Öncelikle konu sahibine size ne yazmak istiyorum hdjdjdjd ama bu fiyatlar halis mi ya
Bir çocuğa ayda 6 bin gidiyorsa, 6-7 binde kira+fatura, en az 5-6 binde ebeveynlerin market-giyim masrafı, araba varsa kafadan 2-3 binde ona gidiyor. Hiçbir sosyal aktivite, tatil vs olmadan bir evin ay sonunu görebilmesi için 20-25 bin lira paraya ihtiyacı var.
Gerçekten bu kadar kazanıyor musunuz? Yoksa ben mi fakirim dhdjdjjs
ben kazanıyorum, çocuğum yok.
4 yaşında çocuğu olması için en azından 5 yıllık evli olması gerektiğini düşünürsek benim etrafımda 5 senelik evli olup, karı-koca çalışıp evi olmayan da yok...herkes en kötü kiraya oturup 1-2 sene sonra da evlenirken takılan altınla evini aldı.
ama bu insanlar istanbulda çalışmıyor.
en son benim kardeşim aldı 300 bin liralık altını vardı ev de 600 filandı galiba, geçen sene sonbaharda, aralıkta da taşındı..şu an 1 milyondur. kreşe 3 bin verilen sene ev 600 bindi buradan matematik yapılabilir. herkesin nasıl evi vardı, şöyle: ya ailesi zamanında yapmış, ya evlenene kadar 15-20 sene çalışmış (18 yaşında mesleğe başlamış veya 21 22 yaşında başlayıp 38 yaşında filan evlenmiş), ya da dediğim gibi birikim üstüne düğün takısı kullandılar.
dolayısıyla 6-7 bin kira fatura ödemiyorlar. ama 2 bin civarı ödeniyordur. (d gaz int elekt su neftlix cep tel aidat spor salonu vs)
2 bin sabit giderler
5-6 bin market-giyim (ama misal ya kadın giyimi zamanında bol bol almıştır, kilo verene kadar da almayıp idare eder, ya adam giyime çok düşkün değildir, ya üniforma giyiyorlardır.. genelde giyimde kendilerinden çok çocuğa harcıyorlar. bekarken senede 3 mont alan kadın evlendiğinden beri toplam 3 mont almıştır, o da hamileliktedir, gibi.)
2 bin araç, tek olmalı, işlere yakın mesafede olunmalı, ya da servis olmalı,
bu hesaplar hep küçük şehir için
3-4 bin kreş
2 bin ilaç, destek, oyuncak, çocuğun ektstra yediği yaptığı ihtiyacı için gidenler (daha doğmadan bir ay pusetse öbür ay araba koltuğu, diğer aylar oda filan alınıyor, doğuyor bez-mama, zaten ondan sonra da büyüyor dondurma istiyor, gezme istiyor, gibi gibi o yüzden sürekli oluyor bu masraflar)
2 bin filan da tatil taksidi ya da gezme masrafı ya da eşe dosta düğünde takılan takı, tamirat, beyaz eşya telefon vs gibi şeylerin aylık taksidi.
benim hesabıma göre aşağı yukarı böyle ki o da 18 bin filan yapıyor dediğiniz gibi, o da ortalama 2 düz memur maaşı zaten. (misal bizimkiler erken evlenmediği ve/veya ek derse filan abandığı için ortalamada 15ten az alan yoktur).
illa ki herkes benim etrafım gibi geç evlenmiyor ya da evlenip hemen ev almıyordur. o zaman bu hesapta tatil ve ekstralara olan kısımların birazı kiraya gider ve/veya gelir de 20 nin biraz üstündedir herhalde.
tek sorun şu üstüne bir şey artmıyor. arttırmak isteyen gelirini büyütmek zorunda.