Almanya'da yaayan Trklerin yaamsal sorunlar,sorular (hayatn iinden)

elifelif senin adina sevindim sen suresiz oturumada basvur kesin alirsin cunki bu son yasadan once gelenler icin dedigin gibi bi kac cumle ile olcuyolar almancayi.vaktin varsa bizim msn e gel belki birbirimize faydamiz dokunur

aydanur benim fikrime gore abin buraya gelsede yuzu gulemez maalesef en azindan tr de sizler kardesleri varsiniz yaninda bana sorarsan onun almanyaya gitmesini destekelmek yerine yaninizda kalmasi icin caba sarfedin burda bazi seyler kolay guzel ama ona ulasmak cok zor bilmem anlatabildimmi
burda yabanci orda almanci dimi ne kotu

Hanim Aga Yazdiklarinizi Okudum Iltica Edenlerin Calisma Sansi Yokmu Neler Geliyor Baslarina Bir Bilgin Varmi Yani Hangi Islemlerden Geciyorlar
Silagül tam detayini bilemiyorum cünkü cevreden tanidiklarim ya da kulaktan duyduklarimi göz önüne alip konustum. Kacak yollarla calistiklarini duymustum. Bir kac tanesini taniyordum ama yasam sartlari pek iyi degildi.
Allah yardim etsin

ben bisi sormak istıorum ben almanyada dogdum tr ye 10 yas cıwarında geldim geri dönme olasılıgım nedir arkadaslar napmalıyım tsk ler

Benim kizkardesim de burda dogdu, annemler Tr'ye döndü tabiki hep beraber. Kiz kardesimin de gelme hakki otomatik olarak gecti.
Bildigim kadariyla burda dogman istedigin zaman dönmene bir kolaylik saglamiyor. Geri dönmen icin evlilik ya da 16 yasindan kücük olup ailenin yanina gelemn mümkün bildigim kadariyla.

babys en iyisi sen bi konsolosluga sor onu ama hanimaga nin dedigi gibi dogmus olman geri donmene izin saglamiyor belki vize alirken kolaylik saglar kac yasindasin 16 yasini gecmissen ailenle ilgilide hic bi hakkin kalmiyo

yaww anlamiyorum kadin 52 yasinda daha onun kafasi alirmiki yaww ne acayip bu almanyanin kanununlari bee

arkadaslar ben kursa mecbur gidiyorum sizede boyle bir kanun uygulaniyormu??ß

kıslar bugün yine osrmustum baska bi forumda almanyayla ilgili ama kimse ilgilenmedi ztn sorsam cwp weren yok sansımı tekrar denicem almanyada dogdum 10 yaslarında geri döndüm geri gitmek istesem napmam gerekıor tsk ler

elifcim adina sevindim bende
benimde kursum super gidiyor kursta cok turk var hatta buyuk yogunluk turklerin 5 yabanci var kursta bunlardan sadece birtanesiyle arkadaslaik yapiyorum oda bir amerikali herkes bana diyorki sen o kizla oturup kalkmaya basladigindan beri cok guzel ilerledin diyorlar turklerle oturup kalksam sonum belli sizde biliyorsunuz kursa gitmekten memnunum ama iste 2005ten sonra gelenlerin hepsi tum almanyada mecburen 600saatlik sinava gitmeleri gerekiyormus bende kursa yazildiktan sonra zaten ogrendim bu yasayi kagit geldi zaten yazilmistim kursa hic bir sorun yasanmadi keske bu kanun cook onceleride olsaydida turk kadinlarimizda gidebilselerdi
yaklasik bir senedir kursa gidiyorum yogunum sadece kurs degil
bayramda taksiye bindim alman bir bayandi söför bana bayramla ilgili birseyler sordu anlayabildiklerimi cvbladim sonra anlamadigim birseyi sordu almancayi az anladigimi cogu seylere cvb veremeyecegimi soylemistim kadin sasirdi ne zamandir burdasin dedi 2yil dedim ama bir yildir kursa gidiyorum dedim
super konusabiliyorsun dedi ben cok turk kadini taniyorum konusamiyorlar senelerdir burdalar dedi bir sene icinde cok guzel ogrenmissin dedi
zaten esimde diyorki bazi seyleri bana okutuyor uzerimden o heyecanimi atmam icin hep beni konusturuyor bir yerlerde cok guzel okuyor ve konusuyorsun diyor
iyikide kursa gidiyorum insallah ilerlerim tek temennim bu bbilmenizi istedim sevgiler

kıslar bugün yine osrmustum baska bi forumda almanyayla ilgili ama kimse ilgilenmedi ztn sorsam cwp weren yok sansımı tekrar denicem almanyada dogdum 10 yaslarında geri döndüm geri gitmek istesem napmam gerekıor tsk ler

turkiyeye mi geri döndün ?
almanyada annen yada bana varmi?
eger bunlardan biri burdaysa dönme ihtimalin olabilir ama yoksa cok zor ama esim birazdan gelicek birde ona sorar sana cvb verebilirim canim

darisi benim basima ben hic konusamiyorum kursa gittim ama ögrendiklerimide unuttum sürekli evin icinde kimse yok yalnizda calisamiyorum olmuyor benimde kursa gitmem lazim arkadas edinirsim pratik yapma firsatim olur

turkiyeye mi geri döndün ?
almanyada annen yada bana varmi?
eger bunlardan biri burdaysa dönme ihtimalin olabilir ama yoksa cok zor ama esim birazdan gelicek birde ona sorar sana cvb verebilirim canim

cnm benim cok tsk ler cwp icin ewt döndüm cnm annemle yasıorum dayım kusenler fln war ama onların pek yardımcı olabilceklerini sanmıorum cnm neler yapabilirim bilmiorum aslında almanca sorunum hic yok turismcioldugum icin hep konusma sansım oldu baska naparım bilmiorum cnm

elifelif senin adina sevindim sen suresiz oturumada basvur kesin alirsin cunki bu son yasadan once gelenler icin dedigin gibi bi kac cumle ile olcuyolar almancayi.vaktin varsa bizim msn e gel belki birbirimize faydamiz dokunur

babys benim bukonuda fikrim yok ama almancax sitesine baktinmi hic bu tür konularla ilgili bir cok sey bulabilirsin orada sana yardimci olurlar dene istersen

canim benim sanirim aileden baska birisi seni kolay kolay alamaz zannediyorsam ya bilmiyorum ki kucuk bir arastirma yapmaliyim bu konuda
bende kizkardesimi almak istiyorum en gec 16 yasina kadar alabilirsme aldim ve kizkardesimin almancayi az cok bilmesi gerekiyor sanirim onu kursa gondercem turkiyede daha 4 senem yani sansim var daha onu almak icin senin yasin kac canim baska sekilde nasil girebilirsin bilmiyorum baban almanyada mi

babamla uzun yıllardır görüsmüorus cnm yasım 29 orda dogdugum icin sansın olabilir demislerdi ama ne kadar net bilmiorum cnm

darisi benim basima ben hic konusamiyorum kursa gittim ama ögrendiklerimide unuttum sürekli evin icinde kimse yok yalnizda calisamiyorum olmuyor benimde kursa gitmem lazim arkadas edinirsim pratik yapma firsatim olur

canim bende almancaxtan calisiyorum cogu derslerime bayagida faydasi var bana artikelleri zaten hep ordan ogrendim ismin hallerini falan hepordan beynime simgeledim resmen
ya varya hersey bos istek olacak istek kafa almiyorsa bu isteksizlikten hemeydana geliyor

babamla uzun yıllardır görüsmüorus cnm yasım 29 orda dogdugum icin sansın olabilir demislerdi ama ne kadar net bilmiorum cnm

ya bilmiyorum istersen sana konsoloslugun numarasini veriyim birde turk yetkililerden bir ogren olmaz mi? ben ne desem yalan olur simdi

Mrb meltemcim
Birkac soruna yorum yapmak istiyorum

Özel okullar : Almayada özel okul sistemi cok gelismis degil …zaten ileriye dogruda parali embesil damgasi yiyor böyle okullarda okuyan cocuklar …benim kizim kücükken bende düsündüm …vazgectim .
Özel okul sistemlerinden : Waldorf ve Montessori biliyorum. Waldorf okularinda okuyanlar sonra normal abitur yapabiliyorlar fakat cok farkli bir sistem .Genelde annenin babanin egtim seviyelerinin cok yüksek olmasi gerekli… yani evde cocuga okuma yazma ögretmek mecburiyetinde kalabilirsin.
Montessorilerde benim bildigim kadar sirf ilk okul olarak okutuluyor.
Yakinlarinda olan okuldan bence korkma burdaki sistem cok güzel malesef cok degerlendirilemedi. Önemli olan senin ve esinin cocugunuzun arkasinda olduklarini ögretmenler anlasin.
Ben ilk okuldan itibaren esimle tüm veli toplanntilarina gittim. Veli toplantilarina muhakkak git .Burdaki cocuklarimiz bundan zaten kaybediyor. Burasi öyle eti senin kemigi benim degil. Ögretmenler ugrasmiyor veliler ilgilenmeyince. Bunu ben burda cok yasadim cevremde. Bu toplantilarda Veliler seciliyor Elternsprecher sen dal kendini sectir yarim yamalak bile olsa karsindakilerin senin bos biri olamdigini anlamalarini sagla .Korkma burda cok az almanca bilen ispanyol bir anne biliyorum iki kelime bilmiyor ama hicbirseydende geri kalmiyordu kadin hem almancasini gelistirdi hem cocugunun itibarini artirdi.

Dördüncü siniftan sonra cocuklar ayriliyor Haut-Schule, Real-Schule, Gymnasium

Haut-Schule: 9. sinifa kadar ,Meslek egitimine daha sonra gidebilir cok basariliysa reale yükselebilir ama bu genelde ender oluyor.
Kuaför , tezgahtar, ahçılik gibi meslekler ögrenebiliyor. Almanyanin ilk okul diplomasi gibi.

Real-Schule:10. sinifa kadar, ordanda meslek egitimine gidiyor bir nevi orta okul seviyesi.Benim zamanimda Realden sonra bankada calisabiliyordun veya muhasebecilik gibi seyler yapabiliyordun ama su an cok zor.Ausbildungsplatz yani meslek egitimyeri bulmak cok zor .

Gymnasium : Ünüversiteye cocuk hazirlanyor...12. sinifa kadar ( kisaltildi benim kiz 13. sene okumak mecburiyetinde olanlardan ...ama simdi 5. sinifta olanlar 12. sene okuyacak fakat okul saatleri daha uzun ) Lise gibi ...ister meslek egitimine devam edebilir sonra, veya direk gitmek istedigi ünüversite bölümüne … 10. sinftan sonra yölendiriliyor, agirliklar konuluyor ...tip okumak istiyenlerin baska agirliklari var... ekonomi istiyenler baska.
12. sinifta Abitur yani buranin ünüversite imtihani yapiliyor . Ben zamaninda dört dersten girdim simdikiler sanirim 6 ders olacakmis. Bu Abitur cok zor .Not ortalamasina göre istedigi ünüversite bölümüne girebiliyor sonra .

Bu sistemler arasinda cocuklar cikabiliyorlar veya düsebiliyorlar da…mesela sinifta kalmiyor ama real'de ise haupt okuluna düsebilir.
Eskiden anne baba kendi tercih yapabiliyordu cocugunun hangi okula gidecegini, eger ögretmenin tavsiyesi Haupt ise Real veya Gymnasium bile gidebiliyordu. Bu simdi kalkti, anne ve babalar memnun degilse ögretmeninin tavsiyesi ile… cocuklara test yapiliyor .

Bende burda okudum, aslinda dislama falan cok yok …bikkinlik var bence ögretmenlerde artik bas edemiyorlar .Ben sorun yasamadim.
Benim kizim su an Gymnasiumda okuyor 11. sinifta ( Oberstufe diyoruz burda).

Ilk okula baslamadan önce Hippi diye anne cocuk programi yaptim kizimla.
Annaokulunda baslamistim (anna okullarinda veya türk dernekleride bunu yapabiliyorsun ) ...bir nevi evde okul hazirligi yapiyorduk kizimla.... Ben türkce yapmistim esim'de burda okudugu icin cocugun türkceyi hic ögrenemiyecegini düsündük ...bunu engellemek icin ben Hippiyi 1 sene türkce yaptim.
Sürekli burda küthüpaneye gidiyorduk ...cok güzel cocuk küthüpaneleri var miniklerlede gidilebiliyor. Benimki Kiz oldugu icin bale yapiyordu, ayriyetten erken müzik gelisimi …etrafinda böyle gruplari arastir hem orda annelerlede tanisirsin böylece güzel bir cevrede olusturabilirsin…birde ben yüzme dersine götürüyordum... anne cocuk yüzmeleri falan var…benim bütün ögleden sonralarim vala doluydu ...ama genelde burda böyle, anneler genelde böyle kurslarda tanisiyor cocuklari beklerken kahve falan iciyor böylece güzel dostluklarda kurabilirsin.
Cok pahali degil bu kurslar.

Burda ön hazirlik cok önemli cocuk okuma yazma bilmiyecek ama bircok baska seyler …Bütün sorumluluk anne baba üzerinde Türkiyede okullar daha aktiv bence almanyada bütün zorluk annenin omuzunda ...o kosturmasi gerekiyor.

Cok assosial alman var bunlar seni sasirtmasin...Kendine onlarida örnek alma ...sasirmada...

Anaokulundayken pisikolojik test yapilacak okula gidebilirmi diye.
Ordan belli olur Vorschule yoksa direk okula basliyabilirmi diye.
Cocuklarin sorunulari tutulan bir dosya oldugunu biliyorum dikkat ceken seyler bu dosyaya yaziliyor bütün okul hayati boyunca bunu sürekli ögretmenler tutacak. Cocuk evde siddet görüyormu filan…Haberin olsun yani …

Kiyafett diktesi burda cok büyük bir problem...
Madi olarak aileler icin büyük bir sorun alsan bir dert almasan dert …Okul kiyafeti zorunlugu baslatilcagini duydum ...insallah sen bundan belki faydalanabilirsin…

Malum burda madde bagimliligi cok büyük bir sorun cok dikkatli olamalisin bunun icin cesitli derneklerde Prävention'lar var ( yani bir nevi bilgilendirme koruma …katilmaya bak …cinsel istismara karsi cocuklari nasil koruyabiliriz veya uyusturuculardan uzak durmalari icin biz ne yapmaliyiz gibi Prävention)Yasadigin sehirde ücretsiz kültür dergileri vardir esinle birlikte onlara bakin. VHS'de veriyor galiba.

Neyse simdilik bu kadar …Aklima bunlar geldi :sm_confused:

Günaydin brontecim okadar güzel aydinlatmisinki tebrik ederim yazdigin her satira katiliyorum hele cocuklarimizin arkasinda durub bilgisis anne ve baba olmadigimizi göstermekle arkadaslarin yakindi ikinci sinif davranislari bastan cürütmekle kalmayip arkadan gelen vatandaslarimizada yardimci oluyoruz gözüyle bakiyorum olaya. kalba bizim kendi zihniyetimizde su ikinci sinif insan sorunu ögle yerlestirmisikki biz kendimizi hemem o sifata sokuyoruz ve bence bu sade Almanya icin deyil kendi vatanimizda bile gecerli.Benim oglumda su anda 10 sinif Gymnasiumda evet dersler agirlasti ve kendin ögren kavrami burda daha ön planda .Tekrardan ellerine saglik canim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…