Ailenizin borcuna ortak olur musunuz?

Selam,

Ailenizden biri (anne, baba ya da kardeş) bir borç yapsa ve bunu ödeyemeyecek duruma gelince size itirafta bulunarak borcu iki kişi çalışarak ödeme yardım talebinde bulunsa tepkiniz ne olur?

2025 yılı itibari ile bilfiil 6 yıldır çalışan biri olacağım fakat çok sık iş değiştirip maaşımı da zamanında alamadığım için birikim yapamadım, bir de genç bir kız olarak ihtiyaçlarımı karşılamak, sosyalleşmek için de para harcadım tabii büyük bir birikimim yok... Şu an annemin borcuna ortağım, kendi kartlarım da var (birinin ödemesi 4 bin diğerinin 15 bin) artık sosyalleşmeyi 0'a indirdim ama birikim de yapamıyorum canım çok sıkılıyor... (maaşım 25 bin) Hayallerim var ama adım atamıyorum, araba almak istiyorum bir faaliyetim yok sürekli aylık olarak 10-15 bin TL anneme ödeme yapıyorum + kendi kartlarım da var. Çok bunaldım.
Ben borç belgelerini harcamalarını görmek isterim. Borç miktarına bakar şu kadar verebilirim başka veremem derim. Açık olmakta fayda var

Herkesin aile dinamikleri farklı tabi, ancak ben rahmetli annem için yaşadığım evimi dahi satardım değil borcuna ortak olmak. Benim ve kardeşlerim için bulunduğu fedakarlıklar, yaşadığı zorluklar, hep bizim için yaşadı ve genç yaşında vefat etti.

Selam,

Ailenizden biri (anne, baba ya da kardeş) bir borç yapsa ve bunu ödeyemeyecek duruma gelince size itirafta bulunarak borcu iki kişi çalışarak ödeme yardım talebinde bulunsa tepkiniz ne olur?

2025 yılı itibari ile bilfiil 6 yıldır çalışan biri olacağım fakat çok sık iş değiştirip maaşımı da zamanında alamadığım için birikim yapamadım, bir de genç bir kız olarak ihtiyaçlarımı karşılamak, sosyalleşmek için de para harcadım tabii büyük bir birikimim yok... Şu an annemin borcuna ortağım, kendi kartlarım da var (birinin ödemesi 4 bin diğerinin 15 bin) artık sosyalleşmeyi 0'a indirdim ama birikim de yapamıyorum canım çok sıkılıyor... (maaşım 25 bin) Hayallerim var ama adım atamıyorum, araba almak istiyorum bir faaliyetim yok sürekli aylık olarak 10-15 bin TL anneme ödeme yapıyorum + kendi kartlarım da var. Çok bunaldım.
Ne almış annen bu ne borcu

Ailenizin yapısıyla alakalı bir durum bence.
Herkes aynı olmaz.
Ben kendi ailemle alakalı olarak şunu diyebilirim ki babamın borcu benim borcumdur,annemin borcu benim borcumdur. Ama benim annem babam ortadaydı yani,kumarı yok hovardalığı yoktu babamın. İçip mıçıp gezen adam değildi,ailesiyle birlikte yaşardı ne yaşayacaksa ne yiyecekse. Annem keza aynı. Şimdi böyle bir ailenin borcunu üstlenirim. Ama gereksiz yaramaz bir ailenin borcunu üstlenmem ilgilenmem. Benim ailem değerdi buna. Siz de kendi ailenizi düşünüp ona göre karar vereceksiniz,aileniz buna değer mi değmez mi,duruma göre davranın.

Öncelikle herkesin sorduğu ve merak etmekte haklı olduğunuz birkaç konuya açıklık getirmek isterim, fazla ifşa olmamak adına ben de üstü kapalı bir biçimde derdimi anlatmak istedim nacizane ama borcun sebebini ve neden sadece benim destek vermek zorunda olduğumu öğrenmeniz bana detaylıca yardımcı olmanız için yararlı olabileceğini düşünüyorum.

1. Bundan 3-4 yıl önce ananeme rahim ağzı kanseri teşhisi konuldu, bu teşhis konulana kadar çok fazla doktor gezildi, gerek devlet gerekse özel'de. Ne yazık ki devlet ışın tedavileri için çok çok sonrasına gün verdiğinden ışın tedavileri özel olarak yapıldı, tedavilere para yetmeyince kredi çekildi, bir müddet daha ananemi yaşatabildik sonra vefat etti, kredi borcu kaldı haliyle... Bu borcun o dönem 300 bin üstü olduğunu düşünüyorum. Net rakamı bilmesem de. Birazı annem ve teyzem tarafından ödendi, en son ne kadar kaldı bilmiyorum. Ananem ve babam benim doğumumdan beri yani yaklaşık 30 yıl kadar küslerdi. Babam anneme, teyzeme ve dayıma şiddet uyguladığı için ananem de 30 yaşında dul kaldığı için gücü polislerle vs yetmiş ama babam polisler onu götürdüğü için bilenmiş ve bu kanser sürecinde babam anneme asla asla yardım etmedi ve cenazeye dahi katılmadı bu sebepten bu krediden haberi hiç olmadı.

2. Burada da konu açıp ilaç arayışına girmiştim, köpeğime amansız bir hastalık teşhisi konuldu ve bu hastalık kanser vb değil daha farklı bir şeydi ve sonucu vefattı ne yazık ki veteriner bir ilaç önerdi o da sadece Avrupa'da bulunuyordu ve Euro ile alabiliyorduk. Bu ilacı köpeğimin her ay alması gerekiyordu ve biz her ay yaklaşık 100 Euro kadar para harcamak zorunda kalıyorduk. Bu da o anın döviz kuruna göre min 2 bin maksimum 4 bine kadar çıkabiliyordu, bu ilacı bazen hayvansever vatandaşlarımız aldı bazen ben nakit para verip aldım, annem de kredi kartıysa köpeğimizin veteriner masraflarını karşıladı ya da bazen ne olur ne olmaz diye bir ayda 2 kutu birden aldı. Bu durumdan babamın yine haberi olmadı tabii ki yoksa bu kadar parayı verdiğimizi duysaydı bizi elekten geçirirdi.

Ayrıca bir kardeşim var ama okuyor özel okulda ve çalışmıyor kendisine babam para gönderiyor yani onun bir yararı yok şimdilik.
E bilmiyorum emin değilim tarzında yazdınız harcamaları,en basitinden sizin köpeğinizin veteriner ve euro ile alınan ilacı varmis ortada,babanız bilmiyor,anneniz çalışan bir insan değilse nasıl ödeyecekti ki çalışsa bile bunlar bütçede ciddi açık,babanızdan gizlenince buralara geleceği belliymiş. Anneanne konusunda da yine aynı şekilde. Yani bildiģiniz harcamalar bunlar ve tabiki annenize ödemesi konusunda yardımcı olmalısınız. Siz muğlak konusunca anneniz fuzuli harcamalar yapıyor gibi algılandi.

Selam,

Evli değilsen aynı evde yaşıyorsan tabi ki yardım edeceksin , yemi nesil niye bu kadar egoist ve rahatına düşkün anlamadım

Ayrıca ilerde evlendim diyelim yine karşıma bunun gibi birşeyle çıkar da eşime rezil olursam ya da farz edelim eşim annemin borçlarından bana laf ederse ben dayanamam intihar ederim... Bunu söyledim söz verdi ağladı yapmayacağım bir daha diye ama güvenemiyorum hep yaptı tamam dedi yine borç oldu kendimi salak yerine konmuş hissediyorum. Artık kendi hayatımı kurmak istiyorum ben de annemle borç batağına saplanıyorum. Çoğu insanın ailesi çocuklarına destek oluyor ama ben ailemle yıllardır borç kavgası yapıyorum gücüme gidiyor black...
Annenize harcayacağınız paraya laf eden adamla evlenmeyin zaten...Ben evlendikten sonra ev kredisi çektim annemlere kendi evim,aracım yokken,şehir dışına 2 otobüs değiştirirken,çocuklarım oldu bakım konusunda da en büyük destekçim annem .İnsan annesine yapmayacak da kime yapacak kadın yeterince kocasından çekmiş çekiyor kaldı ki anneniz son ana kadar hallederim diye söylememiş yani asla evladından para koparmaya çalışan bir karakter değil ben aynı evde yaşarken maaşımı direk anneme veriyordum evi çekip çevirsin diye anneniz de bu borcu annesi için önemli bir sağlık sorunu için yapmış gayet de biliyorsunuz bu borcun neden olduğunu ki özelde tedavi çok pahalı ben şu an 80 bini takla attıriyirum bir türlü kapanmıyor gayet normal annenizin tek başına uğraşıp üstesinden gelmesi, bilmiyorum kadına üzüldüm ya sağlam duruşu olan bir kadın annenizin ellerinden öpüyorum

Borcun sebebine mutfak masrafı, sağlık giderleri sebebiyle çekilen kredi yüzünden olduğunu söylüyor. Keyfi herhangi bir şey söz konusu değil sanırsam ama tabii detaylarını bilmiyorum, bazen benden çoğu şeyi saklıyor.
Aynı evde yaşıyorsam ve konu buysa ki bu zamanda başka ne olacak buraya konu açmaya gerek var mı sizce belli ki yardım etmek istemiyorsun

babanız anneninzi dövermiş ,kendisi kayınvalidesiyle küsmüs
anneniz de annesinin hastalığında açılmış, çünkü babanızda para varsa bile isteyemiyor belli ki...

belli ki anneniz çok da geliri olan finanstan anlayan filan bir kadın da değil
bu kadınlar ne yapar ancak evde varsa çeyreği filan onu satar, altın gününü bu ay bana verseniz diye rica eder. maalesef şimdi de kredi kartlarına abanıyorlar.

1) babanızda durum ne? yani siz deseniz benim kredi kartı borcum çok oldu bana lazım gibi size vermez mi? sizin babanızla aranız nasıl? kardeşi özel okula gönderebiliyorsa sanki size de verebilir bir miktar?

2. ve daha önemli bir husus şu ki
anne-babanız da kiradaymış
korkarım siz de evlenseniz kirada kalacaksınız?
erkek arkadaşınız ne kazanıyor? ailesi ev mi veriyor?

yani bakın anne-babanızın şu anda yetişkin çocuğu var. çalışıp yarısını onlara veriyor. yine yetişmiyor.
siz evlenseniz bebeğiniz olacak en az 20 yıl para kazanmayacak.
sizce siz nasıl yetiştireceksiniz?

sıkışmışlığınızı anlıyorum da şu anda bekarken, anne-baba evindeyken ayda 10-15 bin verince kalan parayla hiçbir şey yapamıyorsunuz.

erkek arkadaşınız en az 70-80 bin kazanmıyorsa siz 20-30-40 bin lira gibi maaşlarla evlenemezsiniz şu durumda....

ha evlenirsiniz 1+1 evde, 2. el eşyayla sadece nikah kıyıp sadece akşam evde TV izleyerek...bu türde bir hayatla geçer evlilik. siz bebek olup işi bıratğınız an da göçersiniz.

ama gencim yaşımın gerekleri var heves ettim dediğiniz için diyorum. --ki normal, ama durum da ortada.
erkek arkadaşınızın süper birisi olması lazım. hem iyi maaşı olması hem anne-babanızla olan sorunlara hiç ağzını açmaması hem evlilik masraflarının hepsini üstlenmesi vs vs lazım.

konuda ben nasıl evlencem dediğiniz için bunları yazdım.
annem ananeme ve benim evcil hayvanıma bakmak için borçlanmış olsa tabi ki öderim. ama benim maaşım 25 bin değil. yaşım 30a geliyor ve evlenmeyi düşünüyorsam 25 bin maaş hayatımdaki en büyük sorun olurdu benim için.

Ben hic dusunmeden annem babam icin ortak olurum. Anne baba benim hassas cizgim, benim icin herseyi yapabilen insanlara tabiki de kendimden odun verip ortak olurum.

Onlar anne baba olarak yapacaklarını zaten yaptılar baktılar büyüttüler.
Genel konusuyorum
Sadece ilk uc yaşa kadar verilen bakım bile yeter 🙏
sen yapar mıydın da ben yapıyorum gıbı bı kıyaslamaya girmeyelim onlarla lutfen
aycemıl adlı uyenın bakış açısına gore ılerlemeyelım😐 borclu bıle cıkarız
İlk üç yaş hatta 25-30 yıl kendisine baktılar diye hiçbir çocuk anne babasına hiçbir şey borçlu değildir.... Doğurduğuna bakmak zorundasın zaten, bu senin görevin....

Bakmak zor geliyorsa veya bana ölene kadar bakmak zorundalar, bana şunu bunu borçlular diye düşünüyorsanız , dogurmayin daha iyi...

Son düzenleme:
Selam,

Aile ama en çok annem bende en önce gelir borcuna ortak olurdum . Sıkıldığını darda olduğunu bile bile kayıtsız kalamazdım . Yine de siz bilirsiniz herkesin kendi kazancı

İlk üç yaş hatta 30 yıl baktılar diye hiçbir çocuk anne babasına ömür boyu borçlu değildir. Doğurduğuna bakmak zorundasın zaten. Bakmak zor geliyorsa veya bana ölene kadar bakmak zorundalar, bana borçlular diyorsanız dogurmayin daha iyi...
Bana ölene kadar bakmak zorundalar kısmına nasıl bagladınız? Bakıcı mı doguruyoruz bız

Dönün dönün okuyun kıyaslamalarla yurumez aıle ılıskılerı
Ben baktım bana baksın
O benım borcumu sırtlanır mıydı ona göre sırtlanayım bu gibi kıyaslamalarla aıle olunmaz bı yol olunmaz hatta

Ben o yorumda Kıyaslamaya gireceksek borclu bıle cıkarız bu arada anne babamıza... Dıyorum .

Hıc mı okudugunuzu anlamıyorsunuz yoksa mutsuzluktan geberdıgınız evliliklerinizin içinden
' hrr hrr Kımden cıkarsam hıncımı' dıye buraya zor mu atıyorsunuz kendinizi? 😂

Bu arada siz üremeyi bence
Tanıdıgım gunden beri falsosunuz
İlk değil😂

Yardım etmelisiniz.
Kadın hovardalık yapıp yememiş bu parayı. Kendi de çalışıyor hani borcu yıkmaya çalışmıyor. Arada sizin evcilinizin masrafı bile var. Yani etmeme gibi bir düşünce bile geçmemeli aklınızdan.

Ayrıca 5 6 senedir çalışıp bir birikiminiz olmaması/eve destek vermiyor olmanız vs de normal değil. Çok anneyi kınamayın derim.

Hıc mı okudugunuzu anlamıyorsunuz yoksa mutsuzluktan geberdıgınız evliliklerinizin içinden
' hrr hrr Kımden cıkarsam hıncımı' dıye buraya zor mu atıyorsunuz kendinizi? 😂

Bu arada siz üremeyi bence
Tanıdıgım gunden beri falsosunuz
İlk değil😂
Biz mi okudugumuzu anlamiyoruz? 😳
Biz mi mutsuzluktan geberiyoruz?😳
Biz mi falsoyuz? 😳

Asil siz iyi misniz hanımefendi?

Selam,

Ben olurdum ya, aynı mesele değil ama evlendikten sonra ailemin maddi bir desteğe ihtiyacı oldu, oldukça da yüklü bir meblağ idi. Eşimle konuşup destek olduk. Aradan 6 ay kadar geçince geri ödeme yaptı babam emekli ikramiyesini alınca ama açıkçası bunu bekleyerek destek olmamıştık. Herkesin ailesi tabi ki farklı ama kendi durumumda beni bugüne getiren onlar, bugünkü maddi durumumu sağlayan eğitimi, öğretimimi sağlayan onlar, ne istedimse o an yapamasalar bile bir şekilde olduran onlarken zora düştüklerinde elimden ne gelirse yaparım ben de. Ama dediğim gibi herkesin durumu farklı, benim ailem hiçbir zaman zevk-i sefa için yapmadı borcu.

X