Almanya'da yaayan Trklerin yaamsal sorunlar,sorular (hayatn iinden)

-neden herkes olumsuz
neden Almanyaya gelen gelinler icin kotu yorumlar
neden yasam zor
neden orda yasayanlarimizin dusunjceleri bagnaz
:1no2::1no2::1no2::1no2::1no2::1no2::1no2::1no2:neden neden neden

bende sasiriyorum nasil almanca bilmiyorlar ben burda yaklasik 20senedir 30senedir yasanlari gordum daha doktora kocalariyla gidiyorlar.

Kadinda 3-5 cocuk varken, fabrikada akort is cikarmasi gerekirken acaba Almanca ögrenmeye vakitleri halleri kaliyor muydu? Erkekler daha cabuk Almanca ögreniyorlar ya da ögrendiler. Neden mi? Isleri sadece para kazanmak. Diger zamanlarda, disarida vakitlerini gecirdikleri icin, aktif olarak Almanca ögrenmeleri kolaylasti. Ama, kadin disarida calis, eve gel, hemen kollari siva, coluk-cocuga yemek hazirla, camasir, ortaligi toparla..vs , kendilerine bile zaman ayirmaya vakit bulamiyan, zavalli kadinimiz dil ögrenmek bir yana, yasayip yasamadiklarinin farkinda bile olamadilar.

Onlarada, egitim almalari ve birazda kendileri ile ilgilenmeleri icin biraz olsun haklar taninsaydi. Eminim, cok farkli yerlere gelebilirlerdi. Onun icin, kocalariyla da, ogullariyla da, kizlariyla da doktora ya da devlet dairelerine gittiklerini cok abes bir durummus gibi algilamamak gerek.

Herkes farkli yasam sekli ve farkli aileler icinde yasiyor. Kimin ne yasadigi bilemedigimizden dolayi, Almanca ögrenememesini sasirarak bakmamak lazim.

gulsemin yorumlari dikkatli okursan su sebepten yada boyle olursa diye yapilmis yorumlar ordan nedenini anlayabilirsin neden oyle yazildiginin.Ama seninhayatin cokfarklidir hayircokguzelburasi diyebilirsin oda senin hayatin senin fikrin.
Ben sadece tr ile almanya arasindaki farki soyleyim.Trde ekmek aslanin midesinde o yuzden tirnaklarinla kazimak zorundasin.Almanya da sosyal haklar en ust seviyede.Tr de hayat savasi verirken gozu acilmadigi icin insanlarimizin almanya ya gelince rahatlik ve ardindan bi rehavet cokuyor.Niye calisayimki devlet kiramida veriyor diyor.
Bunun disinda burda ortak gordugumuz mutlaka kadinlarin almanca ogrenmesi gerektigi.Buraya yazanlar ya ogrenmis yada ogrenmekicin caba gosteriyor.Kendi adima soyleyeyim ben cabalarken evinde uydudan turk dizilerini seyreden biriyle arkadasliketmek istemiyorum.Buna kotu deniyosa evet bu benim icin kotu.Yalniz kaliyorum bu kotu ama almanca ogrendikce baska arkadaslar buluyorum.Ben tamamen Istanbul daki seviyeme gelmek icin ugrasiyorum.Ama turklerin coguna bakiyorum tr de bi seviyeleri yokken gelmisler ve bulunduklari seviyede mutlular.Bundan onlar mutlu ama ben maalesef mutlu degilim.
Bilmem aciklayici oldumu sana diger arkadaslarda yazarlar fikirlerini.Ama sen yeni geldigin icin sana tuhaf gelmis olabilir.Herkes niye geldinki diyor diye algilayabilrisin.4 yil once geldigimde de herkes bana Istanbul birakilir gelinirmi ?orda niye evlenmedin ?Moldavyali bi bayan vardi almanca kursuna ilk gittigimde surekli inanamiyorum Istanbul dan buraya gelinir mi ?diyordu bana. Benim icin nerde oldugum hicfarketmiyor ailem önemli diyorum ama anlayamiyorlar.Benim de kimseye bisi anlatma gibi bi derdim yok.Nerde kafam uyarsa orda konusuyorum.

fahriyecim o dediginde dogru olabilir ama ben burda almanca ogrenmemis rastladigim hatunlardan hic biri calismiyor esleri calisiyor onlar butun gun komsular toplanip turkce konusup turk dizileri sedasayan filan seyrederek geciririyorlar.Dedigin gibi turk kadinina rastlamis olsam yaziktir dicem ama burda calisma sartlarida cok rahat zaten almanca ogrenmezler ama cokkonuda uyaniktirlar belki burdakilere has bi ozelliktir bilemicem.Zaten buyuk cogunlugu alman vatandasi degil tr de yazlik ve kislik evleri var.Benim hissettigim paramizi kazanalip donelim ne geregi var almanca ogrenmemin duygusu var burdakilerde.Ama turklerden baska yabancilara bakinca catir catir ogreniyorlar almancayi hintliler afganlilar zenciler cokburda 2 sene once gelmis zenci kadin 2 cocugu var cokguzel almanca konusuyor.

iste bak burda yeniden basladim diyorsun ne güzel sana sunulmus bir imkan oldu ve yeni bir hayata basladin, bende tr.de yeni bir hayat nasil olur acaba diye merak ediyorum temelli dönen bayanlarla veya dönmek isteyen bayanlarla fikir paylasmak istedim, ben tr.yi sadece tatilden bilirim orada yasamak calismak nasil, burdaki zorluklari biliyorsun acaba orda ne gibi zorluklar var neylere dikkat etmek lazim avantaj ve desavantaj bunlari paylasmak istedim aman almanya kötü söyle böyle demek istemedimki hicbir zaman zaten diyemem benim hayatim burda gecmis acisiyla tatlisiyla 32 senedir burdayim,

Sonra bir baktimki allah allah ters ters cevaplar aliyorum sanki ben nankörum iste gidersen git falan filan yahu ben ne dedim ne yaptim yani gercekten bazi yorumlara hayret ettim diyebilirim meltemcim.

Neyse bosverelim artik bunlari herkez düsüncesinde özgürdür degilimi?
Oglundan bahsetmisken muhakkak türkcede konus onunla meltem cocuklarin türkcesi berbat oluyor bir zaman sonra konusmaya konusmaya. Yiyenlerim türkcesi mesela yani türkiyeye gitseler herkez dalga gecicek onlarla. Iki dili iyi ögrenmeleri icin ya esin ya sen sadece türkce konussun.

doktora yalniz gitme konusunda bi animi yazayim size.Geleli 1,5 sene olmustu asi olmak icin doktora gidecektim.Esime ben giderim dedigim halde alman bi bayan var illa onunla git diye tutturdu esim.Sonucta asi olup cikicam yani cok fazla almancaya ihtiyacim da yok bildigim kadari idare eder beni.Alman kadinin arabasi ile gidiyorum ama cok rahatsizim ne geregi var diyorum icimden ki kadin bana sen tr deyken doktora kimle giderdin dedi bende kendim giderdim dedim.Ozaman niye burda kendin gitmiyorsun dedi bana.Bende giderdim esim istedi dedim.Otobuse binmeyi bilmiyormusun dedi o zamanda arabam yoktu.Tabiki biliyorum bi avuc sehir 3-5 otobusu var onumu bilmicem .Ben bilyiorum diyince durdu bi otobus duraginda iyi ozaman benim toplantim var yetismek zorundayim dedi beni indirdi doktora 2 durak kala.Bende kafama takmadim cok hic kimseye ihtiyac duyan biri diilim cocuklugumdan beri .Kaldiki tr de ne zorluklar cekmisim ben burasi hic gelir bana.Bide pozitif dusunucem ya kadin beni bagimli gormesin akli sira yardimci oluyo filan diye dusundum ama bazi insanlar yilan desem yeridir.Bu buraya ozgu degil tabii her yerde vardir.Kadin esimle ayni yerde calisiyordu donmus esime demis ben goturuyordum esin ben giderim dedi otobus duraginda indi bende geri dondum.
Ben asi oldum isim bitti eve donecegim baktim esim geliyor.Tabii neler konusuldugunu bilmiyorum ben neyse uzatmiyim canim cok SIKILMISTI.Bir dahada doktor dendimi hic konuyu bile acmiyorum terminimi alip gidip hallediyorum.
Bir yerde yabanciysan hele dilini bilmiyosan senin ustunden rant yapmak isteyen turlu turlu insan cikiyor.Hadi simdi biri bisi desin en ufak durumda oturttuyorum yerine.Ama cogu insan benim gibi hirs yapmiyor aksine icine kapaniyor.Hele basiortululer icin daha da zor durum.Hem inancimdan dolayi ortuyorum diyorlar hemde insanlarin davranislarindan komplekse girip kendi akrabalari disinda bir cevre edinmiyorlar.

fahriyecim o dediginde dogru olabilir ama ben burda almanca ogrenmemis rastladigim hatunlardan hic biri calismiyor esleri calisiyor onlar butun gun komsular toplanip turkce konusup turk dizileri sedasayan filan seyrederek geciririyorlar.Dedigin gibi turk kadinina rastlamis olsam yaziktir dicem ama burda calisma sartlarida cok rahat zaten almanca ogrenmezler ama cokkonuda uyaniktirlar belki burdakilere has bi ozelliktir bilemicem.Zaten buyuk cogunlugu alman vatandasi degil tr de yazlik ve kislik evleri var.Benim hissettigim paramizi kazanalip donelim ne geregi var almanca ogrenmemin duygusu var burdakilerde.Ama turklerden baska yabancilara bakinca catir catir ogreniyorlar almancayi hintliler afganlilar zenciler cokburda 2 sene once gelmis zenci kadin 2 cocugu var cokguzel almanca konusuyor.

Ben, buraya Türkiye`de daha 3-5 cocuk sahibi olduktan sonra, gurbete gelmis coluk-cocugunu bakmak, gelecekleri icin cirpinan, cefakar kadinlari baz almistim. Gelin gelenlerden bahsetmemistim.

Gelinlerin Almanca ögrenmeleride, dogru es-dogru aile ortamina düserse ne ala...yoksa üstüne basa basa diyorum. Degil Almanca ögrenmek, bu lanet ülkeye nasil düstüm. Nasil bu kiskactan kurtulurum diyerek kendini herhangi birseyi ögrenmeye odaklayamaz.

2-4-6 yil degil 15 yilim gecti burda..Belkide, 30-40 yil burda yasayanlarida dinlemek gerek. Neler anlatirlar neler...Hepsi ayri birer roman konusu olacak, maziye sahipler...

Burda calisma sartlari rahat derken, o konuda apayri bir konu, zor is var, zor olmayan is var. Bu da sans-ögrendigin meslek-alinan egitim ile alakali bence.

fahriyecim trye gore calisma sartlari cokiyi cunki burda gordugum cogu temizlik isinde ama mesela ben hastanede yatarken gelen bayan vardi iki gunde bir sadece sabah 4 -7 arasi calisiyor 1000 euro para kazaniyor.Tr de boyle bi calisma saati ve boyle bi maas mumkun diil.Meslek yapanlar icin demiyorum yani.Trde olsa o kadin bi gene temizlik icin calissa o para icin kac saat calismasi gerekir vede sosyal hic bihakki olmadan.Diger isler icinde bakiyorum tr ye gore sartlar cok cok iyi gercekten.Mesela trde manikur yapan kizin kuaforde cani cikar anca musteri tutarsa bahsisi ile iyi kazanir.Burda her kosebasi tirnak dizayni dukkanlari var.Terminli calisiyorlar musterisi gelirse aciyor dukkani ve cok iyi bi eli 38 euroya yapiyor bizim eve yakin bi dukkan.
Ama senin bahsettigin kadinlarda aile olarak diil cocukla bi basina kalmis kadinlar adam artik allah bilir nerde dersen oda baska bi sorun tabii.

gulsumcum maalesef bana imkan sunulmadi ben hic birsey bilmeden sadece esim icin kalkistim ama baktim ki hic te kolay diil neyseki sansim coktur hadi diyorum sansim cok kacmasin birazda ben cabalayayim.
Bir yerde yalnis anlasiyoruz ama cozemedim ama gene yazayim sana ben tr deki yasantiyidi burdakinide tartabiliyorum.Genel hatlari ile bakarsan burda bir hayata alistiktan sonra yeni hayat size cok zor gelir o gucu buluyosan kendine dene derim.Ama sansiniz olmazmi olur burdakinden cokcok daha iyi bi hayat yasarsiniz.Mesela ben esimle evlenmeyi kabul ettigimde nasil bir eve yasamaya geliyorum hic bilmiyordum .Sonra burda bi kac semte gittim allahim ya burda oturuyo olsaydim ne yapardim dedim.Yasanti olarak baktigimda benim tr ile burdaki hayatimda is hayatimin disinda degisiklik olmadi yani o yuzden belki daha kólay alistim buraya bazen istanbulun bi semtindeymisim gibi geliyor diyorum.Mesela tr de de yasancak cok guzel yerler var ozellikle kucuk yerler yasamak icin cok guzel.Ama bir hastaneye gittiginde sasiracaksin cunki teknoloji olarak hersey almanya ile ayni yani afrikada bi yer degil tr ama insanlarin bazen oyle davranislari olurki ya ne geldim buraya dedirtir sana.Insan yapimiz olarak azarlamayi severiz yasa basa bakmadan.Almanya da oyle bisi yok zaten kimse yapamaz oyle bi saygisizlik.Bu sadece bi ornekti.Ama yasadigin yerde cok iyi insanlara sartlara denk gelirsin iyiki tr ye gelmisim dersin.Genellersek bu piyango cikmasi gibi bisi insallah sana cikar.

selaaaaaaaaaaaaam kizlaar!bende almanyadan nadide!bu sene tam 10 sene oldu bana.ben de normalolarak hasret cekiyorum bircogunuz gibi.benim de anacim babacigim kardeslerim hepsi türkiyede.ama kader iste benim de kismetim buraya yazilmis. eger paylasmak isterseniz diye yaziyorum ben burdayim ,herkesin bir dinkeyene ihtiyaci vardir.sevgilerimle ......

geri dönüsü bende cok istiyorum.Burada hayat cok degisik, ayrimcilik, ikinci sinif muamele,kücük görülme daha ne deyim ki ;burayi sevemedim.bu gün esim dese ki hadi dönüyoruz. hic karsi cikmam cantami alir cikarim.insallah bir umut var icimde bir gün bu olcak. ama ne zmn bilemiyorum. umarim en kisa zamanda olur.

almanyada 2 sene yaşadım karlsruhe de ama hiç bana göre değilmiş ama hayat şartları daha iyi bunu biliyorum

hayat sartlari iyi olabilir ama mutluluk sicaklik var mi?kopuk yasantilarla dolu burasi. kimsenin kimseye aldirdigi yok ki.gönülden candan bir iki arkadasin varsa ne ala yoksa hayat cok slklcl yani. cok sükür benim var ben 9 yildir burdayim.sevmiyorum burayi alisamadim.

Vallaha kizlar bence gelmeyen 1 pisman gelen 1000 pisman gibi geliyor tabiki istisnalar olabilir ama genelde öyle. Ben gelin olarak gelmedim ama burda büyümeme ragmen yine bir eksiklik hissediyorum hayatimda bunun ne oldugunu bundan 2 - 3 sene önce bilmiyordum ama simdi anliyorumki özledigim sey sicaklik, insanlik, kalabalik aile, ne biliyim o tr.de olan civil civil sokaklar aksamlari cayini yudumlayabildigin 3 - 5 komsu canin sIkIldiginda gidebilecegin arkadaslar dostlar yani bunlarin hasretini cekiyorum burda cilem77 cok güzel belirtmis sicaklik yok yardimlasma yok burda insan o kadar stressteki ancak kendine yetebiliyor isterse 100 tanede arkadasin akraban olsun kimse kimseye kosamiyor cünkü kendi sorunlari herkeze yetiyor burda.

Ama tr.de öyle degil ordada insanlar calisiyor bir hayat kavgasi veriyorlar ama yinede kendilerini bizim gibi yipratmiyorlar cünkü dertlerini anlatabilecek cok arkadaslari akrabalari var en ufak birseyde herkez birbirine kosuyor aman belki bir yardimim dokunur bis isin ucundan ben tutayim diye.

Sen nerdeysen memleket orasi diye bir söz var ama ben buna inanmiyorum benim icin bu gecerli degil malesef.:çok üzgünüm::çok üzgünüm::çok üzgünüm:

a.s.selam hepinize benim cevremdeki arkadaslaramim bende olmak üzere almayaya evlenip gelmisler ve hepside burda olduklari icin mutsuz degiller insanlar türkiyede veya alman ya veya baska bir yer insanlar kaderini yasar kaderini yasarkende aklini kulanmali her sorunun bir cikar yolu vardir bir kitapta sunu okumustum insanlar bas edemeyecek sorunlarla karsilasinca en kolay sorunu kafalarina takip onda sabitleniyorlarmis onun icinde sorunlarin hic birisiyle basa cikamiyomus anlatabildim mi acaba ben 17 senedir almanyadayim ve allaha sükür hic olumsuz bir seyle karsilasmadim bir arkadasimiz burdaki erkeklerin sorumsuz ve alile düzeni olmadigini yazmis bence o tr de yada baska yer o insanin karakteriyle ilgili olan bir seydir karekter havaya suya göre degismez herhalde herkesin mutlu olmasi dilegimle :teselli:yasamak güzeldira.s.

X