32.hafta Dolumunda Ssk Işlemleri

bildigım kadarıyla son haftaya kadar calısamıyorsun.son 3 haftanda calısamıyorsun.onu saglam bir arastır.izninde yanmasın.sorun yaşama yani
 
Son zamanlarda gerek yaklaşan doğumun heyecanı gerekse dalgınlık nedeni ile çalışan anne adaylarından bazıları yasal hakları olan doğum öncesi iznine ayrılmak ile ilgili işlemleri yaptırmayı unutmakta ya da çok geç kalmaktadırlar. Bunun sonucunda ise yasal izin hakları yanmaktadır. Bazı kurumlarda ise durumdan haberi olmayan anne adayı personel birimi tarafından uyarılmamakta ve sonuçta yine anne adayı mağdur olmaktadır.

4857 sayılı iş kanunun 74. maddesine göre hamile kadınlar 8 haftası doğumdan önce 8 haftası da doğumdan sonra olmak üzere toplam 16 hafta doğum izni kullanabilmektedirler. Yine doktor raporu ile doğuma 3 hafta kalana kadar çalışabilmekte ve izinlerinin geri kalan kısmını doğum sonrasına aktarabilmektedirler.

Birden fazla bebek bekleyen anne adaylarında ise doğum öncesi izni 8 yerine 10 hafta olarak kullanılabilmektedir.

Bu konu ile ilgli kanun maddesi şu şekildedir:

MADDE 74. Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.

Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.

Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir.

Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz.

İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.

Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam birbuçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kulllanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.

Ancak yasal hakkınız olan bu izni kullanabilmek için yapmanız gereken işlemler vardır. Bunlardan en önemlisi hamileliğinizin 32. haftasında doktorunuzdan alacağınız rapor ile bağlı olduğunuz SSK hastane ya da polikliniğine başvurarak raporu onaylatmanız ve çalıştığınız kurumdaki personel bölümüne iletmenizdir. Daha sonrak işlemler ile ilgili olarak personel biriminizden bilgi alabilirsiniz.

ÖNEMLİ NOT:
Hamile bayanlar hamileliklerinin kaçıncı haftasında olduklarını genelde doğru hesaplayamıyorlar. Bu nedenle doğum öncesi iznine ayrılmaları gereken zamanı da yanlış planlıyorlar. Bu konu ile ilgili bir kullanıcı yukarıda yazılan ifadelerin yeterince açık olmadığını belirtiyor. Oysa kanun bu konuda son derece net ve açık. Doğumdan 8 hafta önce izine ayrılınabilir diyor. Gebelik 40 hafta olduğuna göre 8 hafta öncesi 32. haftaya geliyor. Yani 32. haftanın dolmuş olması gerekli. Son adet tarihine göre 31 hafta 5 günlük gebeliği olan bir kadın 32. haftalık hamile değildir, 31 hafta 5 günlük hamiledir. Tüm yaş hesaplamalarında bitirilen yaş dikkate alınır. 31 hafta 5 günlük hamile bir kadının gününün dolmasına daha 8 hafta 2 gün vardır. Bu nedenle izine ayrılma hakkını elde edeceğiniz günü hesaplarken son derece basit bir yöntem uygulayabilirsiniz. Son adet tarihinize göre beklenilen doğum gününe kaç gün kaldığını sayın. Bunun kaç hafta ve kaç güne denk geldiğini hesaplayın.
 
Son haftaya kadar çalışman mümkün değil canım. Kanunen izin verilen 37.hafta

canım istediği kadar çalışabilir...bizim için öneli olan 37.hafta doldugunda doktordan raporumuzu almak...sskdan alacağımız para için gerekli oldugu için...bunun dısında istersen doguma işinden git,ssknı iş yerin yatırsın bunlar önemli değil...ben ssk ile görüştüm...önemli olan rapor sadece...
bende çalışabilirsem çalışmak istiyorum 37.haftadan sonra...1 hafta bile olsa...dogumdan sonraya ekleyeceğim...
 

SSK 'dan ne parası alacağız onca'cım?Biraz daha yardımcı olabilir misin...Ben daha tam araştıramadım...
 
Pardon ben birde birşey sormak istiyorum ben çalışmıyorum fakat eşim çalışıyor elbette ona da babalık hakkı diye bir para veriliyormuş diye duydum bu konuda bir bilgisi olan varmı acaba??
 
Pardon ben birde birşey sormak istiyorum ben çalışmıyorum fakat eşim çalışıyor elbette ona da babalık hakkı diye bir para veriliyormuş diye duydum bu konuda bir bilgisi olan varmı acaba??

valla bişeyler buldum ama paylaşmak istedim....


BÖLÜM - IV
Analık Sigortası

Sağlanan yardımlar:
Madde 43 - Sigortalı kadının veya sigortalı erkeğin sigortalı olmıyan karısının analığı halinde, aşağıda yazılı yardımlar sağlanır:
A) Gebelik muayenesinin yaptırılması ve gerekli sağlık yardımlarının sağlanması,
B) Doğumda gerekli sağlık yardımlarının sağlanması,
C) Emzirme yardım parası verilmesi,
D) Sigortalı kadının doğumdan önce ve sonra işinden kaldığı günler için ödenek verilmesi,
E) Analık hali sebebiyle gerekirse yurt içinde başka bir yere gönderilmesi.
(Yeni Fıkra: Kanun No. 4958 R.G..6.8.2003; Sayı. 25191)Kurumdan kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık almakta olan kadın veya erkeğin sigortalı olmayan eşi, analık halinde yukarıdaki (A), (B), (C) ve (E) bentlerinde sayılan yardımlardan yararlanırlar.
Gebelik halinde muayene ve tedavi:
Madde 44 - Gebelik muayenesi ve gerekli görülecek tedavi Kurumca önceden belli edilen hekim veya ebeler tarafından yapılır. Sigortalı, gebeliğin altıncı ayı sonuna kadar gebelik muayenesi yaptırmaz, yahut hekim veya ebenin lüzum gösterdiği muayene ve tedavilere devam etmezse bu yüzden ileri gelecek işgöremezlik hallerinde verilecek ödeneklerin % 50 yi geçmemek üzere bir kısmı Kurumca düşürülebilir.
Sigortalı, Kurumca gösterilen hekim ve ebelerden dilediğini seçebilir. Şu kadar ki, seçtikten sonra doğum oluncaya kadar, hekim veya ebesini değiştiremez.

Doğum yardımı:
Madde 45 - Doğum yardımı, sigortalı kadının veya sigortalı erkeğin sigortalı olmıyan karısının doğurması halinde, doğum sırasında ve doğumdan sonra gerekli sağlık yardımlariyle ilaçların ve sağlık malzemesinin sağlanmasıdır.
Bu yardım, gebenin evvelce seçtiği ebe, o yoksa Kurumca tayin ve tesbit edilen ebelerden biri tarafından evde veya sağlık tesislerinde yapılır. Gerekirse doğum sırasında yetkili bir uzman hekim bulundurulabileceği gibi, hekim veya ebenin lüzum göstereceği hallerde, doğum, sigortalı kadın veya sigortalı erkeğin sigortalı olmıyan karısı bir sağlık müessesesine yatırılmak suretiyle yaptırılır.
Kuruma ait sağlık tesisleriyle 123 madde gereğince sözleşme yapılmış olan tesislerde doğum yapan sigortalı kadınla sigortalı erkeğin sigortalı olmıyan karısının, doğan çocukları için sağlık tesisinde kaldıkları müddetçe yapılmasına lüzum görülen sağlık yardımlarına ait masraflar ilgililerden istenmez.

Maktu gebelik ve doğum yardımları:
Madde 46 - (Fıkra Değişikliği: Kanun No. 4958 R.G..6.8.2003; Sayı: 25191) 44 ve 45 inci maddelerde gösterilen sağlık yardımlarının Kurumca veya 123 üncü madde gereğince sözleşme ya da protokol yapılmış sağlık tesislerinde doğrudan doğruya yapılmasına imkân görülmeyen yer ve hallerde, gebelik ve doğum sağlık yardımı yerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca onanacak ve önceden bildirilecek tarifeye göre maktu para yardımı yapılır. Birden fazla çocuk doğarsa, maktu doğum yardımı her çocuk sayısına göre artırılır.
Ancak:
A) Gebelik yardım parası alabilmek için, gebelik halinin hekim veya diplomalı ebeden alına- cak bir belge ile ve doğumdan önce Kuruma bildirilmesi,
B) Doğum yardım parası alabilmek için, doğumun üç ay içinde Kuruma bildirilmesi ve hekim veya diplomalı ebeden alınacak doğum kağıdı yahut onanmış nüfus kayıt örneği ile belgelenmesi, şarttır.

Emzirme yardımı:
Madde 47 - Sigortalı kadına veya sigortalı olmıyan karısının doğum yapması dolayısiyle sigortalı erkeğe, çocuğun ölü doğmaması şartiyle, Çalışma Bakanlığınca onanacak tarifeye göre her çocuk için bir emzirme yardımı yapılır.

Analık yardımlarından yararlanma şartları:
Madde 48 - Analık sağlık yardımları ile emzirme yardımlarından veyahut maktu gebelik ve doğum para yardımlarından yararlanabilmek için:
A) Sigortalı kadın için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 90 gün analık sigortası primi ödenmiş olması,
B) Sigortalı erkek için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün analık sigortası primi ödenmiş olması ve sigortalının doğum yapan kadınla doğumdan önceevlenmiş bulunması,
Şarttır.

Geçici iş göremezlik ödeneği:
Madde 49 -(Fıkra Değişikliği: Kanun No. 4958 R.G..6.8.2003; Sayı: 25191) Kendisi için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün analık sigortası primi ödenmiş bulunan sigortalı kadının analığı halinde, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise, doğumdan önceki sekiz haftaya iki haftalık süre ilave edilerek çalışmadığı her gün için geçici iş göremezlik ödeneği verilir.
(Yeni Fıkra: Kanun No. 4958 R.G..6.8.2003; Sayı: 25191) Kadın sigortalının isteği ve doktorun onayı ile doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışılması halinde, çalışılan süreler kadın sigortalının doğum sonrası sürelerine eklenir.
Bu ödenek hiçbir şekilde kesilmez.

Geçici iş göremezlik ödeneğinden yoksun kalma:
Madde 50 - Kurumca sağlanacak olan doğum yardımlarından haklı ve makul sebep olmaksızın yararlanmayı reddeden yahut hekim veya ebenin lüzum gösterdiği tedbirleri almaması yüzünden hastalandığı veya hastalığın arttığı mütehassıs hekim raporu ile tesbit edilen sigortalı kadınlara geçici iş göremezlik ödeneğinin % 50 si verilmez.

Sigortalılık niteliğinin yitirilmesi:
Madde 51 - 2 nci maddede belirtilen sigortalılık niteliğini yitirenler, bu niteliğin yitirilişinden başlamak üzere 300 gün içinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın, veya karısı analık sigortası yardımından yararlanacak sigortalı erkek için, doğum tarihinden önceki 15 ay içinde en az 120 gün analık sigortası primi ödenmiş olması şartiyle, bu kanunda yazılı analık sağlık ve emzirme yardımlarından veya 46 ncı maddede yazılı maktu para yardımından yararlanırlar.

BABALARA EMZİRME YARDIMI
Sigorta kapsamındakilere iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde şu yardımlar sağlanacak:
-İş kazası ve meslek hastalığı hallerinde; sigortalıya geçici iş göremezlik süresince günlük ödenek verilecek. Sürekli iş göremezlik geliri bağlanacak. Bu nedenlerle ölen hak sahiplerine gelir bağlanacak, cenaze yardımı ödenecek. Gelir alan eş ve çocuklara evlenme yardımı verilecek.
-Hastalık, analık hallerinde geçici iş göremezlik süresince günlük ödenek verilecek, sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, çocuğun ölü doğmaması ve yaşamaya devam etmesi şartıyla doğumdan sonraki altı ay süresince her ay, doğum tarihinde geçerli asgari ücretin altıda biri tutarında emzirme yardımı verilecek. İş kazası veya meslek hastalığı sonucu, ilgili raporlarla meslekte kazanma gücünün en az yüzde 10 oranında azaldığı tespit edilen sigortalılar sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanacak. Bu gelir, sigortalının mesleğinde kazanma gücünün kaybı oranına göre hesaplanacak.

Tasarı bu...Sosyal Sigortalar Kurumuna giderken yanında
4 aylık dönem bordrosu
Vizite kağıdı
Evlenme cüzdanı
Doğum raporu
Ve eşinin nüfus kağıdı fotokopisi yanında bulunsunn..
 
Hastalık, analık hallerinde geçici iş göremezlik süresince günlük ödenek verilecek, sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, çocuğun ölü doğmaması ve yaşamaya devam etmesi şartıyla doğumdan sonraki altı ay süresince her ay, doğum tarihinde geçerli asgari ücretin altıda biri tutarında emzirme yardımı verilecek. İş kazası veya meslek hastalığı sonucu, ilgili raporlarla meslekte kazanma gücünün en az yüzde 10 oranında azaldığı tespit edilen sigortalılar sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanacak. Bu gelir, sigortalının mesleğinde kazanma gücünün kaybı oranına göre hesaplanacak.

Tam anlayamadım eşim iş göremez raporu aldığında mı veriliyor sadece bu babalık parası? Yok sanırım her babaya veriliyor yalnışsam düzeltin nolur Çok teşekkür ederim...
 
canım kadın çalışmadıgında eşe sadece 50ytl süt parası yardımı veriliyor...bunun dısındada baska ödeme yapılmıyor...
 
SSK 'dan ne parası alacağız onca'cım?Biraz daha yardımcı olabilir misin...Ben daha tam araştıramadım...

canım izinli oldugumuz 16 hafta süresince şirketinin ssk ya yatırdıgı ücret üzerinden yani brüt ücretin 2/3ünü maas olarak ssk bize ödeyecek...bu alacağımız para senin çalıştıgın şirketin sskya yatırdıgı ucret üzerinden ödenecek...tam maasının karsılıgını yatırıyorlarsa maasın kadar para alacaksın...
 
kızlar bugün ben 37 . haftaya kadar çalışır raporumu aldım
bugün rapora 31 hafta 3 günlük yazmış 8 haftası kalmıştır sağılık durumu iyi olduğumdan doğumuna 3 hafta kalaya kadar çalışabilir yazıyo 37 haftaya kadar şimdi 37 hafta doluncamı işten ayrılıcam ben
 
bide ben bugün tam 31 haftalık biliyordum kendimi cetvelde öyle hesaplıyo 3 gün nerden çıktı onuda anlamadım varya sorun çıkmaz inşallah izin parasında
 
canım bende yarın alacağım sana nasıl verdiler 32 haftan dolmadan bir araştır istersen tam 32 hafta dolumunda alınıyor 31+6 olsan bile olmuyor bu işte bir yalnışlık mı var acaba ?
 
bide ben bugün tam 31 haftalık biliyordum kendimi cetvelde öyle hesaplıyo 3 gün nerden çıktı onuda anlamadım varya sorun çıkmaz inşallah izin parasında

canım tabiiki çıkmaz bu hesaplama rapor gebelik seyri için sen doğum yaptığın anda başlıyor izin parası ile ilgili işlemler sen onunla kafanı karıştırma doğum yaptıktan sonra kağıtların ile birlikte gidip ssk'ya veriyorsun bu kadar sonra iş başı yapıncada iş başı kağıdı ile paranı alıyorsun
 
canım bende yarın alacağım sana nasıl verdiler 32 haftan dolmadan bir araştır istersen tam 32 hafta dolumunda alınıyor 31+6 olsan bile olmuyor bu işte bir yalnışlık mı var acaba ?

kendisi öyle dedi derince devlet hastanesinde doktorum canım galiba seninde ordaydı kendisi dedi veriyim diye şimdide verilebiliyormuş ama izine çıksaydım 32 dolunca çıkıcaktım şimdi 37 çıkıcam bilmiyorum varya bide paramı felan alırken sorun çıkmasa bari:1no2:
 
bende cumartesi gidicem doktora...30+6 oluyorum ozaman...ama ben 32.hafta dolmadan verilmiyor diye biliyorum...o yuzden haftaya cumartesi içinde vizite aldım...ne olur ne olmaz...bende 37.haftaya kadar çalışabilir raporu alıcam
 
Canim Benimde Dün Rapora 31haftalik 3 Günlük Gebe Yazdi Verdi 37.haftaya Kadar çalişabilir Yazdi Bende 32 Hafta Dolunca Diye Biliyordum Demekki Olabiliyormuş Sonuçta Adam Ilk Bana Vermiyor
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…