Almanya'da yaayan Trklerin yaamsal sorunlar,sorular (hayatn iinden)

a.s.selam hepinize benim cevremdeki arkadaslaramim bende olmak üzere almayaya evlenip gelmisler ve hepside burda olduklari icin mutsuz degiller insanlar türkiyede veya alman ya veya baska bir yer insanlar kaderini yasar kaderini yasarkende aklini kulanmali her sorunun bir cikar yolu vardir bir kitapta sunu okumustum insanlar bas edemeyecek sorunlarla karsilasinca en kolay sorunu kafalarina takip onda sabitleniyorlarmis onun icinde sorunlarin hic birisiyle basa cikamiyomus anlatabildim mi acaba ben 17 senedir almanyadayim ve allaha sükür hic olumsuz bir seyle karsilasmadim bir arkadasimiz burdaki erkeklerin sorumsuz ve alile düzeni olmadigini yazmis bence o tr de yada baska yer o insanin karakteriyle ilgili olan bir seydir karekter havaya suya göre degismez herhalde herkesin mutlu olmasi dilegimle :teselli:yasamak güzeldira.s.

Hexecim Kelimenin noktasina kadar Sana katiliyor,,, Ayakta alkisliyorum bacim,,
Yüregin Dert görmesin,,,

benalmanyadan tr ye kesin dönüş yaptım artık almanya bitti orda aile düzeni yokk erkekler sorumsuz çünkü serbest yetiştiklri için.

Üzgünüm Ama Sana katilmiyorum,,,,
Bizlerde burada yetistik ve bizim gibi nicelerimizde Ama Sorumsuz degiliz,,,
Aile düzenimiz ise bir hayli Kuvvetli ve Saglam hem kendi Adima hemde Erkeklerimiz adina konusuyorum,,, Sorunlarimiz yoktur diyemem her Ailede oldugu gibi illaki vardir,,, Ama bu Aile Düzenim yok demek degildir,,,
Sanirim Kelimeleri Sahsi anlamda kullansan Fikrine Saydi duyabilirdim,,,
Ama Üzgünüm Duyamiyacagim,,, Umarim Gittigin yerde Mutlu olursun,,,,

-neden herkes olumsuz
neden Almanyaya gelen gelinler icin kotu yorumlar
neden yasam zor
neden orda yasayanlarimizin dusunjceleri bagnaz
:1no2::1no2::1no2::1no2::1no2::1no2::1no2::1no2:neden neden neden

Herkese göre degisir bu soru. Herkes Almanya`da yasadiklarini ve yakin cevresindekileri baz alarak yazacagi icin, ortak noktayi bulmak zor. Buna göre kimine göre iyi, kimine göre de kötüdür. Herkes bazi seyleri yasayip ondan sonra ancak kararini verebilecektir. Buna benzer, 2 topictede hemen hemen senin actigin topic cinsinden Almanya üzerine tartisildi ve sonucta benim gördügüm kadariyla ortak bir noktaya ulasilamadi. Hayatlar, insanlar ve insanlarin zorluklar karsisinda dayanma gücleri farkli farkli oldugu icin, yukaridaki sorun karsisinda, sadece diyorum ki, uzun yillar yasa ve kendin icin Almanya ne imis, kendin karar ver bence.

Herkese göre degisir bu soru. Herkes Almanya`da yasadiklarini ve yakin cevresindekileri baz alarak yazacagi icin, ortak noktayi bulmak zor. Buna göre kimine göre iyi, kimine göre de kötüdür. Herkes bazi seyleri yasayip ondan sonra ancak kararini verebilecektir. Buna benzer, 2 topictede hemen hemen senin actigin topic cinsinden Almanya üzerine tartisildi ve sonucta benim gördügüm kadariyla ortak bir noktaya ulasilamadi. Hayatlar, insanlar ve insanlarin zorluklar karsisinda dayanma gücleri farkli farkli oldugu icin, yukaridaki sorun karsisinda, sadece diyorum ki, uzun yillar yasa ve kendin icin Almanya ne imis, kendin karar ver bence.

:teytey:.herkesin fikrine saygı duymalıyızzzzzzz

esmer güzeli, ben saygisizlik yaptigimi zannetmiyorum canim. Herkesin Almanya hakkinda düsünceleri yasamlarina göre degisecegini, bu sorusunun cevabini en dogrusunu, yine kendi verebilecegi yönündeydi. Sen mi beni yanlis anladin bu konuda, yoksa ben mi seni yanlis anladim..Bilemiyorum..

fahriyecim merhaba ben almanyaya gelin gelenler adli konusu okuyaraktan zaten bu konuyu actim zaten diger konunuzada yazmistim nasil bir hayat surdugumu burda okumayanlar icin bir daha ekliyeyim
((merhaba arkadaslar bende istanbulun guzel bir semtinden aachen´a gelin geldim dokuzuncu ayda tam iki sene oldu buraya geleli.turkiyede moda tasarim 2yillik üni. bitirdim ve suan da aachenda bir turk tekstil firmasinda calisiyorum bir yandanda 1sene 4aydir kursa gidiyorum hic bos durmadim henuz cocugum yok esim izin vermiyor daha cok genciz diyor önce yasayalim sonra cocuk diyor yani daha 2sene yok diyor aslinda bende henuz istemiyorum .ehliyet almanca ondan sonra bebek insallah. allaha sukur isim cok saglam diplomamida dusseldorfta cevirttirdik oylelikle aldilar zaten ise.ama almanca sart mecbur,ama yinede doktora kendim gidebiliyorum alisverise ne az nede cok kendimi ifade edebiliyorum.subatta sinavim var belge alicaz sanirim bu belgeyle alman vatandasligina gecmem bile iki sene asagiya iniyor ve baska meslek yapabilicekmisim . umarim guzel gunler hepimizin olur.. ama sunuda soylemek istiyorum arkadaslar koyden gelenlere falan agir ithamlarda bulunuyorsunuz bazi bazi haklisiniz ama cahilliklerine vermeniz gerekir bu sekilde itham etmeyiniz lutfen guzel gunler sizlerin olsun))
sana hak veriyorum yapmis oldugun yorumlardan dolayi ama bence biraz cok agir ithamlarda bulunmussun diyorum haklisin yapanlar var hemde cok var ama bu denli uzerlerine gitmeye hakkimiz yok ve sizin konunuzdada okudum bayagi alayli sekilde anlatiyorsunuz bu olaylari hic hos degil guzel arkadasim herkesin tabikide kendine has bir yasantisi ozentileri olabilir ama boyle asagilayarak bunlari cozmemiz imkansiz yardimci olarak guzel sekilde uyararak yeneceginden eminim en azindan yakinindakilerini oylelikle yenebilirsin saygilar canim lutfen beni yanlis anlama

gulsemin yorumlari dikkatli okursan su sebepten yada boyle olursa diye yapilmis yorumlar ordan nedenini anlayabilirsin neden oyle yazildiginin.Ama seninhayatin cokfarklidir hayircokguzelburasi diyebilirsin oda senin hayatin senin fikrin.
Ben sadece tr ile almanya arasindaki farki soyleyim.Trde ekmek aslanin midesinde o yuzden tirnaklarinla kazimak zorundasin.Almanya da sosyal haklar en ust seviyede.Tr de hayat savasi verirken gozu acilmadigi icin insanlarimizin almanya ya gelince rahatlik ve ardindan bi rehavet cokuyor.Niye calisayimki devlet kiramida veriyor diyor.
Bunun disinda burda ortak gordugumuz mutlaka kadinlarin almanca ogrenmesi gerektigi.Buraya yazanlar ya ogrenmis yada ogrenmekicin caba gosteriyor.Kendi adima soyleyeyim ben cabalarken evinde uydudan turk dizilerini seyreden biriyle arkadasliketmek istemiyorum.Buna kotu deniyosa evet bu benim icin kotu.Yalniz kaliyorum bu kotu ama almanca ogrendikce baska arkadaslar buluyorum.Ben tamamen Istanbul daki seviyeme gelmek icin ugrasiyorum.Ama turklerin coguna bakiyorum tr de bi seviyeleri yokken gelmisler ve bulunduklari seviyede mutlular.Bundan onlar mutlu ama ben maalesef mutlu degilim.
Bilmem aciklayici oldumu sana diger arkadaslarda yazarlar fikirlerini.Ama sen yeni geldigin icin sana tuhaf gelmis olabilir.Herkes niye geldinki diyor diye algilayabilrisin.4 yil once geldigimde de herkes bana Istanbul birakilir gelinirmi ?orda niye evlenmedin ?Moldavyali bi bayan vardi almanca kursuna ilk gittigimde surekli inanamiyorum Istanbul dan buraya gelinir mi ?diyordu bana. Benim icin nerde oldugum hicfarketmiyor ailem önemli diyorum ama anlayamiyorlar.Benim de kimseye bisi anlatma gibi bi derdim yok.Nerde kafam uyarsa orda konusuyorum.

canim bende istanbuldan geldim benim icinde ayni seylerisoylediler niye geldin delimisin falan filan haklisin bencede turk filmi seyreden biriyle almanca ogrenmeye caba sarf etmeyen biriyle arkadaslik etmemen cok normal vede cok guzel birsey ben burda kurs arkadaslarimda dahil olmak uzere ailem haricinde kimseyle muhabbette bulunmuyorum cunku dedigin gibi bir umutlari yok turk filmi turk sinemasi yok magazinler bende bu tarz insanlarla arkadaslik etmiyorum topu topu 3arkadasim var ikisiamerikali digeri arnavut bunlarla iletisim kurmaya ogrenmeye calisiyorum nedense yabancilar bizden daha cabuk kapiyorlar benim anlatmak istedigim sen ve fahriye aranizda gecen mesajlasma beni cok etkiledi yani sen disla ben disliyim o cahilleri kim adam edecek hadlerini baska sekilde bildirmeyi denemeliyiz bence ve yani cokalayli konusmussunuz inan sahsima ben cok uzuldum yani sonucta bende turkiyeden geliyorum

bence o cahil dedigimiz insanlarada yardimci olabiliriz en azindan kültürlerini gelistirmelerine yardimci olabiliriz almancaya onlari tesvik edebiliriz ya ne biliyim mesela ders calisirken beraber calisabiliriz almanca ogrenmenin guzelliklerini bize getirecegi guzellikleri anlatmaliyiz ya ben bu konuda kendi yasimdan buyuk 3kisinin kursa kaydolmasini sagladim ben okumayi ogrenmeyi seviyorum bunu cahillerimizde ogretmeye calisalim biliyorsunuz akil yasta degil bastadir

Ben demisim ki, diger topicte; Sunu da ekleyeyim. Sadece köyden gelenler bu durumlara giriyor diyerek belli kesimi baz almakta dogru degil bence, Istanbul-Izmir-Ankara...vs gibi büyük sehirlerden gelipte kendini sasiran sonra karsisindaki hakir görenlerde var. Bu bence insanin karakteri ile alakali..

GÜLSEMiN,
Diger topic`te yazdigim son cümleme dikkatini cekerim. Ayrica herkes senin kadar sansli olmayabiliyor. Ben kimseyle alay falan etmedim. Bilakis, alay edenler, birden ne oldum diyerek, kendini kaf daginda gören, kimseyi begenmeyenlerdir. Insanin evde kullandigi, fincanina-tabagina-bulasik makinesine-cocuklarinin ucuzluktan aldigi giyimleri begenmiyerek onlara kücümser gibi bakanlar...

Bence sende, insanlarin 20-30 yil burada olduklari halde, hala doktora kocalariyla gitmelerini alay eder gibi, burada lanse etmesen iyi olur diyorum.

Bir dahada buraya birsey yazmiyacagim. Ya ben kendimi anlatamiyorum. Ya da insanlar anlamak istedigi gibi anliyor.

Hoscakalin

sana aynen katiliyorum fahriyecim gercekten insan yazidgina yazicagina pisman oluyor bende kendimi cok yanlis anlasilmis hissettim baska bir forumda hatta sende oraya mesaj atmistin.

ne yapican bazen insan ya kendini ifademi edemiyor ne bende anlamadim gittifisfisfis

aslinda yazip yazmamakta kararsiz kaldim icimden yazmak geliyo ama gene bi laf soylemek istedigimin disinda bi yere gidecek diye daraliyorum .Valla denedim insallah abuk bisi olmaz.
Gulsemin senin cok icten oldugun inaniyorum.3 kisiyi kursa yazdirdim demissin.Bu senin adina cok guzel bir sey.Hatta seni tebrikte ederim.Kalbimden gecen acikcasi ben eger benden bi yardim istenmezse yardim etmeyi dusunmuyorum.Bu sadece burasi icin degil nerde olursam olayim kendim icin bu kadar senede gorduklerime karsi koydugum kuralim.Almanya da olanlara karsi degil.Birde alman hukumeti gercekten cok guzel imkanlar veriyor.Esim yillarca sunu yapmis.Buraya gelenler almanca bilmedikleri icin ne kadar devletle ilgili yazisma forum doldurma varsa esime getirmisler doldurmus.Ilerde almancam iyi olursa bunu yaparim.Fakat birde soyle bi ikilem goruyosun gecende biri emekli oldu emeklilik islemleri ve banka islemlerini esim yapti.39 senedir burdaymis.Benim yasima denk nerdeyse.Kulaklarima inanamadim.Bu kadar zamanda konustugu almanca benim su anda bildigim almanca kadar desem nerdeyse yani.Esi hep tr de kalmis cocuklari tr de dogmus buyumus.Simdi dondu onlarla yeni bir hayata basladi.Esim sadece emekliliginde yardim etmemiski ama sadece o anlik durumunu kurtarmasina yardimci olabilmis.Zaten bizim bahsettigimiz bi anlamdada burda gelecek istemedigi icin almancayida hicogrenmeden tr ye donmus.
Herkes kendi gordugu ornekleri yaziyor.Mutlaka bahsettigimiz gibi bir cogunluk ve istisnalarda vardir.Benim yazim alay etme gibi hissedildiyse bilmiyorum burda genel olarak alay etmek icin hic bir yazi yazmiyorum onuda yazmamisimdir.
Kisacasi benim buraya gelince farkedip rahatsiz oldugum konu su.
Gunluk hayatta tanimadigim biriyle sohbet ettigimde sonunda lafin nerden geldigimi soruyolar ve ben aus der turkey dedigimde konusmamiz bicak keser gibi kesiliyor.Ben gene durumu bozmuyorum ee diyip karsimdaki kisinin yuzune bakinca karsimdaki biraksam cekip gidecek ama saygidan trnin neresinden oldugumu soruyor ve konu trnin turizmi uzerinde konusulup kapaniyor.Icinde bulundugum durum cok berbat.Ben Istanbul da dogdum ve buyudum bu yasa kadar boyle bisi yasamadim.Istanbulda goclerden dolayi etkilendi burdakinin bin kati sorun var ordada ama kimse gelip bana samimi davranip sonrada trden oldugumu duyunca buz gibi olmadi.Bu duruma kendimi ben getirmedim isin kotusude bu ben duzeltemem.Nedeni icin bizim vatandaslarimiza bakinca hakikatten benimde hicbegenmedigim yasanti tarzlari goruyorum.Bunlardan da bi kacini kendi kafama gore burda ornek yazdim.
Gunluk alman gazetesine bakiyorum her sabah ve turklerle ilgili bu gunlerde gordugum tek guzel haber Fatih Akin in filminin oscara aday gosterilmesi.Bunun disinda icinde turk gecen tum haberler berbat hic ornek vermiyim.Ya biri birini oldurmustur yada benzeri biseydir.Hadi ben cevremde gordugumden etkileniyorum bu gazeteleri okuyanlar cogunlukla turk diil onlarin kafasinda nasil bir turk sekli belirleniyor.Burda gazetenin bir sucu yok cunki tum olaylari ayni objektiflikle haber yapiyorlar.
Biz her ne kadar konusursak konusalim birbirimizin fikirleri ne kadar farkli gelirse gelsin kesin bisi varki turk diyince hic kimse hosnut olmuyor.Bende bundan dolayi hosnut olmuyorum.Benim acimdan hava hos ilerletirim almancami turk olmayan bi yerde ise girerim komsularim zaten alman.Bi alman gibi yasar giderim ama ne zaman turklerle ilgili nahos bi durum gorsemde yaralanirim.
Kisaca dedim uzattim ama gene kisaca ben burda olmaktan memnunum ama turklere karsi davranistan memnun degilim bunun sebebinide sadece burda bulunan turkler olarak goruyorum.Kurunun yaninda yas da yanar bende ayni oyle oluyorum belki baskalarida oluyodur.

FAHRIYE ABLA DIYECEGIM SANA YASIN BENDEN BUYUK ben size katilmiyorum demiyorum lutfen beni yanlis anlamayin dediklerinizin gercekten cogu dogru ama benim ilgimi ceken siz gercekten akilli insan olmasaniz yorumlamazsiniz bazi gercekleri yazmassiniz onlara cahil diyoruz ama bizde onlarin taklitlerini yaparak bizde o cahil dediklerimizin seviyesine inmis olmuyormuyuz?lutfen bana kirilma fahriye abla ..muhakkak yasamis ve gormussunuz benim sizin tecrubenize laf atmam haddime bile degil ama dedigim gibi sadece bi kac diyalog üzdü beni ister istemez alindim ister köy ister sehirden gelelim haklisin karakter meselesi dedigin gibi bu arada yazdigim yoruma yorum eklemissin __merhaba canim haklisin bende sasiriyorum nasil almanca bilmiyorlar ben burda yaklasik 20senedir 30senedir yasanlari gordum daha doktora kocalariyla gidiyorlar insallah sende cok iyi bi derecede kendini gelistirrisin ya aslinda ne kadarda acinilacak kisiler o kisiler..
ama coguda kendi istememistirki evlenmeyi almanyaalmanya valla ben burda calismiyor olsam daha dogrusu sosyal aktivite yapmiyor olsam gercekten cekilcek bir yer degil aksine nefret edilcek yer __ben burda onlari elestirecek birsey asla soylemiyorum sadece cok uzuluyorum onlarin o hallerine oyuzdenboyle birsey yazmak gibi bir dusuncem oldu oda kotu ve alay edilcek birsey se eger daha ben bu forumun sayfasini asla acmam ben kucuk dusurulmek nasil bir duygudur bilirim oyuzden kimseyede yapma gibi bir cabam asla olamaz.....

meltemcim oncelikle bana inandigin icin cok tesekkur ederim sana...
gercekten insanlar hakkinda kotu dusunen birisi degilim benim istedigim herkes iyi olsun mutlu olsun olamayanlara yardim edelim benim dusuncelerim bunlar iste dedigim gibi sanirim bana oyle geldi alay eder gibi konusulmasi ya inanin ben cok uzuluyorum boyle seyler yasanildigi icin sizinle ayni fikirleri inanin tasiyorum yapiyorlar yapmiyorlar degil ama iste demekki ben sizi anlayamamisim fahriye ablaninda yaptigi yorum suan beni gercekten uzuyor yani birdaha yazmiyacagim diye falan eklemis onu tanimama ragmen uzuldum yazmassa yazmasin diyemiyorum iste bir insana beni affedin ben sizin kucugunuzum lutfen ozellikle bastira bastira soyledim neolur beni yanlis anlamayin diye ama anladiniz iste yaa:-:-)1no2::1no2:

benim bi fikrim var su konulari kapasak artik gelmisiz oturuyoruz almanya da daha verimli bisiler yazsak nasil olur?Mesela her kes gunluk yaptigini anlatsin hic bisi yapmayan da hic bisi yapmadim desin onu paylassin bizde bak sunu yapabilrisin diyelim yada kocasina komsusuna kizan yazsin bizde kizalim:)))
ama artik birbirimizi kirmayalim herkes uzulmus anlasilan fahriyecim insallah okursun donersin foruma.

benim bi fikrim var su konulari kapasak artik gelmisiz oturuyoruz almanya da daha verimli bisiler yazsak nasil olur?Mesela her kes gunluk yaptigini anlatsin hic bisi yapmayan da hic bisi yapmadim desin onu paylassin bizde bak sunu yapabilrisin diyelim yada kocasina komsusuna kizan yazsin bizde kizalim:)))
ama artik birbirimizi kirmayalim herkes uzulmus anlasilan fahriyecim insallah okursun donersin foruma.

haklisin sanirim off ya su kafama ben kirdim hepinizi ama ne yapiyim bende oyle dusundum sizi yanlis anladim afedersiniz yaa inan cok uzgunum evet hadi baska sohbetlerden konu acalim
tesekkur ederim meltemcim bana yardimci oldugun icin ya sende olmasan:....a.s.a.s.a.s.a.s.a.s.
umarim fahriye ablamda okur yazdiklarimi yoksa öözel mesajmi gondersem a.s.a.s.a.s.

o zaman yeni konuyu ben aciyim ben kursta bir kadina acayip sinirleniyorum ama iste kirmicam ya birseyde demiyorum demek istemiyorum
bende kalp rahatsizligi var istanbulda carrefourda patenci olarak calisiyordum yani kasalari kontrol ediyor yaptiklari hatalari duzeltiyorduk cok fazla kasa oldugu icin patenle calisiyorduk herneyse bir gun benim yine kalbim aci aci sikismaya basladi hemde kursta neyse ambulans falan cagirdilar bir kac gun sonra termin aldik kölnde turk kardiyoloji doktorundan ben arkadaslara turkiyede gecirdigim o buyuk paten kazami ve kalbimin altindaki kemigin hasar gordugunu anlatmistim o kadinda duymus gecmis olsun diyecegi yerde arkamdan neler dememiski ..iste bende istanbuldan gelip hicte patenle calisan bir isyeri yok vesaire vesaire. arkadaslarda bana soylediler bende tabi ispat etcem ya kendimi patenli resimlerimden getirdim inandilar zaten biz sana inaniyorduk dediler kadin tabi utandi ama gurur meselesi yapti sanirim devamli kursta ben almanca bir konuyu anladigimda turkceye cevirip arkadaslar sordugu icin turkce dilbilgisine gore anlatiyxoru bizde su anlama geliyor diye yokk o buluyor sozlukten baska bisey bu dogru iste ben senelerdir burdayim sen yenisin bilmiyorrsun ogretmen diyorki gulsemin dogru anlatiyor yok o senelerdir gitmis ya kursa hep arkamdan edip duruyor sizce ne yapmaliyim tartismaya girmelimiyim yoksa anlatayamimmi dicem amabu kadin insani dinleme gibi bir caba sarfetmiyor ne yapicagimi sasirdim kurstan sogumak uzereyim ama mecburda gitmek zorundayim kanunlara gore 2005ten sonra gelenler mecbur gidiyormus off yaa yardim bana lutfenn:::::::

gulsemin ben yeni konu actim oraya yaz istersen burda konu cok dagildi.
Sanirim entegrasyon kursuna gidiyosun ben o kurslara gitmiyorum vhs ye yazildim.
Gitmek zorundasin sertifika alican sonunda oturuma o sertifikayla gitmek zorundasin yada alman pass a basvuracaksan istiyolar.
Kimseyi takma kafana her koyun kendi bacagindan asilir sen gir dersini dinle ogren.
Bu arada ben istanbul da yasarken carrefour bana cok yakindi biliyorum patenli calisanlari takma kafana boyle seyleri.

gulsemin ben yeni konu actim oraya yaz istersen burda konu cok dagildi.
Sanirim entegrasyon kursuna gidiyosun ben o kurslara gitmiyorum vhs ye yazildim.
Gitmek zorundasin sertifika alican sonunda oturuma o sertifikayla gitmek zorundasin yada alman pass a basvuracaksan istiyolar.
Kimseyi takma kafana her koyun kendi bacagindan asilir sen gir dersini dinle ogren.
Bu arada ben istanbul da yasarken carrefour bana cok yakindi biliyorum patenli calisanlari takma kafana boyle seyleri.

tesekkur ederim meltemcim haklisin kimseyi kafaya takmamaliyim aslinda nerde konu actin hemen geliyorum:-):dance::dance:a.s.a.s.

Amiiin Aminnnnn,binlerce kere Aminnnnnnnn.!!!!!!!!!!

canım bende gurbete gideceğim için hem üzülüyorum hemde bir yandan sevdiğimle evleneceğim için çok mutluyum allah yardımcımız olsun.... birlikte olduğumuz sürece birbirimize kenetlendiğimiz sürece aşılmayacak konular yoktur diye düşünüyorum.... kalın sağlıcakla... hayırlı ramazanlar...

bence o cahil dedigimiz insanlarada yardimci olabiliriz en azindan kültürlerini gelistirmelerine yardimci olabiliriz almancaya onlari tesvik edebiliriz ya ne biliyim mesela ders calisirken beraber calisabiliriz almanca ogrenmenin guzelliklerini bize getirecegi guzellikleri anlatmaliyiz ya ben bu konuda kendi yasimdan buyuk 3kisinin kursa kaydolmasini sagladim ben okumayi ogrenmeyi seviyorum bunu cahillerimizde ogretmeye calisalim biliyorsunuz akil yasta degil bastadir

Bir Kültürden bahs ediyoruz Sanirim ama kelime haznemize bakilacak olursa yoksunuz,,,,
"" Cahillerimizede Ögretmeye calisalim"""
:1no2::1no2::1no2:

X