Bence bagirmak degil otorite kurmaniz gerekiyor. Kiziniz saygiyi bilmiyor galiba. Bakicisina yaptigi hareket de simariklik. Sadece kiskanclik degil gibi. Siz alin karsiniza izah edin, kurallarinizi soyleyin "biz senin annen babaniz, bize bagiramazsin, bakicina saygi duymak mecburiyetindesin, dil cikaramazsin, vs" gibi. Bunlar cocuk yetistirilirken daha cok kucuk yaslarda ogretilmesi gereken seyler aslinda. Sonradan ogretilince bilmiyorum isiniz ne kadar kolay olur. Kolay gelsin.
aynı sorunları bende yaşıyorum
şımarık çünkü 9 yaşına kadar tek çocuktu teyze dayı amca babaanne anneanne dede hepsi el üstünde tuttu anneanne 5 yaşına kadar baktı sonra kreş okul aralıkta kardeşi oldu ve bakıcıyı acaip derecede kıskanıyor kardeşine bakmasını kıskanıyor beni kıskanıyor kardeşinin ağlamasına bile kıyamıyor o kadar çok seviyor ki ancak ona olan sevgisi bize (nazının geçtiklerine) kıskançlık ve sorun olarak yansıyor psikoloğa gittik epeyce terapi vs babası önceleri müdahil olurdu kardeşini kıskanmasın üzülmesin diye ancak bakti ki olmuyor konuştuk artık o karışmıyor kayırmıyor desteklemiyor hatasını da iyi yolla söylüyor benim otorite sorunum olduğu kesin ancak çevremde birçok annede (günümüz anneleri özellikle) hele birde çalışıyorsa otoriteyi ikinci plana atıyoruz ve sonuç tabiki istemediğimiz şekilde gelişiyor. sevginize inandırın demişsiniz yapılması gereken herşeyi yapıyoruz maddi değil manevi anlamda değerli olduğunu hissedebilmesi için fakat biz o sınırı geçtik galiba şımarıklık arsızlık ... ilerliyoruz. bakıcıya yada bana bişi yaptığında sert müdehale etmiyoruz ancak tavrımızı koyuyoruz fakat tavrı görünce kendisi dönüş yapıp özür diliyor o kadar akıllı ki oynuyor resmen bizimle. ama özür dilese bile birkaç zaman sonra davranış tekrarlanıyor bakıcı artık bizi bırakacak çünkü o kadar yaşından büyük ağır laflar ediyor ki (biz olmasak açlıktan ölürdün, seviyesiz insanlarla konuşmam ben vs vs) ben olsam bende kaldıramam çocuğum olduğu halde. kadın isyanlarda haklı olarak. okul zamanı kurs vs neyse bi aradaki zamanları kısa ancak yaz tatilinde iyice bunalttı
çok zor durumdayım işten ayrılamıyorum şaşırdım artık ne yapacağımı....
3 yaşına kadar babanneyle birlikte mi kaldı yoksa sadece siz işteyken babanne mi baktı.
pedagog ne dedi size ...teşhis koyulmuş da çözüm nedir?
bence ÖDÜL -CEZA SİSTEMİUYGULAYIN.
İYİ YAPTIGI HER HAREKETİ TÜM AİLE DUYACAK ŞEKİLDE AMA ABARTMADAN ÖVÜN.TEŞEKKÜR EDİN.
CEZA ALMASI GEREKTİGİNDE İSE ÇOK SEVDİGİ BİR ŞEYDEN MAHRUM EDİN.ÖRNEGİN BİLGİSAYARDA OYUN YOK ...GİBİ...
Bence çalıştıgınız için otorite boşluğu oluşmuş.Kızınız kıskanç mizaçlı bir çocuk olabilir.Bu yapısal ise önüne geçemezsiniz.
Arkadasın dedigi gibi onun da sevildigine inandırılması şart.
Bunun anahtarı kızınızla bir hafta eşinizin bir hafta sizin 1 er saat kaliteli vakit geçirmesi olabilir.Kendini yalnız hissetmemeli..
Mesela bir cumartesi 1 çocuk sinemasına gidin beraber.ama sadece kızınız olsun.Biz baba kız yada anne kız günleri deriz bu olaya ki ben evdeyim kızımı bizzat büyütüyorum.
işten eve gelince kızınıza yemek hazırlarken gününün nasıl geçtigini sordugunuz kendi gününüzü anlattıgınız bir zaman dilimi yaratın.Mesela yemek sofra hazırlıgında bunu yapabilirsiniz.beraber sofra hazırlamak onun büyüdügünü ve sizin onayınızı aldıgını hissetmesinde faydalı olur.
akşam ailece kutu oyunları oynayabilirsiniz.
Kızınız sizin sohbet edebileceginiz bir yaşta.Kız kıza AVM ye gitmek 1 tur atmak siz kahve içerken ona bir dilim pasta ve gazoz ısmarlamak onu özel hissettirecektir.
Bol bol iletişim kurmanız gerekli...Bu dedigim özel ve kaliteli zamanı 6 ay kadar deneyin.ilk 3 aydan sonra azar azar onun abla olmasından ne kadar gurur duydugunuzu,siz evde yokken kardeşini ona emanet ettiğinizi düşündügünüzü,onu koruyacak kollayacak sevecek bir ablasının olmasının sizi ne kadar mutlu ettiğini vs sıkıştırın araya...Onu pohpohlayarak bu görevleri vermiş olursunuz.
O da sizinle geçirdigi bu zamanı ve aranızda ki bağı yıpratmamak adına kardeşine çok daha iyi davranacaktır eminim...
Çocugunuz kıskanç bir mizaca sahip ve kendine olan güveni sarsılmış.Sizin sevginizi sınıyor.
UMARIM TÜM SORUNLARINIZI AŞARSINIZ...