Ablamın Şehirden Göç Derdi, Köyde Hayvancılık

Köyde kadının işi daha zor sabah erkenden kalk kahvaltı hazırla sonra kocayla tarlaya git çalış eve gel yemek hazırla millet yesin yatsın sen mutfağa gir evi temizle çok zor ömrünü yer köy hayatı zor.

Ya yanlış anlamayinda kadın düzgün bir işte çalışıyor maaş alıyor enişte bey sefalarda asalak erkek modeli pasamiz birde köy sevdasinda bosasin daha iyi köyde büyüdüm ben bana git desen köyde kalamam alıştım çocuklarım alıştı onlarında köyde yaşaması çok zor heleki çocukların eğitimi çok önemli.

Köy hayatına özenen insanlar kesinlikle daha önce hic köy hayatı görmemiş insanlardir. Net. Esimin ailesi köyde yasiyor tecrübem var kesinlikle büyük konuşmayım ama bağlasalar duramam yaşayamam orda.
Dediginiz gibi öyle köy deyince heidi gibi özgürce dağlarda gezmiyorsun, askılı uçuş uçuş elbiselerle tarlaların arasında yürümüyorsun. Öyle tlc deki gibi verandalı şirin evler yok. Şalvarı üstüne çekip sabahin köründe kalkıp -ya da zorla kaldırılıp- aksam yatana kadar iş yapiyosun.
Çalışan öyle sadece tarladaki hayvandaki değil. O tarladakine hayvandakine yemek yapan çay yapan sofra kuran bulaşık yıkayan hizmet edip servis yapan insanlar var bi de. Kendini uyanık zannedenler genelde bu görevi geline yüklemeye kalkışıyorlar hatta bu yüzden sirf kullanmak icin gelinleri yanlarında tutmaya çalışıyorlar.
Ev dışındaki işleri geçtim içinde de iş bitmez asla. Tam bitti dersin biri gelir acıkır tam bitti dersin birinin çay içesi tutar. Tam oturayım dersin bi misafir gelir ayran servisi yaparsın, aç mısın diye sorarlar misafir evet derse yandın demektir, haydiii tekrar mutfağa gir hersey başa sarsın. Bu sadece maddi rahatsızlıklar. Bunun manevi boyutuna hic girmiyorum insanda psikoloji denen bisey kalmiyor. Bi süre sonra icinden diyorsun ki ben neden burdayim, ne işim var burda, kim bu insanlar? Eşim olmasaydi ben burda 1 saat bile kalır mıydım?.. artık sorgulamaya başlıyorsun kendini.

Bi keresinde esim drone almıştı heves edip tarlada fotoğrafimizi cekmek istemisti. Babası ayrı yerden bağırıyor annesi ayrı yerden. İş dururken ne yapiyormusuz da çıkıp yemek yapmalıymışım da esim de bilmem hangi isi yapmalıymış da... ama bu bağırış aralıksız 2 dakikada bir oluyor. O an o evi atese verip arkana bakmadan gidesin geliyor öyle soğutuyolar.
Yani kısacası köyde hayat yok. Öyle filmlerdeki gibi pötikareli piknik sofrasını serip yeşilin tadını cikarabildigin bi yer değil asla.

Aynı şekilde düşünüyorum
Hayat zengine güzel her yerde
3 katlı evin içinde bir hizmetçi bir aşçı dışarıda iki bahçıvanla doğal ortamda yaşamak güzel olmalı
Öbür türlü kadının sabah 6'dan akşam 10'a kadar durmaksızın çalıştığı eve gelincede yorgunluktan küt diye bayılarak uyuduğu bir sistem
.

İşi maaşı da varmış.cok diretiyorsa hayatı zindan ediyorsa enişte bey ablaniz boşansin.en az bit kisinin maasi iyi olmalı.enisteniz hayvancılığı garanti m zannediyor.ya zaten düzenli maaşı yokmuş kendiisi icin denemeye değer.gitsin hayvancılık yapsın .amcası yengesine baktirmak da ne...çok istiyor ve sorumluluk hissediyorsa onu da kendi yapsın.
Benim eşimin de toprakla uğraşmak hayali vardi.gocelim gidelim diyordu.ben 7 ay önce ise girdim de iyi ki girmişim bak korona davasına kiracilarimiz kira ödeyemez hale geldi.belki uzun süre odeyemeyecekler.benim maasimla gecinecez.ablaniz sakın birakmasin işini.bosanmalarina da gerek yok aslında enisteniz gitsin köye ve çalışsın.bu şekilde yaşayan çok aile var.

Bu konuyu ben çok güzel yaşadım size özelden yazıyorum

İnsanlar hafta sonlarini degerlendiriyorlar. Unlulere oykunulsun demedim ki ben, sehre cok yakin bir yerden bahsediyoruz, gidis gelis cok rahat olabilir. İlle milyonlar harcamaya gerek yok,ayni yaslarda cocugum var,agac toprak gormeden dort duvar arasinda buyutmuyorum ben sahsen, belli zamanlari degerlendirmesi icin koye goturuyorum. Milyonlar da harcamadik.

birde koyde yogunluk yoksa yani tavuk besleyen kedi kopek besleyen yoksa koyde kene ve yilan cok oluyor kendi koyumuzden biliyorum.
cocuk icin cok tehlikeli

Milyonlar harcanması gerekir ben de demedim, ama siz ünlüleri örnek verince, "ee, ünlüler gidiyor diye gitmek mi lazım?" gibi bir düşünce doğuyor, ne yapalım ki ünlüleri. Köy hanımefendinin yaşadığı şehre 6 saatmis. En yakın şehre de 1 saat. Bunlar yakın mesafeler değil. Haftasonu çocuğu köye götürmekle orada yaşayıp okutmak farklı. Ben de çok seviyorum doğal yaşam, çok isterim bir ayağımın orada olacağı bir köy evi olsun, gidip geleyim. Komple de yaşanabilir ama hanımefendinin anlattığı ev ve ortam biraz perişan anlaşılan o ki ve ucunda başkalarına bakmak da var. O acıdan demek istedim.

Gitmesi lazim dememistim zaten,belki bir orta yol bulunabilir diye onerilerimi yazdim. Kadincagizin kocasi 6 ay calisan 6 ay bos duran birisi,gitsin o adam koyde calissin mesela,evi tamir etsin,amca yengeye baksin,ufak capli tarimla hayvanla ugrassin. Bos oturmasindan daha iyidir diye soyledim. Kimse kimseyi sacindan surukleyip goturemez sonucta hayir dediyse hayirdir tamam yani. Ne diyeyim?

Bir baksinlar cocuk universitede nereyi kazanacak nereye gidecek diye. Sonrasinda tekrar degerlendiririz desin ablaniz. O zamana kadar da amca hayvan almak istiyorsa buyursun alsin enisteniz de bakar bos oldugu zamanlarda. Ama 6 ay bossa bakabilir tabii,calistigi 6 ayda ne yaparlar aralarinda anlasmalari gerekir amcayla.

birde koyde yogunluk yoksa yani tavuk besleyen kedi kopek besleyen yoksa koyde kene ve yilan cok oluyor kendi koyumuzden biliyorum.
cocuk icin cok tehlikeli
Kedi köpek tavuk inek koyun tarla bağ bahçe işleri çok bizde inan 2 3gun kalmaya gidiyorum annem dinlensin diye iş yaptirmiyorum ona akşam olunca ölü gibiyim zor ya iş güç olmasa rahat olur ama zor

Kedi köpek tavuk inek koyun tarla bağ bahçe işleri çok bizde inan 2 3gun kalmaya gidiyorum annem dinlensin diye iş yaptirmiyorum ona akşam olunca ölü gibiyim zor ya iş güç olmasa rahat olur ama zor
evet bizde daha genc yaslarimizda 18 19 yasimdayken dedemler yasarken yaz tatillerinde falan gider dedemlere tarlada falan yardim ederdik aksam 8 i zor gorurduk hepimiz bi kosede uyuyakalirdik hemen.
simdi yazlari 10 gun falan gidiyoruz is guc yok havasi guzel rahat ama 10 gunde bile sıkılıyo insan mahrumiyet bolgesi resmen sehire alismis insana zor

Tanidigim bir kadin anlatiyordu marifet gibi.
Yengesi tarlaya gidiyormus, kendisi de evde kalip yegenine bakiyormus,yenge gelince bir de gorumceye ceyiz yapiyormus,niye,gorumce cocuguna bakti
Sanki kadin cocugundan bikti,biraksalar seve seve bakar cocuguna.
Ama dediginiz gibi evde de kalsa 1 ton isi ustune yikarlar.
Kizi daima koruyan bir kesim,kv bahceden gelir,bir corba pisirmeden keyif yapan kizinin yerine yalapsap birseyler hazirlar,isterseler yemesinler,herkes aç.
Ondan bu tepkilerimiz,yoksa temiz hava,guzelim bahceler ve insanca yasama değil sözümüz...

Ablanızın yerinde olsam kaç senedir bi dikiş tutturamamış adamı zaten peşin peşin boşarım. Ama yok seviyorum derse de kocasına şöyle bir şey teklif etsin. Önce enişte bey gidip düzenini kursun. Para kazanmaya başlayıp mal mülk edinince giderim köye desin. Bu hiç bir zaman olmayacağı için ömür boyu kafası rahat kalır en azından.

Kesinlikle bi de orda yasayan insanlarin boyle bi huyu var. Her zaman hep kendileri ve kendilerinin doğurdukları haklıdır savunulmalıdır. Bizimkiler de ayni sekilde, görümcem her ne hikmetse ne zaman ziyarete gitsek ya hastadir ya ders çalışıyordur. Senelerdir bildim bileli hep ders çalışır bi yeri de kazanamaz. Bence tamamen isten kacma amaçlı dersin arkasina sığınıyor gerçekten çalıştığını bile düşünmüyorum.
Ve ortada yapılmayan bi is olursa gec kalan bi yemek olursa evdeki gelinlere hesap sorulur, asla kendi kizlari işin içine katilmaz. Ama yemek hazir olunca veya cay hazir olunca o kalkamayan hasta kiz bi anda gelir yemege oturur. Veya bes dk ayırıp sofraya yardim etmeyen kiz yemek yemeye cay icmeye milletle oturmaya gayet vakit ayırır. Ah insanlardaki bu ikiyüzlülük...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…