100 bin Türk'ü korku sardı
Hollanda devletine yaptığı "hizmet" sonucu binlerce Hollanda'da yaşayıp da geliri düşük olduğu için sosyal yardım alan Türkler'i yakan şirketin Almanya'ya yönelmesi, Türkler arasında tedirginliğe yol açtı. Türkiye merkezli şirketin "Size isimleri verelim" teklifinin kabul görmesi halinde, yaklaşık 100 bin Türk, Türkiye'de malvarlığı olduğu tespit edilmesi halinde hem evini satmak zorunda kalacağı gibi, sosyal yardımı da kuruşuna kadar geri ödemekle karşı karşıya kalacak.
YILLAR önce Hollanda devleti adına yaptığı çalışmalarla sosyal yardım alan Türkler'in Türkiye'de malvarlığına sahip olup olmadığını araştıran ve Türkiye'deki mülk sahiplerini Hollanda devletine ihbar eden şirket, Almanya'da yaşayıp da sosyal yardım alan sayısı yaklaşık 100 bin Türk'ün korkulu rüyası haline geldi.
Binlerce işsiz var
Türk şirketinin Alman eyalet hükümetlerine yaptığı "çirkin teklif", Almanya'da yaşayan Türkler'in büyük tepkisine yol açarken, şirketin teklifinin bazı eyaletlerde ilgili komisyonlara havale edilmesi, endişeye yol açtı.
Teklif kabul edilir de şirketin nasıl elde ettiği belli olmayan gizli bilgileri Almanlar'a para karşılığında satması halinde, bu olaydan 100 bine yakın Türk etkilenecek. Almanya'da Türk işsiz sayısının 170 bin olduğu ve bunların 50 bininin yaşlı işsizler olduğu düşünülürse, etkilenecek insan sayısının en az 100 bin olduğu göze çarpıyor.
İşsizlik yardımının çok az olmasının dışında, emekli Türkler de bundan etkilenecek. Çünkü Alman makamları, emeklilerin de durumunu inceleyecek ve yıllar önce sosyal yardım alanların isimlerini belirleyerek, emeklilerden de para geri isteyecek. Bu durumda, mağdur sayısı çok daha fazla olacak.
Hollanda'da mağdurlar
Almanya'da işsiz olduğu için geçinemeyen ve bu nedenle sosyal yardım alan Türkler, Türkiye'de sahip oldukları arsa, ev ya da daireyi ilerde satışa zorlanmamak için bildirmemişse, bu mülkleri satmak zorunda kalacak.
Sözkonusu şirket, yıllar önce de Hollanda adına yaptığı araştırmadan sonra isimleri Den Bosch belediyesine teslim etmiş, belediye de sınırları içinde yaşayan Türkler'e, "Sosyal yardımı geri öde" diyerek, Ankaralı bir ailenin dairesini sattırmıştı. Onlarca aile, bu uygulamadan ötürü mağdur kalmış, insanlar sosyal yardım paralarını geriye ödeyemediği için malvarlığını satmak zorunda kalmışlardı.
Bazıları ise, sosyal yardımın dışında bir gelire sahip olmadığı için sosyal yardımın ödenmeye devam etmesi için evini satıp parasıyla bir süre geçindikten sonra, yeniden yardım almaya mecbur kalmıştı.
Merkezi Türkiye'de olan şirket yetkilileri ise, konu hakkında pek bilgiye sahip olmadıklarını, ancak böyle bir talimat vermediklerini belirtti. "Biz bu konuyu bugün öğrendik" diyen şirket yetkilisi, "Biz oradaki ofisimize böyle bir talimat vermedik ve böyle bir yönlendirmede bulunmadık. Bu oradaki personelin bir tür pazarlama refleksiyle davrandığını gösterir" dedi.
Süreç nasıl işleyebilir?
Türkiye'deki şirket, yıllar önce Hollanda devleti adına Hollanda'da yaşayıp da Türkler'in tapu kayıtlarını incelemiş ve bunun sonucunda Türkiye'de evi olduğu halde sosyal yardım alan Türkler'in isimlerini tek tek bildirmişti.
Almanya'daki eyalet hükümetlerinin şirketin getirdiği teklifi kabul etmesi halinde, örneğin Hessen Eyaleti'nde yaşayıp da sosyal yardım alan bir Türk şöyle bir süreç yaşayabilir:
- Sosyal yardım dairesi ya da belediye, Türkler'in isimlerini şirkete bildirecek.
- Şirket, "ihbar" edeceği kişi başına belirli bir ücrete anlaşıp, bu kişiler hakkında araştırma yapacak.
- Ardından şirket, özel bilgilerin gizliliği esasına rağmen tapu dairelerindeki adamları sayesinde gizli bilgilere ulaşacak ve bu bilgileri Almanya'ya aktaracak.
- Almanya kendisine bildirilen isimlerin nerede nasıl bir malvarlığına sahip olduğunu görecek.
- Malvarlığı olan isimlere birer mektup yazıp, bu konudaki savunmasını isteyecek.
- Vatandaşların cevabını bekleyen Almanlar, aynı zamanda da bu kişinin kaç yıldır, ne kadar yardım aldığını hesaplayacak.
- Belediye ardından, "7 yıldır haksız yere sosyal yardım aldığınız tespit edildi. 7 yıl içinde toplam geri ödemeniz gereken miktar 42 bin Euro" şeklinde bir mektupla, verdiği parayı faiziyle birlikte geri isteyecek.
- Belediye bu sürecin ardından bir de suç duyurusunda bulunup bu kişiler hakkında "sosyal yardım dolandırıcılığı" iddiasıyla şikayetçi olacak.
Muhbir şirkete tepki yağdı
Avrupalı Türkler, Türkiye merkezli bir şirketin Alman hükümetine, "Bize sosyal yardım alanların isimlerini bildirin, biz de size Türkiye'de evi olup olmadığını bildirelim" teklifini götürmesine büyük tepki gösterdiler. Vatandaşlar, "Özel bilgiler nasıl olur da para karşılığında verilebilir" dediler.
Kaynak: Hürriyet-Avrupa