7 ayın her günü gecesi,artık gerçeği öğrenmek üzereyim.

kaynima danistim (kendisi cocuk gelisimi docenti ve bir kres isletiyor ayni zamanda- size su sorulari sormami istedi :

1- baska insanlara dokunuyormu? kendine dokunulmasina izin veriyormu?
2- kendini aynada veya fotorafda taniyormu? annesini babasini taniyormu?
3- Oyuncaklirini asiri benimsiyormu (elinden düsürmedigi bir obje varmi)
4- duygusal dalgalanmalar yasiyormu? ciglik atmak, sebepsiz aglamalar? asiri korku?
5- Degisen bir ortama nasil tepki veriyor? Mesela odasindaki mobilyalarin yeri degisince? Veya günlük rutinin disina cikinca?
6- ses ve isiga nasil bir reaksiyon veriyor? tek ayak üstünde durabiliyormu?
7-oyuncaklarini gerektigi gibi kullanabiliyormu?

Merhaba
Konuya atlamis gibi olucam ama acaba bahsettiginiz kayniniz hangi ilde yaşiyor? Benim de kizim 2,5 yaşında tani koyamiyor doktor ama risk altinda dedi.
Gitgeller yaşıyorum. Yazdiginiz listeye gore bakinca kizimin birseyi yok baska listelere bakinca farkli dusunuyorum. Çok zormus...

Merhaba
Konuya atlamis gibi olucam ama acaba bahsettiginiz kayniniz hangi ilde yaşiyor? Benim de kizim 2,5 yaşında tani koyamiyor doktor ama risk altinda dedi.
Gitgeller yaşıyorum. Yazdiginiz listeye gore bakinca kizimin birseyi yok baska listelere bakinca farkli dusunuyorum. Çok zormus...

Merhaba canim, biz yurtdışındayiz.
Neye dayanarak yavrunun risk altinda olduğunu söylüyor doktor?

Kizim komut almiyor. Daha dogrusu belli komutlari aliyor belli komutlari almiyor. Doktora gittigimizde normalde oldugundan daha kotu davrandi. Doktora bakmadi. Onunla iletisim kurmadi. Evde de bizi endiselendiren davranislari var ama baban geldi dedigimde kapiya koşar. Banyo yapalim dedigimde banyoya. Bu sicak elleme dersem ellemez. Butun hayvanlari ve cikardigi sesleri biliyor. 1den 10 a kadar sayiyor. Yalniz kalmaktan hoslanmaz ve takintisi tekrar davranislari yok. Ama iste yabancilara kapatiyor kendini tamamen. Bizimle oynamak en sevdigi sey onu opmemiz ilgilenmemiz icin zorluyor bizi. Otizmli cocuklar taklit etmez diyorlar kizim bizi taklit ediyor. Evi supurmeye utu yapmaya calisiyor mum uflemeye calisiyor. Agladigimda uzuluyor ben gulersem o da guler gibi gibi. Ama tabiki olumsuz davranislari da var. Onunla cok ilgilendim ama cok da cizgifilm izledi. Bi ara tamamen kapatmistik tv’yi baya toparlamisti. Simdi yine kestik kreşe yaziliyoruz. İnsaallah yasitlarimizi yakalariz. İlk hedefim doktor seslendiginde ona bakmasi goz temesi kurmasi.

Merhaba canim, biz yurtdışındayiz.
Neye dayanarak yavrunun risk altinda olduğunu söylüyor doktor?
Kizim komut almiyor. Daha dogrusu belli komutlari aliyor belli komutlari almiyor. Doktora gittigimizde normalde oldugundan daha kotu davrandi. Doktora bakmadi. Onunla iletisim kurmadi. Evde de bizi endiselendiren davranislari var ama baban geldi dedigimde kapiya koşar. Banyo yapalim dedigimde banyoya. Bu sicak elleme dersem ellemez. Butun hayvanlari ve cikardigi sesleri biliyor. 1den 10 a kadar sayiyor. Yalniz kalmaktan hoslanmaz ve takintisi tekrar davranislari yok. Ama iste yabancilara kapatiyor kendini tamamen. Bizimle oynamak en sevdigi sey onu opmemiz ilgilenmemiz icin zorluyor bizi. Otizmli cocuklar taklit etmez diyorlar kizim bizi taklit ediyor. Evi supurmeye utu yapmaya calisiyor mum uflemeye calisiyor. Agladigimda uzuluyor ben gulersem o da guler gibi gibi. Ama tabiki olumsuz davranislari da var. Onunla cok ilgilendim ama cok da cizgifilm izledi. Bi ara tamamen kapatmistik tv’yi baya toparlamisti. Simdi yine kestik kreşe yaziliyoruz. İnsaallah yasitlarimizi yakalariz. İlk hedefim doktor seslendiginde ona bakmasi goz temesi kurmasi.

Otizm i bir donem cok arastirdim bebegim icin bende. Doktor degilim hic bir akademik bilgim yok bu konuda, ama benim otizm ile anladigim sey cocugunuzda otizm olmadigi.

Otizm evet cok fazla cesitte cikabilir karsimiza, ancak agir bir tablo olmadigi surecr sosyal hayatta bir sekilde ilerliyorlar. Koskocaman insanlar evlenip coluk cocuga karisip otizm li oldugunu bilmeden yasiyor.

Otizm belirtilerini cok defa okudum. Ve okudugumdan beri cevremdeki cocuklari izliyorum. İnanin belirtileri gordugum 10 cocuktan 9 u tasiyor. Herbirinde farkli bir sekilde, birinde isaret etme, birinde tekrarlayan hareket, birinde ofke nobetleri seklinde olabiliyor. Yani demem o ki otizm beirtisi olabilecegini dusundugumuz seyleri aslinda cogu cocuk yapiyor.

Benim etrafimdaki 10 cocuktan 9 u otizm li ise, sizin bebeginiz de otistiktir diye dusunuyorum. Ama 10 cocuktan 9 u da otistik olmadigina gore supheleriniz kesinlikle yersiz bence.

Acikcasi tavsiyem (cocuk psikologu srkadasimin da bana tavsiyesi) 24 ay dolmadan cocugu doktorlara tasimayin. Cocugunuzu da kendinizi de yormayin. Zaten onlar da 24 ay dolmadan saglikli karar veremiyorlar

merhaba arkadaşlar..

biraz uzun yazacağım, tam olarak ifade edebilmem için en baştan anlatmak istiyorum..

21 aylık kızım var.
amniyon sıvısındaki ani azalma sebebiyle apar topar mecburi sezeryan oldum.
38+2 de 36+0 a uyarlı olarak dünyaya geldi.
zaten gelişememiş epeydir.. ( 2.825 gr 48 cm )
15 günlükken hipotroidi teşhisi ile troid ilacına başladık.
şuan kullandığımız doz en düşük dozun yarısı,hafta sonu da çeyreği şeklinde.

şimdi geleyim hikayeme.. özel hastanede doğum yaptım,her ay kontrollerine gittik ve nasıl oluyorsa dr lar hiç birşey demedi bize. güya herşey normaldi.

10.5 aylık emekledi
13 aylık yürüdü.

14 aylık olduğunda kendi ayındaki bebekler gibi olmadığını fark ettiler ( kayınvalidem ve ablam )
bana göre o zamanlar normal geliyordu. çünkü 36 haftaya uyarlı olarak doğduğu için zaten bi geriden gelme durumu vardı.
rutin endokrin dr u kontrolünde kızımın işaret etmediğini işaret edilen yere bakmadığını anlattık. dr bizi çocuk gelişim uzmanına sevk etti.
gelişim uzmanı 3 er ay arayla denver testi yaptı.(14.ve17.aylıkken) teste göre ince motor da 6 ay geri çıkıyordu. ara açılmazsa sorun yok ilerde kapanır ama sıkı takip etmek gerekir diyerek bizi çocuk psikiyatri ve nöroloji bölümlerine sevk etti.
3 er ay ara ile de çocuk psikiyatr dr u gözlemledi kızımı. dr un dediği ; otizm var diyemem çünkü hipotroidiye bağlı olarak gelişim geriliği var ve üzerine doğum hikayesinden dolayı da gerilik söz konusu o yüzden genetiğine bakılsın kızınızın dedi.
genetiğe randevu aldık. ocak ayında kan verdik. ve sonuç 3.5 ay sonra çıkacakmış. güya otizm olup olmadığı genetik tarama sonucunda belli oluyormuş.
bu zaman zarfında da kızımın çocuk dr u çocuk nöroloji için acele etmememizi, bayılma vs olmuyorsa birkaç ay ertelememizi tavsiye etti. eğer hemen gidersek direk emar isteniyormuş. şuan çok küçük narkoz almasın dedi.

toparlıyacak olursam;

kızımda hipotroidiye bağlı olarak ve amniyon sıvısının kritik seviyede azaldığı için 36 haftada gelişimi durmuş olarak 38+2 de doğduğu için zaten gelişim geriliği var. bunun üzerine otizm var mı yokmu diye sürekli araştırıyorum,okuyorum..

oyun grubu denedik dr tavsiyesi ile. ama başarılı olamadık. kibar yollu gönderildik. çünkü kızım atölye etkinliğine katılmıyor sürekli koşturup etrafı dağıtıyordu.
yine dr tavsiyesi üzerine eve yakın 2 özel eğitim merkezleri ile görüştüm. kızımı gözlemlediler,hiyakemi dinlediler ve her iki kurumda da göz teması var otizm degil bu çocuk,biraz zaman verin çok pimpiriklisiniz vs vs dediler. henüz özel eğitimlik bir durum yok ama illa da isterseniz sadece kızınıza özel teke tek program oluşturup gelişimine destek amaçlı eğitim verebiliriz dedi bir eğitmen. ders ücreti 1 saati 200 tl dedi..biz de beklemeye karar verdik,parasal açıdan haziranda başlayabileceğiz çünkü.

son olarak

13 martta çok çok çoook zor randevu alabildiğimiz çocuk metabolizma dr u Hasan Önal a randevumuz var.
buraya bizi yönlendiren instagramda bir sayfanın kurucusu. hikayemizi ona da anlatmıştım o bize vakit kaybetmeden direk metobolik takibi yapılsın tanının bir önemi yok. önemli olan çocuğunuzda gördüğünüz sorunların giderilmesidir dedi.

çok heyecanlıyım.

belki de 7 aydır gece günduz beynimi kemiren beni paranoyak derecesinde gözlem yapmama sebep olan gerçeği artık öğrenebileceğim. kızım otizmse o yönde değilse bile özel eğitim ile kendi akranlarını yakalayabilmesi için elimden geleni yapacağım.

siz çok değerli arkadaşlara sormak istediğim şeyler var.. inşallah bana yardımcı olursunuz.
tüm bunları baz alarak

kızım işaret etmiyor
kızım işaret edilen yere 1 ay öncesine kadar hiç bakmazken artık en azından yakınında ve uyaran olmadığı zamanlar bakıyor
komut almıyor.(dışarı çıkacağımız zaman oturur ayakkabılarını giydireyim diye. yemek yiyeceği zaman otur dersem oturur.
su içecek misin dediğimde direk suyun olduğu yere gidip elini tezgaha uzatır.
meme emecek misin dediğimde gelir kucağıma uzanır.
şunu getir bunu getir dersem anlamıyor yapmıyor.

3T hayatımızda yok. (televizyon,tablet,telefon)
günlerimiz mütemadiyen müzik dinleyerek oyun oynuyarak geçiyor.
dışarı da çıkıyoruz ara sıra. hafta sonu daha çok çıkıyoruz aslında.

kendince dans ediyor yanlara esneyerek.
alkış yapmayı biliyor ama her dediğimde yapmıyor. çok nadir kendi isterse yapıyor.
hiç bir zaman el sallamadı.
hiç bir zaman başbaş yapmadı.
konuşmuyor..
sadece anne diyor. baba olarak bab ba diyor ama babaya değil de ortaya diyor.

sizler ne düşünüyorsunuz bu yazdıklarıma.

aklıma gelenler şuan bunlar.
uzun olduğu için, buraya kadar okuyanlara çok teşekkür ediyorum şimdiden.

yazım hatalarım varsa özür diliyorum,bilgilerinizden faydalanmak istiyorum.

not : otizm sayfasına yazdım ama sanırım aktif değil o yüzden konu açtım.

Siz mükemmel bir doktora gitmişsiniz hasan bey alanının en iyisinin de iyisi bende yıllar önce hipotiroidi teşhisi ile onun hastası olma şerefine eriştim. Ve geçenlerde kendi kızımı götürdüm kızımı görünce duygulandılar çünkü hem büyüme hormonu eksikliği hem hipotiroidi hastası olup üstüne çocuğumla gidince dede olduk diye sevindiler. Emin ellerdesiniz. Güvenin hasan hoca mükemmel bir doktor... bi de eğer avrupa yakasında iseniz avcılar hospital da endokrin uzmanı sevilay hoca var onu tavsiye ederim benim zamanım da bu doktorlar hepsi bi hastanede heyetti :)

sayfaları okuyamadım

takibinize tabii devam edin de çok farklı gelmedi bana açıkçası

21 aylık diyorsunuz bir de 6 ay geriden geliyorsa 15 aylık olur ki bu dediklerinizi yavaşça öğrenecek

atölye etkinliğine katılmıyor diyenler ne beklemişler ki 1,5 yaşındaki bebeden

oğlum 24 aylıkken konuşmuyor demiştik doktora 3 yaşında konuşur dedi

bizimki normal doğmuş erken yürüyüp çişini söylemişti ama konuşmuyordu

her çocuk farklı

ben hiç işaret edilene baktı mı bakmadı mı bilmiyorum

Merhaba. 24 aylikken kelimesi var miydi ? Benim kızım da hic yok..
Doktora gidebildiniz mı durumunuzu merak ettim. Burda durumunuzu okuyunca sizi bir yakınım gibi tanıdıgım gıbı hissettim .

Gittik 13 mart da. Lakin tahlil sonuclarini göstermek icin 1 ayi geçkin suredir randevu alamiyorum. Randevu almadan sonuç bakilmiyor hastanede. Hatirlatici da kurulu ama nafile. Sabırla her gün defalarca sisteme girip randevu kovaliyorum.
kaynima danistim (kendisi cocuk gelisimi docenti ve bir kres isletiyor ayni zamanda- size su sorulari sormami istedi :

1- baska insanlara dokunuyormu? kendine dokunulmasina izin veriyormu?
2- kendini aynada veya fotorafda taniyormu? annesini babasini taniyormu?
3- Oyuncaklirini asiri benimsiyormu (elinden düsürmedigi bir obje varmi)
4- duygusal dalgalanmalar yasiyormu? ciglik atmak, sebepsiz aglamalar? asiri korku?
5- Degisen bir ortama nasil tepki veriyor? Mesela odasindaki mobilyalarin yeri degisince? Veya günlük rutinin disina cikinca?
6- ses ve isiga nasil bir reaksiyon veriyor? tek ayak üstünde durabiliyormu?
7-oyuncaklarini gerektigi gibi kullanabiliyormu?

Merhaba.
1-kendine dokunulmasina izin verir. Sarılınca uzun kalmak istemez hemen sıkılır, baska insanlara da sokunur.temas da sikinti yok.

2-kendini aynada tanir,kiyafet giydiginde illaki gider bakar kendine aynada. Anne e babayi tanıdığını düşünüyoruz.

3-onceden vardi, artik yok. Oyuncaklariyla zaman gecirir ama cabuk sıkılır. Bazilarini amacina uygun oynar, genelde bozmak hosuna gidiyor. Benim topladıklarımi hemen dağıtır.

4-yok.

5-cok fazla reaksiyon vermez. Genelde gittigimiz yerler bellidir. Aşina oldugu icin hemen adapte olur. Mobilya yeri degisince sorun etmez.

6-normalde isaret parmağını kullanarak gostermez,elini uzatir o sekil anlariz mesela istedigi seyi. Ama ne hikmetse ampul yanınca dikkatini cekiyor ilk etapta. Babasinin kucagindayken isaret parmagi ile gostermisligi de oluyor.
Ani yuksek ses olursa tepkisi korkulu yuz ifadesi irkilme ve telasli bana dogru sokulma gibi oluyor.
Hic tek ayak ustunde durmadı. Acikcasi ben de talep etmedim , hos zaten çoğu dediğimi de yapmaz...

7-kisa sureli oynar.
Siz mükemmel bir doktora gitmişsiniz hasan bey alanının en iyisinin de iyisi bende yıllar önce hipotiroidi teşhisi ile onun hastası olma şerefine eriştim. Ve geçenlerde kendi kızımı götürdüm kızımı görünce duygulandılar çünkü hem büyüme hormonu eksikliği hem hipotiroidi hastası olup üstüne çocuğumla gidince dede olduk diye sevindiler. Emin ellerdesiniz. Güvenin hasan hoca mükemmel bir doktor... bi de eğer avrupa yakasında iseniz avcılar hospital da endokrin uzmanı sevilay hoca var onu tavsiye ederim benim zamanım da bu doktorlar hepsi bi hastanede heyetti :)

Merhaba.
13 marta aylarca uğraşıp randevu almistim.
Idrar ve kan tahlili istedi.
Sonuclar için tekrar randevu almak sart.
Aksi halde bakilmiyor.
Tahlillere baktim netten.
Sadece süt ve süt ürünleri ile yumurta alerjisi cikti. Diger amino-asitlerle ilgili tetkikler temiz cikti. 1 aydir yumurta ve süt ürünleri olmadan besleniyor. Sabirla gunde defalarca sisteme girerek randevu kovaliyorum. Uygulamanin hatırlatıcısı da altif. Bakalim bekliyorum o günü.

Kelime derken bazı şeyleri söylerdi bazılarını hiç kimse anlamaz bazılarını ben anlardım

öncelikle çok geçmiş olsun..
benimde oğlum 33+4 doğdu haliyle yaşıtlarından gerideydi ama gelişim olarak hep kendini geliştiriyordu yani sizin aylarınızda bende aynı durumdaydım 13 aylıktan sonrası benim içinde zor geçti.. siz onunla ilgilenin bol bol zaten oyun oynuyormuşsunuz o ilgilenmiyor gibi görünse de size zamanla katılacaktır..
tabi doktor takiplerini yaptırın ama anlattıklarınız bana normal geldi o süreci derinlemesine yaşamış biri olarak bunları söylüyorum..
oğlum tam 29 aylıkken bir gün ''anne'' dedi ondan önce tek dediği meme-ba(baba)-de(dede)-park 'tı... başka kelimesi yoktu çok hırçındı kalabalığı sevmezdi adını söylerdik tınlamazdı bizi..
sonra anne dediği günden sonra hızlı bi şekilde konusmaya basladı.. simdi cümlelere geçti 33 aylık oldu.. bize öyle akıllı cevaplar veriyor ki şaşırıyoruz..
git gide cümleleri uzun kullanmaya başladı..
başkalarından duyardım böyle hayatta inanmazdım çünkü oğlumdan asla o enerjiyi alamıyordum sanki hiç konusmayacak sanki aradaki fark artacak gibi geliyordu..
ben öyle yıprandım ki o süreçte anlatamam.. siz bol bol dua edin, doktor kontrollerini asla aksatmayın bu çok önemli.. sabırlı olun insallah geçecek henüz öyle küçükler ki bazen onlardan çok şey bekliyoruz..
yakın arkadasımın kızı tam 2 yasında bezi bırakmıs mesela tuvalete gidiyor oğlumla yaşıtlar 33 aylık bizimkinin tuvaletle işi yok evet farkında söylüyor gel tuvalete gidelim dediğimde istemiyor çok zorlamıyorum vakti var diyorum.. herşeyin bi vakti var.. çocuklar büyüdükçe gelişiyorlar ve çok şaşırtıyorlar bizi..
umarım kızınız çok sağlıklıdır sadece gelişimin geriden gelmesinden kaynaklıdır ve İnsallah açığınız tez zamanda kapanır.. Allah yar ve yardımcınız olsun...

öncelikle çok geçmiş olsun..
benimde oğlum 33+4 doğdu haliyle yaşıtlarından gerideydi ama gelişim olarak hep kendini geliştiriyordu yani sizin aylarınızda bende aynı durumdaydım 13 aylıktan sonrası benim içinde zor geçti.. siz onunla ilgilenin bol bol zaten oyun oynuyormuşsunuz o ilgilenmiyor gibi görünse de size zamanla katılacaktır..
tabi doktor takiplerini yaptırın ama anlattıklarınız bana normal geldi o süreci derinlemesine yaşamış biri olarak bunları söylüyorum..
oğlum tam 29 aylıkken bir gün ''anne'' dedi ondan önce tek dediği meme-ba(baba)-de(dede)-park 'tı... başka kelimesi yoktu çok hırçındı kalabalığı sevmezdi adını söylerdik tınlamazdı bizi..
sonra anne dediği günden sonra hızlı bi şekilde konusmaya basladı.. simdi cümlelere geçti 33 aylık oldu.. bize öyle akıllı cevaplar veriyor ki şaşırıyoruz..
git gide cümleleri uzun kullanmaya başladı..
başkalarından duyardım böyle hayatta inanmazdım çünkü oğlumdan asla o enerjiyi alamıyordum sanki hiç konusmayacak sanki aradaki fark artacak gibi geliyordu..
ben öyle yıprandım ki o süreçte anlatamam.. siz bol bol dua edin, doktor kontrollerini asla aksatmayın bu çok önemli.. sabırlı olun insallah geçecek henüz öyle küçükler ki bazen onlardan çok şey bekliyoruz..
yakın arkadasımın kızı tam 2 yasında bezi bırakmıs mesela tuvalete gidiyor oğlumla yaşıtlar 33 aylık bizimkinin tuvaletle işi yok evet farkında söylüyor gel tuvalete gidelim dediğimde istemiyor çok zorlamıyorum vakti var diyorum.. herşeyin bi vakti var.. çocuklar büyüdükçe gelişiyorlar ve çok şaşırtıyorlar bizi..
umarım kızınız çok sağlıklıdır sadece gelişimin geriden gelmesinden kaynaklıdır ve İnsallah açığınız tez zamanda kapanır.. Allah yar ve yardımcınız olsun...
Merhaba
Mesajınız beni cok mutlu etti,sağolun..
Kızım 23 aylik suan da,
3 yasina kadar acabalarla kaygilarla geçecek zaman.
Elimde değil, surekli gozlem yapiyorum..
Kendimce test ediyorum..
Açıkçası saglikli olsun da gerisi onemli değil diyorum.
Isaret parmagini kismi kullanmaya yeni basladi mesela.
Istesigi seyi beden dili ile bi sekilde anlatiyor,
Ah diyorum ki bir de susadiginda su diyebilse.
Sabirla konusmasini bekliyorum.

Hamilesiniz, Allah saglikla kucaginiza almayi nasip etsin. hayırlı evlat olsun insallah.

Ben de 2.yi düşünüyorum. Kardes faktörünün onemini her gittiğimiz dr da duyduk. Ideal yas araligi 3-4 yaş deniliyor.
Umarim yanlis bir karar degildir diyor surekli iç sesim.

Bu msaji okuyan herkeze de sizin nezninizde sormak, fikir almak istiyorum:
Acaba 2.bebek icin acele mi ediyorum?

Yasim 37 bu arada..

Merhaba
Mesajınız beni cok mutlu etti,sağolun..
Kızım 23 aylik suan da,
3 yasina kadar acabalarla kaygilarla geçecek zaman.
Elimde değil, surekli gozlem yapiyorum..
Kendimce test ediyorum..
Açıkçası saglikli olsun da gerisi onemli değil diyorum.
Isaret parmagini kismi kullanmaya yeni basladi mesela.
Istesigi seyi beden dili ile bi sekilde anlatiyor,
Ah diyorum ki bir de susadiginda su diyebilse.
Sabirla konusmasini bekliyorum.

Hamilesiniz, Allah saglikla kucaginiza almayi nasip etsin. hayırlı evlat olsun insallah.

Ben de 2.yi düşünüyorum. Kardes faktörünün onemini her gittiğimiz dr da duyduk. Ideal yas araligi 3-4 yaş deniliyor.
Umarim yanlis bir karar degildir diyor surekli iç sesim.

Bu msaji okuyan herkeze de sizin nezninizde sormak, fikir almak istiyorum:
Acaba 2.bebek icin acele mi ediyorum?

Yasim 37 bu arada..

konuşma işi çocuğa kalmış bir şey biz kendimi paralasak dahi olmayınca olmuyor çocuk kendisi isteyecek konuşmayı.. biliyorum siz ona her istediğinde nesnelerin yiyeceklerin adını zaten söylüyorsunuzdur ama yılmayın tekrar ede ede söyleyin..
bana da derlerdi daha ne kadar suya su diyebilirim ki derdim.. anne dedikten sonra diğer kelimeler geldi bakın 29 aylık az bi süreç değil yani.. simdi susayınca ''anne su iştiomm'' diyor aynen düzgün yazdım onun deyimiyle... al iç diyorum küçük sehpanın üzerinde var diyorum ''hayır sen ver, yahut mutfaktaysa hayır sen getir'' diyor.. boşuna günlerimi zehir etmişim ama anne yüreği.. benim size yazdığım gibi bana yazarlardı hep inanmak isterdim ama gerçekten bana yazanların dediği gibi oldu.. ısrarcı olun mutlaka..
varsa komşu çocukları faktörü çok önemli yahut kuzen vs.. mutlaka sık gidin gelin yahut kuzenlerinin yanına tatile gidin aradaki farka şaşıracaksınız..
siz ona herşeyi işaret parmağınızla gösterin ve vurgulayın ''buraya bak'' ''adını sıkça söyleyin'' kucağınıza oturtup karşılıklı el oyunları oynayın'' zor bi süreç çocuk sıkılıyor istemiyor ama sabırla devam edin..
benim oğlum legolara pas vermezdi artık öyle sıkılmıştım ki kalabalıklığından en son paketine koyup bi kenara koydum bi gün paketini almış fermuarını açmaya çalışıyordu eşim de açayım oynasın dedi yaa dedim yoruluyorum toplamaktan çünkü kule yapmıyordu ya araba gibi sürüyor ya da etrafa saçıyordu koltuk altlarına falan.. eşimde bişey olmaz toplarız dedi ve paketi açtılar.. açılır açılmaz oğlum üst üste koyarak düzgün kuleler yapmaya başladı nerdeyse ağlayacaktım kule yapıyor diye.. sonrası öyle geliyor işte..
İnşallah sizinde güzel haberlerinizi alırız konuyu takipteyim varsa sormak istediğiniz sorabilirsiniz..

benim hamileliğim süpriz oldu :) ama olsun zaten tek büyüyordu oğlum en azından gelişim sürecinde henüz ikisi de küçükken destek olurlar birbirlerine oyun oynarlar tabi savaşlar çıkacak çıkmayacak değil malum her kardeşi olanın dediği şey :)
eğer çocuğunuz sizi yormuyor hırpalamıyorsa ve asla tek çocuk bırakmak istemiyorsanız mutlaka kardeş yapın derim.. yaşınız daha çok geçmeden bir an önce tavsiye ederim.. hem hamilelik dönemi yeni heyecan demek insanın kafası dağılıyor ve üstüne gitmedikçe çocuktaki gelişimleri daha güzel fark ediyorsunuz.. bazende biz taktığımız için olmuyor sanki :)
İnsallah hakkınızda hayırlı olan şeyler güzellikle gelir size..

Merhaba bunu neden sordunuz? Oğlum 20 aylıktan beri geri geri de yürüyor bazen. Benden oyun içşn kaçarken falan
Merhaba merak etmeyin bu sadece bir tanılama yöntemi bende yeni ogrenmistim eğer geri geri yuruyorsa otistik değildir demişti doktor

merhaba arkadaşlar..

biraz uzun yazacağım, tam olarak ifade edebilmem için en baştan anlatmak istiyorum..

21 aylık kızım var.
amniyon sıvısındaki ani azalma sebebiyle apar topar mecburi sezeryan oldum.
38+2 de 36+0 a uyarlı olarak dünyaya geldi.
zaten gelişememiş epeydir.. ( 2.825 gr 48 cm )
15 günlükken hipotroidi teşhisi ile troid ilacına başladık.
şuan kullandığımız doz en düşük dozun yarısı,hafta sonu da çeyreği şeklinde.

şimdi geleyim hikayeme.. özel hastanede doğum yaptım,her ay kontrollerine gittik ve nasıl oluyorsa dr lar hiç birşey demedi bize. güya herşey normaldi.

10.5 aylık emekledi
13 aylık yürüdü.

14 aylık olduğunda kendi ayındaki bebekler gibi olmadığını fark ettiler ( kayınvalidem ve ablam )
bana göre o zamanlar normal geliyordu. çünkü 36 haftaya uyarlı olarak doğduğu için zaten bi geriden gelme durumu vardı.
rutin endokrin dr u kontrolünde kızımın işaret etmediğini işaret edilen yere bakmadığını anlattık. dr bizi çocuk gelişim uzmanına sevk etti.
gelişim uzmanı 3 er ay arayla denver testi yaptı.(14.ve17.aylıkken) teste göre ince motor da 6 ay geri çıkıyordu. ara açılmazsa sorun yok ilerde kapanır ama sıkı takip etmek gerekir diyerek bizi çocuk psikiyatri ve nöroloji bölümlerine sevk etti.
3 er ay ara ile de çocuk psikiyatr dr u gözlemledi kızımı. dr un dediği ; otizm var diyemem çünkü hipotroidiye bağlı olarak gelişim geriliği var ve üzerine doğum hikayesinden dolayı da gerilik söz konusu o yüzden genetiğine bakılsın kızınızın dedi.
genetiğe randevu aldık. ocak ayında kan verdik. ve sonuç 3.5 ay sonra çıkacakmış. güya otizm olup olmadığı genetik tarama sonucunda belli oluyormuş.
bu zaman zarfında da kızımın çocuk dr u çocuk nöroloji için acele etmememizi, bayılma vs olmuyorsa birkaç ay ertelememizi tavsiye etti. eğer hemen gidersek direk emar isteniyormuş. şuan çok küçük narkoz almasın dedi.

toparlıyacak olursam;

kızımda hipotroidiye bağlı olarak ve amniyon sıvısının kritik seviyede azaldığı için 36 haftada gelişimi durmuş olarak 38+2 de doğduğu için zaten gelişim geriliği var. bunun üzerine otizm var mı yokmu diye sürekli araştırıyorum,okuyorum..

oyun grubu denedik dr tavsiyesi ile. ama başarılı olamadık. kibar yollu gönderildik. çünkü kızım atölye etkinliğine katılmıyor sürekli koşturup etrafı dağıtıyordu.
yine dr tavsiyesi üzerine eve yakın 2 özel eğitim merkezleri ile görüştüm. kızımı gözlemlediler,hiyakemi dinlediler ve her iki kurumda da göz teması var otizm degil bu çocuk,biraz zaman verin çok pimpiriklisiniz vs vs dediler. henüz özel eğitimlik bir durum yok ama illa da isterseniz sadece kızınıza özel teke tek program oluşturup gelişimine destek amaçlı eğitim verebiliriz dedi bir eğitmen. ders ücreti 1 saati 200 tl dedi..biz de beklemeye karar verdik,parasal açıdan haziranda başlayabileceğiz çünkü.

son olarak

13 martta çok çok çoook zor randevu alabildiğimiz çocuk metabolizma dr u Hasan Önal a randevumuz var.
buraya bizi yönlendiren instagramda bir sayfanın kurucusu. hikayemizi ona da anlatmıştım o bize vakit kaybetmeden direk metobolik takibi yapılsın tanının bir önemi yok. önemli olan çocuğunuzda gördüğünüz sorunların giderilmesidir dedi.

çok heyecanlıyım.

belki de 7 aydır gece günduz beynimi kemiren beni paranoyak derecesinde gözlem yapmama sebep olan gerçeği artık öğrenebileceğim. kızım otizmse o yönde değilse bile özel eğitim ile kendi akranlarını yakalayabilmesi için elimden geleni yapacağım.

siz çok değerli arkadaşlara sormak istediğim şeyler var.. inşallah bana yardımcı olursunuz.
tüm bunları baz alarak

kızım işaret etmiyor
kızım işaret edilen yere 1 ay öncesine kadar hiç bakmazken artık en azından yakınında ve uyaran olmadığı zamanlar bakıyor
komut almıyor.(dışarı çıkacağımız zaman oturur ayakkabılarını giydireyim diye. yemek yiyeceği zaman otur dersem oturur.
su içecek misin dediğimde direk suyun olduğu yere gidip elini tezgaha uzatır.
meme emecek misin dediğimde gelir kucağıma uzanır.
şunu getir bunu getir dersem anlamıyor yapmıyor.

3T hayatımızda yok. (televizyon,tablet,telefon)
günlerimiz mütemadiyen müzik dinleyerek oyun oynuyarak geçiyor.
dışarı da çıkıyoruz ara sıra. hafta sonu daha çok çıkıyoruz aslında.

kendince dans ediyor yanlara esneyerek.
alkış yapmayı biliyor ama her dediğimde yapmıyor. çok nadir kendi isterse yapıyor.
hiç bir zaman el sallamadı.
hiç bir zaman başbaş yapmadı.
konuşmuyor..
sadece anne diyor. baba olarak bab ba diyor ama babaya değil de ortaya diyor.

sizler ne düşünüyorsunuz bu yazdıklarıma.

aklıma gelenler şuan bunlar.
uzun olduğu için, buraya kadar okuyanlara çok teşekkür ediyorum şimdiden.

yazım hatalarım varsa özür diliyorum,bilgilerinizden faydalanmak istiyorum.

not : otizm sayfasına yazdım ama sanırım aktif değil o yüzden konu açtım.
son durumunuz nedir. 16 aylık oğlum var. Benzer belirtiler yaşıyor. Geçen hafta yapılan denver testinde 9 ay'a uyumlu dediler. Bir ay sonrasına gün verdiler. Gelişmeleri yazabilirmiisniz

asıl yazmak istedigimi yazmadıgımı farkettim. oglum 2,5 yasına kadar sadece meme ve baba dedi. goturdugum konusma terapisti gayet normal buldu bu durumu. o donemi kendime zehir etmis, surekli okuma yapmıstım. konusmaya basladıktan sonra susturabilene ask olsun:)

bir de acayip hareketli bir bebekti. krese cok zor alıstı mesela, asla paylasmazdı, kuralları kendisi koymak ister zor adapte olurdu...
Merhaba uzun zaman geçmiş ama oğlumu anlatmışsınız sanki.31 aylık 20-30 kelimesi var sadece.cümle yok.birden mi konuştu acaba?bir de konuşamadığı için çok agresif.sizde de var mıydı?

X