Bagimlilikla ilgili hastaliklara toplumun bakis acisi biraz farkli, elinde oldugu halde neden birakmiyor, neden ailesini dusunmuyor diye dusunuyor insanlar ve bir miktar da haklilar tabi. ama dr destegi olmadan tek basina mucadele etmek zor. siz de muhendismissiniz, hem egitimlisiniz hem de maddi imkaniniz vardir, acaba psikiyatrik destek almasina yardimci oldunuz mu? psikiyatrik destek darken bir ay rehabilitasyon merkezine yatip cikmaktan bahsetmiyorum. anlattiginiz kadariyla esinizin ailesinde de alkol sik tuketiliyor. muhtemelen esinizin genetik yatkinligi var alkolizme, ayrica aile icinde de cocukluktan vs beri gormesi, erken alkole baslamasi vs de diger etkenler. alkolizm kronik bir hastalik tipki seker ya da tansiyon gibi ama tedavi edilebilir tabi ki. arada tekrarlar olabilir, mukemmelliyetci de olmamak gerekir eger hastanin sorunu ciddiyse. ama mesela tedavi oncesi 3 ayda bir tekrarlayan alkolizm, tedavi sonrasi 5 sene sonra tekrarlamissa ve o 5 sene icinde alkol almamissa bu buyuk basari.
tedavi icin tavsiyelerim;
- esiniz eger sozunuzu dinleyen birisiyse bu sizin icin avantaj, tedavisinde daha baskici olabilirsiniz
- bagimlilik psikiyatrisinde uzmanlasmis bir psikiyatriste gidip oncelikle ilk muayeneyi olmasi lazim,
mesela bazi insanlar depresyonda oldugu icin alkol aliyorlar ya da endise/anksiyete durumu oluyor,
ilk hastaligi kontrol etmeden alkol tedavisi daha zor oluyor. buna doktor karar verecek. normal bir
psikiyatrist belki uzmanlasmis birisi kadar bu konulara hakim olmayabilir, maddi durumunuzun
iyi oldugunu dusundugum icin bu tavsiyeyi yapiyorum, ama herkes bu imkana sahip degil. bu
imkan yoksa normal bir psikiyatrist de olur.
- alkol tedavisinde kullanilan pek cok ilac var, mesela antabuse. gunluk aliyorsunuz (doktor kontrolunde)
ve alkol ictiginiz zaman yuzunuz kizariyor, fenalasiyorsunuz, kusuyorsunuz vs dolayisiyla alkol
almaktan cekiniyorsunuz, bunu her aksam siz de verebilirsiniz. ya da campral diye bir ilac var, hastanin
alkole duydugu istegi azaltiyor, ya da revia var alkolden kaynaklanan zevk (euphoria) hissini azaltiyor. bazi antidepresanlar da alkol bagimliliginda ise yariyor. yani soylemek istedigim pek cok medical tedavi imkani da var.
- ilaclarla beraber ayni zamanda terapi yardimi da alabilir, kognitif davranisci terapi vs gibi (psikolog a da gidilebilir, tavsiyem ilac icin psikiyatrist, terapi icin psikologa gidilmesi imkan varsa) . terapide genelde alkol bagimliligi ile nasil mucadele edilir, ne tur durumlarda daha kirilgan oluyor insan, o anlarda ne yapmali vs gibi durumlar calisilabilir. yani ilacla beyindeki sinyalleri kontrol altina alip, terapi ile o davranisin pekismesine yardimci olmak guzel bir yontem. yoksa davranis degismeyince bir bagimlilik gidince, yerine baska bir bagimlilik gelebiliyor.
- son tavsiye de sosyal destek almasi, turkiyede var mi bilmiyorum ama alkol bagimlilari destek gruplari, grup terapi de guzel bir imkan. bazen de hastaya daha once alkol kullanmis ama iyilesmis, hayati kurtulmus birisini veriyorlar ve o kisi ile arada bulusuyor konusuyor, dertlesiyor falan.
buraya uzun uzun yazdim ki benzer problemleri olan insanlara da faydali olsun. Allah yardimciniz olsun, umarim iyilesir.