Ailenizin borcuna ortak olur musunuz?

Öncelikle herkesin sorduğu ve merak etmekte haklı olduğunuz birkaç konuya açıklık getirmek isterim, fazla ifşa olmamak adına ben de üstü kapalı bir biçimde derdimi anlatmak istedim nacizane ama borcun sebebini ve neden sadece benim destek vermek zorunda olduğumu öğrenmeniz bana detaylıca yardımcı olmanız için yararlı olabileceğini düşünüyorum.

1. Bundan 3-4 yıl önce ananeme rahim ağzı kanseri teşhisi konuldu, bu teşhis konulana kadar çok fazla doktor gezildi, gerek devlet gerekse özel'de. Ne yazık ki devlet ışın tedavileri için çok çok sonrasına gün verdiğinden ışın tedavileri özel olarak yapıldı, tedavilere para yetmeyince kredi çekildi, bir müddet daha ananemi yaşatabildik sonra vefat etti, kredi borcu kaldı haliyle... Bu borcun o dönem 300 bin üstü olduğunu düşünüyorum. Net rakamı bilmesem de. Birazı annem ve teyzem tarafından ödendi, en son ne kadar kaldı bilmiyorum. Ananem ve babam benim doğumumdan beri yani yaklaşık 30 yıl kadar küslerdi. Babam anneme, teyzeme ve dayıma şiddet uyguladığı için ananem de 30 yaşında dul kaldığı için gücü polislerle vs yetmiş ama babam polisler onu götürdüğü için bilenmiş ve bu kanser sürecinde babam anneme asla asla yardım etmedi ve cenazeye dahi katılmadı bu sebepten bu krediden haberi hiç olmadı.

2. Burada da konu açıp ilaç arayışına girmiştim, köpeğime amansız bir hastalık teşhisi konuldu ve bu hastalık kanser vb değil daha farklı bir şeydi ve sonucu vefattı ne yazık ki veteriner bir ilaç önerdi o da sadece Avrupa'da bulunuyordu ve Euro ile alabiliyorduk. Bu ilacı köpeğimin her ay alması gerekiyordu ve biz her ay yaklaşık 100 Euro kadar para harcamak zorunda kalıyorduk. Bu da o anın döviz kuruna göre min 2 bin maksimum 4 bine kadar çıkabiliyordu, bu ilacı bazen hayvansever vatandaşlarımız aldı bazen ben nakit para verip aldım, annem de kredi kartıysa köpeğimizin veteriner masraflarını karşıladı ya da bazen ne olur ne olmaz diye bir ayda 2 kutu birden aldı. Bu durumdan babamın yine haberi olmadı tabii ki yoksa bu kadar parayı verdiğimizi duysaydı bizi elekten geçirirdi.

Ayrıca bir kardeşim var ama okuyor özel okulda ve çalışmıyor kendisine babam para gönderiyor yani onun bir yararı yok şimdilik.
Anladım, anneannenize Allahtan rahmet, sizlere de sabır diliyorum🙏
Benim sorma nedenim daha önce de annenizin borçlarıyla ilgili konularınız vardı, anneniz sürekli bir borç yapıyordu elektronik eşyalar vs bir de kardeşinizle sizin aranızdaki maddi dengeyi kuramadığını okumuştum bir yazınızda.

Rahmetli anneanneniz, köpeğiniz veya annenizin sağlığı için çekilen kredilere yardım edecekseniz elbette yardım etmelisiniz ama anneniz hesap kitap bilmezliğinden sürekli borç yapıyorsa, annenizin borçlarını üstlenmeniz ya da yardım etmeniz ona iyilik değil kötülük olur çünkü borç yapmaya devam eder, kaldı ki siz de kendiniz için birikim yapmalısınız artık, evlilik vs bir yana ileride elinize gelecek bir birikiminiz olması şart bence.

29 yaşındasınız ve hala kendiniz için keyfe keder harcama dahi yapamıyorsunuz, aklınızda devamlı bir anneden olan borç meselesi var, ki aile evinde yaşayıp suya sabuna dokunmuyor da değilsiniz daha önce de annenizin borçlarını kapatmak için destek olmuşsunuz, kendi maaşınızı doya doya harcama lüksünüz olmamış hiç.

Baba için değilde anne için borca ortak olunur.9 ay karnında taşımış bakmış büyütmüş tabi ki bunları karşılık bekleyerek yapmadı ama annelerin hakkı ödenmez

Sizin durumunuzda olsam elbette borca ortak olurdum. Annem sonuçta. Elimden gelenin en iyisini yapmak isterim. Ama bu genel bir sorunsa, diğer taraftan sorunun köküne de inmek ve kökten çözmek gerekiyor.

Annenizin borç durumu sadece şimdiki saydığınız sebeplerden ibaret değilse yani genel olarak bir kredi kartını rahat kullanma durumu varsa, finansal anlamda çok da yarını düşünemeyen biriyse kendisiyle düzgünce konuşmalısınız. Bugün siz ödeyeceksiniz, yarın evlenip de kendi yuvanızı kurunca ne yapacak peki?

Bence kredi kartlarını kapatsın, banka kartı kullansın. Sonrasında belli başlı şeyler dışında kredi kartı kullanmasın (yüklü olup da taksit yapılan şeyler elektronik vs) Harcama yapmak yerine birikim yapmasını, borçtan sonra, sürekli söyleyin ona mümkünse altın vs. alsın. Babanız geçinmesi zor biri anladığım kadarıyla. Güvence olsun ona.

25k maasla birikim yapilmaz oncelikle. Simdiye kadar para biriktirememenin nedeni de uc bes kendin icin yaptigin harcama degil, dusuk maas aliyor olmandi zaten. Ne kadar tutumluyum da desen paranin hukmu yok ki artik. Hicbir ihtiyacini almaman lazim, hic disari cikmaman lazim ki maalesef her ay kenara 25k bile koysan sana 1 sene sonunda pek faydasi olmayacak biriken paranin. Gunu kurtarir anca. Annene ise yardimci ol tabii ki. Kadinin su an medet umacak kimsesi yok demek ki. Ya da iste senin de katkin gerekiyor. Yani yapacagin birikim bi ise yaramayacak aslinda ama annen icin yapacagin sey cok ise yarayacak.

Ayrı evde yaşamıyorsunuz, Kira vermiyorsunuz fatura mutfak gibi harcamalarınız yok kendiniz diyorsunuz şimdiye kadar gezdim alışveriş yaptım kurslara gittim diye şimdi de elinizi cebe atma zamanı maalesef. Çeyiz dizmek istiyorsanız bu 6 yılda yapabilirdiniz.

İlk 3 yaşına kadar verilen bakım yeter derken? Çocuk yaptıysanız bakmak zorundasınız. Bebekken edilen masraflara çocuklar minnet etmek zorunda değil. Kariyeri, eğitimi veya evliliği için verilen desteği deseniz anlarım. Buarada ailemin borcuna sebebine bağlı olarak ortak olurdum. Annemse zaten öderdim. Ama sebebini ben de döküm döküm isterdim anne bile olsa para konusunda bazen kontrol gerekebilir.
Annne babanın hakkının ne kadar büyük olduğunu unutması gerekenler anne ve babanın kendisi olmalı. Çocuklar değil

Öncelikle herkesin sorduğu ve merak etmekte haklı olduğunuz birkaç konuya açıklık getirmek isterim, fazla ifşa olmamak adına ben de üstü kapalı bir biçimde derdimi anlatmak istedim nacizane ama borcun sebebini ve neden sadece benim destek vermek zorunda olduğumu öğrenmeniz bana detaylıca yardımcı olmanız için yararlı olabileceğini düşünüyorum.

1. Bundan 3-4 yıl önce ananeme rahim ağzı kanseri teşhisi konuldu, bu teşhis konulana kadar çok fazla doktor gezildi, gerek devlet gerekse özel'de. Ne yazık ki devlet ışın tedavileri için çok çok sonrasına gün verdiğinden ışın tedavileri özel olarak yapıldı, tedavilere para yetmeyince kredi çekildi, bir müddet daha ananemi yaşatabildik sonra vefat etti, kredi borcu kaldı haliyle... Bu borcun o dönem 300 bin üstü olduğunu düşünüyorum. Net rakamı bilmesem de. Birazı annem ve teyzem tarafından ödendi, en son ne kadar kaldı bilmiyorum. Ananem ve babam benim doğumumdan beri yani yaklaşık 30 yıl kadar küslerdi. Babam anneme, teyzeme ve dayıma şiddet uyguladığı için ananem de 30 yaşında dul kaldığı için gücü polislerle vs yetmiş ama babam polisler onu götürdüğü için bilenmiş ve bu kanser sürecinde babam anneme asla asla yardım etmedi ve cenazeye dahi katılmadı bu sebepten bu krediden haberi hiç olmadı.

2. Burada da konu açıp ilaç arayışına girmiştim, köpeğime amansız bir hastalık teşhisi konuldu ve bu hastalık kanser vb değil daha farklı bir şeydi ve sonucu vefattı ne yazık ki veteriner bir ilaç önerdi o da sadece Avrupa'da bulunuyordu ve Euro ile alabiliyorduk. Bu ilacı köpeğimin her ay alması gerekiyordu ve biz her ay yaklaşık 100 Euro kadar para harcamak zorunda kalıyorduk. Bu da o anın döviz kuruna göre min 2 bin maksimum 4 bine kadar çıkabiliyordu, bu ilacı bazen hayvansever vatandaşlarımız aldı bazen ben nakit para verip aldım, annem de kredi kartıysa köpeğimizin veteriner masraflarını karşıladı ya da bazen ne olur ne olmaz diye bir ayda 2 kutu birden aldı. Bu durumdan babamın yine haberi olmadı tabii ki yoksa bu kadar parayı verdiğimizi duysaydı bizi elekten geçirirdi.

Ayrıca bir kardeşim var ama okuyor özel okulda ve çalışmıyor kendisine babam para gönderiyor yani onun bir yararı yok şimdilik.
Bu sebeplerden oluşan borca destek olurken kafamda soru işareti bile olmazdı. Sabit bir miktar ödeyin. Çok uzun bir süre değil zaten. Maaş arttığı zamanlarda da yavaş yavaş kendi ihtiyaçlarınızı almaya başlayın bir taraftan

Ailenle birlikte yaşadığın için, annene destek olman gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca da insan annesine kıyamaz ki, insanın annesi dert sıkıntı içindeyken de sen istesen de rahat olamazsın.
Anlıyorum yaşın gelmiş, evlilik için de hazırlık yapman gerekiyor. Ama erkek arkadaşınla rahat rahat görüsüyorsan, arada birlikte kalabiliyorsaniz, tatile çıkabiliyorsaniz biraz daha ertelenir evlilik. Sende borçlar bitince rahatça birikim yaparsın.

Hanımlar,

Öncelikle zaman ayırıp tek tek, uzun uzun bir sürü mesajlar yazdığınız için her birinize yürekten teşekkür ediyorum. Sizler ve düşünceleriniz benim için çok değerli, ben yıllardır buraya üyeyim en yakın aile bireyime ya da arkadaşıma danışmadan önce buraya gelirim. Olumlu olumsuz tüm eleştirilere de açığımdır ve saygı duyarım.

Yorumlarınızın her birinde farklı bakış açıları var, her biriniz de çok haklısınız. Bilmenizi isterim ki ben ailesinden bir şey sakınan bencil bir çocuk olmadım olmayacağım da... Teşekkür ederim her birinize. Sizleri çok seviyorum.

Ayrı evde yaşamıyorsunuz, Kira vermiyorsunuz fatura mutfak gibi harcamalarınız yok kendiniz diyorsunuz şimdiye kadar gezdim alışveriş yaptım kurslara gittim diye şimdi de elinizi cebe atma zamanı maalesef. Çeyiz dizmek istiyorsanız bu 6 yılda yapabilirdiniz.
Mesajların tamamını okumamıştım ancak sizin durumunuz biraz daha karışıkmış. Yerinizde olsam anneme destek olmaya devam ederim ocakta ve temmuzda da zamlarla biraz daha toparlayıp birikimi çeyizi vs o şekilde dizmeye çalışırım. Allah yardımcınız olsun.

Mesajların tamamını okumamıştım ancak sizin durumunuz biraz daha karışıkmış. Yerinizde olsam anneme destek olmaya devam ederim ocakta ve temmuzda da zamlarla biraz daha toparlayıp birikimi çeyizi vs o şekilde dizmeye çalışırım. Allah yardımcınız olsun.

Yani evet benim durum biraz karışık yakın geçmişten bu yana beli bir doğrultamadık yine buna da şükür diyorum, Allahtan çaresiz değiliz yine ödeyebiliyoruz.

Şöyle ki evlilik için illa olacak diye bir düşüncem yok hatta bana kalsa olmasını pek istemem ama yaklaşık 2 yıldır bir birlikteliğim var ve erkek arkadaşım benimle ilgili geleceğe dair ufak şeyler çıtlatmaya başladı hafiften bir de işim yeni yeni oturdu şu an piyasaya göre az alsam da önceki iş deneyimlerime göre yine iyi kazanıyorum. Bu borçlar da çıkınca ileriyi düşündüm sadece, farz edelim fikrim değişti evliliğe doğru yol alıyorum nasıl yapacağım dedim istemsiz. Ha öyle çok şatafat düşkünü değilim bana bir nikah bir after parti yeter evim de 1+1 olsun sorun yok ama evleneceğim zaman ailemden ya da karşı tarafın ailesinden bir beklentim olmasın kanaatindeyim ama böyle borç devam ederse annemin yine önünü kesemezsem ben ne yuva kurarım ne borç bitiririm... Umarım kendimi anlatabiliyorumdur :KK43:

eğer bana her koşulda destek olan
okutup iş sahibi yapan
yarın öbür gün yine darda kalsam onlara sığınabileceğim bir aileyse evet
şükür ki benimkiler öyle

Selam,

Ailenizden biri (anne, baba ya da kardeş) bir borç yapsa ve bunu ödeyemeyecek duruma gelince size itirafta bulunarak borcu iki kişi çalışarak ödeme yardım talebinde bulunsa tepkiniz ne olur?

2025 yılı itibari ile bilfiil 6 yıldır çalışan biri olacağım fakat çok sık iş değiştirip maaşımı da zamanında alamadığım için birikim yapamadım, bir de genç bir kız olarak ihtiyaçlarımı karşılamak, sosyalleşmek için de para harcadım tabii büyük bir birikimim yok... Şu an annemin borcuna ortağım, kendi kartlarım da var (birinin ödemesi 4 bin diğerinin 15 bin) artık sosyalleşmeyi 0'a indirdim ama birikim de yapamıyorum canım çok sıkılıyor... (maaşım 25 bin) Hayallerim var ama adım atamıyorum, araba almak istiyorum bir faaliyetim yok sürekli aylık olarak 10-15 bin TL anneme ödeme yapıyorum + kendi kartlarım da var. Çok bunaldım.
Tabi ki, bu hayatta ailemden daha kıymetli neyim var ki? Onların yükünü hafifletmek bana iyi gelir..

Annem için borcun tamamını bile öderim de. Yine de borcu da sorgularim. Başka bir erkek için dolandırılan çok kadın var bu yaş grubunda. Veya online kumar oynayan. Borcun tekrarlanmaması için araştırın bence.

ama böyle borç devam ederse annemin yine önünü kesemezsem ben ne yuva kurarım ne borç bitiririm... Umarım kendimi anlatabiliyorumdur :KK43:
İşte mevzunun can alıcı kısmı burası, sağlık sebebiyle harcamaları dışında hesapsızca yaptığı harcamalar da var, annenizin cidden aciliyetli ve sağlık için olan harcamaları için destek olun ama borç hiç bitmeyecek devamı gelecekse, ki konulardan birinde annemi bildim bileli borçları var yazmışsınız, ailesinin geçimini tek başına üstlendiği gibi sizin de kendisini ve kardeşinizi üstlenmenizi istiyor ve bekliyorsa sıkıntı.
Elbette annenizdir yanlış anlamanızı da istemem iyi niyetlidir eli açıktır ve anladığım kadarıyla maddi olarak eli hala kardeşlerinin üzerinde, ki muhtemelen onlar için de kredi çekiyor lakin anneniz sizden kendisi olmanızı beklememeli, ayrıca aileniz ve borçlarıyla alakalı konularınıza şöyle bir göz gezdirdim de çok özür dilerim ama anneniz para yönetimini bilmiyor, elindeki bir sürü kredi kartını, çekebildiği kadar krediyi sonuna kadar kullanıp sürekli borcu borçla kapatmaya çalıştığından borçları asla bitmez.

Yani evet benim durum biraz karışık yakın geçmişten bu yana beli bir doğrultamadık yine buna da şükür diyorum, Allahtan çaresiz değiliz yine ödeyebiliyoruz.

Şöyle ki evlilik için illa olacak diye bir düşüncem yok hatta bana kalsa olmasını pek istemem ama yaklaşık 2 yıldır bir birlikteliğim var ve erkek arkadaşım benimle ilgili geleceğe dair ufak şeyler çıtlatmaya başladı hafiften bir de işim yeni yeni oturdu şu an piyasaya göre az alsam da önceki iş deneyimlerime göre yine iyi kazanıyorum. Bu borçlar da çıkınca ileriyi düşündüm sadece, farz edelim fikrim değişti evliliğe doğru yol alıyorum nasıl yapacağım dedim istemsiz. Ha öyle çok şatafat düşkünü değilim bana bir nikah bir after parti yeter evim de 1+1 olsun sorun yok ama evleneceğim zaman ailemden ya da karşı tarafın ailesinden bir beklentim olmasın kanaatindeyim ama böyle borç devam ederse annemin yine önünü kesemezsem ben ne yuva kurarım ne borç bitiririm... Umarım kendimi anlatabiliyorumdur :KK43:
Başınız sağolsun.Odediginiz geçmiş sağlık giderleri olsa da anneniz para yönetmeyi bilmiyor bu borç bitse emin olun başka bir şey çıkar.Mutsuz evliliğinde sığındığı tek şey para harcamak borç yapmak, ilerde siz evlendiginizde kocanizdan gizli ona destek olmanızı isteyecek.Tum kartlarını iptal ettirin elinde olanı harcasin.İşin sonunda babanız bunu öğrenirse o korktugunuz şiddet yaşanacak.

X