7 ay sonra düğünüm var kendi ailemden destek göremiyorum:(

Vallahi şaka gibi. Konu sahibinin ailesine hak verenler olmus "e tabi bu yastan sonra borca girmek istemiyorlar" diye. Yahu evladinin yuva kurmasindan daha onemli neye para harcayacak olabilir orta yasli bir aile? Evlatlari borc harc icindeyken nasil geceleri baslarini yastiga huzur icinde koyabiliyorlar "oh sukur bu yastan sonra borca girmedik" diye cidden anlayamiyorum. Yanlis batililasma dedikleri bu olsa gerek... Batili kulturlerde bireysellik ön plandadir, belli bir yaştan sonra aileden kopulur biz de bunu örnek almaya başladik sanirim. Oysaki bizim kültürümüz içe bağımlı bir kültürdür; kaç yaşına gelirseniz gelin, konumunuz ne olursa olsun aileye bağlısınizdir, aile her zaman destekcinizdir maddi manevi... Ayrica yine bizim kültürümüzde ailenin görevidir dügun dernek yapmak, evlada karsi gorev evlendirip baska bir yuvaya gönderdikten sonra biter. Ama aileler bile o kadar yozlasti ki artik herkes birbirinden bi seyler sakınır oldu, "yemedi yedirdi, giymedi giydirdi" seklindeki atasozlerimiz hic oldu. Bu devirde okul bile okutmuyorlar cocuklarina kyk kredisi basvurulari tavan yapti. Eskiden babalar kizlariyla konusma yaparmis evlilik oncesi "kizim sen her zaman bizim kucuk kizimiz olarak kalacaksin, kapimiz sana her daim acik" diye simdi kizim bosanmasin da bir bogazi daha beslemek zorunda kalmayalim diye gozlerinin icine bakiyorlar. Yanlis anlasilma olmasin, hic bir zaman geleneksel bi insan olmadim, aksine her zaman degisime acigimdir. Fakat yanlis batililasma ve bireysellesme sevdasi ugruna kulturumuzun bazi guzel ozelliklerini kaybettigimizi dusunuyorum.

Evlenirken eşimde bende ailelerimizden bir şey almadık. Bizi okuttular büyüttüler. Bu yaştan sonra hadi ben evlenicem beni evlendirin demedik. Herşeyimizi kendimiz yaptık. Ailemizin takacağı takılara kadar kendimiz aldık. Ailen haksız değil. Bu yaşa gelip evlenmeyi düşünüyorsanız bi zahmet iş bulup çalışıp ödeyin.

neden dugun yapiyorsun? sade bir nikah yetmiyormu? hem dugune harcanacak para balayina cikarsiniz? ben dugun olayina karsiyim fazla abartiliyor iki tarafta zor duruma dusuyor. bnce dugun kararini gozden gecir.
Bende istemiyorum düğün cok gereksiz ama istanbulda olucak buyuk dugun urda da aılemın cevresı oldugu ıcın onlarda burda kına gecesı dugun tarzı bısey ıstıyorlar bana kalsa istemem ben dugun

İş
Vallahi şaka gibi. Konu sahibinin ailesine hak verenler olmus "e tabi bu yastan sonra borca girmek istemiyorlar" diye. Yahu evladinin yuva kurmasindan daha onemli neye para harcayacak olabilir orta yasli bir aile? Evlatlari borc harc icindeyken nasil geceleri baslarini yastiga huzur icinde koyabiliyorlar "oh sukur bu yastan sonra borca girmedik" diye cidden anlayamiyorum. Yanlis batililasma dedikleri bu olsa gerek... Batili kulturlerde bireysellik ön plandadir, belli bir yaştan sonra aileden kopulur biz de bunu örnek almaya başladik sanirim. Oysaki bizim kültürümüz içe bağımlı bir kültürdür; kaç yaşına gelirseniz gelin, konumunuz ne olursa olsun aileye bağlısınizdir, aile her zaman destekcinizdir maddi manevi... Ayrica yine bizim kültürümüzde ailenin görevidir dügun dernek yapmak, evlada karsi gorev evlendirip baska bir yuvaya gönderdikten sonra biter. Ama aileler bile o kadar yozlasti ki artik herkes birbirinden bi seyler sakınır oldu, "yemedi yedirdi, giymedi giydirdi" seklindeki atasozlerimiz hic oldu. Bu devirde okul bile okutmuyorlar cocuklarina kyk kredisi basvurulari tavan yapti. Eskiden babalar kizlariyla konusma yaparmis evlilik oncesi "kizim sen her zaman bizim kucuk kizimiz olarak kalacaksin, kapimiz sana her daim acik" diye simdi kizim bosanmasin da bir bogazi daha beslemek zorunda kalmayalim diye gozlerinin icine bakiyorlar. Yanlis anlasilma olmasin, hic bir zaman geleneksel bi insan olmadim, aksine her zaman degisime acigimdir. Fakat yanlis batililasma ve bireysellesme sevdasi ugruna kulturumuzun bazi guzel ozelliklerini kaybettigimizi dusunuyorum.
cok guzel özetlemişssiniz beni anlamıssınız tesekkurler

Nişanlınin doldursuna gelme. İyi niyetli söylememiş. Sırf öyle söyledi diye sırf mahcup olmamak için ailen yardım etsinler istiyorsun sanırım

Bu arada erkek tarafi düğünü ve gelinliği yapar. Bunları erkek tarafının ailesi yapıyor mu ki siz annenizin takacağı altın konusunda endiseleniyorsunuz
Yok erkek tarafı usutune dusen herseyı yapıyor onda sıkıntı yok dugun gelınlık hersey onlarda ben sadece aılemn karsıdan ısteyp bızım elımıZden bu kadar gelır demesıne takımıyorum o zaman karsıdan da ıstemeyın haksız mıyım

Annen hala çalışıyor kadın, sen evde oturup ailemi arkamda hissetmek istiyorum diyorsun. 27 yaşındasın yani çocuk değilsin. İnsanlar rahata erecekken tekrar borca girecek. Senin düşünüp ailene masraf yaptırmaman gerekir asıl.
Evde oturmuyorum ben cok rahatsızım işsiz olma durumundan annemlerden hıc bu zamana kadar ben hıc bısey yapmıycam sız yapın dıyen bırı degıldım olmadım da sanırım konuyu anlatamadım

Evlenirken eşimde bende ailelerimizden bir şey almadık. Bizi okuttular büyüttüler. Bu yaştan sonra hadi ben evlenicem beni evlendirin demedik. Herşeyimizi kendimiz yaptık. Ailemizin takacağı takılara kadar kendimiz aldık. Ailen haksız değil. Bu yaşa gelip evlenmeyi düşünüyorsanız bi zahmet iş bulup çalışıp ödeyin.
Sizin dediğiniz gibi bir talebim yok zaten hadı benı evlendırın neden diyim bu zamana kadar herseyımı kendım aldım

Bence nişanlısı yönlendiriyor konu sahibini farkında değil.
Nasıl yani hangi konuda yönlendirme ben kendi yasadıgın ssylere istinaden söyluyorum aılemle aramda kı konusmalrı asla söylemıyorumbaytamda butun aıle konustuk kendııçsı sadece yukarda yazdgım seyı söyledi baska birşey demedi

Çok doğru yazmışsınız ama bu tek taraflı bir bireyselleşme sevdası degil.

Çocuklar istiyor ki hem istediğim gibi yaşayayım, hem ailem her dediğimi yapsın.

Üniversite kredi alma oranının artmasından daha doğal hiç bir şey olamaz. O kadar çok arkadaşım vardı ki aylık yurt parası vs hariç ailesinin 1000-1500 arası harçlık gönderdiği bir de kredi alan..
insanlar artık ne olacak öderim yeterki bir güneş gözlüğü daha alabileyim diye bakıyor

Aile evlenirken elbet yardım etmeli ki ediyordur ama bileziğin öyle değil böyle olmasının ne önemi var? 5 gr eksik olsa ne olur?
Bu bana aileyi sık Boğaz etmek gibi geliyor.
Talepler o yonde olunca aile de durdurmak için bir şeyler söylemiş bulunuyor, önünü alamamaktan korkuyor bence..

Ote yandan damat askerde, kızın işi Yok. Anne kaç yaşına gelmiş hala çalışıyor?
Madem durum yok biraz daha geç evlensinler derler...

damat adayının kızın ailesinin yapacaklarına karışması da ayrı terbiyesizlik.

Bir de evlendikten sonra gelin damadın ailesinden kaçıyor, damat gelinin.
Buyurun bireyselleşmenin en alası...
Ta ki torun baktırma zamanı gelene kadar.

Ailelerimiz bize bakmakla yükümlü eyvallah, ama artık somurme şekline geldi. Aile de hep veren olamaz ki...

Çok doğru yazmışsınız ama bu tek taraflı bir bireyselleşme sevdası degil.

Çocuklar istiyor ki hem istediğim gibi yaşayayım, hem ailem her dediğimi yapsın.

Üniversite kredi alma oranının artmasından daha doğal hiç bir şey olamaz. O kadar çok arkadaşım vardı ki aylık yurt parası vs hariç ailesinin 1000-1500 arası harçlık gönderdiği bir de kredi alan..
insanlar artık ne olacak öderim yeterki bir güneş gözlüğü daha alabileyim diye bakıyor

Aile evlenirken elbet yardım etmeli ki ediyordur ama bileziğin öyle değil böyle olmasının ne önemi var? 5 gr eksik olsa ne olur?
Bu bana aileyi sık Boğaz etmek gibi geliyor.
Talepler o yonde olunca aile de durdurmak için bir şeyler söylemiş bulunuyor, önünü alamamaktan korkuyor bence..

Ote yandan damat askerde, kızın işi Yok. Anne kaç yaşına gelmiş hala çalışıyor?
Madem durum yok biraz daha geç evlensinler derler...

damat adayının kızın ailesinin yapacaklarına karışması da ayrı terbiyesizlik.

Bir de evlendikten sonra gelin damadın ailesinden kaçıyor, damat gelinin.
Buyurun bireyselleşmenin en alası...
Ta ki torun baktırma zamanı gelene kadar.

Ailelerimiz bize bakmakla yükümlü eyvallah, ama artık somurme şekline geldi. Aile de hep veren olamaz ki...
Söylediğiniz seylerde haklılık payı var fakat annemler bunu soylerken neden dugun salonu tutmak ıstıyolar burda kendı cevrelerı ıcın benxe dugun salonu cok gereksız bı harcama evde yapılsın kına ben dugun salonu dıye dıretmıyorum mesela. Dısarda kı cevreye göstermelık seyler yapılıyor mesela bızım adetımız yok ama annem kurbanda koc getırılıyor aslında dıyebiliyor bana bunu benım sylememı beklıyo karsı tarafa e hep sen ıste ıste karsı taraf kullanıldıgını dusunmez mı bu durum benı rahatsız edıyor acıkcası. Mesela annem 5 bılezık ıstedı yanı eskıde kalmıs seyler bunlar ama konusuldu artık karsı taraf bız elımızden gelenı yapıcaz 4 derız 5 olur sımdıden söz vermeyelım dedıler annem bu durumda bna sen ıstedıgını yaptıranıyosun dıyo mesela.

Herkese merhaba klişe olabilir ama ilk defa konu açıyorum. Benim derdim ailemin bana düğün zamanı pek fazla yardım etmek istememesi.Ben bu durumda ne yapmalıyım nasıl konuşmalıyım bilmiyorum.

Düğün yeri baktık en uygun olanı seçtik ama nasıl ödücez diyip duruyorlar sürekli bu benim canımı çok sıkıyo ben fazlalıkmışım gibi hissediyorum.

Sonra bilezik mevzusu oldu annemler erkek tarafından istiyolar ama kendilerine gelince durumumuz yok diyorlar bu da ayrı bi ironi.

Ben tazminat almıştım çıktığım iş yerinden annem "onu kullanırsın insanlr kredi çekip evleniyor biz seni okuttuk " diyor.

Hep başkaları çalışınca şöyle yaptı ailesine diyo ben 3 senedir istanbulda yalnız calıştım bir kere bile para istemedim zaten kıt kanaat geçindim benden para gelmediği için arada söylenir annem.Haklı olabilir ama gönderemedim.

Sonra bugün yine konuşurken annem "biz düğün yerini veririz istanbula gelip gitme karşılarız bilezik takarız "dedi. Bende "nişanlımın taktığı gibi bilezik sanırım " dedim sadece öğrenmek için.Annem de "sen bizden ne koparsam kardır diye mi bakıyosun " dedi ve ben buna çok üZüldüm bu zamana kadar böyle bişeyi hiç düşünmedim bile su an işssizm ve onlarla kalıyorum bunu söylemesi beni çok kırdı fazlalıkmışım gibi hissediyorum.

Kuzenim evlendi geçen sene ve teyzemler ona yatak odası da aldılar bilezikte yaptılar ama annemlerin bana değer vermediğini düşünüyorum. Çünkü herşe içşn çok para nasıl bırca gircez diyorlar. Annem çalışıyo babam da emekli.

Ben ne düşüneyim şimdi nişanlımda askerde düğünden 2 ay önce gelicek. Eşya düğün konusunda siz neler yaptınız bana akıl verin karışık yazmış olabilirim okunyanlardan özür dilerim.

Kiz tarafi erkek tarafinin icraate gecmesini bekler. Zaten erkek karsilar yani her seyi. Bakalim ne yapabiliyo gorelim diyolardir kiz veriyolar. Sen dediklerine bakma. Onlara gerek kalirsa acarlar kesenin agzini. Sen ailen icin tabii ki vok degerlisin onlar da bu yuzden erkek tarafindan bisiyler bekliyorlar bi tanecik kizimizi veriyoruz yapsinlar diyolardir. Sonucta bizim de oglumuz var biz de yapacaz aynisini gelien derler. sakin evlenmeden onceki seytanin oyunlarina gelme. Herkes sorun yasar dugun zamani. Her seyle her kosulda mutlu olmaya bak. Hem en guzel evlilik kari koca tek basina her seyi yaparak kurulan. Daha saglam daha bagli bi aile olursunuz bi yastikta kocarsiniz.

Söylediğiniz seylerde haklılık payı var fakat annemler bunu soylerken neden dugun salonu tutmak ıstıyolar burda kendı cevrelerı ıcın benxe dugun salonu cok gereksız bı harcama evde yapılsın kına ben dugun salonu dıye dıretmıyorum mesela. Dısarda kı cevreye göstermelık seyler yapılıyor mesela bızım adetımız yok ama annem kurbanda koc getırılıyor aslında dıyebiliyor bana bunu benım sylememı beklıyo karsı tarafa e hep sen ıste ıste karsı taraf kullanıldıgını dusunmez mı bu durum benı rahatsız edıyor acıkcası. Mesela annem 5 bılezık ıstedı yanı eskıde kalmıs seyler bunlar ama konusuldu artık karsı taraf bız elımızden gelenı yapıcaz 4 derız 5 olur sımdıden söz vermeyelım dedıler annem bu durumda bna sen ıstedıgını yaptıranıyosun dıyo mesela.

Arada kalmışlık bu.
Hem kız tarafıyız. Geleneksel olsun, erkek tarafı daha çok ödesin.
Hem moderniz herkes kendi yapsın, başının çaresine baksın.

Ailenizin taleplerini haklı bulmuyorum kesinlikle.
Bunun da önüne geçecek olan sizsiniz.

Daha aileniz sizin tercihlerinize saygı duymuyor.
Kına sizin ama istediğiniz gibi olmuyor.
Takıyı takacak olan sizsiniz ama anne bir başkası ile pazarlık yapıyor.

O yüzden iki seçeneğiniz var, ya ailenizin dediği gibi olacak her şey.
Yada kendiniz yapacaksınız neye yetiyorsa ki başınız ağırmasın

Aslında söylemek istediğim şey karsı taraftan bekleyıpte kendılerıne gelınce bu kadar yapamayız demeleri. En basıtı ben oturma odası almak ıstemıyorum mesela ama annem olmaz almadn bı tn cekyat al dıyo gerek görmuyorum ben bız oduycez neden bosuna alıyım erkek tarafı aldıgı ıcın aldır dıo ama bız alsaydık emınım kı ne gerek var derdı. Sankı benı verırken erkek tarafı ugrassın gıbı bı algı yarattılar bende Annmle bı sorunm yok ama böyle hareketler gercekten beni yıpratıyo.

Evlilik peşinde her birey eşyayı düğünü de kendi yapacak. Ailelere yazık cidden 50 ,60 yaşına gelip bir de düğün masrafı mi ödeyecekler. Ailen haklı çalış biriktir herkes gibi

Herkese merhaba klişe olabilir ama ilk defa konu açıyorum. Benim derdim ailemin bana düğün zamanı pek fazla yardım etmek istememesi.Ben bu durumda ne yapmalıyım nasıl konuşmalıyım bilmiyorum.

Düğün yeri baktık en uygun olanı seçtik ama nasıl ödücez diyip duruyorlar sürekli bu benim canımı çok sıkıyo ben fazlalıkmışım gibi hissediyorum.

Sonra bilezik mevzusu oldu annemler erkek tarafından istiyolar ama kendilerine gelince durumumuz yok diyorlar bu da ayrı bi ironi.

Ben tazminat almıştım çıktığım iş yerinden annem "onu kullanırsın insanlr kredi çekip evleniyor biz seni okuttuk " diyor.

Hep başkaları çalışınca şöyle yaptı ailesine diyo ben 3 senedir istanbulda yalnız calıştım bir kere bile para istemedim zaten kıt kanaat geçindim benden para gelmediği için arada söylenir annem.Haklı olabilir ama gönderemedim.

Sonra bugün yine konuşurken annem "biz düğün yerini veririz istanbula gelip gitme karşılarız bilezik takarız "dedi. Bende "nişanlımın taktığı gibi bilezik sanırım " dedim sadece öğrenmek için.Annem de "sen bizden ne koparsam kardır diye mi bakıyosun " dedi ve ben buna çok üZüldüm bu zamana kadar böyle bişeyi hiç düşünmedim bile su an işssizm ve onlarla kalıyorum bunu söylemesi beni çok kırdı fazlalıkmışım gibi hissediyorum.

Kuzenim evlendi geçen sene ve teyzemler ona yatak odası da aldılar bilezikte yaptılar ama annemlerin bana değer vermediğini düşünüyorum. Çünkü herşe içşn çok para nasıl bırca gircez diyorlar. Annem çalışıyo babam da emekli.

Ben ne düşüneyim şimdi nişanlımda askerde düğünden 2 ay önce gelicek. Eşya düğün konusunda siz neler yaptınız bana akıl verin karışık yazmış olabilirim okunyanlardan özür dilerim.
Benim ailemde evlenirken bana bilezik takmadı kaynanamlar taktı ama düğünde onlardan geleni cebe indirmiş annemler tek kuruşa dokunmadan bana verdiler eminim ki ellerinde olsa en iyisini yapardılar altın için nakit lazım yoktu canları sağolsun takmışlar kadar memnun oldum ben hiç böyle düşünmedim önemli olan elinden geleni yapması ailenin sana kıymama gibi bir durumu yok bence ancak o kadar demek ki

X