Almanya'da yaayan Trklerin yaamsal sorunlar,sorular (hayatn iinden)

:eek:klava:vallaha cok güzel bir sekilde anlatmissin..hakkatten öyle:kızgın:
ama bizde tek gencler öyle halamlar falan caninizin sagligi sag salim gelin yeter diyorlar..ama benim yasitlarim listeleri bitmiyor..kimi cd ister kimi parfüm..
zaten annem bavullari hazirlarken babam hep der:
millet türkiyeden getirir siz türkiyeye götürüyorsunuz:1closedeyes:
taki hakli yani...aman ben birsey götürmüyorum..esyalarimida kullandirmiyorum artik..gecti o saf günlerimsengözlerimebaksanab

benim teyzemin kizlarida cok yapiyordu bunu ben bekarken gittigimde hep valizlerimi karistiryorlardi makyajlarimizi kullanmak istiyorlardi baktim gördüm civitmaya basladilar benden habersiz aldilar falan birkac kere aldim onlari karsima bu ne terbiyesizlik dedim belki ben istemiyorum ben rujumu kullanmani neden sormadan aliyorsunuzki benim özel esyalarimi dedim, bunlarin surati bes karis oldu, olsun vallaha kusura bakmasinlar onlarinki benimkinden kaliteli ve güzel olsada yine gözleri benim esyalarimdaydi, anlayamiyordum:uhm:

Sende iyi yapmisin müsade etme enayi bildirme kendini

Sevgiylea.s.

Merhaba lora, aklinda düsündügün bir is var mi? Yoksa ne is olsa calisirim mi diyorsun?

temizlik isi haricinde her isi yaparim diyorum aslinda turkiyede universite okudum ve bitirdikten hemen sonra buraya geldim onun icin temizlik gibi isleri kendime yakistirmiyorum yalnis anlamayin herkese saygim var bu kotu bisey degil ama ben istemiyorum iste 6 ay dil kursuna gittim gelir gelmez simdi rahat anlayabiliyorum basit bir is olsun diyorum almancayi tam ogrenincede gerisi kolay zaten herkes icin hayirlisi

Yeni oldugun icin bence ilk baslarda Zeitarbeit sirketlerine basvurman bence daha mantikli ...
bir an önce sigortali calismaya bak bir sene sonra issiz kalirsan en azindan isci bulma kurumlarinin issizlere verdigi Umschulung( yeni bir meslek edinme kursu) faydalanabilirsin...sana burda yeni bir meslek ögrenme imkani acilir...
veya bebegin olunca sigortali calisan kadinlar annelik izinine ciktiklari artik daha fazla cocuk parasi alabiliyorlar...
Zeitarbeit sirketli cok az para veriyor...bu güne kadar ne yaptigini belirtmemissin ...ama önemli olan bence bir an önce sigortali calisman...cok yeni oldugun icin cok güzel bir is bulman biraz zor olabilir ...dil de sorun'sa...

Önceden cesitli kadin fonlari vardi ...yabanci kadinlara meslek ögretiyorlardi ...hemde normal maas aliyorlardi ama son yillarda cok kisitlamalar var...sen yine bir cevrende arastir ...Paritätisches Bildungswerk...aklima ilk gelen bu ama senin yasadigin yerde neler yapiyorlar bilemiyecem ...

bilgilerin icin cok sagol cnm emegine saglik birkac yere basvurdum aslinda beklemedeyim ama merak ettigim benim gibi bu zorkugu yasayan varmi benim gordugum kadariyla genelde burada kadinlar temizlik islerine gidiyor ama ben bunu istemiyorum ama calismadan butun gun evde oturmak artik beni bunaltti burada kursumda simdilik bitti en azindan onunla vakit geciyordu simdi onuda bitirince evdeyim surekli. ve bu duruma alisik degilim yani evde oturmaya

Bence bir is bulmasi biraz zor ola bilir, ama sen pes etme,
is bulunca en azindan zv in gelisir, ve ileride sansin artar,
bu yüzden yorulmadan ara,
tabii eskiye nazaran cok zor is bulmak, hele az almancasi olan biri icin daha da zordur,
ama genede sans isi hersey.

evet cnm ya is bulma konusunda bu kadar zorlanacagimi aslinda hic dusunmemistim artik hersey sansima kalmis tabi aramaya devam edecem bakalim hayirlis

slm lora.bende ayni senin durumundayim ve seni anliyorum.bende alti aylik kursumu bitirdim ve evdeyim nerdeyse caticam yani ortadan.simdi ehliyete yazildim.ama hep kurslari takip ediyorum hangisi bana uyar diye ve meslek yapmayi düsünüyorum yoksa insan kendini gelistiremiyor.evde otur otur.sende düsünürmüsün ama üni bitirdim diyosun.bende triumpha falan bi ara basvurum diyodum ama alirlarmi kimbilir?SEVGILER

slm lora.bende ayni senin durumundayim ve seni anliyorum.bende alti aylik kursumu bitirdim ve evdeyim nerdeyse caticam yani ortadan.simdi ehliyete yazildim.ama hep kurslari takip ediyorum hangisi bana uyar diye ve meslek yapmayi düsünüyorum yoksa insan kendini gelistiremiyor.evde otur otur.sende düsünürmüsün ama üni bitirdim diyosun.bende triumpha falan bi ara basvurum diyodum ama alirlarmi kimbilir?SEVGILER

kac senedir almanyadasin cnm ve almanyani neresindensin kader arkadasim benim

Ben Almanyaya iki yasimda gelmisim, yani burda büyüdüm, burda okula gittim, burali oldum sonucta.

Sonra esimle evlendim, esim ögrenci olarak buraya geldi, ve türkiye ile almanyanin arasindaki farki o an anladim.

Ilk basta yazdigim gibi, ben burda büyüdügüm icin tam anlamiyla almanlar gibi olmadiysamda, hep onlarin arasinda oldugum icin, bir cok huylarini kapmistim haliyle.

Ve sonra esimle izine (TR´eye) gittik ve anladimki her seye ragmen ne varsa memleketimde var.

Almanya kötü degil, tabikide burdada mutlu olabilirsin, burdakilerin hepsi mutsuz degilki. Burda maddi yönden cok avantajlarin var, ama artik eskisi kadar degil. Bir cok yeni kanunlar cikti artik.

Amma ve lakin, burda söyle mutlusundur, eger almanlarin kültürüne uyarsan, onlar gibi olursan, onlardanmis gibi davranirsan, neden mutsuz olacaksinki.

Fakat sen kendi kültürünü koy bakiym ortaya onlar onu kabul edermi etmez.

Bence biz burda yasiyoruz, ama kimse bana diyemezki ben burda yasiyorumda tam anlamiyla türk kültürümü devam ettire biliyorum, herzaman bir eksiklik vardir. Onlarin dini bayramindan bize ne, onlar bizim dini bayramlarimiza katiliyormu.

Ben burda büyüdüm ama her seye ragmen ben kendi kültürümü cocuguma vermek isterim. Bunlar hafife alinacak meseleler degil.

O nedenlen biraz disimizi sIkIp esim ve ben, burdan biran önce TR´eye geri dönmeyi düsünüyoruz. Cocugumu eminimki TR´edede cok güzel okuta bilirim. Allahim insallah nasip ederde biran önce, Türkiyeye geri dönüs yapabiliriz. Tabi bu konuda benimde cok korkularim var, oraya alisabilirmiyim gibisinden. Esim diyor, sen cok safsin, oraya ayak uyduramazsin, bilmiyorum ne kadar hakli ne kadar haksiz. Ama Allaha herzaman söyle dua ediyorum, benim ve ailem icin ne hayirliysa onu ver yarab diye.

Hayirlisi Allah´tan!

Cok güzel bir konuya deyinmissin Gülsüm´cüm.

Al bendende o kadar!

Ben kimsenin basina kakmak istemiyorum yaptigim iyiliyi, fakat nankörlük yapilinca cok üzülüyorum.

Benim cocugum sabahin köründe kalkiyor ve ben onu anaokuluna birakiyorum, ben ondan sonra kostur kostur is yerine geliyorum ve is yerinde enayi gibi calis, sonra eve gel ev yemek vs. derken, yataga girdiyimde ölü gibi uyuyorum yorgunluktan; ve buda yilin en az 360 günü. Izinli oldugum siralar, evde isim olur su olur bu olur.

Demek istedigim, benim cocugum anne sevgisinden mahrum, evim öyle mahrum, esim sicak yemekten mahrum ken ... ve ben sevine sevine akrabalarimin yanina gidemiyceksem, verdigim hediyeler begenilmezken, nerde burdaki adalet, sorarim size?

lora tr de hangi melegi yaptin?Nette is arama motorlarina bi bak bulundugun sehir neresi bilmiyorum ben Hamburg dayim surekli bakyiorum.Bi sure sonra cevrenle ilgili bilgin olmaya baslar.6 aylik kursu bitirdiysen is görsmelerine git ise alinmasan bile dert edinme pratik yaptigini dusun tecrube olur senin icin cocuk yoksa bol bol kitap oku nette almanc sitelere bak ben calismiyorum bu kadar akil verdim ama sana :))
Temizlik yapmak zorunda diilsin ama paraya ihtiyacin varsa yaparsanda kimseyi ilgilendirmez takma kafana

ehad
hayirli olsun insallah gonlune gore bi evin olur.Bende sana eski ev alma diye bi tavsiyede bulunucam cunki cok ugrasirsin pisman eder seni burdada bakiyorum bayagi eski ev var.Birde banka kredisi alacaksan kredi verecek kisi cok yardimci oluyor en ufak detaya kadar ilgileniyor

Öyle gülüm bu dert cogumuzda var malesef biz burda herseyden mahrum yasiyoruz dedigin gibi cocuklarimizla bile istedigmiz gibi ilgilenemiyoruz aman almanca ögrensin krese gitsin calismam lazim falan filan sürekli stress moral bozuklugu izin zamani yaklasinca insan sevinmek istiyor ah ne güzel simdi akrabalarimin yanina gidicem türkiyeme gidicem diye sevinirken birde bakiyorsunki akrabalarin seni degil getirdigin hediyeleri ve Eurolari beklemisler:çok üzgünüm:

Cok üzülüyordum eskiden canim bu yüzden ama artik takmamaya calisiyorum ya öz be öz teyzem bana ne dedi biliyormusun: Ben sana ve ablana 5 - 6 sene baktim baska teyze olsayda maas baglatirdi kendine bugüne bügün ne istedimki sizden dedi. Inanki cok üzüldüm bu lafina o bize 5 - 6 sene baktiysa benim annem babamda onu daha bundan az bir zamana kadar colugunla cocugunla bakti, insanin teyzesi bunu yaparsa düsün elalem ne yapar??

Sende takma canim gercekten degmez istedigmiz kadar anlatalim anlamalari mümkün degil.

SEvgiyle a.s.

benim teyzemin kizlarida cok yapiyordu bunu ben bekarken gittigimde hep valizlerimi karistiryorlardi makyajlarimizi kullanmak istiyorlardi baktim gördüm civitmaya basladilar benden habersiz aldilar falan birkac kere aldim onlari karsima bu ne terbiyesizlik dedim belki ben istemiyorum ben rujumu kullanmani neden sormadan aliyorsunuzki benim özel esyalarimi dedim, bunlarin surati bes karis oldu, olsun vallaha kusura bakmasinlar onlarinki benimkinden kaliteli ve güzel olsada yine gözleri benim esyalarimdaydi, anlayamiyordum:uhm:

Sende iyi yapmisin müsade etme enayi bildirme kendini

Sevgiylea.s.

canim ciddi cok tuhaf bir durum..ben her gittigimde onlar baslamadan para derdinden söz ediyorum,üni masrafiydi,arabaydi sonra büro actim borc yaptik vs vs..olmasada uyduruyorum artik bir cok borcu..ya ne bu sanki bizim bodrum katta para basma aleti var..*bundesdruckerei*sırnaşık şey
hani simdiye kadar hic getirmesek neyse dicem..biz vere vere bi hal olduk..onlarin hazirlayacagi bir tas yemek ondada burunlarini kiviriyorlar:kızgın:
vallaha onlara verecegim maddiyati ihtiyaci olan cocuklara askerlere veririm bin kat daha ii...hic bir akrabama 1 gram acimiyorum:kızgın:

lora tr de hangi melegi yaptin?Nette is arama motorlarina bi bak bulundugun sehir neresi bilmiyorum ben Hamburg dayim surekli bakyiorum.Bi sure sonra cevrenle ilgili bilgin olmaya baslar.6 aylik kursu bitirdiysen is görsmelerine git ise alinmasan bile dert edinme pratik yaptigini dusun tecrube olur senin icin cocuk yoksa bol bol kitap oku nette almanc sitelere bak ben calismiyorum bu kadar akil verdim ama sana :))
Temizlik yapmak zorunda diilsin ama paraya ihtiyacin varsa yaparsanda kimseyi ilgilendirmez takma kafana

canim cok tesekkur ederim ben kolnde yasiyorum turkiyede turizm ve otel isetmeciligini okudum ne kadar kendi kendime calissam birisiyle konusmak gibi degil cnm.calisirsam hem pratik yapip dilimi gelistiririm hemde evde butun gun oturmakta kurtulurum turkiyede hep calistim ben o yuzden ev hayatina adapte edemiyorum kendimi boyle olacagini tahmin etmemistim hemen gelip bi is bulup calisirim diyordum turkiyeden duyuyordum calismaya gitti diyorlardi onlar yaparsa bende yaparim dedim ama iste sonuc ortada malesef

slm ben martda iki sene oluyo geleli loracim.ve stuttgarta 45 dk schwäbisch gmünddeyim.simdi yeniden deutsch kurse yazildim ama yaridan aldilar biraz bildigim icin öyle yani.sen sertifika aldinmi yani prüfunga girdinmi

bende TÜRKiyede dis hekiminde calisiyodum.aynen bende evde oturmaya alisamadim.gercekten kendi kendine ögrenilmiyo pratik yapmadan almanca.meslek yapmayi düsün bence lora ne dersin.benim esimde meslek yap calisacagina kendini gelistirmelisin diyo sagolsun sonra daha iyi isler bulursun der hep

COK TESEKKÜRLER CÜMLEMIZE INSALLAH EFT ESKI EVE YANASAMIO INSAN.kismet bakalim meltem hanim

Haklisin birtanem, insanin akrabasi böyle yapinca el alem ne yapar, bunu güzel söylemissin. Inan ben bunca yillik hayatimda, sadece ve sadece darbeleri akrabalardan yedim, birde kiskanclik olunca vay haline. Elin yabancisindan gördügüm iyiligi hic bir akrabamdan görmedim, bir is yapiyorlar agzindan burnundanda getiriyorlar.

Aslinda sila33´nin dedigi gibi yapmak lazim, yani biraz uydurmak lazim.

Ama en büyük sorunlarimdanda birtanesi bu iste, ben her zaman dogruyu söylemem lazim, yani su uydurma kabiliyeti yok bende. Inan bazen cok isterdim öyle olmayi, gerci her zaman öyle olmakta iyi degil ama, hak edenlere öyle davranmak lazim. Ah ah deli kafam ben daha cok cekerim, böyle herseyin dogrusunu söylemekle ... :bbo:

Bos ver canim sen kendi dogrularindan sasma allah katinda kazanirsin, varsin onlar istedigni düsünsün allah biliyorya önemli olan bu.

Almanyanin neresindinsen canim? Ben Hannoverdeyim, inanki cok bunaliyorum artik buralarda güzel bir zemin hazirlamis olsam ülkeme geri dönmeyi cok isterim ilerde keske gitseydim coluk cocugum kücükken diye yiyip bitirmessem kendimi.

Annemlerde hep öyle düsündü biraz para yapalim gidicez 40 sene oldu simdi isteselerde gidemiyorlar:çok üzgünüm:bizim kaderimiz bu hic bir zaman kendimizi tamamiyle bir yere ayit hissetmemek cok kötü birsey.

Sevgiyle canima.s.

ben almanya ya geleli 3.5 yil oldu. alistim alismasina da yine de eksik birseyler var. burada yalnizim. ailemden kimse yok. benim icin cok zor oldu alismak. bi de 2 kücük cocugun olunca. dedigim gibi alismak zor oldu.burdaki hic bisey tr deki gibi degil. insanlari soguk, havasi soguk herseyi soguk bir memleket. insanin psikolojisini bozuyor. tr de parasi olan da yasiyor, olmayanda. ama mutlu yasiyor. oraya gidince insanin gözü gönlü aciliyor.havasiyla, suyuyla, günesiyle,tasi topragiyla bambaska bizim memleketimiz. ama bazilarimiz kiymetini bilmiyor o da ayri bir konu.

tr deki en büyük sorunlardan biri saglik hizmetleri. gercekten saglik yönünden kötü. ama bir sigortan olduktan sonra gerisi kolay.

esim burda dogma büyüme ve o da istemiyor burda yasamayi. en kisa zaman da tr ye yerlesmek istiyoruz hayirlisiyla. cocuklarimi tr nin kültürüyle yetistirmek istiyorum. almanlarin bayramlarini kutlasinlar, onlarin kültürüyle yetissinler istemiyorum. onlarin yabancilasmalarini istemiyorum. cevremde cok var böyle insanlar. bazi ailelerin cocuklari türkceyi bile dogru düzgün bilmiyorlar. tr nin gelenek ve kültüründen bi haber yasiyorlar.

benim cocuklarim türk ve türk kültürüyle yetissinler istiyorum. a.s.a.s.

Gülsümcüm inan bende Hannoverde yasiyorum, Hainholz bölgesinde, ya sen? Dertlesmeye herzaman hazirim. a.s.

X