7 ayın her günü gecesi,artık gerçeği öğrenmek üzereyim.

Hemen hemen aynı şeyleri yaşıyoruz . 2 yaşından ama bizde aşırı hareket olduğu için hiçbir zaman otizim gibi düşünmedim. Kendi doktorum da oğlumu yaşına göre normal ve meraklı buldu. İşareti işine gelirse yapar. Ben bu hareket ve bu sorunları biraz fazla sorumluluk vererek astım. Örneğin yemek yemeği zaman mama sandalyesini iterek yerine koyar. Onlugu takılır kendi yer yemeği yer , masasını siler . Kaldırırım doğru el yıkamaya gider. Dış fırçalar . Dışarı çıkmamış zaman ayakkabı dolabını, kendi açar ayakkabı alır. Giyebildigini giyer. Ancak bizde de konuşma yok. Sadece anne ve bu aralar hadi yine çok söyledim hadi der. Baba dede mama kesinlikle yok kendi kendine nadir der . Ama babaya baba demez. Hatta dediğimizi anlamaz gibi yapar. İşaret çok isterse birşeyi başka türlü yapmaz. Başbaşa by by konusu benimde hiç yapmıyordu. Ben yapmaya başladıktan sonra başladı. Hayvanlara bile merhaba bay bay yaptırdım. Ama şimdi gene kesti yapmıyor. Göz göze temas bizde de seyrek. Ben daha çok dikkati başka birseydeyken bakmadığını göz teması yapmadığını gördüm. Ama göze göze gelmek bazen nadir. Otizim in türleri var. Gözünüzde çok korkutmayin kendinizi. Biraz akışına bırakın.her çocuk aynı değildir. Bende çok endiseliyim mesala hemen hemen benimde aynı. Ama baktığım zaman çocuğum kendini ifade etmeye çalıştığı dilin bu olduğunu gördüm. Ayrıca bu dönemin zaten belirgin özellikleri bu kar çocuğun sizi görmezden gelmesi işaret etmemek konuşmamak istememek . Belki de bizim evhamimiz da olabilir. bazı hareketleri oğlumun yaşıtlarına göre cok farklı. Bazı şeyler geri ama bazı şeylere merak hareket farklı objeleri dikkat ettiğimde farklı şekillerde kullanıyor ya da başka birşey alternatif yapıyor. Biraz akışına bırain bir problem varsa çıkacaktır testler ve doktorlar ile. Siz onunla sevginizi paylaşın eminim oda telaşınizi ve korkularınizi hissediyordur

Çocuğunuza gelişim geriliği de dense ,otizme yönelik şüpheler var da denilse size onerilecekler ; çocukla bire bir çalışma,uyaran zenginliği ,akranlari ile olmasının sağlanması, televizyon ve tabletten çocuğu uzak tutmanız (bunu zaten yapiyormussunuz),çocuğun her hareketini sürekli gozlerinizi ona dikerek gozlemleyip onun yanında bu durumu konuşup onu strese sokmamaniz,çocukla ilgilenecek kişinin sık değişmemesi (bilgi akışı olmuyor,durum tespiti yapılamıyor,otistik çocuklar degisiklige kolay adapte olamıyor) ve sabirdir.Ebeveynlerin çift olarak ortak tutum içinde olmaları,durumu kabullenip suçlu aramamalari (bu dönemde senin halanın kızına çekmiş ...biz de böyle çocuk yok çünkü konuşmaları çok yapılır) ve hayatlarına olabildiğince doğal akışı içinde devam edebilmeleri ailelere verilebilecek en güzel tavsiyedir

Hiç belli olmaz.Otizm türleri/ dereceleri olan yaygın gelişimsel bozukluktur.Bazen alanda profesyonel olan kişilerin bile ayni çocuk hakkında farklı tespitleri olabiliyor.

Tabiki gelecektir .Yani bu konuda uzman değilim ama bu dediğim hoca da bir profesör ve dediği gibi birden açıldı oğlum .3,5 yasinda hala eli,kolu ,kendisi hiç durmaz .:)) Geçen gün koşarken kafasını çarptı şişti acile götürdük orda bile heryere ellemeye çalıştı Dr bilhusayardan sonuca bakacak 2 dj içinde nasıl yaptıysa bastı buseylere adam nasıl duzeltecegini şaşırdı :)) maalesef hareketli bir nesil var .Güzel haberler alın inşallah ve kendinizi uzmeyin

Yaşı ufak otizm demek adına ama gerekli testleri yapmanızda fayda var. emar gibi mesela, bütün bu sıkıntılar beyinle alakalı da olabilir.
Otizm her ne kadar standart belirtilere bağlanıp teşhis koyulsa da , çok geniş bir yelpaze.
Hasan önal iyi bir tercih olmuş, alanında iyi iki doktorlardan bir tanesi.
Gerekli kan testlerinin yapılması ve takviye vereceği şeyler faydalı olabilir.
Erken eğitim önemli, yapılacak testlerde geç kalmayın , sadece metobilizma ile de kalmayın bence.
İnş bir sıkıntı yoktur varsa da çaresi vardır inş.
Rabbim evladıyla sınamasın kimseyi.
Benim oğlum özel bir çocuk, yardımcı olabileceğim birşey olursa özelden yazabilirsiniz.

Özel ogretimdekiler göz temasi var diyorsa vardır. Yine de ihmale gelmez. Bir de her çocuk bir değil oğlum 6 aydır kreşe gidiyor 2.5 yaşında 1 aydır resmen algısı açıldı. Kreştekiler de diyordu basta derse katılmıyor bakiyor etrafa şimdi ise aktif diyorlar. Ben kreş öneririm

Öncelikle gelişim özellikleri çocuktan çocuğa değişir kesin net bir standarda oturtmak bence çok yanlış tabiki de bilimsellik önemli ama ben doktorlara çok kızıyorum bazen kimi çocuk 9 aylıkken yürür kimisi 16 aylikken. Benim kuzenimin bir kızı var 4 yaşına kadar konuşmadı şimdi susturamiyoruz. Yada kilosu atıyorum 2 yaşına göre doktorların belirlediği standartlara göre düşük olan bı çocuk bakıyorsunuz bı kaç yıl sonra yaşıtlarından daha tombiş oluyor.hipotiroidi konusuna gelecek olursak benim oglumda da vardı 17 günlükken önce tam doz daha sonrasında da 3 yaşına kadar yarım doz verdik çok şükür 3 yaşında tamamen hormonları normale döndü ve ilacı bıraktık. Eğer ilacını dozunda ve vaktinde kullaniyosaniz ve ilaçla birlikte TSH ve serbest T4 değerleri normal çıkıyorsa gelişim geriliği olmaz zaten kullandığınız ilaç onun için. Ayrıca gayette erken dönemde baslamissiniz ilaca hani geç farkedilip bı kaç ay sonra tedaviye baslansa hipotroididen dolayı gerilik olabilir diyelim. Hipotroidide erken teşhis ve tedavi çok önemli.

Sizin söylediğiniz herhangi bir davranışı yapıyormu dikkat ediyormu yoksa kendi istediğinde mi yapıyor otizm in seviyeleri var benim otizmli olan öğrencimle mesela kesinlikle iletişim kurulmuyor
Mesela süpürgenin fişini çıkartmak ister her seferinde hayır derim az ağlar ama çıkarmaz. Fortmantonun kapısını açıp ev terliklerini döküp oynar ama dışarı ayakkabı bölümünü asla dökmek çünkü onun da yasak olduğunu biliyor bir kaç defa o konuda da hayır demiştim. Mesela bazen kapısını acar sadece ve ben yine hayır derim kapatir geri.

Çok özür diliyorum. Unutmusum nasıl olduysa. Plesenta yaşlanmış demişti dr um bana.
Zaten benim, çamaşırdaki islakliklarin şu gibi olması sebebiyle şikâyetim üzerine anlaşılmıştı bu sıvı azalması.
Masallah evladiniza. Benim kizimin kalemle pek arasi iyi değil. Veriyorum , gosteriyorum da ama azıcık karalıyor sonra kalemi ağzına alıp dişleriyle kemirmeye başlıyor.
Yok öyle bir huyu.
Allahtan çevremizdeki insanlar bilinçli kişiler. Bu konuda sorun yaşamıyoruz,umarım ilerde de yaşamayız.
Herşeyi yapacağım emin olun. Çok teşekkür ediyorum.
Kreşe bezi bıraktığımızda vermeyi düşünüyorum. Kreş kesinlikle aklımda olan birşey. Sizin çocuğunuz bezi bırakmış miydi basladiginizda.

İnşallah bir sorun yoktur bir bilgim yok ama ben sizden bilgi almak istiyorum. Benim bebeğimde anne karnında gelişim geriliğiyle doğdu, 38 haftada 34 haftalık gözüküyordu aynı sizin gibi acil sezaryen oldum. Bebeğim 2390 gr doğdu. Şuan 7 aylık olacak ve sadece 5 kilo sağlık ocağında hep bir sey olmaz dediler minyon olacak falan ama artık hastaneye götürmeye karar verdim. Sizin doğduktan sonra gelişimi nasıldı benim bebekte de olabilir mi hastalık

Endokrin dr umuz demişti ki , 6 ay gerilik gayet normal bu çocuklar için. Ilerde kapanır. Troid sorunu ile doğan bebeklerde gelişim geriden gelir demişti. Yani denver testi sunucu yapmıştı bu yorumu. Hatta ilacı kesecekti deneme amaçlı ama madem gerilik soz konusu biraz daha böyle devam edelim diyerek mart ayına 3 ay sonraya randevu vermişti. Hafta ici endokrin için de kan vereceğiz. Size sormak istediğim şeyler var aslında, mesela benim kızımın dili normalden büyük. Sürekli disarda değilse de çoğu zaman dışarıda kalıyor dili. Sizin nasıldı? Dr umuza göre bu irsi. Lâkin bizde büyük dilli yok. Çocuklar maalesef bilmeden yapıyorlar ama o kadar çok üzülüyorum ki parkta. Her seferinde neden senin kızının dili disarda diyorlar. Aşırı derecede takıntı yaptım bu dil konusunu bu sebeplerden. Çünkü çok oluyor bu dialoglar. 20 resim çekerim dili içerde olanlar hariç ötekileri silerim. Dişleri çıktıkça ve yaşı büyüdükçe dilini içerde tutacağı görüşündeler çevremiz. Dr umuzsa yaşayıp göreceğiz bunu diyor. Dis konusunda ayri dertliyim. Kasım 2018 de rutin kan testinde demir,ferritin d vitamini düşük cıktı. Şimdi hepsi normal sınırlarda.3 aylık bir tedavimiz oldu ferro sanol surup kullanmak zorunda kaldık. Dr , değerlerinin toparlanması ve depolarının dolması için mecbur kıldı bizi. Yani bile bile dişlerini feda ettim. Şuan simsiyahlar. Şurubu bırakalı çok oldu ama siyahlıklar geçmedi. Ferro sanol hariç diğer takviyelerin bizim için yetersiz olacağını anlatmıştı. Şuan toz kullanıyoruz demir için mesela. Çünkü değerleri normale geldi ve artık koruma amaçlı bu takviye. Dişleri dökülüp yenileri çıkana kadar böyle siyah siyah gülümseyecek kızım ne yapalım. Yeni çıkan dişleri beyaz Allahtan. Parkta 2 soru mütemadiyen sorulur her seferinde. Neden dil büyük neden dişleri siyah. Allah dermansız dert vermesin. Bir gün gelecek hepsi geçecek inşallah.

Rabbim inşallah hayırlı haberler aldırsın.
Hiç bir sorunu yok raporunu alın.

Merhaba. Kesinlikle ( alaninda iyi ) çocuk doktoru görsün. Cunku her ay ben kizimi aylık kontrollerine götürürdüm, güya özel hastane. Hep normal denildi. Ama dr değil de çevrenin fark etmesi neticesinde bu durumdayım. Benim ilk evladım haliyle bana normal geliyordu. Lütfen siz de araştırıp ii bir doktora götürün. Sorunuza cevabım,gerilik olabilir de olmayabilir de siz gözlem yapın evvela.

Arkadaşlar bu arada unuttuğum bir detay daha var. Bu da otizm belirtisi imiş. Mesela aksam Babası isten geldiğinde zil sesi ile heyecanlanır. Kapıyi actigimda babasını görünce kuş gibi oluyor. Ellerini silkeliyor. Kanat cirpar gibi. Gülümsüyor. Sonra kucaklaşma vs. Ha birde dışarı çıkmak istiyor hemen kapı kapanınca da başlıyor ağlamaya:)
Merak ediyorum normal olan çocuklar böyle eylemlerde bulunuyor mu? Ellerini silkeler gibi kanat cirpar gibi heyecanlanınca yapıyor ama çoğunlukla babası işten gelince onu görünce yapıyor.

Çok ilginç çünkü benim bebeğim de heyecanlanınca babasını görünce kollarını çırpar heyecanlanır kendini sıkar beni al der yani. Dışarı gidince de ağlar . 10,5 aylık bana normal geliyordu bu hareketleri. Bunun nesi otizm belirtisiymiş ki acaba?

Evet bu otizm belirtilerinden biridir,çoğunlukla kanat çırpmaya kendi etrafında dönme de eşlik eder.
Yani çocuk kendi etrafında dönerken aynı zamanda ellerini kanat çırpar gibi hareket ettirir.
Bununla birlikte normal gelişim gösteren çocuklar da dönme hareketi olmaksızın zaman zaman bu davranışı sergileyebiliyor.
Otizm çok geniş bir spektrum.
İşin içine Asperger Sendromu ve Yaygın Gelişimsel Bozukluk da girince tablo hepten genişliyor.
Size tavsiyem belirtileri araştırmayı şu an için bırakın.
Alanında uzman birinden teşhis almadıkça otizm şüphesiyle her davranışın altında bir belirti aramayın.
Mutlaka uzman bir doktordan görüş ve tanı alın.

Çok ilginç. Her ay rutin kontrollere gidiyoruz doktorumuz otizm açısından da inceliyor hiç bu konuda öyle demedi bize. Bana yazmadınız ama merak ettim. Başka nedir belirtileri. Benim bebeğim konuşuyor sesine bakıyor, her şeyi anlıyor, her şeyi gösteriyor. Renkleri biliyor, kedi köpek taklidi yapıyor. Ama kanat çırpıp seviniyor hep böyle şaşırdım şimdi.

Derin sularda yazacaktır gerçi.
Sizin çocuğunuz gayet de normal.

Sevinç gösterisi olarak bebeğinizin ellerini sallamasında herhangi bir sorun yok,telaşlanmayın.
Yukarıda diğer saydıklarınızı,otizmli olsaydı zaten yapamazdı.
O nedenle diğer belirtileri size yazmaya gerek duymuyorum.

oğlum 30 aylık daha bezi bırakmadı.kres biz hazır olduğunda biraktiracagiz dediler. Gecen gun tekrar gittigimde simdi havalar soğuk nisan gibi havalar ısınsın bezleri cikaririz dediler. Benim oğlum da konuşmuyor 1 aydır daha baba dede mama ve su diyor. Her 2 ayda çocuk ve ergen psikiyatriye gidiyoruz kontrole.

Doktorunuz nasıl böyle genelleme yapiyor anlamıyorum erken teşhis ve tedaviyle gelişim neden geriden gelsin.benim oğlum şu an 4 yaşında Gelişimi elhamdülillah çok iyi özellikle dil gelişimi super 2 buçuk yaşında renklerin ingilizcelerini bile biliyordu.maşallah çokta zeki. 13 aylıkken yurudu. Benim oğlumun hipotroidisi doğum sonrasi fazla batikon kullanımından demişti doktorumuz prof selim Kurtoğlu. Yani ben oğlumun göbeğine çok surmustum batikon kendi dikişlerimde de kullandım maalesef bolca.cok yakın bı arkadaşımin oğlunda da var hipotroidi ve onun doktoru anne karnında bir antikorun bebeğe geçmesiyle olmuş demişti. O çok geç başlamıştı ilaca neredeyse 50 gunluktu. oglumdan üç ay büyük şu an oda çok sağlıklı ve gelişimi çok iyi ama o ilacı birakamadi hala devam ediyor.kisacasi tabiki de doktorunuz daha iyi bilir ama ilaca erken başlanıp hormonları normal seviyedeyse neden gelişim geriliği olsun. Demir eksikliğine gelince benim oglumun da hep sinirdaydi doktorumuz o söylediğiniz ilaçtan veriyordu ama ben düzenli iciremedim ogluma. Kizinizin dişleri muhtemelen ondandır ama çok dişe takilmayin benim eltimin oğlunun ön dişleri kalmadı resmen hem çürük hemde sürekli kırılıyor. Kısacası lutfen stres yapmayın biliyorum anne olarak çok zor ama hem size hem çocuğunuza zarar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…