Almanya'da yaayan Trklerin yaamsal sorunlar,sorular (hayatn iinden)

Benim ailemde burda ama onlar Frankfurt cevresinde oturuyorlar. Yani bana 3,5 saat uzak bir mesafede.

Babam emekli olunca dönmeyi düsünüyor. Hayirlisi olsun diyorum her zaman. Hayiri olmayan hic bir seyi istemem.

Sadece bu dünyalik düsünemem.

selam lora bende senin gibi evlenip geldim önce dil ögrendim sonra hemen is buldum sonra arkasi corap sökügü gibi geldi almancam iyice düzeldi sonra bir alisveris yerine kasiyer olarak basladim simdi kendimi burada yükselttim müdür oldum 15 sene oldu gelelim baya yol aldim sende istek olursa hepsini basarirsin

Turkiye'den gelenler hemen is bulabileceklerini dusunuyorlar ama ilk once dil!!!! dil sorunu cozulunce yavas yavas arkasi gelir...Bende oraya geleyim ilk once dil kursuna, zaten biraz basladim ogrenmeye, sonrada derdimi anlatabileyim hemen bir is evde oturamam zaten. Evde oturmayin hanimlar hemen is bulup calisin kendiniz icin daha iyi olur

bende oyle dusunuyorum cnm bir ise girsem kendimi gelistirebilecegime cok inaniyorum senin adina cok sevindim calismak icin cok istekliyim ama is bulabilirsem yani birazcik sans isi malesef

canim anladigim kadariyla sen daha burda degilsin yalnismi anlamisim. ama malesef is bulmak okadar kolay olmuyor cnm bende gelmeden once calismaya baslamistim ve suan kendimi kurtarabiliyorum ama malesef cok ii almanca istiyorlar hep keske almanca kitaptaki kadar kolay olsaydi ama degil gunluk konusmalar ok ama gerisi...senin icinde hayirlisi deyim

Evet dogru ben yazdan sonra geliyorum oraya hayirlisiyla....biliyorum is bulmak o kadar kolay degil, ben avrupadayim yasadigim yerde dogdum buyudum, dilini ana dilim gibi bilirim. 1 sene boyunca is aradim vermediler dilini yazip bilmeme ragmen. Sadece benim demem sudur ki tr den gelen kim olursa olsun hemen is bulabilecegini dusunuyor....bende geleyim oraya hemen dil kursuna gidecegim....Allah herkese yardimci olsun hersey gonlunuzce olsunyerimseniben

Selam Lora Ben Asli Aachendan Ben Siz Kadar Sansli Degilim üniversiteyi Kazanip Buraya Gelenlerdenim Burda Yapiliabilecek Bir Cok Sey Var Imkalar Sinirsiz Türkiyedeki Gibi Degil Ben Kindergartenda Kinderbetreuun Olarak Calisiyorum ücertsiz Cocuk Egitmnelik Kursalarina Katildim Birazda Atilgan Olmak Lazim Isim Gayet Iyi Ama Meslek Yapmak Icin Cesarete Ihtiyacim Var Kindererzieherin Olmak Istiyorum Iste Böyle Kizlar Arbeitsam A Sorun Arasitirin Bence Ne Gibi Kurslar Yapabilicegeniz Konusunda Cok Yardimci Olurlar Kendinize Iyi Bakinnnn

lora arbeitsam a bi sorsan bide diplomanin esitligini sordursan iyi edersin konsolosluklarin egitim ateseligide yardimci oluyor belki meslegini ilerletecek bi okul bulursun baska bi seye bastan baslamak yerine.Ben cocugumu evde bakicam 15 sene yeter tr de calistigim dedim ama 4 sene oldu evde cok pisman oldum bakalim bende bulucam bisiler sana kolay gelsin calismadan olmuyoki herkes calisiyo bosta arkadaslik edicek kimse yok bosta olanda cok cahil maalesef yani,kendin gibi birini cok aramak gerekiyo insllah gonlune gore olur hersey sana tavsiyem burokrasinin isleyisini tam anlayinca cocuk sahibi ol.ben cok zorlanyiorum okul konusunda vs vs

cok tesekkur ederim cnm senin adinada sevindim sende benim gibi burda yenimisin canim

arkadaslar meslek egitimi her yil eylül ayinda basliyor diye duydum ama simdidenmi kayit olmak gerekiyor?bende meslek yapmak istiyorum ama almanca yokken nasil olur?herkes git orda ögrenirsin diyo cesaretli ol diyo ben edemiyorum cesaret.ögretmende benle bizzat ilgilenemezki.öyle degilmi?peki haftanin bir günü calistiriyolarmis meslekte ve kac sene sürüyo meslek egitimi biraz bilgi verebilirmisiniz.diploma denkligi falan ögrenmeliyim degilmi?ya öyle...immer zu hause sitzen sehr schlecht.....vielen dank...yerimseniben

ehad, biz okulla Arbeitsamt da termin yapip gittik ve bizimle bir yetkili ilgilendi. Ben sormustum "meslek yapmak icin Arbetsamt in bir destegi olabilir mi" dedim. Arbeitsamt a bagliysan ve issiz kalmissan olabilir dedi. Ancak yasi 26 yi gecmisse privat odememiz lazimmis. Bilmem sana yardimci olur mu bilmiyorum ama internette google den arama yapip daha genis bilgi alabilirsin. Ancka sundan da eminim ki, privat meslek egitimi acayip pahali oldugunu biliyorum.
Bu konuda cok yazilar okudum da ben de icinden cikamadim canimkafamçokkarıştı

Hanimagin dediklerine ek olarak ...senin katilacagin meslek ögrenme kursunun adi Umschulung (meslek değiştirme) olur ...nette bunlari arastirman gerekiyor...eger hic calismadiysan almanyada bunlari özel ödemen gerekiyor ...( yaklasik ayda 600 € tutuyor,sirf okula verilen para)

Bir sürü Bildungsträger yani meslek değiştirme okullari var...bunlar normal gencler icin meslek egitim yerleri degil...genelde daha kisa sürüyorlar...üc senelik bir meslek egitimi mesela iki seneye düsüyor...yetiskin oldugun icin daha kisa ...okulu yeni bitiren yasca ufak'lar uzun meslek ögremini yapabiliyor...anca sen bir isyeri bulub anlasilirsan, bu isyeri senin meslek ögretimini kabul ederse, üc senelik meslek egitim'i yapabilirsin...zor olanda bu ...is yerleri almak istemiyor ...yani gencler bile zor buluyor...:1no2:

Cok az almanca bildigin icin henuz böyle bir Umschulung senin icin pek iyi degil...belki senin durumunda yasli bakicisi..veya mutfak yöneticisi...

Almancan yeterli olmadigi süre Umschulung hakkini kulanma bence...bu hak sadece bir kere Arbeitsamt ( iscibulma kurumu) tarafindan ödeniyor...yani ileriye dogru daha yüksek bir meslek egitimi yapmak istersen hakini gitmis olur...eger yapamayip yarida birakirsan Arbeitsamt'a bütün meslek değiştirme paralarini geri ödemek mecburiyetinde kalirsin...

En az 15 000 € az para degil...onun icin cok iyi düsün...en önemlis bence bir an önce sigortali calisman ...cevrende bir türkbakkali olabilir...hem alman müsterilerinle almancani gelistirirsin...veya call center...telefon sirketlerine bak...türkce telefon sirketlerine bak...sigortali calismadigin süre bir cok imkanin kisitlanmis oluyor...en az bir sene calisirsan bütün haklari kazanmis olursun...daha sonra arastirma yapip Umschulung yeri bulup...isci bulma kurumuna gidersin ben bu Umschulung'u yapmak istiyorum dersin...pahalli oldugu icin baya zorluk cikarabilirler ...seni caydirmaya ugrasabilirler...takma`...:dilcikar:... ben bunu yapacam diye diret...tabi o zaman issiz olman gerekiyor...eger sana daha düsük bir is verirseler bile benim pisikolojim bozuluyor diye mazeret gösterebilirsin...

Umschulung'larin baslama tarihi baska oluyor ...Bidungsträger'leri takip etmen gerekiyor...okullara bagli olmadiklari icin ...cesit cesit Umschulung var...bazisi bir sene sirf okul,teori...ondan sonra Praktikum (is yerinde staj)...veya hafatada iki gün teori üc gün Praktikum ...daha sonra meslek egitimine göre sinav...genelde basariliysan Praktikum yaptigin yerde ise alinma sansin cok oluyor...seni bedava calistirip herseyi ögretikleri icin...Umschulung sirasinda normal issizlik parasi aliyorsun(sigortali calismis olmalisin önceden)...normal meslek ögretim yerinde cok düsük maas aliyorlar...onlar daha cok okulu bitiren ögrenciler icin...

Bir dönem cocuklu kadinlar icin yarim gün süren Umschulung'lar vardi onlar daha uzun sürüyordu yarim gün olduklari icin ...ama daha cok cocuklu kadinlar icin ...arastirman lazim...Arbeitsamt pek bilgi verimiyor...

Birde Umschlung yapabilmek icin Arbeitsamt'ta test yapiyorsun...bir kac saat sürüyor bu test ...hem genel kültür...mathematik...ve pisikolojik bir test...yerine görede yabanci dil...meslek'ten meslege degisiyor bu...benim bildigim kadar biraz zormus...bir kac saat sürüyor...eger bunu basarirsan meslek değiştirme hakini kazanmis oluyorsun.. sonra sana imza atiriyorlar...yapamazsan para'lari geri ödiyeceksin diye...belli bir süre gitmemezlik yaparsan...o zaman sonudan imtihanlara girme hakinda elinden alinabilir... 10% devamsizligin olursa benim bildigim sonunda imtihana girme hakini kaybetmis oluyorsun...anca cidi doktor raporun olursa...sana tekrarlama hakki verilebilinir...

Sonuda meslege göre degisen makamda imtihana giriyorsun ...not ortalaman cok düsük olursa imtihani kaybetmis oluyorsun...genelde alti ay sonra tekrarlama hakin var...
Neyse benden bu kadar :sm_confused:...umarim basarili olursun arakadasima.s.

ya hannoverli arkadaslar varmis burda bende hannoverdeyim

ayrica ben almanciyimdiye koymuyor deyil ya

fenama gidiyor fenama

ohh ben kurtuldum almancı olmaktan :) bir bucuk senedir türkiyede yaşıyorum :)

slm sila hakli söylüyorsun eskiden kiyim götürünce tesekür ederlerdi simdi modasi gecmis giyim getirmis diyorlar bizde bilmiyoz ne yapcamizisenağlama

bence basinda alistirirsak sonrasinda da hep birseyler bekliyorlar bisey goturmeyince getirmedi diyorlar goturuncede begenmeyip mirin kirin ediyorlar en iyisi hicbirsey goturmemek sonucta her ikisindede bir suru laf ediyorlar

yani bencede getirmeyin bi izine geliyorsunuz izin haşlıgının yarısı zaten hediyelerle yedirmekle geçiyor birde aptal muamelesi görüyosunuz affedersiniz yani kendimden biliyorum size ne gelirse onlarda onu verin

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…