım konusunda farklı davranırım, kendimi kapatmazdım. Son 2,3 senedir duygusal olarak yorulduğum için kimseye doğru düzgün şans vermedim. Şu an ilişkim bile yok. Eyliyken öğrenildiğinde daha hızlı aksiyon alıp tüp bebek sürecine girilebiliyor. Tabii ki işin çocuk dışında erken menopoza girme kısmı var bu da her kadın için üzücü ve kabullenilmesi zor bir süreç.Doktorları anlamak gerçekten mümkün değil. 40 yaşından önce nasıl bakılmıyormuş? 29 yaşımın sonlarındayım. Adetim hep az oluyordu. 2 gün civarı. Çocuk düşünmeye başlayınca doktora gittik. Amh 0.3. Ne güzel önceden önlem almak için gitmişsiniz. Niye testi yapmıyorlar anlamıyorum. Farkındalığınız için gerçekten sizi tebrik ederim. Ben evlenip çocuk düşünene kadar hiç gitmedim.
Kendinizi üzmeyin lütfen. Stres her şeyi etkiliyor. Ayrıca sırf çocuk içinde sevmediğiniz, içinize sinmeyen birine de evet demeyin lütfen. Yanlış kararlar hep böyle zamanlarda alınır. Allah yar ve yardımcımız olsun.Maalesef ben de kötü bir şey duyarım korkusundan 1 sene boyunca erteledim. En son 6 sene önce sivilce sorunu yaşadığımda gitmiştim. O dönemler FSH 5'miş. 25 yaşından sonra her sene gitmek gerekiyormuş. Daha yüksekken öğrenseydim en azından özel hayatım konusunda farklı davranırım, kendimi kapatmazdım. Son 2,3 senedir duygusal olarak yorulduğum için kimseye doğru düzgün şans vermedim. Şu an ilişkim bile yok. Eyliyken öğrenildiğinde daha hızlı aksiyon alıp tüp bebek sürecine girilebiliyor. Tabii ki işin çocuk dışında erken menopoza girme kısmı var bu da her kadın için üzücü ve kabullenilmesi zor bir süreç.
Benim ilk değerim 1.20 idi 9 yıl oldu suan 0.80 çokta takılma pat diye düşmüyor yani bide adet miktarı önemli değil ben yıllardır 2 gün adet oluyorum oda 1 ped bile değil. Günde şuan yumurta sayım da 10 civarıMerhaba hemen hemen aynı süreçlerden geçmişiz. Bende bundan 7-8 ay önce amh değerimin çok düşük olduğunu öğrendim. Benimde ağrılı regllerim daha az ağrılı veya tamamen ağrısız olmaya başladı. Ben omega3 folik asit falan kullanıyordum hep onlara bağladım ama amh düştükçe yaşanıyor bu sanırım burada da çok okudum çünkü. 26 yaşımdayım birkaç aya 27 olucam ve benimde değerim 0.90dı en son. Adetlerimin 2.günü totalde 7-8ped kullanırken şimdi 5günde toplam o kadar ped kullanıyorum. Doktor benide geçiştirdi kanama miktarı belirleyici değil dedi. Benim annemde son adetini 42 yaşında oldu ama daha erken kesildi ilaçlarla falan bir iki sene ilerledi sadece. Evlenmek üzere olduğum için yumurta dondurma seçeneğini düşünmedim ben ama bundan pişman olmaktan da korkuyorum. Benim fsh değerim size göre yüksek sanırım menopozda önemli olan değer fsh. 10.70idi en son. Ben anksiyete krizlerine girmemek için tekrar gidip kan vermedim. Ama büyük bir değişiklik olduğunun farkındayım. Regl zamanları hiç göğüs şişkinliğim ve ağrım olmazdı son zamanlarda çok fazla olmaya başladı. Progestron hormonu çok düştüğü için oluyormuş sanırım. Veya kanama ve ağrılarda aynı şekilde çok farklı. Benim canım da çok sıkkın bununla ilgili olarak. Genetik bazen çok korkunç bir şey. 26mda menopoz korkusu yaşıyorum şaka gibi. Doktorun biri 35 dedi bana menopoz için ama o yaşta çok erken bilmiyorum.
Halen adet goruyorum ve hep adet gördüm döngüm 23 24Peki hâlâ adet görüyor musunuz ve döndünüz kaç günde birdi? Bende miktarla beraber gün de azaldı. Önceden 5.günde çok az kanamam gelirdi. Artık 5.günde kanamam olmuyor. 3 ve 4.günler de azaldı. Benim döngüm sık bir döngü 22,23 gün cıvarı( 4 gün adet, 18 gün adetsiz) Bu da maalesef rezervi daha çabuk harcamak demek.
Caresiz degilsiniz ama bunu bilin ben bilmeden bugunlere geldim cunku doktorlar hep amh yukselmez bitti gitti yumurta artmaz diyorlar ben bizzat kendimden biliyorum artiyor ama bunun icin çabalamaniz yilmamaniz gerekiyor buda bizlerin sınavi diyim.tamamen saglikli beslenmeye ve spora yönelmelisiniz saat 10 da kesin uyumus olun günunuzu geceden degil gunduzden arttirin aksam 10 da karanlik sesiz ortamda uyuyunHalen adet goruyorum ve hep adet gördüm döngüm 23 24
STresden uzak durmanizda onemli butun vitamin degerlerinizi yukseltinCaresiz degilsiniz ama bunu bilin ben bilmeden bugunlere geldim cunku doktorlar hep amh yukselmez bitti gitti yumurta artmaz diyorlar ben bizzat kendimden biliyorum artiyor ama bunun icin çabalamaniz yilmamaniz gerekiyor buda bizlerin sınavi diyim.tamamen saglikli beslenmeye ve spora yönelmelisiniz saat 10 da kesin uyumus olun günunuzu geceden degil gunduzden arttirin aksam 10 da karanlik sesiz ortamda uyuyun
Merhaba, süreç için gerçekten doğru bir adım atmışsınız. Benimde Amh değerim düşük 0,01 evliyim. Evlenmeden önce öğrenseydim tek yapacağım bir an önce yumurta dondurmak olurdu. Sağlıklı beslenin vitaminleri ihmal etmeyin. Tükenme hızını bilmediğimiz için beklememek gerekiyor i. Belki bu şekilde 10 yıl geçecek belki 2 yılda bitecek. En güzel öneml alıyor olmanız. Benim doktorum bitkisel şeyler denemeyin dediği için hiç kullanmadık ama vitamin destekleri beslenme bu işin fayda sağlayan kısmı. Dilerim kolaylıkla geçer süreciniz . Allah yardımcınız olsunHerkese merhabalar, foruma yeni üye oldum. Yaşadığım durumu araştırırken burada benzer şeyleri yaşayan insanlar olduğunu gördüğüm için paylaşımda bulunmak istedim.
29 yaşımın son aylarında bir kadınım. Son 1 yıldır regl kanama miktarımın ve günümün zamanla azaldığını fark ettim. Belki daha önceden başladı ama yavaş yavaş azaldığı için dikkatimi çekmedi. Reglin ilk günü çok ağrı yaşayan biriyken eskisi gibi ağrım olmadığını da fark ettim. İnternette araştırınca normal olduğunu okuyup üzerinde durmadım. Bu sene ağustos ayından beri bu durum daha da belirgin olunca ocak ayı gibi kadın doğum randevusu aldım. Tüp bebek sürecinde bir arkadaşım Amh ölçtürmemi tavsiye etti. Hayatımda ilk kez duyduğum bir hormondu. Devlet hastanesinde adetimin 3.günü tahlil verdim. Amh yapmak istemediler. Tahlil sonucunda FSH 8.1, LH 7.2, E2 49, Prolaktin 12 çıktı. Karından ultrason sonucunda(bekarım) Küçük kistler olduğunu sorun olmadığını söylediler. Kanamanın azalması normal dendi. Ben yine AMH ölçümü ısrarında bulununca tamam denildi. E nabıza baktığımda hayatımın şokunu yaşadım. Amh 0,68 gelmişti. 40 yaşına yakın kişilerin değer aralığında cıktı. Tüp bebekle uğraşan arkadaşımın 38 yaşında benden çok daha yüksekti. Bunu öğrenmemle ciddi bir bunalıma ve anksiyeteye girdim. 1 hafta sonra 5 Şubat'ta özel bir hastaneye gittim. Önceki sürecimi anlatmadan muayene oldum. Doktor ultrasonda bir sorun olmadığını, regl kanama miktarını sorun ediyorsam doğum kontrol hapı verebileceğini söyledi. Hormon tahlilleri istedi. Amh ölçümü istediğimi belirttiğimde 40 yaşından önce ona bastırmaya gerek olmadığını söyledi, ben yine de istedim. Burada sonuç 0,58(dış laboratuvar) çıktı. Diğer hormonlar benzer FSH 8.3 çıktı. Doktor korkulacak bir şey olmadığını söyledi. Annemin menopoz yaşını sordu( 45 yaşında girdi). Beni rahatlatacak şekilde konuştu. 6 ay sonra bir daha kontrol edelim dedi. Burada okuduğum kadarıyla bu değere sahip olanlar 5 sene içerisinde menopoza girmiş gibi duruyor. Araştırmasam çok rahat hayatıma devam edebilirdim ama şu an bekar da olduğum için kaygı seviyem çok yüksek.
Bu konuda benzer şeyleri yaşayanların tecrübesine ihtiyacım var. Önümde tahmini kaç sene var? Haziran ayında yumurta dondurma sürecine girmeyi düşünüyorum. Sağlıklı beslenmeye ve vitamin takviyeleri( demir, c vitamini, folik asit, d vitamini , omega 3, Q10, selenyum) kullanmaya başladım. 1 haftadır testere dişli aslan pençesi çayı içiyorum. Kaliteli yumurta için en az 3 ay sağlıklı beslenmek gerekiyormuş. Mayıs ayında tekrar Amh ölçümü yaptırıp yumurta dondurma için kafamdaki 2 doktorla görüşmeyi düşünüyorum.
Ek olarak Amh değeri aynı olan kadınlarda düşüş hızını görmek için yapılan çalışmalar var. Yıllarca yapılan gözlemlerde bazı kadınlarda düşüş yok denecek kadar az olurken, bazı kadınlarda ise çok hızlı olmuş. Çeşitli makaleler var oralardan bakabilirsiniz. Vücudunuzun tüketim hızı saptamamadığı için buna gün veya yıl belirtmek çok zor. Ama 1 altına düşmesi çanlar çalmaya başladı demek oluyor. Diğer önemli olan ultrasonda sayılan folikül sayısı. O yüzden çokda vakit kaybetmemek en güzeliHerkese merhabalar, foruma yeni üye oldum. Yaşadığım durumu araştırırken burada benzer şeyleri yaşayan insanlar olduğunu gördüğüm için paylaşımda bulunmak istedim.
benim de amh değerim 0,75 çıktığında doktor mesaj atmıştı 'çocuk düşünceniz varsa çok ertelememenizi öneririm'. hüngür hüngür ağlamıştım. sonra özelden başka bir doktora gittim. doktoruma çok güvendiğim için söylediği her şeye dikkat ediyorum.Herkese merhabalar, foruma yeni üye oldum. Yaşadığım durumu araştırırken burada benzer şeyleri yaşayan insanlar olduğunu gördüğüm için paylaşımda bulunmak istedim.
Çok teşekkür ederim. Umarım siz de bu süreci kolaylıkla atlatır, sağlıkla bebeğinizi kucağınıza alırsınızKendinizi üzmeyin lütfen. Stres her şeyi etkiliyor. Ayrıca sırf çocuk içinde sevmediğiniz, içinize sinmeyen birine de evet demeyin lütfen. Yanlış kararlar hep böyle zamanlarda alınır. Allah yar ve yardımcımız olsun.
Merhaba, sizin yazdıklarınızı okumuştum. Bence hiç üzülmeyin. Çok erken fark edip doktora gitmişsiniz. Muhtemelen 3 sene önce benim sizin değerlerinizdeydim ama fark edip doktora gitmedim. Çok düşük bir değer değil 1'e yakın. Bu kadar korkup stres olmanıza gerek yok. Evlenmek üzere de olduğunuz için daha hızlı önlem alabilirsiniz. Şöyle düşünün bunu şimdi öğrenmeseydiniz evlilik otursun diye çocuk yapmayı 2,3 sene erteleyip daha düşük bir değerle öğrenebilirdiniz. Evlendikten sonra siz ve eşiniz başka bir sorun olup olmadığını öğrenmen için muayene olduktan sonra bir süre doğal da deneyebilirsiniz ya da embriyo dondurup anne olmaya hazır hissettiğinizde transfer olabilirsiniz.Merhaba hemen hemen aynı süreçlerden geçmişiz. Bende bundan 7-8 ay önce amh değerimin çok düşük olduğunu öğrendim. Benimde ağrılı regllerim daha az ağrılı veya tamamen ağrısız olmaya başladı. Ben omega3 folik asit falan kullanıyordum hep onlara bağladım ama amh düştükçe yaşanıyor bu sanırım burada da çok okudum çünkü. 26 yaşımdayım birkaç aya 27 olucam ve benimde değerim 0.90dı en son. Adetlerimin 2.günü totalde 7-8ped kullanırken şimdi 5günde toplam o kadar ped kullanıyorum. Doktor benide geçiştirdi kanama miktarı belirleyici değil dedi. Benim annemde son adetini 42 yaşında oldu ama daha erken kesildi ilaçlarla falan bir iki sene ilerledi sadece. Evlenmek üzere olduğum için yumurta dondurma seçeneğini düşünmedim ben ama bundan pişman olmaktan da korkuyorum. Benim fsh değerim size göre yüksek sanırım menopozda önemli olan değer fsh. 10.70idi en son. Ben anksiyete krizlerine girmemek için tekrar gidip kan vermedim. Ama büyük bir değişiklik olduğunun farkındayım. Regl zamanları hiç göğüs şişkinliğim ve ağrım olmazdı son zamanlarda çok fazla olmaya başladı. Progestron hormonu çok düştüğü için oluyormuş sanırım. Veya kanama ve ağrılarda aynı şekilde çok farklı. Benim canım da çok sıkkın bununla ilgili olarak. Genetik bazen çok korkunç bir şey. 26mda menopoz korkusu yaşıyorum şaka gibi. Doktorun biri 35 dedi bana menopoz için ama o yaşta çok erken bilmiyorum.
Teşekkür ederim, ne güzel sizin düşüş hızınız çok yavaş olmuş. İnşallah benim de öyle olur.Benim ilk değerim 1.20 idi 9 yıl oldu suan 0.80 çokta takılma pat diye düşmüyor yani bide adet miktarı önemli değil ben yıllardır 2 gün adet oluyorum oda 1 ped bile değil. Günde şuan yumurta sayım da 10 civarı
Hâlâ adet görüyor olmanıza çok sevindim. Uzun yıllar daha sürer inşallah. Beslenmeye çok dikkat etmeye başladım. Gluten, kafein, rafine şekeri hayatımdan çıkardım. Uyku ve stres konusunu halledemiyorum ama. Kendimi bildim bileli uyumak için saatlerce dönerim, gece 2'leri bulurum. Farklı markaların melatonin takviyelerini denedim kalp çarpıntısı yaptı, bıraktım. İş hayatı da sinir stres yapıyor. Papatya çayı falan idare etmeye çalışıyorum.STresden uzak durmanizda onemli butun vitamin degerlerinizi yukseltin
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?