AMH DÜŞÜKLÜĞÜ YAŞAYANLAR

Merhaba, süreç için gerçekten doğru bir adım atmışsınız. Benimde Amh değerim düşük 0,01 evliyim. Evlenmeden önce öğrenseydim tek yapacağım bir an önce yumurta dondurmak olurdu. Sağlıklı beslenin vitaminleri ihmal etmeyin. Tükenme hızını bilmediğimiz için beklememek gerekiyor i. Belki bu şekilde 10 yıl geçecek belki 2 yılda bitecek. En güzel öneml alıyor olmanız. Benim doktorum bitkisel şeyler denemeyin dediği için hiç kullanmadık ama vitamin destekleri beslenme bu işin fayda sağlayan kısmı. Dilerim kolaylıkla geçer süreciniz . Allah yardımcınız olsun 🌸
Teşekkür ederim🙏Bitkisel şeyler beni de korkutuyor. Günde 1 bardak testere dişli aslan pençesi dışında başka bir şey yapmıyorum. Burada hayıt çayını çok okudum ama memede kist olanlara önerilmiyormuş. Bende küçük kistler çıkmıştı, o yüzden onu içmiyorum. Diğer takviyeler doktorların önerilerinden gördüğüm takviyeler. Umarım sizin de her şey gönlünüzce olur🌸

Merhaba, süreç için gerçekten doğru bir adım atmışsınız. Benimde Amh değerim düşük 0,01 evliyim. Evlenmeden önce öğrenseydim tek yapacağım bir an önce yumurta dondurmak olurdu. Sağlıklı beslenin vitaminleri ihmal etmeyin. Tükenme hızını bilmediğimiz için beklememek gerekiyor i. Belki bu şekilde 10 yıl geçecek belki 2 yılda bitecek. En güzel öneml alıyor olmanız. Benim doktorum bitkisel şeyler denemeyin dediği için hiç kullanmadık ama vitamin destekleri beslenme bu işin fayda sağlayan kısmı. Dilerim kolaylıkla geçer süreciniz . Allah yardımcınız olsun 🌸
Devlet ve özelde gittiğim 2 doktor da ultrasonda baktı, yumurta sayısı hakkında bir şey demediler. Ben de pek bilgili olmadığım için sormadım. Bir sonraki muayenede başka bir doktora gidip soracağım.

benim de amh değerim 0,75 çıktığında doktor mesaj atmıştı 'çocuk düşünceniz varsa çok ertelememenizi öneririm'. hüngür hüngür ağlamıştım. sonra özelden başka bir doktora gittim. doktoruma çok güvendiğim için söylediği her şeye dikkat ediyorum.
-kadınlar çoğunlukla anneleriyle benzer kaderi yaşıyormuş.
-yumurta rezervimi benim dışarıdan yapacağım herhangi bir şeyle azaltmam ve çoğaltmam mümkün değilmiş.
-rezervin düşüş hızını yavaşlatabilir miyim diye sormuştum ben de bunun üstüne. hayır ona da müdahele edemezmişim.
-laboratuvar farklılıkları sebebiyle farklı sonuçlar çıkabiliyormuş bazen. aynı laboratuvarda bile farklı sonuçlar çıkabiliyormuş. kanı dışarda daha çok bekletirler dedi, değer değişir dedi. ama ortalamada aynı. 0,30 çıkmıştı mesela, sonraki testimde 0,45. ama tekrar gitmedim o civarlarda olduğunu biliyorum.
-beslenme ve sağlıklı yaşamayla sadece yumurtaların kalitesini değiştirebilirmişim..
-amh'ın düşüşü oranlı olmuyormuş. benimki bir senede 0,75ten 0,40'lara düştü. bu mantıkla bi seneye menopoza girerim diye düşünmüştüm ama doktorum 40ında da girebilirsin bu yaza da girmiş olabilirsin bunu kimse bilemez dedi.
ben 30lu yaşlarımda öğrendim. ama şimdiki aklım olsa amh sebebiyle değil, yumurtaların en kaliteli zamanları olduğu için 20lerimde yumurtalarımı dondururdum. tabi çocuk istemeyen için hiç düşünmeye bile gerek yok..
sonuçta yaşadıklarımız hayatımızın gerçeği. umarım sizin süreciniz çok daha kolay ve rahat geçer..
Yeni yumurta üretilmeyeceği bilimsel nesnel bir bilgi ama menopoz sürecinin yavaşlatabileceğini düşününen doktorlar okudum. Tiroid gibi farklı hastalıklar, yoğun stres, bazı travmalar da süreci hızlandırıyormuş. İnstagramda Doç.Dr. Pervin Karlı'nın videosunu izlemiştim. Kendisi sağlıklı beslenme, spor, stres yönetimi ve takviyeler(antioksidan takviyeleri özellikle) ile bu sürecin yavaşlatabildiğini söylüyor. Umarım yavaş bir süreç geçiririz.

Merhaba, sizin yazdıklarınızı okumuştum. Bence hiç üzülmeyin. Çok erken fark edip doktora gitmişsiniz. Muhtemelen 3 sene önce benim sizin değerlerinizdeydim ama fark edip doktora gitmedim. Çok düşük bir değer değil 1'e yakın. Bu kadar korkup stres olmanıza gerek yok. Evlenmek üzere de olduğunuz için daha hızlı önlem alabilirsiniz. Şöyle düşünün bunu şimdi öğrenmeseydiniz evlilik otursun diye çocuk yapmayı 2,3 sene erteleyip daha düşük bir değerle öğrenebilirdiniz. Evlendikten sonra siz ve eşiniz başka bir sorun olup olmadığını öğrenmen için muayene olduktan sonra bir süre doğal da deneyebilirsiniz ya da embriyo dondurup anne olmaya hazır hissettiğinizde transfer olabilirsiniz.
1,5 aydır birçok profesörün doktorun makalelerini okudum, videolarını izledim. AMH değerinin doğal gebe kalmaya olumsuz bir etkisi yokmuş. Süre kısıtlaması olduğunu belirten bir test olduğu için insanlar tüp bebeğe yöneliyor.
Menopoz yaşında doğum oranları da etkili. Her doğum ortalama 1 sene menopozu ileriye atıyormuş. Kendi ailemde de bunu gördüm. Anneannem 8 çocuk doğurarak 50 yaşında menopoza girmiş. Annem ve teyzemelerim 3,4 çocuk doğurmuş. Menopoz yaşları 44,45,48
Adet kanama miktarını etkileyen başka faktörler de varmış. Folik asit eksikliği, TSH yüksekliği gibi. Benim 1 aylık folik asit takviyesinden sonra bu ay kanama miktarim arttı. Yıllar sonra ilk kez pıhtılaşma olacak kadar yoğun 3.gün kanmam oldu.
FSH durumu da östrojenden etkilenip daha düşük çıkabiliyormuş. Ben son aylar adet söktürücü olarak çok fazla adaçayı içtim. Bu da östrojeni arttırıp FSH'yi baskılamış olabilir.
Teşekkür ederim bilgilendirme ve umut verici mesajınız için 💐❤️ ailenizdeki menopoz yaşı sizin baya güzel belki bu çocuk doğurmayla orantılıdır veya değildir bilmiyorum çünkü benim ailemde menopoz yaşı çook erken. Benimde anneannem 5 çocuk ve birkaç ölü doğum yapmasına rağmen 42de girmiş. Teyzem 3 doğum ona rağmen maalesef 34 yaşında diğer teyzelerimde 40ı zor görmüşler. Burada bence genetik çok ağır basıyor. Sizinde yaşınıza göre değeriniz düşük olmasına rağmen bence en az anneniz kadar adet görürsünüz buda doğurganlığınızın çook uzun süre daha devam edeceğini gösterir. Zaten amh menopoz için bir belirteç değil anladığım kadarıyla. Bu yüzden yine de yumurta dondurup hayata devam edebilmek önemli. Gerçekten bir kadın için çok zor ben bu yaşımda bunu sorguladım üzücü😞 adet kanaması miktarına gelirsek benimde folat değerim çok düşüktü folik asit kullandığımda ilk ay eskisi gibi oldu ama tekrar azaldı. Merak ettiğim şey ferritin değerinin bununla ilgili olup olmaması. Çünkü benim demir depomda neredeyse yok ve doktor takviyede vermedi. Östrojen baskınlığınıda öğrenmiştim araştırırken ama benim östrojen seviyem normaldi baskınlık söz konusu değildi 45 falan çıkmıştı. Ona rağmen fsh değerim maalesef yüksekti. Ben yıkıcı psikolojisini bir miktar atlattım. Evlenmeyi bekliyorum şuan için sadece. Ama ister istemez her regl olduğumda ped sayıp gözlemliyorum.

Benim ilk değerim 1.20 idi 9 yıl oldu suan 0.80 çokta takılma pat diye düşmüyor yani bide adet miktarı önemli değil ben yıllardır 2 gün adet oluyorum oda 1 ped bile değil. Günde şuan yumurta sayım da 10 civarı
Çok az düşmüş çok güzelll umarım bizde de aynı şekilde olur

Yeni yumurta üretilmeyeceği bilimsel nesnel bir bilgi ama menopoz sürecinin yavaşlatabileceğini düşününen doktorlar okudum. Tiroid gibi farklı hastalıklar, yoğun stres, bazı travmalar da süreci hızlandırıyormuş. İnstagramda Doç.Dr. Pervin Karlı'nın videosunu izlemiştim. Kendisi sağlıklı beslenme, spor, stres yönetimi ve takviyeler(antioksidan takviyeleri özellikle) ile bu sürecin yavaşlatabildiğini söylüyor. Umarım yavaş bir süreç geçiririz.
umarım.. birçok farklı doktorun birçok farklı yorumu var. bir yıldır bu sürecin içindeyim. ilaç satan doktor bile görmüştüm ben instagramda. doktorum kesinlikle almamamı söyledi. ben sadece benzer süreçleri yaşayan biri olarak kendi tecrübelerimi ve doktorumun söylediklerini paylaşıp destek olmak istemiştim.

Teşekkür ederim bilgilendirme ve umut verici mesajınız için 💐❤️ ailenizdeki menopoz yaşı sizin baya güzel belki bu çocuk doğurmayla orantılıdır veya değildir bilmiyorum çünkü benim ailemde menopoz yaşı çook erken. Benimde anneannem 5 çocuk ve birkaç ölü doğum yapmasına rağmen 42de girmiş. Teyzem 3 doğum ona rağmen maalesef 34 yaşında diğer teyzelerimde 40ı zor görmüşler. Burada bence genetik çok ağır basıyor. Sizinde yaşınıza göre değeriniz düşük olmasına rağmen bence en az anneniz kadar adet görürsünüz buda doğurganlığınızın çook uzun süre daha devam edeceğini gösterir. Zaten amh menopoz için bir belirteç değil anladığım kadarıyla. Bu yüzden yine de yumurta dondurup hayata devam edebilmek önemli. Gerçekten bir kadın için çok zor ben bu yaşımda bunu sorguladım üzücü😞 adet kanaması miktarına gelirsek benimde folat değerim çok düşüktü folik asit kullandığımda ilk ay eskisi gibi oldu ama tekrar azaldı. Merak ettiğim şey ferritin değerinin bununla ilgili olup olmaması. Çünkü benim demir depomda neredeyse yok ve doktor takviyede vermedi. Östrojen baskınlığınıda öğrenmiştim araştırırken ama benim östrojen seviyem normaldi baskınlık söz konusu değildi 45 falan çıkmıştı. Ona rağmen fsh değerim maalesef yüksekti. Ben yıkıcı psikolojisini bir miktar atlattım. Evlenmeyi bekliyorum şuan için sadece. Ama ister istemez her regl olduğumda ped sayıp gözlemliyorum.
Evet benim de kendimi bildim bileli demir, ferritin değerlerim çok düşük çıkıyor. Ocak ayındaki tahlilde 6 civarına düşmüştü yine. İlaç kullanınca çıkıyor, ilacı bırakınca hemen düşüyor. Folat 8 çıkmıştı. Referans alt oranı 4'tü, o da yine düşük. D vitaminim 25'ti o da düşükmüş. Nutraxin markasının Iron Max diye bir ürünü var. İçinde demir, c vitamini, b12, folik asit bir arada. Ben onu kullanıyorum. Kabız yapmıyor diğer demir hapları gibi, deneyebilirsiniz. Bu dönemi takviyeler ile geçirip evlilikten sonra profesyonel bir yardım alırsınız. 2,3 yıla bitecek bir rezerv değil ama kendinizi boş yere üzmeyin. Forumda Amh konusundaki çoğu yazışmayı okudum. 0,6 ile erken menopoz denilip 8 seneyi devirmiş 2,3 kişi okumuştum mesela. Sizin değeriniz daha da iyi. Siz şu an bunları düşünmek yerine düğün, balayı heyecanlarını düşünün, kafanızı dağıtın🌸 Düğün sonrası daha sakin bir psikoloji ile iyi bir doktora gidersiniz.

umarım.. birçok farklı doktorun birçok farklı yorumu var. bir yıldır bu sürecin içindeyim. ilaç satan doktor bile görmüştüm ben instagramda. doktorum kesinlikle almamamı söyledi. ben sadece benzer süreçleri yaşayan biri olarak kendi tecrübelerimi ve doktorumun söylediklerini paylaşıp destek olmak istemiştim.
Evet dediğiniz gibi farklı yorumlayan doktor oldukça fazla. Deneyimlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Kesinlikle faydası çok fazla. İnsan ilk öğrendiğinde duvara çarpmış gibi hissediyor. Burada sizin gibi yaşadıklarını paylaşan moral veren insanlar okumak iyi hissettiriyor🌸

Hâlâ adet görüyor olmanıza çok sevindim. Uzun yıllar daha sürer inşallah. Beslenmeye çok dikkat etmeye başladım. Gluten, kafein, rafine şekeri hayatımdan çıkardım. Uyku ve stres konusunu halledemiyorum ama. Kendimi bildim bileli uyumak için saatlerce dönerim, gece 2'leri bulurum. Farklı markaların melatonin takviyelerini denedim kalp çarpıntısı yaptı, bıraktım. İş hayatı da sinir stres yapıyor. Papatya çayı falan idare etmeye çalışıyorum

Evet benim de kendimi bildim bileli demir, ferritin değerlerim çok düşük çıkıyor. Ocak ayındaki tahlilde 6 civarına düşmüştü yine. İlaç kullanınca çıkıyor, ilacı bırakınca hemen düşüyor. Folat 8 çıkmıştı. Referans alt oranı 4'tü, o da yine düşük. D vitaminim 25'ti o da düşükmüş. Nutraxin markasının Iron Max diye bir ürünü var. İçinde demir, c vitamini, b12, folik asit bir arada. Ben onu kullanıyorum. Kabız yapmıyor diğer demir hapları gibi, deneyebilirsiniz. Bu dönemi takviyeler ile geçirip evlilikten sonra profesyonel bir yardım alırsınız. 2,3 yıla bitecek bir rezerv değil ama kendinizi boş yere üzmeyin. Forumda Amh konusundaki çoğu yazışmayı okudum. 0,6 ile erken menopoz denilip 8 seneyi devirmiş 2,3 kişi okumuştum mesela. Sizin değeriniz daha da iyi. Siz şu an bunları düşünmek yerine düğün, balayı heyecanlarını düşünün, kafanızı dağıtın🌸 Düğün sonrası daha sakin bir psikoloji ile iyi bir doktora gidersiniz.
Yaa teşekkür ederim 🥲💕 gerçekten sizde öyle birde dalgalanan bir değer bence fsh değerinize bakılırsa amh daha yüksek olabilir dalgalanma esnasında düşük olduğu bir aya denk gelmiş olabilirsiniz. En önemlisi usgde yumurta sayısı diyorlar ama biz bekar olduğumuz için pek bakamıyorlar. 2.defa gittiğim doktorda bana şuan akışta kalmamı düğünüme hazırlanmamı ve evlenip ilişkiden sonra gelmemi istedi. Ben hatta reglim falan çok az oluyor dediğimde bana gülerek senin fitilini ateşlemişler dedi🫢 vajinal usgden sayılsa yumurtamız sanırım daha az anksiyete yaparız çünkü belirsizlik çok zor. Benimde sürekli düşük ferritin folik asit ve d vitaminim. Şuan için omega 3 ve d vitamini kullanıyorum ben. Tekrar kan verip demir ve folik asit değerime göre takviye isteyeceğim.

Ben de bunun bu kadar yaygın olduğunu bilmiyordum. Hiç bir şikayetim yoktu tıkır tıkır Regl olurdum. Amh 0.02 çıktı. O günden beri uğraşıyorum yani. Zehir oldu bana öğrendim öğreneli. Çocuk istiyordum ama öyle acele düşünmüyordum. Relaks takılıyordum. Birden kendimi tüp bebek merkezinde buldum. 1 yumurta bile toplayamadık daha şaka gibi

Sizin nasıl gidiyor? Hangi aşamadasınız?

Başlığı okuyanlar için bilgilendirme. Dün adetimin 3.günü Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastanesine gittim. AMH değerimin düşük olduğunu antral folikül sayımı yaptırmak istediğimi söyledim. Asistan doktor sağda 3 tane, solu göremiyoruz dedi. Bunun üzerine bugün kendi kliniği olan tecrübeli, yorumları iyi bir doktora gittim. Sağda 6,7 solda 6,7 tane folikül saydı. Büyütüp bana da gösterdi. Folikül sayısının AMH değerime göre gayet yüksek olduğunu söyledi. "Normal kontrole gelseydiniz rezerv azlığı var demezdim. 3,4 tane gördüğüm kişileri hemen uyarıyorum." dedi. Alanında bilgili, tecrübeli bir doktorun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladım. Devlet hastanesindeki asistan basit bir folikül sayımı bile yapamıyormuş.

Herkese merhabalar, foruma yeni üye oldum. Yaşadığım durumu araştırırken burada benzer şeyleri yaşayan insanlar olduğunu gördüğüm için paylaşımda bulunmak istedim.
29 yaşımın son aylarında bir kadınım. Son 1 yıldır regl kanama miktarımın ve günümün zamanla azaldığını fark ettim. Belki daha önceden başladı ama yavaş yavaş azaldığı için dikkatimi çekmedi. Reglin ilk günü çok ağrı yaşayan biriyken eskisi gibi ağrım olmadığını da fark ettim. İnternette araştırınca normal olduğunu okuyup üzerinde durmadım. Bu sene ağustos ayından beri bu durum daha da belirgin olunca ocak ayı gibi kadın doğum randevusu aldım. Tüp bebek sürecinde bir arkadaşım Amh ölçtürmemi tavsiye etti. Hayatımda ilk kez duyduğum bir hormondu. Devlet hastanesinde adetimin 3.günü tahlil verdim. Amh yapmak istemediler. Tahlil sonucunda FSH 8.1, LH 7.2, E2 49, Prolaktin 12 çıktı. Karından ultrason sonucunda(bekarım) Küçük kistler olduğunu sorun olmadığını söylediler. Kanamanın azalması normal dendi. Ben yine AMH ölçümü ısrarında bulununca tamam denildi. E nabıza baktığımda hayatımın şokunu yaşadım. Amh 0,68 gelmişti. 40 yaşına yakın kişilerin değer aralığında cıktı. Tüp bebekle uğraşan arkadaşımın 38 yaşında benden çok daha yüksekti. Bunu öğrenmemle ciddi bir bunalıma ve anksiyeteye girdim. 1 hafta sonra 5 Şubat'ta özel bir hastaneye gittim. Önceki sürecimi anlatmadan muayene oldum. Doktor ultrasonda bir sorun olmadığını, regl kanama miktarını sorun ediyorsam doğum kontrol hapı verebileceğini söyledi. Hormon tahlilleri istedi. Amh ölçümü istediğimi belirttiğimde 40 yaşından önce ona bastırmaya gerek olmadığını söyledi, ben yine de istedim. Burada sonuç 0,58(dış laboratuvar) çıktı. Diğer hormonlar benzer FSH 8.3 çıktı. Doktor korkulacak bir şey olmadığını söyledi. Annemin menopoz yaşını sordu( 45 yaşında girdi). Beni rahatlatacak şekilde konuştu. 6 ay sonra bir daha kontrol edelim dedi. Burada okuduğum kadarıyla bu değere sahip olanlar 5 sene içerisinde menopoza girmiş gibi duruyor. Araştırmasam çok rahat hayatıma devam edebilirdim ama şu an bekar da olduğum için kaygı seviyem çok yüksek.
Bu konuda benzer şeyleri yaşayanların tecrübesine ihtiyacım var. Önümde tahmini kaç sene var? Haziran ayında yumurta dondurma sürecine girmeyi düşünüyorum. Sağlıklı beslenmeye ve vitamin takviyeleri( demir, c vitamini, folik asit, d vitamini , omega 3, Q10, selenyum) kullanmaya başladım. 1 haftadır testere dişli aslan pençesi çayı içiyorum. Kaliteli yumurta için en az 3 ay sağlıklı beslenmek gerekiyormuş. Mayıs ayında tekrar Amh ölçümü yaptırıp yumurta dondurma için kafamdaki 2 doktorla görüşmeyi düşünüyorum.
Merhaba saglikli diyet surecinizde bol bol kirmizi meyve sebzeler tuketebilirsiniz. Pancar yabanmersini karadut vb. İnstagramdan diyetisyen kevser kurnazi takip edin yumurtalari besleyen diyetler uygulatiyor ben memnun kaldim insallah olumlu oljr sizin icin de. Teknoloji gelisti hic caninizi sikmayin. Bir arkadasim 8 yumurtasini dondurmustu, 8 yil sonra tup bebek yapti 🧿 🙏🏻

Merhaba saglikli diyet surecinizde bol bol kirmizi meyve sebzeler tuketebilirsiniz. Pancar yabanmersini karadut vb. İnstagramdan diyetisyen kevser kurnazi takip edin yumurtalari besleyen diyetler uygulatiyor ben memnun kaldim insallah olumlu oljr sizin icin de. Teknoloji gelisti hic caninizi sikmayin. Bir arkadasim 8 yumurtasini dondurmustu, 8 yil sonra tup bebek yapti 🧿 🙏🏻
Çok teşekkür ederim, bakayım hemen. Arkadaşınız yumurta dondurma sürecinde kaç yaşındaydı, AMH değeri kaçtı hatırlıyor musunuz?

Back
X