40 ve +40 yaş

Ata sözlerimizdeki çelişkiler

Alıntıdır... Sizlerle paylaşmak istedim:):)

Güzel Türkçemiz o kadar zengin ki hemen hemen yaşadığımız her olayın ardından atalarımız boşuna dememiş ile başlayan bir atasözü kondurabiliyoruz.

Peki atalarımız bizim yaşadığımız olayları önceden biliyorlar mıydı? Cevabı çok basit. Hayır.

Onların yaptığı tek şey yaşayabileceğimiz her olayın ardından bize öğüt verici birkaç anı bırakmaktı. Hal böyle olunca ortaya birbiriyle çelişen olayların doğurduğu birbiriyle çelişen atasözleri ortaya çıkmış.

İşte böylece her olaya uydurabileceğimiz bir atasözü bulabiliyoruz. Eee hakikaten atalarımız işlerini biliyorlarmış İşte size birkaç tane örnek:

Damlaya damlaya göl olur. / Taşıma suyla değirmen dönmez.

İyi insan lafın üstüne gelir. / İti an çomağı hazırla!

Bir elin nesi var iki elin sesi var. / Nerde çokluk orda ..luk.

Fazla mal göz çıkarmaz. / Azıcık aşım ağrısız başım

Kervan yolda düzelir. / Balık baştan kokar.

Söz gümüşse,sükut altındır. / Sükut ikrardan gelir.

Harama uçkur çözülmez. / Güzele bakmak sevaptır.

İki gönül bir olunca samanlık seyran olur. / İki çıplak bir hamama yakışır.

Bülbülün çektiği dili belası../ Bilmemek ayıp değil öğrenmemek (sormamak) ayıp.

Eşeğe altın semer vursan, eşek yine eşektir. / Ye kürküm ye.

Eğri otur doğru konuş. / Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar.

Düşenin dostu olmaz. / Dost kara günde belli olur.

Ava giden avlanır. / Atın ölümü arpadan olsun.

Erken kalkan yol alır. / Acele işe şeytan karışır.

Birlikten kuvvet doğar. / Körler, sağırlar; birbirlerini ağırlar.

Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır. / Lafla peynir gemisi yürümez.

Gün ola harman ola. / Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir.

Ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol. / Hocanın dediğini yap, yaptığını yapma.

İyilik yap denize at. / Merhametten maraz doğar.

Zararın neresinden dönülse kardır. / Gelen gideni aratır.

Yüzü güzel olanın huyu da güzel olur. / Yüzü güzel olanı değil huyu güzel olanı sev.
Akıl akıldan üstündür. / Aklın yolu birdir.

El elden üstündür. / Alet işler el övünür.

Acı patlıcanı kırağı çalmaz. / Kurunun yanında yaş da yanar.

Zorla güzellik olmaz. / Zora dağlar dayanmaz.

Öfke baldan tatlıdır. / Öfke ile kalkan zararla oturur.

İşleyen demir ışıldar. / İnsan yedisinde neyse yetmişinde de odur.

Fazla mal göz çıkarmaz. / Azı karar çoğu zarar.

İnsanın kıymetini insan bilir. / İnsanoğlu çiğ süt emmiş.

Anasına bak kızını al, kenarına bak bezini al. / Beş parmağın beşi birbirine benzemez.

Olmaz olmaz deme. / İş olacağına varır.

Eski dost düşman olmaz. / Güvenme dostuna saman doldurur postuna..

Harama el uzatılmaz. / Üzümü ye bağını sorma.

Çok ilginç değil mi...

Yeşilim ne kadar güzel atasözleri kesin atalarımızın içine doğmuştur ondan b kadar güzel laflar çıkıyor .

Sarmısaklar dişlenerek mi ekiliyo irnacığım... inşallah çıkar da bereketli olur...

Ata sözlerimiz çok güzel ama o kadar çelişkiler var ki... O zaman yazılan ile şimdi ki yaşam da.
Örneğin= Öfke baldan tatlıdır. / Öfke ile kalkan zararla oturur.

Hangisi doğru ikisi de.. Biri iyimser diğeri kötümser ...Onu belirtmek istedim hem okudum, hem gülümsedim

BU ARADA ROSE NERELERDE BıLEN VAR MI?

Slm çıtırlarım nasılsınız.:teytey:
ırnacım inşallah emekleriniz katlı olurda zarar etmekden kurtulursunuz allahım herkesin kazancını bol versin :Saruboceq: yorulmuşsun ama neyseki bitmiş artık kış sarmısaklarımız senden canım.kaydirigubbakcemile3
yeşilim ablam seninle görüşemiyoruz ne zamandır neler yapıyorsun ata sözleri çok güzel ve anlamlı dediğin gibi çelişkili demekki duruma göre değişiyor emeğine sağlık tşkr ederim canım.a.s.
Hepizi öpüyorum canlar.Şeniz

Sarmısaklar dişlenerek mi ekiliyo irnacığım... inşallah çıkar da bereketli olur...
canım hani diş diş ayırıyoruz ya onları parcaladıktan sonra tek tek öyle toprağa gömüyoruz.sonrada onlar kendi etrafında tekrar diş diş oluşuyor.
şaka biyana dişlemek deyince acaba yanlışmı anlattım dedim kendi kendime.ısırmak anlamındamı anlattım :roflol:

haklısın yeşilim,öyle birbirinin zıttı atasözleri varki,insan şaşırıyor.demekki ortasını bulmak gerekiyor bazılarında.

bu arada rosenoire ,paris,amsterdam,belçika,turlayıp gelmiş.keyifler yerindedir dilerim.

amin canım amin.inşallah güzel olurda,sarımsaklar benden olsun,.hemde tohumu taşköprü sarmısağı a.s.

Kilisenin papazı zangoçun karısına kötü gözle bakmaya başlar.
Zangoç fark eder ama bir şey elinden gelmez.
Papaz işi biraz ileri götürünce, zangoç dayanamaz ve
papazın değerli şaraplarını içmeye başlar.
Papaz bakar şaraplar eksiliyor, takip eder ve zangoçun yaptığını öğrenir.
Seslenir..
- Zangoç efendi, uzun zamandır günah çıkartmıyorsun,
(Zangoç kalsın yok ben almayım diyemez.)
Doğrudur sayın peder işler işte der.
Papaz
- olmaz öyle, geç bakalım kafese.
Papaz sorar:
- Papazın şaraplarını kim içoor?
- Duyulmoor.
- Yahu nasıl duyulmaz?
- Duyulmoor işte.
Papaz daha yüksek sesle:
Zangooç papazın şarapları kim içooor.
- Duyulmooor.
- Nasıl duyulmaz aramızda bir karış yok.
- Buradan duyulmoor işte
- Peki yer değiştirelim sen seslen bir de bakalım.
Zangoç ve papaz yer değiştirirler. Zangoç ses denemesi
için sorar:
- Papaz efendi Zangoçun karısını kim götüroor?
Papaz cevap verir
- Hakket duyulmoor!..

kaydirigubbakcemile3kaydirigubbakcemile3

:roflol::roflol::roflol::roflol::roflol:işine gelmemiş duymuyor

bende hep düşünmüşümdür bunua.s

günaydın çıtırlarım hepinize kolay gelsin,paylaşımlarınız çok güzel ,emeğinize sağlık

günaydın arkadaşım nasıl oldun inşallah daha iyisindir kendine iyi bak canım ayrı kalma fazla buradan öpüyorum
TŞK EDERİM CANIM İLGİN İÇİNa.s.:1hug:
EVET BÜGÜN SON KONTROL VE SON PANSUMANDI HERŞEY YOLUNDA DEDİ DOKTORUM ACİL Bİ ŞEY OLMASA ŞİMDİLİK İYİM BEN HEPİNİZİ ÇOK ÇOK OPT
-------------YEŞİLİM
İLGİN VE ALAKAN İÇİNDE SANADA TŞK EDERİM İYİKİ SİZLER VARSINIZ KK GÜZEL KALPLİ GÜZEL İNSANI SEN NASIL OLDUN BABANIN BİRAZ OLSUN ACISINNI UNUTA BİLDİNİ BİRAZ OLSUN İYİMİSİN SEVGİYLE KAL OPT:1hug:a.s.
------------------- İRNAM GELDİM AMA ÇOK MSN OTURAMIYORUM SANA DA TŞK EDERİM KOLAY GELSİN İŞİNDE SARIMSAKLAR BU TARAFA YOLLASAYDIN SATARDIK BE :jeyyar:NEYSE NE EKERSEN ONU BİCERSİN İNŞ BÜYÜK BÜYÜK OLURLAR DA EMEKLERİN BOŞA CIKMAZ HAYIRLISLA:Saruboceq:

esmerim hoşgeldin canım tekrar geçmiş olsun Allaha emanet ol canım Allah beterinden saklasın Şeniz

selam çıtırlar ben murgizin annesi nasılsınız esmer güzelim hoşgeldin tekrar çok geçmiş olsun inş tamamen iyileşirsin ben hala kızımla torunumun yanıdayım çok mutluyum bir hafta sonra dönüyoruz oğluşum ankarada uzmanlık sınavına cumartesi pazar günü giriyor dua edin bu zor sınavı atlatsın irnam nasılsın kızın nasıl oldu nezaman döndün inş herşey yoluna girmiştir hepinizi öpüyorum

Gerçekten sırf çelişki:)))

Ne papazmış:roflol::roflol:

Esmer güzelim geçmiş olsun canım. Lütfen dikkat et.

Murgizcim sanada günaydın.Oğluna başarılar dualarımız onunla olacak:))

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ ?
• Yemeğe tuz ile başlanırsa beyin tarafından gönderilen bir uyarı sayesinde, midede mukus denilen sindirimi
kolaylaştırıcı bir tabaka oluşturduğunu ve midenin sindirime hazırlıksız yakalanmasını önlediğini…
• Yemek yerken yerde oturarak sol ayağı katlayıp sağ ayağı karna çekerek oturulup yenildiğinde, su
doldurulmuş balon şeklinde olan midenin çıkış kısmını kapatarak yenilen gıdanın tam sindirilmeden
bağırsaklara kaçmasını önleyeceğini ve mide dolunca da doygunluk hissi vererek çok fazla yemeden kalkılacağını…
• Yemek yerken yemeğin ortasında su içildiğinde içilen suyun yenilen gıdaların sindirilmesine, gerekli
vitaminlerin emilmesine katkıda bulunduğunu ve midede doygunluk hissi vererek az yemeye vesile olduğunu…
• Oturularak ve en az 3 yudumda içilen su, dil ve ağız bölgesinde daha fazla duraksadığından tükürük bezleri
için gerekli olan suyun emilimini artırıp anti bakteriyel ve antioksidan etkiye sahip tükürüğün salgılanmasını
artırarak ağız ve diş sağlığına katkıda bulunduğunu..
• Uyurken sağ yana dönüp yatıldığında solda olan kalbimizin daha rahat çalışmasına neden olarak, kalbi yormadan
dinlenmiş bir vaziyette kalkılabileceğini…
• Tuvalete girerken sol ayakla ilk adım atıldığında kaygan olan zeminde ayağın kayması durumunda sola göre daha
güçlü olan sağ ayağın düşmeyi engelleyerek vücudu dengelediğini..
• Banyo yaptıktan sonra ayaklara soğuk su dökmenin kan dolaşımını hızlandırıp sıcak sudan dolayı genleşmiş olan
damarların içindeki kanın aktivasyonunu artırarak tansiyon düşüklüğünü önlediğini ve savunma mekanizmasını
güçlendirdiğini

larenim çok tşk ediyorum içten olduğunuzu bilyorum sizleri seviyorum

canım benim ne güzel yazmışsın bunların sünnet olduğunu biliyosunuz demi eğer bunları yaparken sünnet niyetiyle yaparsak şehit sevabı alıyoruz inşallah ben bunlara çok dikkat ederim yemekten sonrada biraz tuz yerim minicik oda dili temizlermiş oda sünnet peygamber efendimizin yaptığı ve yapın dediği şeyler

hepinize gününüz aydın olsun kızlar

lereenim, ne güzel bilgiler onlar böyle

dağçiçeği, güldürdün bizi valla çok yaşa

esmerim, ev hanımı sizlere de selâmlar

murgiz,Allah zihin açıklığı versin başarılar diliyorum

diğer kızlar neredeler ...merak ediyoruz

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…