Ali Babacan: Asgari ücret 1300 lira olacak demedik

Ya siz asgari ücrete takıldınız kaldınız. Bu daha başlangıç. Bakalım daha neleri kıvıracaklar?

Şimdi geçsinler baklava tezgahlarının, ayakkabı tezgahlarının arkasında da “halktan biriyiz” desinler.

Atı alan Üsküdar’ı geçti. Bakalım bundan sonra buralarda neler konuşulacak. Asgari ücretle kalsak iyi, alıştık zaten gıdım gıdım yaşamaya.

Ben öyle süslü püslü laflar bilmem...
Çocukkun okulda biri konuştu diye tüm sınıf tahtada sıra sopası yerdi...annem gık diyemezdi...hoş dediyse de bişey değişmezdi...şimdi okulda benim çocuğuma fiske vuran öğretmenin alnını karışlarım...
Almanyada doğdum büyüdüm...çocuklarıma benim çocukluğumu anlatırken kendilerini görüyorlar..ama babaları burda büyümüş, o anlatırken uzay yolu dinliyor gibiler...tramvaya ilk binme heyecanını onlar yaşarken babaları da yaşadı...ben biliyordum neden? Benim canım ülkemin hakkı yokmuydu....o zamanki devlet büyüğü cebinden mi ödeyecekti, yapsaydıya tramway metro vs...yapamazdı çünkü sıra oraya gelene kadar ne dertler vardı...şimdi yapılıyor vay efendim cebinden mi yapmış...2 ağaç için ayaklananlar,yapılan duble yollarla trafik teröründen kaç can kurtuldu haberiniz var mı?
Sağlık pehhh...çocukken hatırlıyorum...doktor hastaya hayvan muamelesi yapardı...otur kalk yat...şimdi nasıl? Özel hastaneyi tercih bile etmiyorum...devletimin imkanları o kadar çok ki...75 yaşındaki babamı hastaneye götürünce sıra beklemeden kapıyı çalıp giriyorum....yapma kızım doktor hanım kızar diyen babacım var benim...bilmiyor ki 65 yaş üstü önceliği var....daha komik birşey söyliyeyim....eskiden hastanelerde pöfür pöfür sigara içiliyordu....astımdan dr a gidiyorsun adamın odası dumanaltı....sana diyor ki sigara içme :) kızıma anlattığım zaman inanamıyor...kundakta bebeğimi götürdüğüm doktorla,sigarasını söndürmediği için kavga etmişliğim ve muayene olamadan tıpış tıpış dönmüşlüğüm var...adam sigara yasağı getiryo herkes ayakta...içmesinler diye kdv zammı koyuyor yine isyan...yahu senin keyfin yüzünden yakalandığın kanserin tedavisi kaç liraya mal oluyor...neden devlet ödesin ama ödüyor işte...
Eczane de para ödüyoruz ya...e öde o kadarcık bi zahmet...bu ödenekler de gökten yağmıyo....
30 yıl önce alışverişteki hakların nelerdi...değişim iade yap bakalım...şimdi yokıyorsun ortalığı benim hakkım var tüketiciyim diye gerinmeyi biliyorsun ama....
Akıllı tahtaymış tabletmiş geç bunlarııı diyenler...atılmış önemli adımlardır bence...herşey pat diye olmaz...bizim bi fizik öğretmenimiz vardı...dalgayı anlatabilmek için bi şekil çizerdi tam 40 dk....düzgün olmadı sil....zaten haftada 6 ders...yarısı düzgün şekil çizmekle geçerdi...geometri ve analitik geometri de öyle...ayfon bilmem ne diyosunuz....ben de diyorum ki çocuklarımız doyumsuz...ayfon aşsan yarın tablet isteyecek...onu alsan başka şey...kaçınızın çocuğu 1 çift ayakkabı ya da çorapla mutlu oluyor?biz eskiden başucumuza koyardık yeni kıyafetlerimizi...şimdiki çocuklarda marka takıntısı...analar babalar onlardan takıntılı...aaa ayşenin kızı bilmem ne ayakkabı almış benimki niye giymesin....e sen maaşı ayfona adidas ayakkabıya derimood cekete nike eşofmana yatırırsan çocuğum boynu bükük kalmasın diye adgari ücret 20 bin olsa yetiremezsin....herkes aç gözlü tatminsiz...a b c partisi demiyorum...kadına bakıyorum veli tıoplantısında şıkır şıkır...evine git dolapta sabah çocuğa içirmeye süt yok...neden asgari ücret yetmiyo...
Eskiden kiracıysan illa bi almanyadan oğlum gelecek muhabbeti duymuşsundur...hoop kapının önüne yaz kış yağmur çamur farketmez...şimdi çıkarsın bakalım çıkarabiliyor mu?
Annem 60 lı yıllarda hamileyken canı limon istemiş...yok...limon varsa para yok...utana sıkıla babama söylemiş...1 tanecik limon almış babam....3 gün bitmesin diye yaladım diyor annem....ben tüp süt kuyruğu bilmem...ben yaşadığımızı bilirim....şimdi hamile canı ne çekiyor? Tropikal meyveler...kocası internetten bi tık yarın kargoda...
Anam babam almanyaya işçi gitmiş neden?
Ülke çok refahtaymış...rahat batmış...şimdi neden göç yok almanyaya...ben çocuklarıma almanyadaki şartlarımı anlatırken eşim kızıyor bazen...yeter diyo sanki alemin memleketini övüyormuşsun gibi geliyor diye...şimdi bizimde her imkanımız var çok şükür diyor...halbuki sadece yaşadıklarımı amlatoyorum....
Ben yaşadığıma bakarım....bu adam gep çalıyo hep kırpıyo...eee? 13 senedir aldıkları yetmemiş mi...gemiler yatlar katlar kutu kutu trilyonlar....yahu faize verse torunlarına yetecek kadar para kazanmıştır...yaptırır kendine emine hanımla bi saray,çekilir kenara ohooo konuşan konuşsun...şimdi de konuşuyorlar nasılsa....deli mi bu adam? Gözlerinin aştı mosmor olmuş şişmiş....ne diye parçalıyor kendini hala....
Bana neden akp diye sormayın artık...insan gibi yaşadığım için....

Ben de böyle anladım ama kendisi senin bu yorumuna cevap verememiş.

Bugün secimden sonra ilk kez okula gittim,herkes garip garip sırıtıyo yemin ederim bi mutluluk bi hafiflik vardı insanlarda.

1 - asgari ücretle geçinenler düşünsün
2 - adamlar en azından hemen söylüyorç muhalefet olsa oyalardı zuahahaa

cıks olmadı bu apranax, şimdi dolar neydi ne olducular, yok efendim üretim bitticiler gelir.
benzer bi açıklamayı bende yaptım geçenlerde hatta dedimki bu insanlara ne anlatırsanız anlatın ne delil sunarsanız sunun anlamaz, anlamayacak. o zaman da dedim herkes yaşadığını biliyor, zamanında cüzzamlı muamelesi görmüş insanın bugün neyi dışardan ihrac ediyomuşuzla işi olmaz.

Bir iş yok muhabbeti dönüyor...yahu iş var adam yok...dünya para verip eleman ilanı veriyorsun...iş tezgahtarlık...ssk +yol+ yemek...ilana başvuru yok...du bakalım deyip +prim diyosun...geliyo 3 5 kişi...vasıfsız ilkokul mezunu deneyimsiz...güvenip başlatıyorsun...el mahkum çünkü eleman yok...ssk başlıyor ilk maaş geliyor...iyi güzel...bi gün bi bakıyosun gece yarısı telefon...x hanım çocuğuma annem bakıyordu ama çocuk hastalanınca eşim kızdı..çalışma dedi....hay senin.....sonra bi de duyuyosun ki 3 kuruş fazla veren yeren geçmiş....

Emeğime mi yanayım, parama mı, etyiğim küfürler yüzünden girdiğim günaha mı?

Kimi geliyo işi beğenmiyo...ulan senin işin yok paran yok vasfın yok...neyini beğenmiyosun...mühendis oldun da taş mı taşıtıyoruz....

Bir ben var benden içeri
Coştum yazdım...daha da neden diyene cevap vermem...çok isterlerse kopyala yapıtır yaparım

Bir ben var benden içeri
Coştum yazdım...daha da neden diyene cevap vermem...çok isterlerse kopyala yapıtır yaparım
"kızlar,altın çağı diye bi iddiam yok ama gelin bu olaya şu açıdan bakalım
kayınvalidem ve kayınpederim
erzurumun bilmem ne köyünde 4 çocuklu bi aile, zamanın şartları okula bile gidememişler okuma yazma yok, oturmuşlar düşünmüşler ya batıda bi şehre gidip çocukları okutacaklar, yada çocuklar orada çoban olacak. derken bursaya gelmişler iş imkanı var diye, e köylü giyimi, üstelik çarşaflı. ezilmişler, horlanmışlar, hakları yenmiş, sigorta hastanesine gidiyor doktor keyfi gelince bakıyor günlerce kuyrukta bekliyor, ilaç yazıyor ya para yok, ya ilaç yok. günlük çalışıp günlük harcıyorlar, başka gelir yok. en büyük çocukları liseden sonra başlıyor çalışmaya, ama olcak gibi değil fazla iş az maaş, yetinemiyor eve yetişemiyor. diyorki olmaz bu iş okumak lazım 4 yıllık güzel bi bölüm kazanıyor azim ediyor çünkü. neyse okul bitip memur oluyor hayatını kurtarıyor, sonra eşim burasada bulundukları kasabada anadolu lisesini kazanan tek öğrenci, ama gel görki elde yok avuçta yok tek defterle haloluyorda kitaplar pahalı, bitmeyen kitap kuyrukları, sırf ayakkabısı eski diye kitapçıda ezilmeler bilmem daha neler neler derken devlet desteği o bu, güzel bi üniversite güzel bi bölüm, yurt devlet yurdu, ailede liseye giden bi çocuk daha var ona zor yetiyor üniversitedekine mümkün değil, devlet burs veriyor şükür, bi taraftan çalışıyor falan. gel gelelim en küçük kardeş, oda anadolu lisesi, ama artık şartlar daha rahat, rahatla okuyabiliyor. şimdi üniversitede yine devlet yurdu yine devlet bursu.
kayınvalidemin dilinden anlatıyorum; hastayım, kar var, bursadayız ama kasabada hatta köyde denebilir, araba yok, kimi arıcan da gelcek, hasbel kader gittin hastaneye kuyruk biter muayene olabilirsen ne ala, olmadı ertesi güne kalır yine eziyet, ilaç desen hakgetire. doktor zaten önce kılık kıyafete bakıyor ona göre muamele ediyor. vay karafatma geçiyor diyorlar yolda, çarşaflı çünkü, tarla işine gider de mal sahibi mahsül verirse ne ala yoksa bulgura talim. oğlunun mezununa, yemin törenine utana sıkıla gidiyor, çünkü ezilmiş hep.
bunun gibi bi dünya olay.
bugün gel sor, çarşaflıyım diye kimse laf etmiyor, istediğim saatte hastaneye gidebiliyorum, ilaç desen bulunması kolay, ya ücretsiz yada çok ucuz. oğullarım okudu memur oldu ayın 15inde önceden hayal edemediği maaşı alıyorlar, bi ayakkabı hayali kuramayan çocuklar bugün son model araba alıyorlar, kümesten bozma evde 4 çocuk büyüten aile bugün toki de oturuyor.
bunu ajitasyon için yazmadım, Allah bugünümüzü aratmasın. şimdi sor onlara altın çağımı? pırlanta çağı diyor.
yani bu çağ işi kişiye göre değişiyor kızlar. bu insana ne anlatırsan anlat yaşadığını biliyor."

bu ozamanki mesajım.

Ülkede mühendislerin durumunu biliyor musun ki?

Hangi şartlarda hangi maaşlara çalıştıklarını?

Ülkenin ekonomik şartlarından dolayı insanlar tam bir kıskaç içinde. Patron adamın elinde seçenek çok. Şuraya gelen pazarlamacı insanlardan kaç tanesi mühendis çıkıyor bir bilsen. Adamlar makine pazarlamacısı çalıştırdıkları pazarlamacı makine mühendisi. Gördükçe içim parçalanıyor, üzülüyorum. Adı var kendi yok bir meslek Türkiye’de genel anlamda.

Konu genel anlamda sanki çarşaflının ezilmesi olarak ele alınmış gibi geldi bana. Ülkemizde yaşayan insanların aslında kapanmayla bir derdi hiçbir zaman olmadı malum şahıslara kadar. Ondan sonra kafalarını kapatma şekillerine göre kimlerden olduklarını şıp diye çözer olduk. Çarşaflıya ülkenin bakış açısı değişmedi ki sadece çevremizde kamuda kapalı çalışılabildiği için gözümüz alıştı diyelim. Yoksa çarşaf bence hala itici. İçindekinin kadın mı, erkek mi, canlı bomba mı olduğu belirsiz.

Önceden de çarşaflı istediği yerde muayene oluyordu, he kendileri “kendimize dokundurtmayız kadın doktor isteriz” diye ötekileşip dikkat çekerse elbette antipati oluştururlar.

Ama bu ülkenin hiçbir zaman kafadaki örtüyle derdi olmamıştır.

senin bu anlattıkların tatlım %90 ı teknolojiyle olan şeyler kusura bakmada teknoloji güzel ülkeme erdoğan ve yandaşları sayesinde gelmedi... bu ülkende eczane olanağına gıcığım arkadaş muayene ücreti yok ama git eczaneye ilaç farkı 5 lira ise muayene ile birlikte 20 tl onu geç hasta oldum 20 tane iğne verdi hastanede yapılan o iğnelere bile tanesi 2,5 tl den para ödedim ben eczaneden ilaç aldığım zaman... onu bırak sen sanıyomusun o şıkır şıkır giyinen tropikal meyve yiyenler asgari ücret alıyor ?? asgari ücret alıp parasızlıktan aç yatan insanlar var benim etrafımda devlet bunları görmüyor 5 kişilik bir ailede 2 çocuk asgari ücretle çalışan çocuğu var diye anne ile babaya GSS çıkartan hükemetim var.. ve sana en can canımı yakıcı şeyi söyleyim mi ? yaşlı bir teyze var üst sokağımda yaşıyor 4 tane toruna bakıyor çocuklarının babası oğlu akciğer kanserinden vefat etti..Gelinide kocasının ölümünün 7. günü topladı bavullarını aldı kaçtı gitti 4 tane çocuk o gün okuldan geldiler anne yok evde büyük kız kapıma gelip neslihan teyze babaannemi arayabilir miyim dedi tabi gel dedim aradı ve babaannesine babaanne annem yok dedi artık ne yaşadılar bilmiyorum babaanne o gece çocukların başına geldi. oturdukları eve köpek bağlasan durmaz 250 tl kira ödüyorlar kocasından aldığı 850 tl maaşı ve 4 tane çocuğa bakıyor tuttum teyzenin kolundan sosyal yardımlaşma vakfına götürdüm kadına kocasından maaş var diye yardım çıkmadı.. senin haberin varmı ya ?? ama Suriyerlilere aynı evde oturan 2 kardeşe gözümün önünde 600 tl para verildi ya ?? sen diosun ya ben yaşadığımı bilirim.. BENDE YAŞADIĞIMI BİLİRİM...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…