Afrika bu yüzden gelişmiyor. Devamlı yardım geliyor niye çalışıp çabalasınlar? Isınma barınma yiyecek depolama derdi olmayan ülkeler toplumlar gelişmiyor. Üstelik giden yardımların yarısı ya silahlı gruplara ya da diktatör veya askeri yönetimin eline geçiyor. Aç doyurmak derken bir öğün bağışlayacağınız yemeğin nasıl bir faydası olacak? Afrikadakinden daha sefil yaşayan bir sürü çocuk-genç var ülkede.
Afrikaya yardım bana şekil yapma, gösteri amaçlı geliyor. Yüzlerce kişi su kuyusu açma derdinde ama nedense teknik olarak alet malzeme bilgi yardımı yapalım, öğretelim Afrikalı kendi kuyusunu kendi açsın diyen yok. Yardım gelsin ki arada komisyon olsun. Bir kuyunun fotoğrafını bir sürü kişiye gönderip yaptığınız yardım sayesinde artık suları var diyeni de okudum gazetede.
Eğitim almak okumak isteyen veya sportif başarısı olan kimse kalmadı mı ülkede, o yesin yemeğinizi.
Büyük yeşil duvar projesine başladılar. Doğu-batı çizgisinde çölün yayılmasını engellemek için yeşil hat oluşturuyorlar. İlle Afrika diye ısrar edecekseniz üç kuruş da olsa böyle yerlere de bağış yapılabilir. En azından bilinç kazanıyorlar, sorunlarına çözüm bulmayı öğreniyorlar.
Son olarak cahilliğime verin ama adak birebir dediğin gibi mi olmalı? Yani 15 kişiye bir öğün yemek adadım ama bir gencin çocuğun çok kötü durumda olduğunu gördüm ona yardım ettim denmiyor mu? Adak olarak sayılmıyor mu?