Aileler işin içine girince........

Mini_mini

Nirvana
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
26 Ağustos 2007
3.901
4.110
658
Merhaba arkadaşlar..Uzun zamandan beri bu köşeye yazmadım yine size ihtiyacım var görüşlerinizi taraf tutmadan söylermisiniz gerçekten çıkmazdayım ve yardımınıza ihtiyacım var

İki senedir süre gelen bi arkadaşımla aramızda yakınlaşma oldu..Son bir haftadır ne sevgiliyiz ne arkadaşız adını koyamadığımız bi birlikteliğimiz var..Kendisi işini gücünü bulmuş çok bilgili görgülü kendini geliştirmiş bi insan ben yanında eziliyorum..Aslen Ağrılı ama ortaokul,lise ve üniversite yılları izmirde geçmiş..Sadece çocukluğu ağrıda geçmiş ve ailesi hala ağrının bi köyünde ikamet ediyor..Benim üzerime çok titreyen çok düşünceli saygılı ve mantıklı düşünen bi yapısı var..Bişeyi baştan belirtmek istiyorum kızlar ben hiç bir zaman dil-din-ırk-mezhep farkı yapmadım yapmam da hepimizi Allah yarattı ve hepimizin gideceği yer yine aynı..Benim için insan olması yeterli..Bu yüzden anlatacaklarımı sakın ama sakın kimse yanlış anlamasın.. Benim ailem orta anadolu da yetişmiş kendini geliştirmiş insanlar..Akrabalarımdan birinin kızı doğulu biriyle evlendi ve boşanma derecesine geldi aralarında mezhep ve siyasi fark vardı..Bu yüzden sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer misali kötü örnek olan bu durumdan dolayı babam hep kızım herşeyin kabülüm ama bu duruma beni nolursun sürükleme derdi..Benimde aileme saygım sonsuz oluduğu için hiç ne gönlüm nede mantığım kaydı bu farklılıkta olan erkeklere..Ama gelin görün ki yukarıda anlattığım 2 senelik arkadaşıma karşı bişeyler hissetmeye başladım..Tabi oda bana karşı..İki sene tanıdığımız için kendi kendimize evliliğe dair hayaller bile kurmaya başladık..Belki olur babam evet der yaşım da 27 olduğu için belki mutluluğumu düşünüp kabul eder diye düşünüyordum Mezhep farkı ailem için çok önemli olduğundan facede akrabalarının mezhep farkına baktım hepsinde müslümün yazıyor..Bu akşam ağzını aradım direk soramadığım için (önümüz ramazan oruç tutabilecekmisin dedim) oda geçen yılda üç beş tane açığım var bu yıl da yaz mevzimine gelecek nasıl olacak bilmiyorum dedi..Sonra içimden mehzep farkımız yok şükür dedim..Akşam bi sohbetimizde benim ailem Ağrıda bi köyde yaşıyor evet,köylüler..Kültürleri bizim gibi değil bunu öncelikle bilmeni istiyorum dedi..Bana yalnızken kız bağır çağır ama ailemin yanında lütfen saygıda kusur etme dedi..Ben senin aileni kendi ailem gibi bileceğim sende öyle bil nolursun ailemin yanında beni küçük düşürecek yada onları kıracak bişeyy söyleme dedi..Tamam dedim..Gece facede akrabalarının resimlerine baktım doğunun bi köyünde yaşayan bizden tamamen farklı insanlar..Abileri yüksekokul okumuş başka ilde yaşıyor,ablası öğretmenle evlenmiş başka ilde yaşıyor..Kendiside görevi nedeniyle başka ilde yaşıyor yani hepsi anlayacağınız dağılmış ama bayramda seyranda tatilde tekrar buluşuyorlar..Bu duruma ailem ne der bilmiyorum..Kültür-siyasi ve sanırım mezhep farkımız var..Babam hep kızım ailesiyle evleneceksin bu yüzden ailesi ailemizle anlaşabilecek biri girsin hayatına yeri gelsin ben eşinin babasıyla oturup sohbet ediyim yeri gelsin annen eşinin annesiyle beraber otursun sohbet etsin..Fikirlerimiz uyuşsun derdi..Ama ailemin tam zıttı bi ailesi var..Şimdi olurda ben onu ailemle tanıştırmaya getirsem ailemin tavrından çok korkuyorum..Siz olsanız napardınız?
Dil-din-ırk-mezhep farkı gözetmeden (Kürt bi ailenin oğlu ve kürt-azerice konuşuyorlar )kızınızı verirmiydiniz yada böyle biriyle evlenirmiydiniz nolursunuz yardımcı olun bana

Son düzenleyen: Moderatör:
merhaba.nacizane düşüncemi yazmak isterim.hep derler ya insan evlenince bir kişiyle değil aileyle evlenir diye.belki ilk zamanlar evlilik heycanıyla görünmeyen şeyler tozpembe bulutlar dağılınca korkarım kara bulutlara dönüşmesin.ister istemez sıkıntı yaşarsınız.yerinizde olsam daha başındayken bu işten vaz geçerim.söyleminize katılırım "dil,din ,ırk,mezhep farketmez" ama işin içine siyasi farklılıklar giriyorsa iş biraz zor.ya akrabalarına sırtını dönüp sizinle yeni bir hayat kuracak yada bu işe hiç bulaşmayacak.sizin içinde aynı şeyler geçerli tabi.yine son karar sizin.

canım bu konu kapatılır. Ama söyliyim.
Aileler arasında çok uçurum oluyor. Düşüsene senin ailenle onun ailesi bir araya geldiğinde arada bariz fark olacak. Baban o saçlı sakallı dediğin insanlarla görüşmekten rahatsız olur diye düşündüm. Biçok kez şahit olmuşlukta var. Senle eşin olacak kişi arasında olmuyor ama aileler çok çatışıyor. En küçük örneği düğün yapış şekilleri. Ev kurarken bizim bildiklerimizden çok farklı düşnmeleri vs. Ben aslında pek anlamam. Ama şimdi düşünme en azından bikaç zaman ver kendine. Iyice tart biç. Ben olsaydım verir miydim kızımı...
Damadımın ailesinden çok uzak olacaksa evet. Yakın olacaksa hayır...

Son düzenleme:

Kapatılmasın görüşlerinize çok ihtiyacım var kimseye anlatamıyorum Ailesinden uzakta oturacağım benim için bulunduğum şehre gelecek sadece bayram seyranda görüşeceğiz..Bilmiyorum ama çok istiyorum Görüşleri düşünceleri o kadar güzel ki tam aile babası olacak şekilde..Bi haftadır heyecandan uyuyamıyorum ama şimdi bi korku kapladı..Ailemi üzmek istemiyorum ama sürekli neden evlenmiyorsun yaşın geldi diyorlar bende bu yüzden içimin ısındığı ve anlaştığım biriyle hayatımı kurmak istiyorum..Evet ailemin hayalini gerçekleştiremeyeceğim annem babam onun annesi ve babasıyla oturup kahve içemeyecek sohbet edemeyecek belki ama benim hayalim gerçekleşmiş olacak offfff bilmiyorum çok çıkmazdayım..sabah işe gideceğim ve hala bu durumu düşünüyorum yatamadım

babanın sana öğütleri ve senden ricaları çok doğru fikirler.mutlu bir evlilik için de olması gerekenler
insanlar farklı düşüncelere sahip olabilirler ancak bazı fikirler asla kabul görmez.bir kişinin fikri karşısındaki kişinin değerlerine düşmanlık barındırıyorsa;bu iki kişinin saygı çerçevesinde bir araya gelmesi bile mümkün olmaz.
yolun başındayken iyi düşün derim.ne kendine ne ailene olası yaşanabileceklerden dolayı üzüntü verme

hiç kimse evlendi diye ailesinden vazgeçmez..zaten ailesini silip atan adamla da aile kurulmaz..
uzakta olmaları evine gelmeyecekleri,görüşmeyeceğiniz manasına gelmez.sen onların soyadını taşıyacak,onlarla aile olacaksın..daha baştan evim uzak olacak diye kafanda sınır çizmişsin bile..iyi düşün derim...

düşündüm de tekrar isterse iki uçta olsunlar olmazdı, vermezdim. bence babanı dinle. ne demek evlenemiyosun yaw bi genç kız evlenmek zorunda mı illa! elbette ailesinin yanında olacak. sen ailene yük olmazsın bir an önce evliyim diyede düşünüp yanlıs kararlar verme. çok ciddi konular bunlar.aileler görüşmeden etmeden bi anlamı da kalmaz sanki.. sadece kendini düşünüp bencillik etme boşver. ilerde sorunlar başlayınca babanın sana demiştim demesine izin verme.
çok kararlıyım tam evlenilcek biri diyosan al aileni karsına konuş.
ama daha bir hafta olmus ne evliliği:26: arkadaslık ve seviglilik cook farklı şeylerdir. daha dur gerçek yüzünü görmemiş olabilrsin...

böyle bi konu daha açılmıştı ama kapatıldı..neyse fikrim şu eğer ailesi 'kötü'insanlar değilse doğulu balki biraz cahil belki kaba saba olabilirler(ben doğuluyum kimse çemkirmesin)ilerde onlar senin evine gelicekler arkadaşlarınla belki akrabalarınla tanışıcaklar(ki düğüne çağırmayı düşünürsün heralde):))sevdiğin kişinin de onların yanında bana şunu bunu yapma demesi ailenin biraz otoriter olduğunu gösteriyor ...ilerde zorlanabilirsin ayrı kültürdeki bir aileye uymaya...anneannemin bir sözü vardı

kızım bir kovandan petekle balı alıp gidemezsin onu yapan arı da arkandan gelir elbet demişti..o yüzden ben kocamı alırım aileme kabul ettiririm gerisi boş deme ..

canım suan bende agrının bır ılcesınde yasamaktayım. gorustugun ınsan cok ıyı olabılır buna bısı dıyemem ama burdakı yasam tarzı hayat anlayısları kültür görgü örf ve adetler okadar farklıkı anlatamam ancak yasanır.akrabalarının dagda fotoları var dıyorsun dagda derken daga cıkmıs ınsanlarmı bunlar???? evlenırken sadece sen evlenmıyorsun aılelerde evlenıyor belkı 5 parmagın beşi bir degıl ama cok fazla anlasmazlıklar olur aılenı bu yuzden hıc uzme.ve sana sukadarını soylım ben anaokulu öğretmenıyım ve hayatımda hıc bırzaman dın dıl ırk ayrımı yapmadım ama buraya atandıgımızdan beri ben bıle ayrım yapabılıyorum. hepsi asla aynı demiyorum çok iyileride var ama cogunluk aynı yol aynı zıhnıyet. o yuzden cok ıyı dusun.hakkında hayırlısı olması dılegıyle

Yetişkin çocuğu olan bir ablan olarak,cevabım hayır.Kızımı vermezdim.
Herşey aslına rücu eder.Erkek arkadaşın ailesinden uzak yetişmiş ve iyi eğitim görmüş olabilir.Ama eninde sonunda hayata bakışı ailesine göre şekillenmiştir.

Mezhep farkı yok diye rahatlamışsın,gerisi önemli değil sanıyorsun.
Bir de şöyle düşün,aynı dinden olduğumuz herkesle anlaşabiliyor muyuz ? Hayır.
Demek ki tek kriter bu değil

Bak sana örnek vereyim : Annem dizisini hatırlıyor musun ? Orada milletvekili olan baba (Talat Bulut),normalde şivesiz konuşurken,kendi annesi ile şiveli konuşuyordu.Bunun örneklerini gerçek hayatta çok gördüm.Mesele şive değil,şive bariz bir örnek sadece.Kendi aileleri iken veya kendi memleketlerine gittikleri zaman,mutlaka onlar gibi davranıyorlar.Davranmazlarsa dışlanırlar.

Baban demiş ya,"ben babasıyla,annen annesiyle anlaşabilsin"...Aslında "ailemize denk olsunlar" demek istemiş.Yoksa herkes dünürüyle can ciğer dost olmuyor.Ama denk olurlarsa SEN daha mutlu olursun.

Anladığım kadarıyla henüz evlenme yoluna girmemişsiniz,ilişkinizin boyutu bile tam belli değil.Ben,yol yakınken vazgeç derim.Arkadaşlıkla,sevgililikle,eş olmak aynı şey değil.Çook fark var.

Nişanlımla dört yılı aşkın süredir beraberiz.Son bir senedirde nişanlıyız..Nişan dönemine kadar aramızda ufak tefek tartışmalar dışında hatırladığım tartışma olmadı..Ama ne zaman aileler tanıştı araya söz nişan girdi nişanlımla yapabilirmiyim diye düşünmeye başladım..Ailelerimizin kültürleri çok uzak olmamasına rağmen o kadar ters düştükleri zamanlar olduki bu durum ister istemez bizede yansıdı..Tartışmalar gerginlikler evlenmek için can attığım insan hakkında acaba anlaşabilirmiyiz diye düşünmeye başladım.. Önceden değil ama nişanlandığımızdan beri aileyle de evleniliyor sözüne bende yürekten inanıyorum..Ailen sınırlarını çizmiş baştan yarın bir gün tanıştıklarında zaten önyargılı olacaklar erkek tarafına karşı onlar ufacık dahi birşey söyleseler ailen hoşgörülü olamayacaktır çok fazla.Birde sizin onlardan uzakta oturmanız ne kadar etkili olur pek hayal edemedim açıkcası..Ailesi illaki size gelip bir hafta kalmak isteyecektir.Sevgilin memleketine gidip onlarla zaman geçirmek isteyecektir..Sen yapabilecekmisin acaba aradaki farkı görmezden gelip..Daha dün bir konu açıldı aileler arasındaki kültür farklarıyla ilgili..Başta görmezden geldiğin farklar sonradan gözüne batmaya aileye tepki duymaya başlıyorsun..Ailesinde bu farkları görmeye başladığın an evliliğin için de ayrılık sinyalleri çalar diye düşünüyorum.. Birde sevgilinin ailemin yanında saygıda kusur etme lafına takıldım ben.Bu lafın altında çok şey gizli aslına bakarsan...

Mezhep farkı var mı yok mu anlamadım..
sanırım bir var diyosun bir yok diyosun..
eğer varsa üzgünüm ama zor durum..
yani bu hanifi şafi durumu değil,alevi-sünnü olmaktan bahsediyorum..
bu durumda çok zorluk çekiceğini göze alman gerek..

Tatillerini köyde geçirmeye göze alıyorsan kendi alışkanlıkların ödün vereceksen evlen ne olur sonra kültür farkı diye bir topik açma insanlarıda germe!

seninle benzer şeyleri yaşamışız canım...
hatta benimde konum var,okuyup fikir edinebilirsin...
sadece benimki biraz daha ileri boyuttaydı ve ailem istemediğini kesin bi dille ifade etmişti.
ben ne mi yaptım?
klişe olacak ama bağrıma taş bastım,aiemin dediğini yaptım...
hala acım taze...yasını tutuyorum..
ama en azından aileme karşı vicdanım rahat...
zaten bi müddet sonra düşününce bu farklılıkların ilerde sorun olacaağını anlıyorsun...
inşallah sende hakkında hayırlı olan kararı verirsin

iyi düşün her şeyden önce acele etme ve kendini evlenmek zorunda hissetme zamanı gelince zati evlenirsin evde kaldım psikolojisine girme ama evlenmek için aşık olmayıda bekleme biraz sevmen elektrik alman yeterli çünkü evlendikten tanıdıktan sonra sevgin artıyor.Ailelerin denk olması önemli denk değillerse bile birbirlenine karşı anlayışlı saygılı olamalı muhim, ailesinin senden uzak olması iyi ama görüştüğünüz zamanalrda olcak.İyicene ölç biç sevgili olarakta arkadaşını tanımaya çalış acele etme ama çok seviyorsan ve cidden iyi bir baba olacağına inanıyorsan vazgeçme ki ilerde pişman olmayasın inş. her şey gönlünce olur bu arada ailesinin seni istemeside önemli diyelim istemediler sevgilin yine seninle evlenecek mi bazı erkekler aileleri istemeyince onlarda vaz geçiyorlar sen çok üzülmeden iyi düşün tart ve ona göre yoluna devam et

Ben ayrı yaşayacağınız için olabilir mi ki dedim. Ayrıca o kişinin anlayışlı ve dürüst olduğunu düşünüyorum. Ama zorlanacaksınız ve bunları göze almanız gerekecek.
Diğer konudan bahsedilmiş ama oradaki konu sahibi onlarla birarada yaşamak zorundaydı. Ve onları küçümsüyordu aslında. Eğer siz de onları küçümseyecekseniz sonraları şansınız olabilir. Ama mutlaka ailenizin onayıyla.
Bu arada babanız bana birşey öğretti. Sakın şunu yapma diye tembih etmemeli. Ya da birilerinin durumuna asla yorum yapılmamalı. Başkasıyla ilgili korktuğu şey kızının başına gelmiş. Benim en büyük korkum da bu oldu son zamanlarda

Mezhep farkı olup olmadıgını bende anlayamadım açıkcası??
Ama yaşadıgım deneyimlerle şu söylemeliyim ki;
İster arada mezhep farkı olsun,ister kültürel farklar..Karşıdakinin ne kadar insan oldugu çok çok önemli..
Benimde eşimle mezhep farkımız var..1 tanede evladımız var..8 senelik evliyim..Şimdiye kadar hiçbir soun yaşamadım ne ailesiyle ne de eşimle...Çünkü herkes birbirini oldugu gibi kabul etti..Belki ailelelerimiz aman aman uyum içinde değiller ama hayata bakışları aynı..
Sevgi*-saygı ve en önemlisi kimsenin kimseyi değiştirme çabası olmassa bence sorun yaşamassın...Ben şanslıydım çok şükür ama tabi çok iyi düşünülüp karar verilemesi gereken bir durum..
Allah yardımcınız olsun..

Son düzenleme:
Konu sahibi toz pembe takılıyor ayrıntılar önemli sonradan eyvah dememek için aşk her şey olamaz uyum önemli

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…