Almanya'da yaayan Trklerin yaamsal sorunlar,sorular (hayatn iinden)

Tekrar ediyorum, burdaki erkeklerin geneli gece hayatini cok seviyor. Sabahlara kadar gezecekleri yerlerde cok, evde kadin koca beklemekle ömrünü tüketiyor. Herkes mutlu olmak, güzel bir yuva kurmak icin evlenip geliyor ama bazen öyle durumlar olabiliyor ki, degil Almanca ögrenmek, hayata tutunacak gücü kalamiyabiliyor bircok gurbet gelinimizin.

Fahriye geneli anlattiklarin icine aldigin icin, agir olmus tatlim ja! Yani genel diyemeyiz, aynen yapanlar var ama geneli yapmiyor.
:1no2:

Buranin tatil sistemi cok hos degil mi sizce arkadaslar? Mesela Ekim de Herbsferien var, ve yaz tatiline kadar bir kac ferien daha var bu kismi güzel bence ama yaz tatilleri cok kisa. MILLI EGITIM e bu konuda degisiklik teklif edilmis ama sonuc ne olur bilemiyoruz tabiki.

Bir de ögretmenler tarafindan yabanci ayrimi ya da 2 sinif muamelesi gördünüz mü?

Ben bu ara tatilleri pek sevmiyorum.Cocuklar okuldan soguyor diye düsünüyorum.Yaz tatili ise cok kisa.Insallah bir cözüm getirirler.
Yabanci ayrimi tabiki cok fazla.2. sinif degil oooo kacinci sinif bilmiyorum.
Ama bunun caresi yok gibi biraz uyanik olmak gerekli gibi düsünüyorum..
Iyi aksamlar..

Fahriye geneli anlattiklarin icine aldigin icin, agir olmus tatlim ja! Yani genel diyemeyiz, aynen yapanlar var ama geneli yapmiyor.
:1no2:
Yapanlar oldugunu sende söylemissin. Bende, ailesine yuvasina sahip cikan istisnalarda vardir demistim yazimda. Almanya söyledir, böyledir diyerek insanlari ümitlendirmek yerine, olabilecek ve yasanabilecek durumlardan bahsetmeye calistim. Keske 15 yil önce benimde böyle ortamda, böyle yazilar okuma imkanim olsaydi. Belki daha temkinli davranirdim. Ben burda Ahmet, Mehmet, Ali`yi elestirmedim ki, agir olsun. Almanya sartlarinin insanlari ne gibi durumlara getirebilecegini anlatmaya calistim.

Tabi, bazi seyler anlatmakla degil, yasamakla anlasilir. Ben, o veya su burda istedigi kadar bazi seyleri anlatmaya calissin, nafile...Güllük bahcesinde olan, dünyanin her yerini gül bahcesi zanneder.

Neyse, insallah, Türkiye`den gelin gelecek kizlarimiz, hayal ettikleri gibi bir hayat sürerler.

Yapanlar oldugunu sende söylemissin. Bende, ailesine yuvasina sahip cikan istisnalarda vardir demistim yazimda. Almanya söyledir, böyledir diyerek insanlari ümitlendirmek yerine, olabilecek ve yasanabilecek durumlardan bahsetmeye calistim. Keske 15 yil önce benimde böyle ortamda, böyle yazilar okuma imkanim olsaydi. Belki daha temkinli davranirdim. Ben burda Ahmet, Mehmet, Ali`yi elestirmedim ki, agir olsun. Almanya sartlarinin insanlari ne gibi durumlara getirebilecegini anlatmaya calistim.

Tabi, bazi seyler anlatmakla degil, yasamakla anlasilir. Ben, o veya su burda istedigi kadar bazi seyleri anlatmaya calissin, nafile...Güllük bahcesinde olan, dünyanin her yerini gül bahcesi zanneder.

Neyse, insallah, Türkiye`den gelin gelecek kizlarimiz, hayal ettikleri gibi bir hayat sürerler.

Geneldemissin canim o bakimdan agir olmus demek istedim Fahriye. Yani hepimizin esleri de öyle yapiyormus gibi oluyor.
Simdiki gencler daha bilincli ama tabiki senin bahsettigin gibileri de var.
Kizlar ona göre düsünün haa!yerimseniben

Istisnalarda vardir demisim bende...neyse ya, beni ilgilendirmiyor kim ne yaparsa yapsin...mutlu olurlar insallah...

BIRAZDA EGLENELIM BAKALIM;
Alamanci taliplerinize hemen atlayin kizlar, kacirmayin aman ha öyle kismet kolay kolay karsiniza cikmaz.:Roflol:Alamanya sokaklari altindan, ev kapilari elmastan...:dance:Mercedes`den SIKILIRSIN, BMW`ye binersin ondan SIKILIRSIN Audi`ye gecersin. SINIRSIZ alis-veris imkani, harca harca paran bitmez falan-filan iste...:teytey::dance::teytey:

Fahriyecim cok alemsin guldurdun beni :)))

Suda bir gercekki burda tanidigim bir kac aile var tr den getirdikleri gelinleri biliyorum.Gelinlerin geldikleri koyleri biliyorum.Mesela bu yuzyilda evlerinin icinde cesme yok koyde suyu kizlar meydandaki cesmeden tasiyorlar, mesela tuvaletleri bahcede ve kisin -40 derecede gece tuvaletin gelmesi korkunc bisidir herhalde.Boyle bir ortamdan gelen bir genc kiz icin kocasinin mersedesi olmasi ne kadar ulasilmicak bir sey.
Ilk geldigim sene bulasik makinem yoktu zaten 2 kisiydik almak mantiksiz gelmisti ama bana boyle bir koyden gelen kizimizin aaa bulasik makinen yokmu diye sormasi komik gelmisti:))
Belkide sorun Almanya nin yollari taslari agaclari altin pirlanta olmamasi degil bu kizlarimizin gozlerinin fazla hizli acilmasi olabilir:))
Bu arada evlenmek icin esini tr den secen birinin burda cok iyi bi durumda olmadigini etrafindakilerin bunu bildigini ama tr dekinin gozunun acilmamis olmasini firsat bilip evlilik yaptigini dusunuyorum.
Gozu fazla acik bi koca ve hic acilmamis bi es ilginc ikili:)
Soyle bi yorum cikarmi? almanya ya gelmeyi dusunen gelinler gozunuzu iyice acin tr de eger bundan sonrada gelmeyi istiyosaniz bizim dicek lafimiz yok goz gormus gonul istemis:))))))))))))))
Saka bi yana Fahriyecim o oyun salonundan bi tanede bizim dukkanin yaninda var nasil insanlarin kimlerin girip ciktigini 1 saat oturup izlesen omrune bedel olur.Kazanan bi kisi oluyo oda salonun sahibi:)))))))))))))))))

Hanimaga beni yakindan taniyosun almanca bilmedigimi ogrenmeye calsitigimi biliyosun.Bence ikinci sinif davraniyolarsa okulda tek care almancayi cok iyi ogrenip cocugunun derslerini ogretmenlerle konusup cocugu takip edip gerektiginde ogretmeni sorgulama yoluna gidilirse ikinci sinif olarak davranmayi birakir aman basima bela olmasin bu kadin ben cocuga dikkat edeyim diye dusunur ogretmen.Ayni seviyede durmak istiyorsaniz almancayi cok iyi ogrenmek gerekir.
Kindergartenda bi olay oldu.Oglan ust uste 3 gun pantolonu ve ayakkabilari islakti.Kadinla konusmak istedim.Hava sicak yagmur pantolonu cizmesi giydirmiyoruz oldu cevabi.Sonra oglan ishal oldu anladimki islak kumda oturmus.Ama kadin israrla hava sicak giydirmiyoruz diyor dellendim.Sonucta hava sicak olabilir kum nemli ve serin cocugu ishal etti her gun camasir yikiyorum ne yapayim benim oglum hareketli o kontrol etmek zorunda cocugu.Kadin birsey oldugunda car car kendi konusan bi tip ama ilk kez ben bir sey konusmaya calistigimda dinlemedi.Hani almanca ogreniyorduk her firsatta pratik yapacaktik hani moral bozmicaktik yalnis olsa bile duzeltirdik.Bu gibi bi durum baska bi kadinin basina gelse kesin almanca calsimayi birakir neyseki ben oyle kolay kolay kimsenin tavrindan falan alinmam o onun terbiyesizligidir.Demek oyun boyle oynaniyor dedim aksam esime oglana dikkat etmiyolar giydirmemisler pantalonu ishal oldu yatiyo gondermiyorum yarin dedim esim dellendi sabah erkenden ilk is ugrayip kadini bi guzel benzetmek oldu.Oh ben yapamadim esim yapsin bari.Ben simdi esime ben almanca konusmaya calsitim kadin beni dinlemedi diye dertmi yanacaktim yada sizlere ikinci sinif goruyolar bizi diye yok canim cozum bulmak zorundayiz.Simdi alman yasli yan komsum onunla hergun almanca pratik yapiyorum.Ogledne once 1 saat oturup kahve iciyoruz havadan sudan konsuyoruz yalnis kuruyorum cumleyi o duzeltiyo.Aklima geldi olayi anlattim sen olsaydin nasil konusurdun dedim:))) Simdi biliyorum hadi bakalim yine bi olay yasansin kindergartenda kadin bilmiyo ama ben hazirim o dusunecegi ikinci sinifligi onun beyninden fena silicem ama maalesef bu herkesin kendisinin tekbasina vermesi gereken bi savas.
Ceyhancim birazda senin icin yazdim iste o bahsettigin uyaniklik bu uyanik ol canim kimse haketmez boyle seyleri haddini bilmeyene bildirmek gerekir.

Gulsumcum tesbih te hata olmaz derler ya bi benzetme yapicam insallah sen dahil kimse kirilmaz bana ama benim 4 yildir gordugum bisey bu daha once Istanbul da yasarken aklimin ucundan gecmeyen biseydi tabii.

Karnin cok ac ve sana bi yemek veriliyo yiyosun karnin doyuyo ondan sonra basliyosun soylenmeye eski oldugum yerdeki yemekler daha guzeldi vs vs sonra gene acikiyosun ve gene orda yiyosun arkasinda gene doyunca konusuyosun oraya gitmek istiyorum diyosun ama oturup o sofrada yemeye devam ediyosun senin icin hersey normal ama sofradaki diger insanlarin farkinda diilsin ve belki o insanlarda zorla oturup susarak karinlarini doyuruyorlar ve surekli bu yakinmayi duymak hoslarina gitmiyor.Ustelik yemegi verende diger yemek yiyenlerde seni zorla otur burda ye demiyorlar .

Umarim cok acayip olmamistir benzetmem ama sadece sen diilsin bu konusmayi duydugum herseferinde ayni boyle bi ortamdaymisim gibi oluyorum.Bizle kalmaya kaynim geldi ilk gun basladi buranin ekmegi suyu guzel degil tr nin guzeldi ama yememezlik etmiyor.Surekli osuna busuna kusur buluyor.Neyse genctir dedik ilgilenmedik alisti bi sure sonra.Sonra burdaki insanlarla tanistim turk marketinde hele rastlamayayim.Salca aliyorum dimi aman buda salcami ama bu tr den gelmis diyemiyorum bile oo tr deki dukkanda satilan daha iyi oluyor.Bi kac turk aile var evlerindeyiz aman tek muhabbet bu .Bu yaz misafirler geldi tr den almanya ya bi merak bimerak ama yok bu tr de daha guzel yok bunun tadi burda yok.
Mumkun degil bi insan boyle bi ikilem icinde yasayip gidemez ciddi psikolojik sorun yaratir bu.
Gitmek o kadar kolay olsaydi keske demisin ya .Kalmak zorundaysan eger yapamiyacagin seyleri fazla dusunmemek zorudasin bu senden baskasini hic ilgilendirmez ama senin moralini cok bozar.Kendi adima bende fazla duymak istemiyorum cunki moralim bozulacak
Kendi insanimizda bile yabanci dusmanligi mevcut demisin istiyosan git diyende ben oyle gormuyorum.

Ben onlara sonradan görme diyorum Meltem`cigim. Onlarla basedilmez zaten..Birden ne oldum delisi oluveriyorlar. Gerci köyünden gelip, alcak gönüllü kalanlarda var. Ama benimde tanik oldugum olaylarda cok oldu. Kadin dün köyünden gelmis, aman efendim senin fritözün yok mu? - su marka kahve makinesinde kahve cok lezzetli oluyor - ayy bilmem ne marka tabaklar cok zarif - ben ondan aldim. Efendime söylüyeyim, gecen sene Türkiye`den bak bu tek tas yüzügü aldim. bak kiz bak diyerek insanin burnuna sokmalar...iyyy, o marka kiyafeti cocugumun üzerine asla giydirmem. utanirim....vs vs...laflar..

Onlarin ne icin Almanya`ya geldikleri belli oluyor zaten. Kocalari birgün eve para getirmese, ortaligi yaygaraya bogacak tipler bunlar..Onlar icin mutluluk, araba+bulasik makinesi+marka kahve makineleri+tek tas yüzükler,burgu bilezikler...Ama herhangi bir konu üzerine en ufak sekilde fikir bile üretmiyecek zavalli kisiler diyorum ben...Benim en yakin tanidigim bu insanlardan biriside eltimdir. Kac kere kocasi bile ona köyünde marka esyalarin mi vardida, burda herseyin markasini istiyorsun diye söylendi.. Ama tin tin, anlayacaginiz, böyle kisilere laf bile dokunmuyor.

Sunu da ekleyeyim. Sadece köyden gelenler bu durumlara giriyor diyerek belli kesimi baz almakta dogru degil bence, Istanbul-Izmir-Ankara...vs gibi büyük sehirlerden gelipte kendini sasiran sonra karsisindaki hakir görenlerde var. Bu bence insanin karakteri ile alakali...

kimnederse dsin benim bildim almayaya keyfimisden gelmedi büyüklerimiz ailelerimiz tek nedeni paraydi. gecim derdiydi ,benim babam burda 40 senedir ve niye geldi bizim icin iyi yasaya bilerim diye , dilini bilmes bir ülkeye insan durup dururken niye gelsin , tek neden para simdide öyle sartlar iyiki geri dönmüyoruz benim tanidim bir kac kisi döndü ama onlarin aileleri cok iyi maddi durumlari yani bir hayli iyi ,

arkadaslar bılgı ıcın soruyorum almanyaya gelıp calısmak ıstıyoruz ne yapmamız lazım lutfen cevap yazın

kusura bakma meltemcim ama benzetmen gercekten biraz acayip oldu, biz burda o yemeyi yiyorsak alnimizin teri ile hakkederek yiyoruz kimse bize o yemeyi bosuna vermiyor, ben burda hicbir zaman almanyanin maddi ve sosyal haklarini elestirmedim hep manevi yönden burda cöküyoruz tr.de insanlar daha canli daha neseli daha huzurlu gibi geliyor bana dedim.

Senin kac senedir burda oldugunu bilmiyorum ama benim bütün 32 senelik hayatim burda gecti almancayi ana dilim gibi konusuyorum cok alman arkadaslarim var bir devlet dairesinde memur olarak calisiyorum esimde calisiyor biz burda herseyi hakkederek kazaniyoruz ayrica devletden gecinsem bile hakkimdir cünkü ben ve esimde burda senelerdir vergi ödüyoruz.

Benim amacim almanyayi kötülemek degil sadece bu forumda fikir alisverisi yapmakti, ama nerdeyse amma da nankörsün gibi cevaplar alicaktim inanamiyourm ya gercekten inanamiyorum. :1shok::1shok::1shok:

gülsüm sultan üzülme canim.diger yorumlari okuyunca senin icin üzüldüm.gercekten üzerine gelinmis.Bende senin gibi Türkiye'ye gitmek isteyenlerdenim ama maalesef esim kabul etmiyor.O tamam deseydi ben hemen dönerdim.Bu sosyal yardimlar umrumda bile degil.Zaten sosyal yardim alana kadar anamiz agliyor.100 tane kagit dolduruyorsun,Arbeitsamt takilerin o asik suratlarini,ters ters konusmalarini cekmek zorunda kaliyorsun.Inanirmisin,ben iki kere yardimda basvurmustumda burnumdan getirmislerdi.bende hic arkama bakmadan herseyi elimin tersiyle itmistim.Benim ailem Tr de,akrabalarim.12 yasinda geldim ben Almanya'ya,hala alisamadim,almancayida cok iyi biliyorum.esimi tr den getirdim,o buraya bayiliyor,hatta hic almanca da bilmiyor.Ama ne yapayim,esim gitmezse bende gidememki.

metem canim kizma bana ama ben senin sözlerine katilmiyorum hele benzetmen gercekten cok garip olmus neyse herkesin düsüncesi kendine.

slmar, yazdiklarinizi okudum, baya ilginc, tabiki iki tarflida düsünmek gerikiyorsa, kafayi yersinlaelaelaelaelae ama sunu söyleim, bizler burda dogmus büymüs olarak tr de ayak uyduramiyoruz, bize göre tr cok deyisik bambaska bir yer, tabiki vatanimiz, herseyimiz, ama ginede ben sahsen tr de yasayamazdim, nedenlere gelince, ora ayak uydurmak cok zor, ya biz cok almanlasdik yada bilmiyorum artik, en basit örnek, randevün var, ya biz cok erken gideriz yada tr ekler cok gec geliyorlar??? ben daha cözemedim bu olayi:eek:
misal benim arkadasim var 2 senedir tr de antalyada yasiyor esile beraber temeli dönüs yaptilar, ama geri dönüyorlar, nedenise ayak uydura madilar, ikisininde cok iyi isleride vardi, gecimleride süperdi ama bir türlü alisamadilar tr ye, bende sahsen öyle olurdum o bakimdan hic bir zaman geri dönmeyi düsünmüyorum tr ye, izin tabiki her zaman ama bu kadar:sm_confused:

merhaba gülsüm sultan,
ben almanyada doğdum büyüdüm, 21 yaşında evlendim ve tr ye yerleştim. Şuan bir türk alman firmasında lojistik şefiyim, eşim öğretmenlik yapıyo. İzmirde yaşıyorum ve çok rahat çok mutlu bir hayatım var. 21 yıl almanyada boşu boşuna yaşamışım diye düşünüyorum. Haa zorlukları yokmu tabiki var. İş hayatı tr de kesinlikle daha zor. İnsan hakları almanyadaki kadar yok. Ama herşeye rağmen türkiye çok güzel herkeze tavsiye ederim. Tabi bu söylediklerim sadece maddi durumun iyise geçerli yoksa tr de sürünürsün.

Azeri kiz cok tsk ederim canim destegin icin, benim esimde gitmek istiyor ama malesef maddi durumumuz pek elverisli degil biraz daha toparlasak kendimizi neden olmasin belki gideriz allah büyük, kendin icinde üzülme arkadasim bakarsin zaman gelir esin sana der hadi gidelim artik buralardan.

canancim benim bu forumda paylasmak istediklerimde bunlardi iste, gitmek isteyenler gibi gitmek istmeyenlerde var ben bunu saygilyla karsiliyorum, kim nerde mutlu olur kim nerde huzurlu olur bunu ancak kendi bilir.

özlem sagol yazdigin icin aslinda ben seni gibi hanimlari ariyordum baska forumda ama malesef rastlasamadik, mümkünse yazisalim canim eger sende istersen sana bazi seyler daha sormak isterim.

ev kedisi o günler gecti artik canim buraya gelipte calismak nerde 3 aylik ziyaret visesini bile alamadik kayinvalideye gecen sene üstelik hem esim calisiyor hem ben, burda okuyan meslek yapan gencler is bulamiyor ekmek aslanin agzinda yani yine sen bilirsin ama cok iyi düsün canim öyle kolay degil buraya gelmek hem gelmeyi birak burda calismak ev gecindirmek cocuk büyütmek cok iyi düsün bacim cok iyi düsün.

Vallaha kizlar ben ilkokul ortaokul ve lise burda bitirmis bir insan olarak burdaki egitim sisteminin asiri derecede degistigni farkediyorum. Cok daha zorlasti cocuklar cok fazla inceleniyor almancayi dogru dürüst bilmeyen cocuklar okula bir sene gec baslatiliyor yani ne biliyim okul dönemi tamamen bir komplikasion dönemi oldu gerek ögretmenlerin yetersizlile gerek cocuklarin cok daha erken ergenlik cagina gelmeleri gerek masraflarin artik inanilmaz derecede artigi. Artik almanyadada cocuk okutmak galiba pek kolay olmicak gibi görünüyor.

X