- 26 Ağustos 2010
- 1.923
- 981
- 373
- 34
- Konu Sahibi salincaksevdam
-
Canım hepimiz çok ilgileniyoruz dediğin gibi en küçüğümüz olduğu için fazla üstüne düşüyoruz galiba.En ufağından mesela tuvalete gidiyor poposunu silecek kişiyi bile o seçiyor sen git o gelsin diye.İstediğini yaptırma gibi davranışı var açıkcası önceden çok rahatsız etmiyordu ama şimdi fena halde daraltıyor kız kardeşimi artık dersten kaldırıyor veya gece kendi ağlayınca seninle yatmak istemiyorum burda yatmak istemiyorum vs. arttı e diğer kardeşimi uykudan uyandırıyoruz bu sefer ama çok bunaltıyor bizi
Canım zaten vurma bağırma olayı yok bizde çünkü bu huyları kadarda bi okadar da narin bağırarak konuştun mu onunla seninle daha mümkün değil konuşmaz ilgilenmez hemen gurur yapar gözleri dolar o yüzden bağırmıyoruz hemen alınıyor yüksek sesle konuşamayız bile onunla hemen ağlıyor ya da kırılıyor ve büyük insan gibi seni görmezden geliyor ne yapcaz bilmiyoruz.
Sinir üstünde kalmasın istiyoruz çünkü acayip sinirli yani sinirlenince resmen dişlerini sıkıyor resmen ağlamaktan terliyor fln sesi kesiliyor daha neler neler canım yaa ve galiba bu konuda benim gbi olmasından korkuyorum bende çok sinirli bir yapıya sahibim
canım evde bu kadar hakimiyet kuran çocuğun okulda böyle pasif kalması da ilginç bi durum doğrusu.Geldi şimdi kızlar girdi içeri nasılsın nida dedim iyiyim ablacım dedi.Biliyor musun yarın çok güzel giyinmem gerek dedi elbise giyebilir miyim dedi.Annem öğretmenine anlatmış şimdi. Öğretmeni demiş ki hiç konuşmadı bugün sen gelince gülmye başladı. Bir de kızlar konuşmasında da mesela k harfini s harfini bir kaç harfide çıkartamıyor mesele kendim dicek tendim diyor öğretmeni de konuşmuyor ki derste hiç anlattılarımızı öğrenmiyor mu yoksa harflerimi çıkartamıyor mu anlayamıyorum hiç konuşmuyor çok sessiz duymak için kulağımı yanaştırıyorum diyor.Kızlar moralim çok bozuldu yaa. Evde öğrendiklerini hep tekrarlıyor şarkı öğrendiğiyse hep söylüyor bir şey ezberlediğiyse hep aklında unutmuyor maşallah ama bazı harfleri de çıkartamıyor.
Yanlis anlamayin lütfen vurma bagirma olmasada ters giden biseyler var belliki.En kucuk cocuk biraz simartilmis buyuk ihtimalle mesela,kalabalik bir aile herkez farkli otoritede ve buda onun farkinda ki sanirim hepinizi kullaniyo,mesela 8 yasindaki kardesim bile aman aglamsin bagirmasin diye oyuncagi hemen veriyo yada onun huyuna suyuna gidi<yo demissiniz bence bu bile cok buyuk bi yanlis sizin anlattiklarinizdan birazda olsa gözumun onune gelen evde anne yada buyuk ablalardan aman ne istiyosa yapin huysuzluk etmesin ,aglamasinbuyuk bi ihtimalle bu durum annenizi cok yipratti ve artik tik sesine bile tahammulu yoktur.Bence ondan habersiz ailecek bi karar alin mesela ana kumanda olarak zavalli annenizi seciyorum diyelimki ablalarin birisinden bisey istedi annenden izin almasini isteyebilir yada 8 yasindaki kardesle bir seyini paylasmak istemediginde ona biraktirmak yerine siraya koyma 5 dakika sen oyna daha sonra sira ablanda gibi evde ceza uyguluyomusunuz bilmiyorum ama oda ise yarayabilir.Odada kalma yada 3-5 dakika kipirdamadan oturma gibi.
canım evde bu kadar hakimiyet kuran çocuğun okulda böyle pasif kalması da ilginç bi durum doğrusu.
kuzenim de bebekliğinden beri sizinki gibi bezimi sen alma annem alsın annem yedirsin annem giydirsin o olmaz süveter bana yakışmıyo giymem saçımı kestirmem uzasın istiyorum bu arada kuzenim erkek annesi evden çıkıp bi yere gidecek olsa kapının ağzında zır zır ağlar, bi şeyi tutturursa ve yapılmazsa hırçınlaşır kötü sözler sarf eder senin gibi anne olmaz olsun falan sonra gelir annecim seni çok seviyorum.
halam doktora gittiğinde doktorlar şöyle taktikler vermişti. eğer yapmasını istemediğiniz bir şeyi yapıyorsa çok sevdiği oyuncağına zarar vereceğinizi söyleyin gerekirse de gözdağı vermek için zarar verin.
şimdi 10 yaşında geçenlerde halam 1 geceliğine şehir dışına çıkacakmış diyomuş ki " baak anne babama söyle beni sinirlendirmesin kendimi tutamayabilirim."şimdi 5-6 yaşındaki çocuklukları yok ama hala evde kavga çıktı mı ağzına geleni sayıyor babası vursa o daha beterini yapıyor allahtan başka kimseden korkusu yok :26:
evet canım haklısın ters giden birşeyler var farkınayız bunun da neler yapabiliriz diye şaşırmış durumdayız.Canım dediğim gibi öyle bir ağlıyor ki kendini yıpratıyor diye dediğiniz gibi her dediğini yaptık galiba bu zamana kadar :S annem gercekten çok yıprandı tansiyon hastası kaldıramıyor artık.Dediğiniz gibi uygulayalım bakalım neler olucak.
Evet canım bizde ona şaşırıyoruz evde bi büyüğüne kök söktürürken okulda sessiz sakin olması tuhaf geliyor ki öyle sakinlik sessizlik değil öğretmeni resmen konuştuğu zaman onu duyabilmek için arkadaşlarıyla ağzımıza ferman çekiyoruz oyunu oynuyoruz yoksa mümkün değil sesini duyamıyorum yanına gidiyorum öyle dinliyorum diyor.Ne yapacağımızı şaşırdık.
Aglamaktan hic bi cocugun öldügü görülmemis,birakin aglasin,hatta aglarken ya yanindan uzaklasin yada odasina yollayin ben senin aglamani dinlemek istemiyorum susunca gel deyinher cocugun karekteri farkli tabiiki ama en onemlisi sonradan aman aglamasin yok agladi terledi diye evt diyeceginiz seye en bastan hayir demeyin.Ya hayir deyin ve sonuna Kadar arkasinda durun yada en bastan Kabul edin.yoksa once hayir dediginiz seyi iki agkamsinda yerine getirdikce cocuk aglamayi otamatige bagliyo sonucta onun beyninde yer eden ben aglayinca oluyo bu cok sabir isteyen bisey ama surekli Problem yasamaktan ,aglama sesi dinlemekten daha iyidir.Annenize sabirlar dikiyorum bu arada
amin canım sağol. inşallah öyle yapmaya çalışıcaz ama bizde dediğiniz gibi hepimiz farklı davranınca o da bunu kullanıyor galiba canım.Burda yazılanları annemle paylaşıyorum bu iş yine bakıyor.
annenizin karakteri nasil bilmiyorum ama bu iste kararlilik,sabir ve istikrar cok onemlibi arkadasimlada konusurken bende oyle yapiyorum tamam mamam diyo ama evine gittigimde gordugum tam tersi cocuk mik dese kiyamiyor buyuk kizina kiziyor sen ablasin buyuksun ,dedigini yap ,istedigini ver bu tutum cocugun aglamasini kesiyo ama problemi kokten yok etmiyo maalesef .neymis istedigi oyuncagi ablasi vermemis diye yerlerde yuvarlaniyo birak aglasin diyorum ama tasta yatiyo diyo yatsin orda 10 gun yaticak hali yok ya o aglasin Dursun siz hicbisey yok gibi devam edin elbet vazgecicek baktiniz aglama kesildi sakince konusmayi deneyin konusurken diz cokun göz kontagi cok onemli kolay kelimelerle anlayabilecegi sekilde yavas konusun,buyuk ihtimalla tekrar aglamaya baslar sakinligi koruyum sen aglarken konusunca ben seni anlamiyorum lutfen aglamayi birak ne istedigini anlat gibi cumlelr kurun.Aglamaya devam ederse oldugu yerde birakip isinize donun yaniniza gelirse baska odaya yollayin.Ilk gunler cok zor oluyo ama zamanla sonuc almaya basladikca hosunuza gidicek emin olun 4 yasina yaklasan bir oglum var ve en az sizin kardesiniz Kadar inatci,tecrubeliyim diyebilirim.
Annem bizi büyütürken gayet yapıcı sabırlı ve kararlı bir insandı hatırlıyorum da ama en küçüğümüze bu kadar olamadı gözlemlediğim kadarıyla aman ağlamasın aman ses olmasın olayı biraz var bide evde çokuz birimize yaptıramasa diğerimize yaptırıyor anneme okuyorum yazdıklarınızı inşallah uygulayabilir bunların hepsini çünkü artık çileden çıkmaya başladı bu olay.
kalabalik evde zor tabii yanliz olsa basbasa kalicaklar kardesinizde mecbur kalicak bi bakima ama anne hayir dese ablasi tamam der o demese oburu derev icinde bi karar alinsin bu tur kriz durumlarinda kimse karismasin .Bende oglumla yanlizken cok kolay hallettigim sorunlari babaannesi dedesi olunca zorlaniyorum cunku o durumda isine gelmedigi icin cocuk sizi duymuyo bile torite cok onemli
kızlar bu arada yazdım yine ama arada kaynaı galiba kız kardeşim bazı harfleri çıkartamıyor.Mesela k harfini t olarak telaffuz ediyor. Kelebek yerine Telebek diyor.z ve s harflerini yine aynı.Sizce bu da bi sorun mu agustosta 4 yasını bitirdi 5 yasının içinde yani.Sizce normal mi gecer mi bu ?
Sesleri çıkarma işlemine artikülasyon(Fonolojik bozukluk) denir. Sesleri çıkarırken bazı seslerin atlanması, yerine başka ses konması, sese eklemeler yapılması veya seslerin çarpıtılmasına artikülasyon bozukluğu denir.
Artikülasyon bozukluğunun değerlendirmesi çocuğun yaşı göz önünde tutularak yapılır. Yaşıtları ile karşılaştırıldığında konuşması anlaşılmayan veya çok güç anlaşılan, birçok sesi çıkaramayan, bazı seslerin yerine başka sesleri koyan, bazı sesleri söylemeden atlayan, olmayan sesleri kelimeye ekleyen çocuklara artikülasyon bozukluğu tanısı konulur.
Artikülasyon bozukluğundaki konuşmayı şöyle örneklendirebiliriz.
Ses atlama: Kitap yerine itap, demet yerine emet, kapı yerine apı denir.
Yerine başka ses koyma: Arı yerine ayı, resim yerine yesim, şeker yerine çeker demek.
Ses eklemek: Ezber yerine bezber, elek yerine ellek, torba yerine toraba demek.
Sesleri çarpıtma: çocuk yerine çocak, kitap yerine kipap, duvar yerine tubar demek. Burada konuşma dilinde olmayan bir kelime söylenmektedir.
Çoğunlukla r , s, z, ş, k, t, ç, harflerinin söylenmesinde problem vardır. Okul öncesi çocuklarda % 3, 6-7 yaş çocuklarında % 2 , ergenlik döneminde % 0;5 oranında görülmektedir. Erkeklerde birkaç kat daha sık görülmektedir.
Nedenleri:
Zeka geriliği
İşitme kaybı
Ağız içi, dil, dudak yapısının bozukluğu,
Damak yarığı, damağın çok yüksek olması, damak yarığı,
Dil kaslarının normal işlememesi,
Dil bağının dil ucuna çok yakın olması veya çok kısa olması,
Çene kaslarında problem olması.
Konuşmayı kazanma döneminde çocukla ilgilenilmemesi ve çocuğun yeterli ve doğru sesleri duymaması,
Evde birçok dilin konuşulması nedeni ile çocuğun bir dilde yeterince ses duymaması,
Ses belleği ve ses ayrımında zorluk,
Aile içi sorunlar,
Utangaç veya çekingen kişilik.
Tedavi:
Önce ayrıntılı bir inceleme yapılarak, yukarıda belirtilen hangi nedenlerin olduğu tespit edilmelidir.Daha sonra aileye bunun nedeni açıklanarak işbirliği yapmalarının sağlanması gerekir.Ailenin ve öğretmenlerin bu durumun düzeltilmesi için acele etmemeleri ve çocuğa baskı yapmamaları önerilmelidir.
Çocuğun sorununun farkına varması sağlanmalı ve bu sorunun düzelebileceğine inandırılmalı, düzeltilmesi için işbirliği yapmaya özendirilmelidir.
Ağız,dil, dudak, dil kaslarını güçlendirici egzersizler yaptırılmalıdır.
Daha sonrada çıkartamadığı veya yanlış çıkarttığı sesleri düzeltmek için çalışma yapılmalıdır. Sırasıyla harf, hece, kelime, cümle çalışması yaptırılır.
Bu bozukluk yapılacak çalışmalarla düzelebilecek bir bozukluktur.Aileye ve çocuğa, yapılacak çalışmaların kısa sürede bitmeyeceği, bunun bir süreç olduğu, bu sürece kendilerinin de katılmalarının gerektiği önemle belirtilmelidir.
Dr. Mazlum Çöpür
Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı
umarım faydası olur
kızlar bu arada yazdım yine ama arada kaynaı galiba kız kardeşim bazı harfleri çıkartamıyor.Mesela k harfini t olarak telaffuz ediyor. Kelebek yerine Telebek diyor.z ve s harflerini yine aynı.Sizce bu da bi sorun mu agustosta 4 yasını bitirdi 5 yasının içinde yani.Sizce normal mi gecer mi bu ?
Arkadaşlar merhaba .
Şu aralar büyük bi derdimiz var yardımlarınızı bekliyorum.
Kızlar biz 5 kız kardeşiz, en büyükleri benim.
En küçüğümüz 5 yaşında.ve acayip huysuz bir çocuk.Anaokuluna gidiyor, sabahları anneme yapmadığını bırakmıyor.OKula gitmek istemiyorsan gitme diyoruz ama sorun okul değil ki şöyle herşeyi beğenip giymiyor ağlıyor yemiyor bu hemen hemen 2 senedir böyle bu çocuk yemez içmez uyumaz ağlar sinirlenir. Hem de öyle sinirli bi yapıya sahip ki sinirden dişlerini sıkıyor resmen krize giriyor kız.
Herşeyi giymiyor beğendiği birşey oldu mu alıyoruz çünkü kendi sevmediyse asla giymiyor öyle dolapta bekleyen belki kaç kıyafeti pantolonu var. Öğretmeni ise çok memnun kendisinden sadece çok sessiz hiç konuşmuyor arkadaşlarıyla diyor.Ki gözlemlediğim kadarıyla da arkadaş edinirken de daha bu yaşta çok inceliyor öyle her çocukla oynamıyor, öğretmeni o konuşurken herkesi susturuyorum çünkü çok sessiz diyor.Ama evde hiçte öyle değil.
Üniversite 1.sınıfta olan kız kardeşimle arası baya iyi ama artık onuda bunaltmaya başladı onsuz yatmıyor herşeyiyle o ilgilensin istiyor.O giydirsin o yedirsin tuvalete o götürsün okula o götürsün vs. hep ondan ilgi bekliyor.Eee o da okuyor garibim gidip geliyor okula daha şimdiden devamsızlıkları var küçüğün yüzünden onu dilleyip öyle okula gidiyor, gidemediği zamanlar oluyor.Gece ağlaması çok oluyor uykudan ağlayarak uyanıyor ağlıyor anneme yanaşmıyor bu sefer o kızkardeşim ilgilenmek zorunda kalıyor e sabah gidicek o da uykusuz kalıyor vs. canımın içi çok yoruluyor.
Bugün annemi sinir ettiler mesela birde 8 yaşında bi kızkardeşim var.5 yaşındaki ona da hiç huzur vermiyor.Çocuğa evde ona elleme buna elleme diye bunaltıyor kavga ediyor onunla vuruyor yavrumun suratını hep tırmıklıyor büyüğüne o küçük diye diye o pasifleşti vurmaz büyüğü ama küçüğü onu da eziyor.Sanki hiç 5 yaşında değil elinden gelse çocuk odasına koymacak onu. Kendi içerilere giriyor kapıyı kitliyor valla hiç 5 yaşındaki çocuklar gibi değil yani.Sanki ergenlik dönemi geçiriyor. Evde herkes onun ağzıyla hareket ediyor.O ne yerse o yapılıyor o ne izlerse o izleniyor.
Annem artık dayanamayacak durumda.Sinirleri yıprandı kadının biz ilgilenmeye çalışıyoruz bu seferde annemi dinlemiyor.Başa gelemiyoruz artık, çok sinirli bi çocuk ağlamalar zırlamalar öyle ağlıyor ki durup dururken birşey yokortada ağlıyor artık suratı kıpkırmızı kesiliyor vücudunda yaralar çıkmaya başladı ne yapacağımızı şaşırdık artık.
Sinir için doktora bile götürsek mi diyoruz?
Bu yaşlarda çocuğu olan annelerden yardım bekliyoruz kızlar .
Ne yapmamız lazım nasıl bir yol izlememiz gerekiyor?
Okuyan herkese çok teşekkür ederim :)
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?