Almanya'da yaayan Trklerin yaamsal sorunlar,sorular (hayatn iinden)

Hanimaga beni yakindan taniyosun almanca bilmedigimi ogrenmeye calsitigimi biliyosun.Bence ikinci sinif davraniyolarsa okulda tek care almancayi cok iyi ogrenip cocugunun derslerini ogretmenlerle konusup cocugu takip edip gerektiginde ogretmeni sorgulama yoluna gidilirse ikinci sinif olarak davranmayi birakir aman basima bela olmasin bu kadin ben cocuga dikkat edeyim diye dusunur ogretmen.Ayni seviyede durmak istiyorsaniz almancayi cok iyi ogrenmek gerekir.
Kindergartenda bi olay oldu.Oglan ust uste 3 gun pantolonu ve ayakkabilari islakti.Kadinla konusmak istedim.Hava sicak yagmur pantolonu cizmesi giydirmiyoruz oldu cevabi.Sonra oglan ishal oldu anladimki islak kumda oturmus.Ama kadin israrla hava sicak giydirmiyoruz diyor dellendim.Sonucta hava sicak olabilir kum nemli ve serin cocugu ishal etti her gun camasir yikiyorum ne yapayim benim oglum hareketli o kontrol etmek zorunda cocugu.Kadin birsey oldugunda car car kendi konusan bi tip ama ilk kez ben bir sey konusmaya calistigimda dinlemedi.Hani almanca ogreniyorduk her firsatta pratik yapacaktik hani moral bozmicaktik yalnis olsa bile duzeltirdik.Bu gibi bi durum baska bi kadinin basina gelse kesin almanca calsimayi birakir neyseki ben oyle kolay kolay kimsenin tavrindan falan alinmam o onun terbiyesizligidir.Demek oyun boyle oynaniyor dedim aksam esime oglana dikkat etmiyolar giydirmemisler pantalonu ishal oldu yatiyo gondermiyorum yarin dedim esim dellendi sabah erkenden ilk is ugrayip kadini bi guzel benzetmek oldu.Oh ben yapamadim esim yapsin bari.Ben simdi esime ben almanca konusmaya calsitim kadin beni dinlemedi diye dertmi yanacaktim yada sizlere ikinci sinif goruyolar bizi diye yok canim cozum bulmak zorundayiz.Simdi alman yasli yan komsum onunla hergun almanca pratik yapiyorum.Ogledne once 1 saat oturup kahve iciyoruz havadan sudan konsuyoruz yalnis kuruyorum cumleyi o duzeltiyo.Aklima geldi olayi anlattim sen olsaydin nasil konusurdun dedim:))) Simdi biliyorum hadi bakalim yine bi olay yasansin kindergartenda kadin bilmiyo ama ben hazirim o dusunecegi ikinci sinifligi onun beyninden fena silicem ama maalesef bu herkesin kendisinin tekbasina vermesi gereken bi savas.
Ceyhancim birazda senin icin yazdim iste o bahsettigin uyaniklik bu uyanik ol canim kimse haketmez boyle seyleri haddini bilmeyene bildirmek gerekir.

Meltem'cim bizim cocular da Kindergarten almaya gittigimizde sürekli kir, pasak icinde buluyórduk bir de en sinir oldugum, pantolonlarin dizleri cok cabuk yirtilmasiydi, vallahi pantolon almaktan bi hal olmustum.

Vallaha kizlar ben ilkokul ortaokul ve lise burda bitirmis bir insan olarak burdaki egitim sisteminin asiri derecede degistigni farkediyorum. Cok daha zorlasti cocuklar cok fazla inceleniyor almancayi dogru dürüst bilmeyen cocuklar okula bir sene gec baslatiliyor yani ne biliyim okul dönemi tamamen bir komplikasion dönemi oldu gerek ögretmenlerin yetersizlile gerek cocuklarin cok daha erken ergenlik cagina gelmeleri gerek masraflarin artik inanilmaz derecede artigi. Artik almanyadada cocuk okutmak galiba pek kolay olmicak gibi görünüyor.

Gülsüm Sultan bilmiyorum duydun mu? Almanya egitim konusunda avrupa ülkeleri icinde sondan 4. sirada yer almis ve bundan dolayidir saniyorum cocuklarin derslerinde daha cok zorlandiklarini görüyorum. Hatta bir cok anne-babalar yardimci ögretmenlerle cocuklarina destek olmaya caliyorlar(simdilik bizde yok cok sükür).

Gulsumcum burada okumus biri olarak Hanimaga sendende cocuklarin tecrubesinden dolayi biraz fikir vermenizi istiyorum.Mesela Gulsum cok zorlasti demis Hanimaga Avrupa da sondan 4. egitimde demisiniz.Peki nasil bir egitim veriliyor.Bir ara esim ozel okula versemmi oglani diye dusunmustu.Ben tr deki ozelokullardan biliyorum cocuk kapasitesi neyse o aile cocuga ne kadar ilgiliyse o yoksa bunlarin yerini ozel okulda doldurac bi mucize yok.Bende bunu dedim vazgecirttim esimi ozel okul fikrinden.Tamamen tr de gordugum kendi onyargimla yani.Sonra alman komsumla konustum bu konuyu benle yasit 2 oglu var bizim cevremizde iki okul var oglanin gidecegi gibi bizim eve daha yakin olana gitmis onun cocuklari ve cok iyi yetismisler halada okul cizgisini bozmadi gonderebilrisin dedi.Benim yasim 40 kendi okul donemlerimi hatirliyorum benim oglanla kiyaslayinca resmen magrada duvara resim cizmisim gibi bi tarih canlaniyo:))Simdi Gulsum ve Almanyada yetismsi arkadaslar bilmez ama biz yerli mali haftasi diye bisi kutlardik ve yil 2007 hala yerli mallarimiz aynidir mercimek nohut findik ceviz.Resmen kara mizah gibi.Ben bilmiyorum yalnismi yapiyorum ama tek bildigim ornek kendim oldugum icin oglumu kendimle karsilastirabiliyorum.Mesela ben 4 yasindayken anca turkce konusuyodum.Ingilizce ogrenmek icin ne kadr ugrastim simdi almanca icin ugrasiyorum oglum ise 4 yasinda benden iyi almanca konusuyo ingilizceyide ogrenmeye basladi.Bende gelecege pembe gozluklerle bakiyorum.Yoksa bakmiyimmi bana anlayamadigim kavrayamadigim sizin tecrubelerinizi yazarmisiniz.Trde ki egitim sistemi ben bildim bileli sacmaydi ben hep diploma denen kagitparcasi icin cabaladim.Onun disinda kendi cabalarimla ogrendim ne ogrendiysem.
Madem konu acildi simdi bisi daha istim sizden.Ekimde oglum 4 yasa giriyor.Benim ogrendigim 5 yasa girince Vorschule ye gidecegi 6 yasta normal okula basliyacagi.Ama sonra bi Real Schule meslek yapma gibi kavramlar giriyo orda ben iptal oluyorum.Bu meslek yapma dedikleri bizim tr deki Meslek liseleri gibi ayni amactami.Ben lise 1 e basladigimda yeniydi bu meslek liseleri bize soylenen univ gidecekler sinava girmesinler yok ben kestirmeden bi meslek sahibi olayim diyenler sinava girsin gibi biseydi .Bende girmemsitim.Sonra univ 2 senelik bolumler acildi.Hic birininde bi ise yaradigini gormedim tr de.
Oglanin arkadasinin anneside gecen gun bana senin oglan iyi almanca konusuyo sayi saymayi almanca alfabeyi biliyor vorschulede sinif atlatirlar bence dedi.Boyle bisi varmi?
Sisirmediysme sizi bi sorum daha var :) Benim oglan 4 ekim dogumlu okullar burda 4 ekimden once aciliyor 6 yasi doldurmadan baslatirlarmi yoksa bi sene kaybediyomuyuz 1 aydan dolayi.

Gulsum kirmak gibi bi niyetim yoktu seni direk senin sahsinada yazmadim forum konusu oldugu icin fikrimi yazdim ama kirdigima gore kendi adima ozur diliyorum senden ama bu yazdiklarimda benim su anki fikrim 4 yildir burdayim.Daha once Istanbul da dogdum buyudum 15 yil calistim simdi herseyi birakip buraya geldim ve sifirdan basliyorum.Esim burda oldugu icin geldim esim yarin obur gun Cinde is buldum yasamak istiyorum konusallimmi dese dusunup onuda kabul ederim tasinirim.Ayni fikirleri cin icinde yazardim.Bu bugunku fikrim 21 sene burda kalsam bilmiyorum onuda insallah omrumuz vardir o gunu goruruz.
Bundan sonra bu konuya yorum yazmiyim uzadikca uzuyor.

Meltem neden Jugendamt'a gitmiyorsun.Bildigim kadari ile orda yardima ihtiyac duyulan konularda annelere yardim edilir.Bence bu en dogrusu.Cocugun okul sorunu yada baska ne varsa ordan gerekli yardimi uzman ve egitimci gözüyle alabilirsin.Ve sorularinin karsisinda tatmin olursun.

Yerli Mali haftasi öyle birsey vardi degil mi? Hatirladim , korkunctu:))...Benim bir tarih ögretmenim vardi kari koca ikiside dersime geldiler, hayatimi zehir ettiler, kulaklari cinlasin,evliydi bunlar hele kocasi iki metre cubukla girerdi derse, o genc cocuklarin neresine gelirse gelsin sopa hic önemli degildi.Bir gün herseyi göze alarak sizin sopaniz yüzünden bildigimizi de unutuyoruz dedim.Söylediklerim acayipse vurabilirsiniz dedim de insafa geldi.

Yillar sonra liseden edebiyat ögretmenimle karsilastim, biz nasildik senin gözünde diye bir soru yöneltti, bende zehir zemberek kustum."cok sey ögrenebilirdik hocam dedim, ama kisisel problerinizle hayatimizi mahvettiniz" dedim.Kadin renkten renge girdi."hicbirsey ögrenemiyorduk , ya kicimizla ya basimizla ugrastilar, siyah corap giyerdik , paketin icinde degildik kimisi ince kimisi orta kalin, vay efendim bilincli mi giyermisiz o corabi, her gün asagilanma kompleksi ile okul, düsündüm bunlari sagol Meltemcim.

Belki Türkiyede yasasa idim toplum kurallari yüzünden kendimi ifade etme konusunda zayif olacaktim.Kime ne diceksin herkes tanidik.Amirindi memur arkadasindi, yok o yok bu.
Calisma hayatinin en iyi mevzusudur taciz ve yipratma maalesef Türkiyede de cok yapilir, herkesin dayisi mayisi vardir konusu.Ama Almanyada böyle birsey yapilmasi söz konusu bile degil.

Almanyada Mobbing dendiginde akan sular durur.Simdi bu sözcük Türkce kavramina da yerlesmis haksizliklara dur demenin zamani gelmis yani.

Meltemcim sana katiliyorum.Egitim faktöründe gecmisi ve yasadiklarimizi unutmamaliyiz, etrafimizdaki bir insana yardim etmek cok güzel birsey, ama anlamayana anlatmak zor.Birde böyle anlatinca ayy ne cile cekmissiniz derler, ya adami gicik ederler bilmem sen karsilastin mi hic:)))

Benim sana tek diyecegim sey türkce okumalari düzenli olarak yapman.Anadilini iyi konusabilen cocuklar bu sekilde bir ikinci yada ücüncü dili cok daha iyi ögreniyorlar.Sabirliklar dilerim canim.Mücadeleye devam.

MsRosa ben giciklarla karsilasmadim cunki inanmasi guc ama ben kk dan bask abi yerde konusmuyorum:)))Tabii gun icinde sabahtan aksama bi suru insanla iletisim oluyor ama hep belli kaliplarda.Esim disindada turkce konustugum kimse ile karsilasmiyorum esiminde turkcesi pek iyi diil.Ilk zamanlar noldum ya napicam diyodum simdi alistim.
Canim benim lise donemim 12 eylul donemidir.Tum kitaplar yasakli.Okulda hic unutmuyorum o donem ogretmen ilk derse geldi kursuye vurdu artik yeter eski olaylar bitti disiplin bizde dedi.Daha onceleri ogrenci ogretmen olaylari cok fenaydi doverler oldururler.Aynen yillar sonra bende benim bi ogretmenime rastladim okulumuzun pilav gununde.Tabii o zamanki calistigim yeri isimi soyleyince kadin nasil davranciagini sasirmisti.Ayrica o durumada gelmemde onun bi gram payi yoktu.Kadina dedimki sizi gorunce aklima kas almak geldi sadece.Cunki kadin takmisti bana kaslarini aliyosun diye inan 40 yasindayim hala almiyorum onun baskisimi ne kaldi :))))))Cok faydali olmus hayatim icin degilmi:))Oysaki ogretecegi seyler cok guzel seyler vardi ne yazikki kendi bilgilerini paylasamadi.Burda tabiki oyle bi durum yok.Bizim yasadigimizi cocuklarimizin yasamasai mumkun diil belki film konusu olur ancak.Ama uzuldugum bi nokta bu ben sahsim icin diyim beni bir an once univ kazan oku bitir bi yere memur ol yoksa yanmisin gibi bi hayat gorusune itti yillarim o sekilde calisarak gecti.Tamam yaptigimi iyi yaptim ama gercekten kendim istedigim icin degil olmasi gerek bu diye yaptim ona cok uzulurum belki burda dogmus olsam farkli bir dalda isimde mutlu olacaktim kimbilir.Oglum eger anne suna ilgi duyuyorum derse onu desteklicem kesinlikle.Gorunuste oki armut dibine dusermis bilgisayar meraklisi :))ama buyudukce degisir tabii.
Jugendamt a hic gitmedim canim.Oglum 4 yasinda hangi okula versem hangisi iyiki gibi bi soruma nasil cevap verebilirlerki.Burda bizim eve yakin iki okul var disardan gordugum bi tanesi hic hos diil ama egitimini bilemiyorum tabii.Dis gorunus yaniltici olabilir ben bunu sorsam hayir orasi kotu egitim veriyo derlermi?
Biz oglanla turkce hic bisey okumuyoruz.Mumkun degil dinlemiyor beni.Almanca ilk zaman yeni ogreniyordum neyse o safhayi gectim simdi cocuk kitaplarini almancasini okuyunca anliyorum oglana taklidini yaparak okuyabilyiorum.Onun daha ilgisini cekiyor.Karsilikli konusmalari tekrarliyoruz.Tabii ikimizinde almancasi iyi turkcesi berbat oluyor.Bi ara kanal d nin cocuk kanalini acayim dedim ama cok kalitesiz programlar ve siddet iceren cizgi filmlerle karsilastim cocukta begenmedi.Bizde hafiften almancaya kayma var turkce pek degerli degil bilmyiorum gelcekte nasil bir sorun cikartir.Bu arada turk bayragini taniyor haritada turkiyeyei bulup babamla sen burdan geldiniz ama hamburgu bulup ben burda dogdum diyebilyior.23 nisandan hic bisi anlamadi cunki burda cocuklar icin o kadar cok etkinlik varki Ataturk un cocuklar icin neden boyle bi hediye verdigini anlamasi ancak 12 yasini filan bulur.Yokluktan oldugunu anlatmak cok zor benim oglan organizasyon olarak bakar:KK43:

ev kedisi mesleginiz nedir ?eger almanyada bi is bulur ordan cagri alirsaniz gelebilirsiniz onun disinda hele son yasadan sonra hic mumkun degil bide merak ettim neden almanya ya gelip calismayi istiyorsunuz?

esım bır suredır ıssız turkıyede de ıs ımkanları cok kısıtlı verılen aylıkla ev gecındırmek cok zor sadece sanssımızı denemek ıstıyoruz esım marangozdu bı de tabıı merak ınsan degısık yerler gormek ıstıyo bılmıyorum keske ole bı ımkanımız olsa ama nerde yınede cok sagolun yardımlarınız ıcın

evkedisi inan almanyada is imkanlarida cok kisitli.
Cok caba harcadiktan sonra yapacaginiz seyi soyleyeim en iyi ihtimalle sen temizlik icin yer ararsin esinde bir markette gunde 16 saat kasa kaldirip indirir.Yinede ancak kiranizi oder karninizi doyurursunuz.Bu kadar ugrasmayi tr de yapsaydim simdi holdingim vardi dersiniz.
Sansinizi inan tr de deneyin yeni yerler gormek herkesin hakki ama burda gorulecek biside yok gercekten.Gezilecek gorulecek en guzel yerler tr de.
Sansiniz bol olsun.

bak bu siir daha guzel trajikomik ama guzel anlatiyo.

Bedirhan Gokce
Almanya mektubu

Mektubun yenice geçti elime,
Selamini duymak yeteyo gardas,
Dag basi bi çaruk esküttügümüz,
Boz daglar gözümde tüteyo gardas.

Gardas, Hambirgin yollari asfalt,
Adamlarin kafalari sifir nimara tirasli,
Afyon içiciler, itle, manyakla,
Turken raus, Turken raus diye bagiriyorlar.

Heh...Ulen noldu da degisti devran.
Çok deel,
Yirmibes otuç yil önce bizi bandoynan karsiladilar,
Bunca yil gavurun pisligiynen ugras,
Sonra sana düsman gibi baksinlar,
Atas verip, dünegini yaksinlar,
Adamanin agarina gidiyor gardas.

Gardas, vakti geçmis Alamanyanin,
Irecebe söle, havas itmesin,
Inegini, danasini neyin satmasin,
Gavurun parasi kiymetli emme,
Iligini sömürüyo adamin.

Kel Musanin Abdillayi bildin mi?
Böyük kiz gavura kaçti diyolar,
Adi Hans miymis neymis,
Sari bir oglan.
Abdilla düstükçe düstü diyolar.

Hayat bu gavirin sürdügü hayat.
Bizimkisi gün tüketmek neydecen.
Onlar gibi yasamaya kaktin mi,
Kendinden öteye düsünmeyecen.

Bizim pavlikada bir alman var. Glaus,
Çok eyi gardasim olsun.
Bazi is çikisi bize geleyyo,
Yemek sarimsakliysa yemeyyo.
Yemekte sarimsak olmaz mi gardas?

Bazi gicik almanlar çikeyyo,
Sirtini döneyyo, burun bükeyyo,
Diyo hör Türk, siz çok kötü kokeyyo,
Çöpçü... Gül kokacak degil ya garda...

Bu Almanlar çok acayip bir millet,
Yere tükürene bagiriyorla,
Heh... Yetmeyyo, polizay çagiriyo,
Adamin gülesi geleyyo...

Gardas, bir mercedes aldim, kirmizi,
Gayri tufalete yayan gitme yok,
Çatlasin elleme mihtarin kizi,
Eee...
Basi göge erdi gedesalihle evlendi de haspam.
Er yerine gomazdi bizi,

Orda ne va, ne yok,
havalar nasil
Ekinler, koyunlar, kuzular nasil?
Sen nasilsin Muhammed, Fadime nasil?
Selami selama eklerim gardas,
Tez elden bi cüvap beklerim gardas...

Meltemcim sana kirilmadim kesinlikle öyle bir sey yok sadece benzetmen biraz tuhaf oldu o kadar. Daha cok yenisin burda meltem 4 yil bence cok az bir zaman insallah 10 yil sonrada burda mutlu olursun yani tr.yi aramasin cünkü geri gitmek isteyen insalar (benim gibi) mutlaka bir eksiklik hissetdikleri icin gitmek isityorlar maddi eksikli olamaz yani sadece manevi eksiklik bilmem anlatabiliyormuyum.

Hem sen niye daha bu konuya yazmak istemiyorsun kiz??? Uzadikca uzasin güzelim ne olucak bizde vakit coooook.

hadi yaziyim o zaman gulsum zaten bi burasi var icimi doktugum:))))))
Insanlar farkli oluyolar canim ya ben 35 yasimda sonra geldim benim tum hatiralarim trde kaldi ama geriye bakacak olsam bi saat duramam ama tr de beni tutan hic biside kalmadi simdi burda hersey bastan basladi oglum 4 yasinda daha dogrusu bende 4 yasinda gibiyim onun okulu daha yeni baslicak hayatida o yuzden tr bizde ilerde allah gosterirse torunlarimizin nenemler gelmis dedigi bi yer olarak kalacak.

ewet haklısınız canım sonradan görmelerde acayip bişey oluyorlar kendilerini ne zannediyorlarki, herkes benim gözümde aynı düşmez kalkmaz 1 allah'tır. allah yardımcımız olsun. verdiğiniz bilgiler içinde ayrıca teşekkür ederim herkese... hayırlı sabahlar... hayırlı ramazanlar diliyorum......

merhaba arkadaslar bende istanbulun guzel bir semtinden aachen´a gelin geldim dokuzuncu ayda tam iki sene oldu buraya geleli.turkiyede moda tasarim 2yillik üni. bitirdim ve suan da aachenda bir turk tekstil firmasinda calisiyorum bir yandanda 1sene 4aydir kursa gidiyorum hic bos durmadim henuz cocugum yok esim izin vermiyor daha cok genciz diyor önce yasayalim sonra cocuk diyor yani daha 2sene yok diyor aslinda bende henuz istemiyorum .ehliyet almanca ondan sonra bebek insallah. allaha sukur isim cok saglam diplomamida dusseldorfta cevirttirdik oylelikle aldilar zaten ise.ama almanca sart mecbur,ama yinede doktora kendim gidebiliyorum alisverise ne az nede cok kendimi ifade edebiliyorum.subatta sinavim var belge alicaz sanirim bu belgeyle alman vatandasligina gecmem bile iki sene asagiya iniyor ve baska meslek yapabilicekmisim . umarim guzel gunler hepimizin olur.. ama sunuda soylemek istiyorum arkadaslar koyden gelenlere falan agir ithamlarda bulunuyorsunuz bazi bazi haklisiniz ama cahilliklerine vermeniz gerekir bu sekilde itham etmeyiniz lutfen guzel gunler sizlerin olsun

gulsemin senin adina cok sevindim keske gelenler hep senin gibi olsalar.Cahilliklerine verin demisin ya iste kizdigimizda o bir insan 19 sene almanya da yasayip hala nasil cahil kalmayai basarir bende ona sasiriyorum.
Yasin cok genc esin hakli biraz etrafi tani almanca ogrendikce insanin sanki bi duyu organi daha calismaya basliyor.Gormedigin duymadigin seyleri farketmeye basliyosun.Ben cokpismanim oglum oldugunda almanca bilmedigim icin.Cocuklar icin bu cok fark ediyor.

gulsemin senin adina cok sevindim keske gelenler hep senin gibi olsalar.Cahilliklerine verin demisin ya iste kizdigimizda o bir insan 19 sene almanya da yasayip hala nasil cahil kalmayai basarir bende ona sasiriyorum.
Yasin cok genc esin hakli biraz etrafi tani almanca ogrendikce insanin sanki bi duyu organi daha calismaya basliyor.Gormedigin duymadigin seyleri farketmeye basliyosun.Ben cokpismanim oglum oldugunda almanca bilmedigim icin.Cocuklar icin bu cok fark ediyor.

merhaba canim haklisin bende sasiriyorum nasil almanca bilmiyorlar ben burda yaklasik 20senedir 30senedir yasanlari gordum daha doktora kocalariyla gidiyorlar insallah sende cok iyi bi derecede kendini gelistirrisin ya aslinda ne kadarda acinilacak kisiler o kisiler..
ama coguda kendi istememistirki evlenmeyi almanyaalmanya valla ben burda calismiyor olsam daha dogrusu sosyal aktivite yapmiyor olsam gercekten cekilcek bir yer degil aksine nefret edilcek yer
bana hep diyorlarki nasil istanbulu birakipta geldin neden yaptin
neden mi diyorum sevgim askim var
ya ama su anki bilincimde olsam asla gelmezdim ailemi birakmazdim sevgi bi zaman sonra unutulur bu demk degilki esimi artik sevmiyorum seviyorum ama istanbulu ailemi arkadaslarimi cok özlüyorum ama artik nafile mecbur buraya alisicam ayak uydurmaya calisiyorum ya benim en buyuk avantajim su, esim gorumcem kaynim kaynanamda dahil kayinpederim hepsi almanca konusuyor turkce yi cok nadir konusuyorlar oyuzden sanirim kolayca alisabiliyorum

X