Ailenizin borcuna ortak olur musunuz?

Selam,

Ailenizden biri (anne, baba ya da kardeş) bir borç yapsa ve bunu ödeyemeyecek duruma gelince size itirafta bulunarak borcu iki kişi çalışarak ödeme yardım talebinde bulunsa tepkiniz ne olur?

2025 yılı itibari ile bilfiil 6 yıldır çalışan biri olacağım fakat çok sık iş değiştirip maaşımı da zamanında alamadığım için birikim yapamadım, bir de genç bir kız olarak ihtiyaçlarımı karşılamak, sosyalleşmek için de para harcadım tabii büyük bir birikimim yok... Şu an annemin borcuna ortağım, kendi kartlarım da var (birinin ödemesi 4 bin diğerinin 15 bin) artık sosyalleşmeyi 0'a indirdim ama birikim de yapamıyorum canım çok sıkılıyor... (maaşım 25 bin) Hayallerim var ama adım atamıyorum, araba almak istiyorum bir faaliyetim yok sürekli aylık olarak 10-15 bin TL anneme ödeme yapıyorum + kendi kartlarım da var. Çok bunaldım.
Ayni evde yaşıyorsan ortak olman lazım ama evin ayrıysa olma ayrica tek çocuk sen misin başka.kardes yok mj

Selam,

Ailenizden biri (anne, baba ya da kardeş) bir borç yapsa ve bunu ödeyemeyecek duruma gelince size itirafta bulunarak borcu iki kişi çalışarak ödeme yardım talebinde bulunsa tepkiniz ne olur?

2025 yılı itibari ile bilfiil 6 yıldır çalışan biri olacağım fakat çok sık iş değiştirip maaşımı da zamanında alamadığım için birikim yapamadım, bir de genç bir kız olarak ihtiyaçlarımı karşılamak, sosyalleşmek için de para harcadım tabii büyük bir birikimim yok... Şu an annemin borcuna ortağım, kendi kartlarım da var (birinin ödemesi 4 bin diğerinin 15 bin) artık sosyalleşmeyi 0'a indirdim ama birikim de yapamıyorum canım çok sıkılıyor... (maaşım 25 bin) Hayallerim var ama adım atamıyorum, araba almak istiyorum bir faaliyetim yok sürekli aylık olarak 10-15 bin TL anneme ödeme yapıyorum + kendi kartlarım da var. Çok bunaldım.
25 binlik maaşla 30-35 binlik parayı nasıl ödüyorsunuz ? Annen borcu neden yapmış ? Ona göre değişir.

Evet annem yaptı, 15 bin ödeme var daha da fazla ödeme olursa daha çabuk biter borç tabii. 1 ya da 1.5 yıl sürer diye düşünüyorum. Kamuda mısınız, özelde mi? Özelde maaşlar düşük ve her an çıkarılma tehlikesi ile boğuşuyorsunuz o sebepten özelde çalışan biri olarak ben de ilerde evlenmeden önce bir birikimim olsun, çıkarırlarsa ortada dımdızlak kalmayayım diye kendime de birikim yapmak istiyorum ama yapamıyorum

Evet borç babamdan gizli, dediğim gibi sağlık sorunları sebebiyle çekilmiş olan krediler vb var benim bildiğim. Bazen parayı har vurup harman mı savurdum yoksa yapamadıklarımı yapmaya mı adapte oldum diye hem vicdan azabı hem de iyi ki arasında gidip geliyorum... Bu borçlar ben yurtdışında bir yıl okumaya gittiğimde de var (erasmus kapsamında) Bazı yapmak istediğim şeyleri annemin borcunu ödemekten yapamamıştım. Mezun oldum, paramı kazanmaya başlayınca kıstığım herşeye abandım, sosyalleşme, alışveriş, ihtiyaç, kurslar gibi şeyler... Ama evet biraz da kenara atabilirmişim.
Ödeme süresi 1, 1.5 yıl tahminimce.
Anneniz ev hanımı mi ?

Evet borç babamdan gizli, dediğim gibi sağlık sorunları sebebiyle çekilmiş olan krediler vb var benim bildiğim. Bazen parayı har vurup harman mı savurdum yoksa yapamadıklarımı yapmaya mı adapte oldum diye hem vicdan azabı hem de iyi ki arasında gidip geliyorum... Bu borçlar ben yurtdışında bir yıl okumaya gittiğimde de var (erasmus kapsamında) Bazı yapmak istediğim şeyleri annemin borcunu ödemekten yapamamıştım. Mezun oldum, paramı kazanmaya başlayınca kıstığım herşeye abandım, sosyalleşme, alışveriş, ihtiyaç, kurslar gibi şeyler... Ama evet biraz da kenara atabilirmişim.
Ödeme süresi 1, 1.5 yıl tahminimce.

Sağlık nedeniyleyse tabi ortak olunur ama benim anlamadığım bir şey var, annenizin sağlığıyla ilgili ciddi bir problem var ki kredi çekmek zorunda kalmış lakin babanız için diyorum insan hayat arkadaşını sağlık gibi önemli bir konuda maddi olarak yalnız bırakır mı? Neden babanızdan gizli ?

Adam eşinin sağlığını önemsemiyor mu yoksa bir hastalığı var da bir de buna üzülmesin diye mi saklıyor anneniz?

Normal şartlarda annenizin kredi borcunu öncelikli üstlenmesi gereken kişi babanız çünkü.

Onlar anne baba olarak yapacaklarını zaten yaptılar baktılar büyüttüler.
Genel konusuyorum
Sadece ilk uc yaşa kadar verilen bakım bile yeter 🙏
sen yapar mıydın da ben yapıyorum gıbı bı kıyaslamaya girmeyelim onlarla lutfen
aycemıl adlı uyenın bakış açısına gore ılerlemeyelım😐 borclu bıle cıkarız
İlk 3 yaşına kadar verilen bakım yeter derken? Çocuk yaptıysanız bakmak zorundasınız. Bebekken edilen masraflara çocuklar minnet etmek zorunda değil. Kariyeri, eğitimi veya evliliği için verilen desteği deseniz anlarım. Buarada ailemin borcuna sebebine bağlı olarak ortak olurdum. Annemse zaten öderdim. Ama sebebini ben de döküm döküm isterdim anne bile olsa para konusunda bazen kontrol gerekebilir.

Son düzenleme:
Selam,

Onlar benim borcuma ortak olmuştu. Hatta direkt borcumu kapatmışlardi. Öyle küçük bir tutar da değildi bu arada. O yüzden onların ihtiyacı olursa ben de elimden geleni yaparım. Ama böyle bir durum yoksa ve o borcun oluşması için benim hiçbir katkım yoksa yapmam.

Selam,

Hiç bir anne keyfi keder para harcayıp borç yapıp ailesini dara düşürmez çocuğundan bu uğurda para istemez. O senin annen tabi ki yardımcı olacaksın belki bu yaşına kadar seni büyütürken başkalarına borçlandı? Ve zamanında çok emek verdi? Şimdi genç bir kız olarak çalışıyorsan süsü püsü akşam gezmesini bırakıp bir an önce borçlarınızı hepbirlikte kapatıp sonra annene yine para veriyormuş gibi düşünüp birikim yap para ayır her ay. Ben de senin gibi birikim yapmıyor rahatca harçıyordum gerçi kira fatura ödüyordum. Ama pandemide kapanma olup işsiz kalınca kiram faturam ne olacak diye o endişeyi yaşadığım gün her ay altın hesabı yapıp birikim yapmaya başlamıştım

İlk 3 yaşına kadar verilen bakım yeter derken? Çocuk yaptıysanız bakmak zorundasınız. Bebekken edilen masraflara çocuklar minnet etmek zorunda değil. Kariyeri, eğitimi veya evliliği için verilen desteği deseniz anlarım. Buarada ailemin borcuna sebebine bağlı olarak ortak olurdum. Annemse zaten öderdim. Ama sebebini ben de döküm döküm isterdim anne bile olsa para konusunda bazen kontrol gerekebilir.
Hanımefendı uç yasa kadar baksa yeter demedim. Nerenizle Algıladınız?

Uç yaşa kadar geceli gunduzlu verdıgı bakım bile yeter onların borclarını ustlenmemıze dıyorum
Ana baba hakkından bahsediyorum
Okuma okudugunu anlama-yorumlama yapamıyorsanız yüz temel eseri mutlaka okumanızı tavsiye ederim üç gunde Bi tanesi bitiyor. Zor degıl 👍gelısmıs olursunuz muthıs katkı saglar

Gercı maksımum lise bitene kadar hepsını bıtırmıs olmalıydınız da

Borcun neden olduğunu bilmiyorsunuz, borcun miktarını bile doğru dürüst bilmiyorsunuz. Şimdi elinizdekini annenize veriyorsunuz 1,5 yıl sonra bitti diyelim tekrar borç yapma ihtimali var. Ayrıca elinizdeki parayı hep annenize vereceksiniz babanızın haberi yok, o da belki sizin için diyecek ki evin giderlerine hiç katkısı yok. En azindan evlilik için vs kendi birikimini harcar diye düşünebilir. Ama evleneceğiniz zaman elinizde para da olmayacak. Yani özel sektördesiniz geliriniz de cok degil, bana çok makul gelmedi bu kadar vermek. Hesap kitap yapamayan kişi anne baba da olsa bir sınır çizmek gerekir diye düşünüyorum.

Sağlık vb harcamalarsa babanızdan neden gizlendi? İnanın hiç anlamadım?
Babanız doktora gitme mi diyecekti karşılamayacakmıydı anneniz söyleseydi bu masrafı. Yada mutfak demişsiniz babanız karşılamaz miydi yada size alışveriş yap eve dese yapmazmıydınız? Mutfak masrafına kredi çok manasız geldi bana. Sağlık dediğiniz estetik vb birşeyler mi babanızdan gizleniyor?
Başka bir yerlere harcandığını düşündüm açıkçası
Öte yandan annem için bir süre dişimi sıkardım ama tekrar tekrar olmaması gerekir. Ödedikce borçlanma durumu olursa bundan hoşlanmazdım.

Anneniz bu borcu niye babanizdan almak yerine kredi çekmiş anlam veremedim sağlık ise herkes bilmeliydi mutfak masrafıni zaten babanız karşılamıyor mu nasıl 250 bin kadar borç olmuş

Ayni evde yaşıyorsan ortak olman lazım ama evin ayrıysa olma ayrica tek çocuk sen misin başka.kardes yok mj

Sağlık nedeniyleyse tabi ortak olunur ama benim anlamadığım bir şey var, annenizin sağlığıyla ilgili ciddi bir problem var ki kredi çekmek zorunda kalmış lakin babanız için diyorum insan hayat arkadaşını sağlık gibi önemli bir konuda maddi olarak yalnız bırakır mı? Neden babanızdan gizli ?

Adam eşinin sağlığını önemsemiyor mu yoksa bir hastalığı var da bir de buna üzülmesin diye mi saklıyor anneniz?

Normal şartlarda annenizin kredi borcunu öncelikli üstlenmesi gereken kişi babanız çünkü.

Öncelikle herkesin sorduğu ve merak etmekte haklı olduğunuz birkaç konuya açıklık getirmek isterim, fazla ifşa olmamak adına ben de üstü kapalı bir biçimde derdimi anlatmak istedim nacizane ama borcun sebebini ve neden sadece benim destek vermek zorunda olduğumu öğrenmeniz bana detaylıca yardımcı olmanız için yararlı olabileceğini düşünüyorum.

1. Bundan 3-4 yıl önce ananeme rahim ağzı kanseri teşhisi konuldu, bu teşhis konulana kadar çok fazla doktor gezildi, gerek devlet gerekse özel'de. Ne yazık ki devlet ışın tedavileri için çok çok sonrasına gün verdiğinden ışın tedavileri özel olarak yapıldı, tedavilere para yetmeyince kredi çekildi, bir müddet daha ananemi yaşatabildik sonra vefat etti, kredi borcu kaldı haliyle... Bu borcun o dönem 300 bin üstü olduğunu düşünüyorum. Net rakamı bilmesem de. Birazı annem ve teyzem tarafından ödendi, en son ne kadar kaldı bilmiyorum. Ananem ve babam benim doğumumdan beri yani yaklaşık 30 yıl kadar küslerdi. Babam anneme, teyzeme ve dayıma şiddet uyguladığı için ananem de 30 yaşında dul kaldığı için gücü polislerle vs yetmiş ama babam polisler onu götürdüğü için bilenmiş ve bu kanser sürecinde babam anneme asla asla yardım etmedi ve cenazeye dahi katılmadı bu sebepten bu krediden haberi hiç olmadı.

2. Burada da konu açıp ilaç arayışına girmiştim, köpeğime amansız bir hastalık teşhisi konuldu ve bu hastalık kanser vb değil daha farklı bir şeydi ve sonucu vefattı ne yazık ki veteriner bir ilaç önerdi o da sadece Avrupa'da bulunuyordu ve Euro ile alabiliyorduk. Bu ilacı köpeğimin her ay alması gerekiyordu ve biz her ay yaklaşık 100 Euro kadar para harcamak zorunda kalıyorduk. Bu da o anın döviz kuruna göre min 2 bin maksimum 4 bine kadar çıkabiliyordu, bu ilacı bazen hayvansever vatandaşlarımız aldı bazen ben nakit para verip aldım, annem de kredi kartıysa köpeğimizin veteriner masraflarını karşıladı ya da bazen ne olur ne olmaz diye bir ayda 2 kutu birden aldı. Bu durumdan babamın yine haberi olmadı tabii ki yoksa bu kadar parayı verdiğimizi duysaydı bizi elekten geçirirdi.

Ayrıca bir kardeşim var ama okuyor özel okulda ve çalışmıyor kendisine babam para gönderiyor yani onun bir yararı yok şimdilik.

Borcun neden olduğunu bilmiyorsunuz, borcun miktarını bile doğru dürüst bilmiyorsunuz. Şimdi elinizdekini annenize veriyorsunuz 1,5 yıl sonra bitti diyelim tekrar borç yapma ihtimali var. Ayrıca elinizdeki parayı hep annenize vereceksiniz babanızın haberi yok, o da belki sizin için diyecek ki evin giderlerine hiç katkısı yok. En azindan evlilik için vs kendi birikimini harcar diye düşünebilir. Ama evleneceğiniz zaman elinizde para da olmayacak. Yani özel sektördesiniz geliriniz de cok degil, bana çok makul gelmedi bu kadar vermek. Hesap kitap yapamayan kişi anne baba da olsa bir sınır çizmek gerekir diye düşünüyorum.

Aklımı okudunuz sanki... İşte tam olarak bunları düşünüyorum. Babam da aynı şekilde düşünüyor. Halbuki bilmiyor ki durumu. Ben iki arada bir derede kaldım işte hep olduğu gibi.

Aklımı okudunuz sanki... İşte tam olarak bunları düşünüyorum. Babam da aynı şekilde düşünüyor. Halbuki bilmiyor ki durumu. Ben iki arada bir derede kaldım işte hep olduğu gibi.
Yani maaşınız çok değil zaten anneniz çoğunu elinizden alıyor hoş değil bence. Hayat çok pahalı, kendinize hayat kurmak için kenarda paranız olması gerekiyor. İlla da vereceğim diyorsanız babanıza da söylemeniz gerekir. Annenizin babanızdan gizli çektiği kredi yüzünden siz kötü duruma düşeceksiniz.

Hanımefendı uç yasa kadar baksa yeter demedim. Nerenizle Algıladınız?

Uç yaşa kadar geceli gunduzlu verdıgı bakım bile yeter onların borclarını ustlenmemıze dıyorum
Ana baba hakkından bahsediyorum
Okuma okudugunu anlama-yorumlama yapamıyorsanız yüz temel eseri mutlaka okumanızı tavsiye ederim üç gunde Bi tanesi bitiyor. Zor degıl 👍gelısmıs olursunuz muthıs katkı saglar

Gercı maksımum lise bitene kadar hepsını bıtırmıs olmalıydınız da
Ee anladım? Bundan aksi bir şey demedim. 3 yaşına kadar olan bakım neden minnet etmesine yetsin? Bebeğe bakmak zaten zorundasın diyorum? 100 temel eser? Savunmak için saçmalamaya gerek yok bence :)

Selam,

Kök aileniz sizi sömürüyor.
Bu apaçık bir istismar.
Annenizi aylık maaşa bağlar gibi ödeme yapmak da nedir?
Acil sağlık durumu olur, kaza/kriz durumu vs anlarım da.
Varsan baksan annenin düdüklü tencere taksidi ya da sizi bağlamayan bazı yatırımlarıdır kesin.

Yani maaşınız çok değil zaten anneniz çoğunu elinizden alıyor hoş değil bence. Hayat çok pahalı, kendinize hayat kurmak için kenarda paranız olması gerekiyor. İlla da vereceğim diyorsanız babanıza da söylemeniz gerekir. Annenizin babanızdan gizli çektiği kredi yüzünden siz kötü duruma düşeceksiniz.

Babamın haberi yok, olursa şiddet vs girer devreye ben bu yaştan sonra 50 yaşındaki kadının dayak yemesini izleyemem 30 yaşındaki ben de psikolojik şiddete gelemem ne yazık ki anlattım bir üst mesajda neden babamdan gizlediğimizi. Anneme söyledim işler buraya gelene kadar bana neden söylemedin diye, meğerse hep takla attırmış ondan ona ondan ona, en son devlet kısıtlama getirince çaresiz kalmış.

Ayrıca ilerde evlendim diyelim yine karşıma bunun gibi birşeyle çıkar da eşime rezil olursam ya da farz edelim eşim annemin borçlarından bana laf ederse ben dayanamam intihar ederim... Bunu söyledim söz verdi ağladı yapmayacağım bir daha diye ama güvenemiyorum hep yaptı tamam dedi yine borç oldu kendimi salak yerine konmuş hissediyorum. Artık kendi hayatımı kurmak istiyorum ben de annemle borç batağına saplanıyorum. Çoğu insanın ailesi çocuklarına destek oluyor ama ben ailemle yıllardır borç kavgası yapıyorum gücüme gidiyor black...

Oncelikle basin sagolsun. Annanenin saglik surecinden kalan borcu net hesaplayin. Dayin teyzen annen ortak bolusmesi lazim. Sen annenin payina destek ol bence.

Kopekli ilgili borcu da kalem kalem cikar. Onda da destek ol sonucta sizin evciliniz.

Bu arada babana cok bilendim. Kendisi az once hamile bedduasi aldi.

X