Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız. Mercedes kullanmak yerine tosbaya binmek gibi... Websiteleri düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Almanya'da yaayan Trklerin yaamsal sorunlar,sorular (hayatn iinden)
slm beyaz deniz!bende 6 senedir fransada yasiyorum gurbetgrcekten cok zor ama zaman ve mecburiyet alistiryo ister istemez!ayaklarini saglam basman ve iyi insanlarla olabilme sansini elde etmen islerini kolaylastiracaktir
bu sitde gercekten samimiyet buldum keske fransadan olsaydiniz goruseblirdik!ben almanya sinirnda yasiyorum metz de.am almnyada yasamay tecih edrdim!optm guzeller...
mrb arkadasim nasil alisabildinmi tr ye bende almanyada yasiyorum ama 2,3 seneye kadar tr dönmek istiyorum,nasil zorluklari varmi kisca biraz anlatabilirmisin bana lütfen..tsk ler
hanimaga gercektende eskidenmis o aci gurbetler simdide maddi zorluklardan vaktisizlikten gidilemedimi gidilemiyo tatilde kaldik mesela bu sene gidemedik seneye insallah.
Hertaraf turk dolu gercekten kaynim ilk geldiginde ise giderken yalnis otobuse binmis tel acti yenge nasil eve gelicem diye gittigi yeri anlamadim sagina soluna bi bak kesin bi turk gorursun dedim.Turk neki gitmis bingollu bulmus bide arkadas olmus aa hic burasi korktugum gibi olmadi demisti:))elini sallasan turke carpar burda ama gel gor ki bi arkadasim bi dostum yok bu daha kotu yalnizlikmi ne(
kleopatra sanirim yalnis anlamisin limoninin yazdiklarini.Bu sartlardan sadece birtanesi yani konsolosluga gittiginde bi cok seye bakiyorlar.Sen kendini tanitacak kadar almanca konusarak gitmen gerekiyor.
Vize icin almanca ögrenilmesi gerekiyor diye duydum bende.
Yalniz tabiki aksansiz süper almanca bekleyemezler kimseden.sengözlerimebaksanab
Süresiz Oturum ve alman vatandasligi icin
süresiz oturum icin giden kisi kendi konusmasi gerekiyor. Yani yaninda götürdügü onun yerine konusamiyor. Nerde oturdugunu soruyorlar adres gibi..
Sonra ne is yaptigini? Yada esinin ne is yaptigini, Cocuklarinin ne yaptigini (okul, is) oraya nasil geldigini (otobüs , tramvay, araba). Yani kolay sorular
Yalniz cümleler halinde cevap vermek gerekiyor.
Alman vatandasligi icinse gazeteden bir yazi okutuyorlar sesli...
Sonra kagidi alip konuyu özetlemeni istiyorlar...
Konunun icinde gecen seylerle ilgili sorular soruyorlar ( mesela araba ne renkmis veya kac kisilermis gibi)a.s
benim durumum iyice karisti kizlar ya.Almanca kursum 5 kasimda basliyo pass son gunum 1 kasim.Diger problemlerden yazin buna pel onem vermedik.Simdide karisti.Bu gun vhs entegrasyon kursu icin prufungum vardi.Schiritte 4.kitap da cikti seviyem ama pass imin 1 senelik olmasi gerekiyo kayit yapmiyolar.Yarin yada cuma yabanci polise gidicem bakalim pass i ne kadar uzatacak.Vhs den yazi aldim prufung yaptigimi ve seviyemi belirten ayrica passim 1 sene uzarsa ptesi kaydimin yapilacagina dair insallah bu ise yarar.
Yarin komsumdan haber bekliyorum onunla gideyim yabanci polise daha iyi olur dusuncesindeyim onunda doktor termini var ya biseyi kolaydir diyip boslamayin sonra cok karisiyo isler.
Sanirim suresiz oturum alamam bu sefer ama 1 senelik verir zaten yaza sertifikami aldimmi gider basvururum bana dua edin ya.
hanimaga bilmiyorumki bu gunde gidemedim hep aksilikler geliyo icim daraliyo bi tanidigin oglu vefat etmis bu gun komsum ve esim cenazeye gittiler tek gidim diye dusundum sonra vazgectim ne olur ne olmaz orda biri olsun yanimda ptesi sabahi gidicem diye kesin kararlastirdik komsumla bu sefer bi aksilik cikmasin ya
dunde iran vatandasi azeri turku bi komsum var o ugradi 19 senedir burda esi ve kizi alman pass alirken yalnis duymus eger alman passi alirsa irana giremez ve evini satamaz diye almamis alman passi simdi oyle bisi yokmus o da entegrasyon kursuna gidiyo mecburen pass basvurusuna gitmis kursa git sertifanla gel demisler onada oda bana senin cocugun var her isini kolay hallederler takma kafana dedi insallah artik.
Ben de 3 yil once gelmistim ve istekli olarak volkshochschuleye gittim 2 ay!! Onun disinda 5 yillik oturummum var! Zorla git diyen olmadi.Ama bir arkadasim var 20 yildir burda almancasi yok arbeitslos kari koca! Karisi gecen sene mecburi olarak almanca kursuna gitmeye basladi! Ögreniyor mu diye sorunn!! Tin tin yok almiyor kafasi.Bu almanyanin kanunlari da bir acayipp!!
Belki benim kocam yunan oldugu icin bana mecbur demediler bu almanca kursunu!! Siz ne diyonuz??
ben bu sabah auslander behordeye gittim komsumla beraber.Daha once tel acip ne getirmemiz gerekiyo diye sormustu komsum o listeye gore goturduk simdi siralicam nelere dikkat etmeniz gerekiyo cunki eksikleri soylediler ve cikip bida girdim sonrada suresiz oturumu aldim.
Once kendinize guvenerek gidin sadece sizle konusmak istiyolar yaninizdaki kisi lafa karismasin oldugu kadariyla neden oraya gittiginizi anlatin.Sonra size soru soruyolar kolay gunluk caktirmadan mesela kac cocugun var esin kac senidir burda nerde calisiyo vs gibi onlara cevap veriyosunuz zaten goturdugunuz kagitlarda hepsi var ama onemli olan siz cevap verebiliyomusunuz oyle basit sorulara.Almanca icin de ben kursa kayitliyim henuz sertifakmi almadim kurs bitmedi cunki ama benim oturum surem bitiyodu o yuzden oturumum bitmeden 1 ay once basladim islemelere bi aksilik cikmasin diye.Neyse bu sorulara cevap verdim kadin bi forum istedi benden artik tuzakmiydi neydi bilmiyorum sanki oyle geldi bana bende bana demediniz o forumu dedim ozur diledi kendi dolabindan cikartti verdi iki adet birine yalnislik yaparsam diye halbuki ilk girdigim yerde pasaport kaydimi yapan kisinin vermesi gerekiyomus.Orda ben doldurdum forumu ada adres cocuk vs gibi aile bilgileri adres posta kodu gibi birde ne kadar oturum istiyosun sorusu var ona immer diyosunuz.Neyse bunlar bitti ve kadin dediki esin neden gelmedi bende calisiyor esimle gelmek zorundamiydim dedim kadin birliktemi yasiyosun aile duzenin nasil gibi sorular sordu evet duzgun ailem var bosanma gibi bisi dusunmuyorum cocugum var dedim o zaman esin de gelsin birde bu kagitlarin hepsinin orjinalinide getir dedi beni yolladi sinir bi surum tabii.Ciktim esim tel actim hemen orjinalleri ile oraya geldi bide foto istedi bu arada ben gittim foto cektirdim.Esimin yanimda olmasi kagitlarin orjinalleri ve foto bana soylenmemisti.Neyse tekrar girdik kadinin yanina kadin cok samimi dostcaydi netti yani.Bana calisip calismicami sordu meslegim hakkinda soru sordu.Iyi almanca ogrenince is aricam biraz ingilizce biliyorum meslegim su tr de su kadar calistim diye konsutum.Tamam kursa git is bul benim icin bu yeterli dedi ve verdi suresiz oturumumu.
Gerci ben boyle sinavdi gorusmeydi vs durumlarda biraz sansliyimdir.Hala inanamiyorum buyum bi dert kalkti ustumden.Bide su almancayi cok iyi konustugum gunleri gorsem ya.
Cunki kadinin soyledigi bazi kelimeleri ilk kez duyuyodum uyuz oldum gunluk konusmada olmayan seyler tabi ama kadinda hak verdi o kadar bilmememe.
Birde dun fox tv de bi program vardi avukata telle sorular soruyolardi bu konuyla ilgili avukat eger kanada japonya avusturalya gibi ulkelerden evlenip geliyosaniz bu almanca bilme sorunu yok tr den geliyosaniz almanca ogrenip gidin diyor avukat.
Bu gun anlamadigim yerde komsumla ingilizce konusuyo olmam etkili oldu diye dusunuyorum.Eger almancadan once ingilizce biliyosaniz hic cekinmeyin derim ama yoksa mutlaka basitte olsa bi almanca bilgisiyle gidin .Sertifika almis olsaniz bile bol pratik yapin.Gorusmeye girdiginizde size sorulan soruyu tekrarlattirmadan cevaplamaya bakin.
Alman komsumlada gitmem etkili oldu bi soruda oydu.Komsularimla gorusup gorusmedigim alman arkadasim varmi cocugumun kindergartinina gorusmelere ben gidiyormuyum vs gibi.
Allah yardimciniz olsun.
fellinur bisi merak ettim esin veya sen arbeitlos parasi aliyomusunuz?
Sanki devlet para odememek icin cikartmis bu yasayi gibi geliyor bana.Gerci bi acidan bakinca haklilar ya yan gelip yat devlet odesin kirani cocuk parani ne bilim tr de yok boyle bisi canimiz cikti yillarca.Allah muhtac etmesin ama burda asla dusunmuyorum oturayimda devletten para istiyim diye bulurum mutlaka yapacak bisi ya.20 yildir almanya da olupta hala almana bilmiyosa arkadasin bende kizarim yani.Ne gerekcesi var acaba?
Gecen tv de duydugum eger esin AB uyesi bi ulkedense dil sorun olmuyomus ama benim esim alman vatandasi 20 yildir bana kadin esin kac yildir burda ne is yapiyor diye soru sordu.Ne kadar olsada benle konustu sonucta.Gerci benide mecbur etmedi verdi suresiz oturumumu ama iyi ogren iyi bi is bul diye tavsiyede bulundu.
Meltemcim benim kocam calisiyor allaha sukur insallah hep de calisir!! Ama diger arkadas en son 10 yil once calismislar ve 3 cocuklari var.Ama calismiyorlar devlet baba sagolsun!! Cok uyusuk insanlar para nerden gelirse gelsin ama yeterki ise gitmesinler!!Almanca ogrenme istegi de yok bilmiyorum ben yapamam cildiririm. Ben almancama guveniyorum.Paramiz olsa gene gidecegim ama cok pahali yaa!! Artik evde cd alip biraz daha gelistirmeliyim. Almanyanin kendisi cok hatali bu iste!!
Bir insana en fazla 5 sene issizlik suresi vermeli sonra is buldu ya da bulamadi egal!! Issizlik parasini kesmesi gerekiyor cunku bizim kocalarimizin calistigi parayla geciniyor onlar cok kesintiye gidiyor paralar onlar da bizim kadar maas aliyor canim aaa!! Haksizlik!!
Fellinur varya her harfine katiliyorum canim sanirim almanyada bu hatasindan donme yollari ariyor onlarda insanlik adina iyi bisiler yapmislar gecmislerini temizlemek birazda ama sagolsun bizim insanimiz tr de tutunamayan gelmis burda resmen yamanmis gidiyo durumu olmayanlar icin cok iyi bisi ama genelde suistimal edilen bi olay ya
Meltem'cim ben tam10 yil önce süresiz oturum alirken, bana da lamanca cok az soru sormustu ve süresiz oturum istegimi kabul etmisti ama pasaportuma islemesi 2 ay sürmüstü. Benim hakkimdaki bütün bilgilerin Berlin'den gelecegi söylenmisti. Sanirim sen heme almissin bu da kolaylik olmus. Gözün aydin...
meltem'cim bir de vhs de termin alip gittim integre kursuna katilacagimi söyledigim zaman bu kursun siginmacilara yönelik oldugunu söyledi yani ben pahali kursa tesvik etti, kabul ettim. Bir yamukluk sezdim ama soru nerde anlayamadim.:uhm: