Açılmak istiyorum

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
13 yaşında kendi isteğimle kapandım. Başörtüsü yasaklarının olduğu bir dönemdi hem de.
Başımı açmam için çok sebep vardı, her şeyden önce istediğim bölüme gidemedim puanım yettiği halde.
Her seferinde kendime sordum neden örttüm, neden örtmek istedim diye.
Açmak yada kapalı kalmak senin tercihin. Ancak konu ne olursa olsun bir şeyi bırakmadan önce neden yapmaya başlamıştım diye düşünürüm hep.
Ailenizi, toplum baskısını değil kendi iç aleminizdeki durumu düşün.

Beni de bir dönem çok zorladı şeytan
O kadar açılmak istiyordum ki. Kendi açık hallerimi özlüyordum. Üstelik 18 yaşımda tamamen kendi isteğimle kapanmıştım.
Sonra düşündüm manevi tarafını iyice kavramaya çalıştım, evde süslenirsem bu isteğimi bastırabilirim diye düşündüm.
O duyguya direnince geçti gitti çok şükür bir daha da olmadı.
Ben açıl diyemem bu sorumluluğun altına girmek istemem ama manevi tarafını düşünmeni tavsiye ederim. Bu isteğimi açılmadan nasıl yaşayabilirim diye düşün. Evde kendine ekstra dikkat edersen belki o isteği de tatmin etmiş olursun
Evet bak bunu bende yaptım lise döneminde mesela regl döneminde oje sürüyordum regl bitince siliyordum... Sonradan ojedende soğumuştum 😄 kapalı olunca belli bir yaşa gelince bunların saçmalık olduğunu düşünmeye başladım ama işte ergenlikte tam tersini düşünüyoruz.

Benim ailemde de herkes kapalı ama annem babam hiç bir zaman baskı yapmadılar. İlk takmaya başladım okula gidiyordum okula girerken çıkarıyordum garip geliyordu tabi başlarda sonradan takmadım gene. Ama bana hiç bir tepki göstermediler. Babaannem ile dedem büyüdü artık derlerdi ama bizimkiler de seslenmezlerdi. Sonradan tekrar kendim karar verdim ve kapandım o zamandırdan beri kapalıyım çok şükür. Baskı ile hiç bişey yapılmaz ne açılmak olsun ne kapanmak olsun. Bence bunu ailen idrak etmesi lazım.

benım ıcın sakıncası yok sızın hayatınız ıstedıgınızı yapabılırsınız :)
yalnız bır terım benı rahatsız edıyor

kapanmak ıstıyorum-acılmak ıstıyorum
nereye ?

en dogru seklıyle ıfade
tesetture gırmek ıstıyorum
tesetturde zorlanıyorum demek olur
acılmak ve kapanmak ıkısıde yanlıs aksettırılıyor
ne tesetturlu olmayanların bı tarafı acık
ne tesetturde olanların hepsı tam kapalı
acılmak mesela ne demek sankı kotu bırseymıs gıbı anlasılmasına neden olabılıyor acılmak ...

yanı tesettur dedıgımız sey sadece bas ortusunden ıbaret olmadıgı gıbı onunla bırlıkte acılmak ve kapanmak olmuyor

dedıgım gıbı tesetturlu yasamak ıstıyorum-tesetturlu yasamda zorlandım demenız sızı daha dogru ıfade edecektır

bazı kararları da kımsenın etkısınde tesırınde kalmadan vermek gerek ve kendımızden ıyıce emın olmak gerek sonra tekrar pısman olmamanız ıcın

Ben kimseye acıl demem, cünkü insani tanimiyorum. Su andaki ruh halini bilmiyorum. Stresli bir sürecten geciyorsunuz. Sahsen stresli süreclerde "büyük" kararlari alinmasi taraftari degilim. Iyice ölcün tartin. Sahsen tesettürlü degilim, ama tesettürlü biri icin büyük bir karardir.

Evet bak bunu bende yaptım lise döneminde mesela regl döneminde oje sürüyordum regl bitince siliyordum... Sonradan ojedende soğumuştum 😄 kapalı olunca belli bir yaşa gelince bunların saçmalık olduğunu düşünmeye başladım ama işte ergenlikte tam tersini düşünüyoruz.
Aynen öyle 😁
Ben bazen evde öyle bir giyiniyorum ki sanki toplantıya gideceğim :D
Klip çeker gibi şarkı söylemeler falan
Seviyoruz kendimizi napalım :D

Aile baskısıyla kapanan kıza dini yazılar yazarak yine sosyal baskıyla kapalı tutmaya çalışan bir toplum... Kapanacağım deseydi kalpli emojilerle "bu şerefe sen de ulaşırsın inşAllah canım😙 " yazılırdı. Insanlara sosyal medyadan bari iyi niyetli görünüm altında baskı yapmayın.

Konu sahibi üniversiteye bırak bence, herkes bu haline alışmıştır zaten. Orada ailen seni bir yere kadar kontrol edebilir. Sadece cemaat tarzı yerlere vermelerine izin verme, gerekirse kyk'da kal.

Öncelikle merhaba. 17 yaşındayım ve açılmak istiyorum. 6. Sınıfta kapanmıştım yarı annemin isteği yarı benim isteğim ama kapandığım günden beri açılmak istiyordum tabi o zamanlar çocuk olduğum için tam anlamıyla anlamıyordum. Ama yaklaşık 1 senedir çok fazla açılma isteği geliyor. Hatta bu aralar sıkıntıdan dışarıya çıkamıyorum . Zaten sınav senem hem sınava çalışmaya çalışıyorum hem bununla baş etmeye çalışıyorum neredeyse her gün ağlıyorum. Anneme konuyu açtım ama annem senin en hassas nokta bu olduğu için bununla imtihan ediliyorsun diyor ve açılmama izin vermiyor. Ama gerçekten artık dayanamıyorum . Çok fazla bunalıyorum. Kendimi aşırı derecede özgüvensiz hissediyorum. Şimdi gidip açıl senin hayatın demeyin çünkü inanın o kadar kolay değil aileme değer veriyorum ve onları üzmek istemiyorum açılırsam benimle araları açılır ama onları mutlu edeceğim diye kendim mutsuz oluyorum . Ailemi nasıl ikna edeceğimi de bilmiyorum . Arkadaş çevremde kapalı hatta açılırsam sülalemde sadece açık kız ben olacağım fakat akrabalarım ne dediğini umrumda değil lütfen yardımcı olun
Henüz çok küçüksün bu durum ailen ve özellikle annen tarafından manipüle edilmeni kolaylaştırıyor. Şu an hayat senin hayatın demeyeceğim çünkü Türkiye’de pek çok kadının hayatı maalesef yalnızca kendilerine ait değil. Anne baba, eş, kardeş akla gelebilecek pek çok kişi bir kadının tüm yaşamında tahakküm kurma hakkı buluyor kendisinde. Her ne kadar ailenden gizli bir şey yapmanı onaylamasam da şehir dışında güzel bir okul ve bölüm kazanıp orda kendi hayatını inşa etmen gerektiğini düşünüyorum. Daha sonra aynı okulda yüksek lisans da kazanıp iyice oraya yerleşebilirsin ve tüm bu sürecin sonunda yetişkin bir genç kadın olacağın için baskı yapmaları daha zor olur. Ama şu an yapman gereken en son şey bunalıma girip kabuğuna çekilmen. Seni bekleyen gelecek için sıkı sıkı çalışmalısın💕

Açılmak istiyorsan açıl. Herkes de kararina saygi duymali. Ama son zamanda türeyen tipler gibi orda burda acildim ozgurlestim ile baslayan , basortusune, dine hakarete varan sozler etme. O zaman kimse sana saygi duymayacaktir. Her turlu tepkiyi hak edersin Kusura bakma cok doluyum da o tayfaya
Yok öyle bir şey demem . Zaten ne haddime onları söylemek . Ama işte tesettürlü kadınlar tesettüre girmeyen kadınlara , tesettüre girmeyenler girenlere saygı duymalı diye düşünüyorum. Fakat insanlarda öyle bir algı var ki tesettüre girmeyen kadınların müslüman olmadığını düşünüyorlar . Tesettürlüleri de yobaz. Oysa inasan insana saygı duysa karşısındakinin dış görünüşüne aldanmasa sanırım dünya daha mutlu bir yer olabilirdi

Aynı durumu yasadım..hatta annem 3 yil falan tavir aldı. Şimdi herkes alistı. Hatta ne kadar beni kinayan akrabam varsa ya torunlari ya gelinleri acık.
Ben universite bitimi acilmiştım. Gec kalmisım.keske lisedeyken acilsaymisım.
İlk dışarıya açık çıktığında ya da ailene söylediğinde ne oldu?

Aynen öyle 😁
Ben bazen evde öyle bir giyiniyorum ki sanki toplantıya gideceğim :D
Klip çeker gibi şarkı söylemeler falan
Seviyoruz kendimizi napalım :D
Evet zaten dinimizi yaşamak aslında çok zor değil ama çevremizde böyle dört dörtlük bakımlı açık genç kızları görünce tesettürlü gençlerinde özenmesi gençlik zamanlarında normal geliyor bana onu da zamanla aşacaklar sabrederek tabiki...

Ne için kapandığın önemli bunu bildikten sonra özentilikte gidiyor. Bende evde istediğim herşeyi giyiyorum. Yazın şortla da gezinirim evin içinde bu özentilik değil evde rahat olmak istiyorum.

Evet zaten dinimizi yaşamak aslında çok zor değil ama çevremizde böyle dört dörtlük bakımlı açık genç kızları görünce tesettürlü gençlerinde özenmesi gençlik zamanlarında normal geliyor bana onu da zamanla aşacaklar sabrederek tabiki...

Ne için kapandığın önemli bunu bildikten sonra özentilikte gidiyor. Bende evde istediğim herşeyi giyiyorum. Yazın şortla da gezinirim evin içinde bu özentilik değil evde rahat olmak istiyorum.
Evet kesinlikle katılıyorum 😊

Arkadaşım işini eline alınca açıldı kimseye demeden ailesi bir şok oldu birşey diyemediler. Ailenizi karşınıza alamıyorsanız bu önemli bir konu doğru kararı veremezsiniz ben şahsen çocuğumun küçük yaşta kapanmasını istemem anlamadan bilmeden kapanıyor içten gelerek değil. İyi düşünün bence öyle karar verin

Son düzenleme:
Açılmak istiyorum değil "ben açılacağım zamanında nasıl kapanma kararı verirken bana saygı duydunuz şimdi de saygı duymalısınız" demelisin. Özgüvenli durursan kararından döndüremezler.

Bence küçükken ailem beni tesettüre girmem konusunda zorlamıştı ama ben 14 yaşında karşılarında dik durup "bunu yapmayacağım" dedim ve kararlılığımı görünce kendilerinden vazgeçtiler. Şimdi 24 yaşındayım ve hala bir şey istediğimde kendimden emin bir şekilde konuşuyorum.

Eğer ailenin yanında açılman mümkün değilse üniversiteyi uzakta kazanıp o şekilde alıştırabilirsin. Evine dönerken açık dönersin onlar da buna alışmak zorunda kalır bu da bir se

genceciksin,

insanlar neler neler yapiyorlar da aileleri hala kol kanat geriyor,

acilmak / kapanmak mesele bile degil.

o yuzden bu konuda istedigini yap, annen baban 2 gun sana kizarlar ama baskasi laf soylerse de "genc o, ona karismayin" derler.

Nasıl istersen öyle yaşa diyeceğim ama demesi kolay sanırım. Yaşın da küçük, hangi karar doğru, sen neresindesin henüz net değildir senin için.
Öncelikle diğer ibadetlerini yapıyor musun? İnançlı mısın? örtünenler neden örtülü biliyor musun, idrak edebiliyor musun nesela Arkadaş ortamın örtülü peki hakkıyla örtünenlerden mi,yoksa içten gelmeyerek senin gibi mi, ya da süs gibi mi?
Yerinde olsam öncelikle örtümü sevmeye çalışır maneviyatımı derinleştirir bana yararı olan insanlarla görüşürüm.
Eğer hala içimden gelmiyorsa bu değişimi yaşarım, annemi ikna etmeye çalışırım. Belki de bu da imtihandır.
Arkadaş ortamımdan bazıları güzelcene kapalı namazlarını aksatmıyorlar onlar ben açılırsam saygı bile duyar ama bazıları aşırı dar kıyafetler giyer ve ben açıldım diye tepk
Açılmak istiyorum değil "ben açılacağım zamanında nasıl kapanma kararı verirken bana saygı duydunuz şimdi de saygı duymalısınız" demelisin. Özgüvenli durursan kararından döndüremezler.

Bence küçükken ailem beni tesettüre girmem konusunda zorlamıştı ama ben 14 yaşında karşılarında dik durup "bunu yapmayacağım" dedim ve kararlılığımı görünce kendilerinden vazgeçtiler. Şimdi 24 yaşındayım ve hala bir şey istediğimde kendimden emin bir şekilde konuşuyorum.

Eğer ailenin yanında açılman mümkün değilse üniversiteyi uzakta kazanıp o şekilde alıştırabilirsin. Evine dönerken açık dönersin onlar da buna alışmak zorunda kalır bu da bir seçenek.

Eğer ailenin yanında açılman mümkün değilse üniversiteyi uzakta kazanıp o şekilde alıştırabilirsin. Evine dönerken açık dönersin onlar da buna alışmak zorunda kalır bu da bir seçenek.
Üniversiteye kadar hiç beklemek istemiyorum. Ama eğer olmassa sanırım öyle yapacağım bir yandan da bunu yaparsam onların güvenlerini kırmış olacağım o kadar çok arada kaldım ki . Yaptığım hiçbir şeyden zevk almıyorum artık. 😔😔

Üniversiteye kadar hiç beklemek istemiyorum. Ama eğer olmassa sanırım öyle yapacağım bir yandan da bunu yaparsam onların güvenlerini kırmış olacağım o kadar çok arada kaldım ki . Yaptığım hiçbir şeyden zevk almıyorum artık. 😔😔
Şu duygu bana o kadar tanıdık ki tam 2 ay evden çıkamamıştım bundan 6 ay önce maalesef 11 yaşında daha cocuktuk çok küçüktum zorla kapatildim ve açılmak gibi bir terim söz konusu bile olamazdı ama 35 yaşıma geldiğimde ben bakıyorum dedim asla istemiyorum zorla takıyorum ve hiç anlamı yok farkındayım evliyim de ve ıç anadolu kültürü var iki tarafta da bir gün kararımı verdim kim bana bakicakmis işte nasıl acildin diyecekmiş hiç umrumda olmadı o kadar net durdum ki karşılarında kimse soramadı bile neden acildin bunca yıldan sonra diye
Diyeceğim su ki daha çok küçüksün evet ama eğer artık işin içinden çıkılmaz hale geldiyse durum mücadele et çünkü bu gönül işi zorla olacak birşey asla değil olmuyorda zaten bir yerden sonra kimse durduramıyor kendimden biliyorum

Senin durumunda akrabanın kızı vardı
Çok güzel,temiz,hanım hanımcık.
Ailesi de hacca gitmiş, hafız olmuş kişiler.sulalede tek açık kız yok.
Şuan o kız 28 yaşında ve açık.
Çok zor oldu ailesiyle anlaşması.
Hala zorluklarini yaşıyor.
Ama içinden gelmiyorsa sende sabrederek aileni böyle ikna edebilirsin.sen sabrederek annenle,ailenle konuşmaya devam et.seni illaki anlamaya çalışırlar.
Kendini eve kapatma iyice psikolojin bozulur.
Keşke ben de o kız gibi cesaretli olsam . Dışarıya çıkınca da daha çok moralim bozuluyor ne yapsam zevk almamaya başladım 1 aydır evden okula okuldan eve gidiyorum.

Kimsenin senin üzerinde hakimiyet kurmasına izin verme! Anne, baba, örf, adet, töre, din, toplumsal baskı vs. Ne olmak istiyorsan, kim olmak istiyorsan o ol. Bir örtü senin değerini belirlemiyor, bu kendi kararın. Cesur ol, istediğin gibi giyin, kendini kabul ettirmek için de uğraşma. Kararına saygı duymayanın ailen de olsa gözünün yaşına bakmayacaksın.

Yaşın küçük olduğu için ailenin sözünden çıkman zor. Ama durumu annene sakin bir dille yaşadığın bunalımı anlatırsan ve anlayış beklersen ikna edebilirsin belki.
Anneme durumu anlatınca baya ilgili yaklaştı beni mutlu etmek için her şeyi denedi ama dediğiniz gibi yaşım küçük olduğu için bu kararımdan ileride pişman olacağımı söylüyor ve olumlu bakmıyor. Ama bilmiyor ki çok zorlandığımı :( sadece kendi kararlarımı kendim vermek istiyorum

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X