6 yaşındaki oğlum dehb ilkokul 1. Sınıfta gidemiyor

DEHB dediğiniz hiperaktivite değil mi?
 
Ogretmen ne kadar idealist olsa da sonuc olarak sinif ogretmeni. Konunun uzmani değil. Ne yaparsa yapsin yetersiz kalir. Cocuk ozel egitim almak zorunda. Sinif ogretmeni ancak destek verebilir bu konuda.


Az cok biliyorum. Iki yaz üstüste bi disleksi bir de otistik öğrencim oldu.
Öğretmen asla ilgiyi o çocukta toplayamaz diger ögrencilere karsi da esit sorumlulugu var.
Ancak öğretmen o çocuğu sinif icine iyi adapte edebilmeli. Öğretmen olabiliriz ama iyi ogretmen olmak hem yetenek hem de egitim isidir.
Öğretmen iyi yonlendirmeli iyi adapte etmeli sınıfa.
 
Yorumlarınız için teşekkür ederim. Duyarlılık gösteriyorsunuz. Uzun uzun yazabilsem keşke. Doktorumuz zamanla düzelir derken ilerliyor yıllarda ilaç tedavisinin yanında terapi de alması gerektiğini söylüyor.
DEHB dediğiniz hiperaktivite değil mi?
Dikkat eksikliği, hiperaktif öte ve dürtüsellik. Yani isteklerini erteleyememe.
 
Öğretmeni oglunuzu sinifa adapte etmekte sıkıntı yaşadığı için biraz kolay yolu seçiyor. Siz rehber öğretmenle gorustunuz mu? Bu noktada rehber öğretmen sınıf ogretmeniyle konusup ona yol göstermeli hatta program hazırlayıp isbirligi icinde uygulamalilar.
Ayrıca sizin evladınız dehbtli. Ondan tüm ders boyunca oturmasini istemek acimasizlik olur, onun zaman zaman sinifta gezmeside serbest olmali. Muhtemelen sinif öğretmenide uzuluyodur bu duruma ama acilen rehber ogretmenle görüşün kendisinden yardım isteyin, eger sinif ogretmeni isbirligine yanasmazsa ayni okulun baska bir sinifina geçirin. Tabi onceden ogretmenle konusup işbirliği yapmaya ozen gostererek. Dehbli ogrencilerin durtulerini zamanla kontrol edebilmeyi ogrenmeleri için sosyal ortamlara girmeleri ve dahasi onlara yardimci olmamiz çok önemli. Bunlari bir psikolog olarak söylüyorum. Lütfen rehber ogretmeniyle görüşün.
 
Maalesef biz bu konuda yanlızız. Hiç kimse empati kurmuyor. Benim de çocuğum böyle olabilirdi diye düşünmüyor.
Peki siz öğretmenle yada diğer velilerle empati kurmayı denediniz mi?
Kalabalık bi sınıfta öğretmen sizin oğlunuzu ne kadar idare edebilir?15- 20 kişilik sınıflarda bu mümkün belki bi derece ama çoğu ilkokulda sınıf mevcudu fazla.O yaş grubundaki çocukların dikkatini toplamak bile başlı başına bi meseleyken bi de sürekli olarak bunu bozan bir etken var sınıfta.
Ayrıca oğlunuz muhtemelen üstün zekalı.Kendi seviyesindeki öğrencilerle birlikte eğitim alsa daha doğru olur diye düşünüyorum ben onun açısından da.Oğlunuz da mutlu olur öğretmen de diğer öğrencilerde.winwin
 
ama zaten okul çağında değil ki esasen

herhangi bir rahatsızlığı olmayan ekim sonu doğumlu oğlumun arkadaşları bile zorlanıyor

keşke okula seneye gidip bu sene anaokuluna gitse idi
Biz de aslında bu sene gitmesini istemedik ama doktorumuz gitmesi gerektiği konusunda ısrarcı oldu. Oğlum biraz iri yapılı, ilaç da kilo yaptı. Yani ilkokul 3. Sınıfa giden çocuklar gibi. Zekasının da, el kaslarının da uygun olduğunu, ayrıca sosyalleşmesi açısından da yararının olacağını, fiziksel açıdan seneye daha da iri olacagini söyledi
 
Sınıfının 19 kişi. Biz kendimizi öğretmenimizin, sınıftaki öğrencilerin, velilerin ve oglumuzun yerine koyuyoruz. Ben çalışan bir anneyim. Eşim de çalışıyor. Okul açıldığından beri senelik izin alıp okulun bahçesinde günlerce bekledim. Öğretmene yardımcı olmak adına sınıfta bile bekledi günlerce. İşteyken öğretmenimizin her aradığında okula gittik. Dediğim gibi bu süreçte velilerden olumsuz bir tepki almadık
 

Eşim sınıfta bekledi
 
Ben eğitimci değilim, bilimsel bir eğitimini almadım bu işin ama içindeyim.

Oğlunuzun yaşı zaten küçük, seneye de başlayabilirmiş okula. Okul öncesi farketmediniz mi durumunu? İlaç, terapi ve gerekli eğitimle gayet normal bir çocuk olabilir. Ama doğru yollardan ilerlemelisiniz.

Aynı sorunla boğuşan bir öğrencim vardı. 7 yaşındayken özel ders vermeye başladım. Beş yaşındayken dehb teşhisi konmuş ve tedavisine başlanmıştı zaten. İlk üç yıl çok zorlandık, ranzanın tepesinde, masanın altında ders yaptığımız oldu. Haftada bir gün rehabilitasyon merkezine, bir gün psikoloğa gidiyordu. İlaç tedavisi, psikolog, rehabilitasyon merkezi, öğretmeni ve benimle bir şekilde toparladı çocuk. Şimdi havacılık lisesi ikinci sınıf öğrencisi. İlaç tedavisi bitti, özel eğitime de gitmiyor. Psikoloğuyla iki ayda bir görüşüyor hala. Ama çok gerekli olduğundan değil, kendi istiyor diye.

Öğretmenin istememesiyle, okula gitmeye zorlamakla uğraşmayın. Oğlunuz için iyi olacak neyse onu yapın. Gerekirse okula ara verin, gerekirse okul/öğretmen değiştirin ama onun için faydalı olacak yoldan ilerleyin lütfen. Ve mümkünse psikoloğunuzu değiştirin. Şimdiye kadar sizi yönlendirmiş tedavide yol almış olmanız gerekirdi.
 
Çocuğunuzdaki bu durum ciddiyse ram'a gidip eğitimi için engel teşkil ettiğine dair bir konuşun oradakiler belli testlere tabi edip testler sonucunda da eğer durumu eğitimine engel oluyorsa rapor verirler okulda da gerekli öğretmenlerden ders alırlar. Ben öğrenme güçlüğü çeken üç öğrenciye normal dersler hariç extra ders veriyorum mesela. Bir tane de üstün zekalı öğrencimiz var onunla da normal sınıf içerisinde aldigi dersler haricinde öğretmenleri tarafından ilgileniliyor. Okulun rehberlik servisiyle konuşun onlar sizi yönlendirecektir
 
Yorumlarınız benim için çok önemli. Doktorumuzu çok araştırmalar sonrasında tavsiye üzerine seçtik ama bilemiyorum belki de dediğiniz gibi degistirmemiz gerekiyordur. İlaç kullanması ne rağmen ilerleme göremedik.
 

Eğitimci gözüyle açıklıyorum: Bu öğretmenin öğrencisini istememesi durumunu sorgulayabilirsiniz, kızabilirsiniz, öğretmeni şikayet de edebilrisiniz bu haklarınızın olduğunu düşünüyorum. Ancak çocuğu o öğretmenden bir an önce alıp başka sınıfa başka öğretmene teslim etmenizi tavsiye ederim. O öğretmen bu kadar gönülsüzse artık o öğrenciye verebileceği bir şey kalmamış. Vicdanen kusurlu elbette. Ben dehb tedavisi gören evladınızı neden 6 yaşında okula gönderdiniz oraya takıldım. Bence rapor ile anasınıfına vermeliydiniz, bir yıl daha okul derslerine hazırlanmalıydı. Her neyse zaman geçmiş gitmiş. umarım siz ve çocuğunuz için her şey iyi olur.
 
 
Biz de aslında bu sene gitmesini istemedik ama doktorumuz gitmesi gerektiği konusunda ısrarcı oldu. Oğlum biraz iri yapılı, ilaç da kilo yaptı. Yani ilkokul 3. Sınıfa giden çocuklar gibi. Zekasının da, el kaslarının da uygun olduğunu, ayrıca sosyalleşmesi açısından da yararının olacağını, fiziksel açıdan seneye daha da iri olacagini söyledi
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…