Ben bir İngilizce öğretmeniyim. Özelde çalıştım, devlette de stajımı yaptım, şehrimin meslek edindirme kursunda da gönüllü ders verdim, üniversiteye ilk başladığımdan beri de özel ders öğrencilerim oldu. Üniversitede öğretmenlikle ilgili olmayan iki dersim kaldığı için henüz mezun olamadım ama tecrübesi olan bir öğretmenim artık.
Özelde şöyle bir sistem var. Aslında bir kişi a1’i dahi tamamlamadığı halde ‘müşteri’ kaybetmemek adına notları şişirilir. Çalıştığım sırada, bir çok ilde şubeleri olan köklü bir dil okulunda-henüz mezun bilde değilken- çocuk grubuyla çalıştım, derste hiç bir şey yapmayan çocuğa dahi ‘çok çok iyi’ notunu verdik, ailesine övdük. Neden? Bir sonraki seviyeden çocuklarını oraya kaydetmeye devam etsinler diye.
Kendi alanım adına konuşuyorum, kpss puanlarımız çok düşük, her yıl en az iki bin atama yapılıyor, geçen yıl dört bin İngilizce öğretmeni atandı. Özelde çalışan öğretmenlerin çok büyük bir çoğunluğu ya tecrübesiz (yeni mezun ya da öğrenci) ya da yetersizdir. Diğer bir kısmı da özelde çalışmaya başlamış, şartlara alışmış, bir isim yapmış ve fazla kazanan öğretmenlerdir. Neden açık ve net bir şekilde özelde çalışan İngilizce öğretmenlerinin büyük bir çoğunluğu yetersizdir diyebiliyorum? Çünkü kendi sınıf arkadaşlarımı biliyorum -bu alanda Türkiye’de ilk üçte yer alan bir üniversitede eğitim gördüm- bir de aldığımız maaşları ve devlette alınan maaşı ve diğer şartları biliyorum. Özelde tecrübesi ne olursa olsun bir öğretmen saatine 10 tl alır. Mezunsa 12-14, yetişkin gruplarına sınav hazırlığına giriyorsa (yds, toefl ielts) 17 tl alıyor. Öğretmenler için üst sınır haftada 30 saat iken 40-48 saat derse giriyorlar. Meb’deki bir öğretmenin haftalık 15 saatten aldığı ücret saatlik 60 tldir. Nöbet, ek ders, kurs ücreti vs de var. Erkek arkadaşım atandı, aynı meslekteyiz. Haftalık 20 saat derse girerek 4 bin tl kazanıyor. Ben 40 saat derse girsem yarısını bile alamıyorum. Emeğimin karşılığını alamıyorum neden özelde çalışayım devlette çalışacak düzeydeysem? Atanana kadar mecbur çalışacağım ama önceliğim atanmak. Hiç çalışmadan 68 aldım, 66 ile atanıldı temmuzda.
Dil okulları ile ilgili son söyleyeceğim şey şudur ki oğlunuz b1 diyorlarsa ve okulda a1 düzeyinde gördüğü halde 90 üzeri alamıyorsa (ki 100 alması lazım çok rahatlıkla, siz stres yaptı diyorsunuz o yüzden aşağı çektim) b1 değildir. Sırf siz oraya devam edin diye o seviyeyi tamamlamamış olsa dahi size aynı seviyeyi tekrarlattırmazlar. Kendim gözlerimle gördüm, özelde dersine girdiğim 40 kişilik b1 sınıflarında bir tane bile a1’den daha üst olan öğrencim yoktu. Arkadaşımın kurumundan advanced sertifikası almış bir öğrencimiz bizim kurumda b1 çıktı. Lütfen bu para tuzaklarına daha fazla kapılmayın ve onlara paranızı kaptırmayın oğlunuzu alın.
İlla ki bir kulübe değil ama futbol kursuna, olmazsa yine yüzme resim müzik aleti kursuna yazdırın gelişimine çok daha büyük bir katkınız olur.