3 Yaş - Yabancı Dil

joynss

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
14 Kasım 2020
6.202
6.331
148
Merhabalar, oğlum yakında 3 yaşını dolduracak. Ben şimdiden algıları bu kadar açıkken İngilizce öğrenmesini istiyorum. Anne/baba olarak İngilizce biliyoruz. Babasının konuşarak öğretmesini istemiştim esasında ama birlikte geçirdikleri süre çok kısıtlı. Eşim de konuşmadı ve kaldı bu şekilde. İyi aksanlı öğrensin istiyorum. Okulu yabancı dili desteklemiyor eğitim prensipleri sebebiyle. Eve gelip oynayacak birini aradım ama bulamayacak gibiyim. Evde aktivite ile öğretenler varsa tavsiyelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

ingilizce öğretmeni olarak söyleyeyim sık sık komutları vs ingilizce olarak söyleyin. renkleri vs ingilizce öğretin. sevdiği çizgi filmleri ingilizce açın. çocuklar zaten konusmalardan cok aksiyonlara bakıyor ama bir yandan da ingilizce bilinç altına daha iyi yer etmis olur. benim ingilizce öğretmenim bebeği doğduğu günden itibaren ingilizce şarkılar açar veya ninnileri ingilizce söylerdi. su an iki cocugu da masallah ana dili gibi konusuyor ingilizceyi. ben yeğenime öğretmiştim. renkleri söyleyebiliyordu, i love you, you’re so pretty falan diyordu, I’m hungry diyordu bir de annesini mommy diye çağırıyordu. ben bu kadar öğretebilmistim ona ama su an 1.sınıfta ve ingilizcesi bayağı gelişmiş evde de aktivitelere devam ettiler tabii ki.

cocugun beyni 6 yasina kadar sünger gibidir. ne kadar dile maruz bırakırsanız çocuk hepsini alır. o yüzden bu dönemi iyi değerlendirin derim ben. madem ingilizce biliyorsunuz evde ingilizce konusun. cocukta mantıksal zeka gelişmemis bu dönemde yani sorgulamadan her bilgiyi alır. ve ikinci dil edinimi de anadil edinimiyle aynı ilerler bu yaşlarda. yani türkçe konusmayı nasıl öğrettiyseniz öyle ilerleyeceksiniz

Çok teşekkür ederim tavsiyeleriniz için bu zamana kadar elimi bağlayan ingilizce konuştuğumda reddetmesiydi. İngilizce konuşma diyor
ingilizce müzikler ben de hep açtım ama bir etkisi olmadı gibi. Sistematik bir şekilde açmadım aslında. Video izlemeye 3-4 aydır başladı (keşke hiç başlamasaydı ama o ayrı konu). Youtube kids açıyorum, orada tavsiye edeceğiniz bir yayın olur mu? İnstagramda gördüm işte kaynak ve videolar yolluyorlarmış ücreti abartı değil ama gereksiz geldi. Kendim de bulurum bu devirde diye düşündüm. Ama bu zamana kadar da yol katetmedik.

Bu akşam spontane gelişti müzik açtım, sayılar şarkısında direkt eight nine dedi. Öyle dans ederek eğlenceli kabul ettiği kadar kendim yapabilirim belki. Sıfırdan yabancı biri olursa hem oynar hem konuşur demiştim öyle biri de yok gibi.

Eski game boy gibi bir oyuncak gördüm. Kartı takınca ingilizcesini söylüyor. Onu da alsam işe yarar gibi geldi.

cocugunuz 3 yasinda artık öyle oyunlardan da çok keyif alacağını düsünemiyorum ben. ingilizceyi bir ders gibi değil de daha çok eğlence gibi kullanın. illa ona karşı bir konut veya bir kelime söylemeyin. örnek olarak söyle söyleyeyim

elinizde bir çikolata tutup
“do you want some chocolate?” dediniz.
çocuk da ‘çikolata istiyorum’ dedi. direkt olarak konutu anlaması için uğraşmayın. çikolatayla ilgili olduğunu ve istediğini biliyor cocuk. siz de,
“so you want some chocolate!” diyip verirsiniz. ama bu tüm ev hayatına yansıması gerekiyor. cocuk zaten 2-3 kez deneyip artık türkçeye döneceğinizi bilirse hiç çaba göstermez. bir yerden sonra zaten belirli şeyleri ingilizce olarak söylemek sizde de alışkanlık yapacak. esimle ben ferketmeden bir cok şeyi ingilizce söylüyoruz birbirimize gün içinde. çocuğun maruz kalması gerekiyor.

yayın konusunda da ben o şekil yayınları önermiyorum. mesela illa ki çocuğunuzun haftada bir film saati vardır. sevdiği bir filmi ingilizce olarak açın. ben kreş öğrencileriyle çalışırken “Klaus” diye bir film vardı ona bayılırlardı. ya da yasina uygun sevebileceği bir film. filmi defalarca tekrar izlemek istemesi de yararlı olur onun için.

sonra böyle komutlu şarkılar var. “right foot in, left foot out” gibi bir sarkı vardı. biz çok kullanırdık onu sınıflarda. siz ve hatta esiniz de sarkıya eslik ederek şarkıdaki komutları yapın. cocuk bu yasta bilinçli olarak oturup bir sey öğrenmez. bu şekilde eğlenceli aktivitelerle cocuk farkına varmadan öğrenmeli. benim yeğenim koca ayı ve masha izleyerek sürekli rusça konusuyordu bir ara. tabii ki bilerek değil çünkü etrafında onu rusça konusunda geliştirecek kimse yoktu ama o çizgi filmde duyduklarını söylüyordu

İnstagramda bir hesap gördüm, ingilizcebilençocuk mu çocuklar mı gibi bir şey. Sesli kitapla öğretiyorlar sanırım. Tam araştırmadım ama benim bebişim 10 aylık biraz daha büyüdüğünde düşünüyorum sesli kitap tarzı bir şeyler.

Benim oğlum şuanda 3 farkli dille büyüyor.
Eşim sadece İtalyanca konuşuyor. Ben Türkçe ve almanca.
Biz dil günleri yapiyoruz.
Mesela pazartesi Türkçe günü.
Sadece Türkçe konuşuyorum. Türk yemeği (farkli kelimeri ögremsin diye), Türkçe şarkılar ve Türkçe kitap vs.
Aynisini eşimde yapıyor.
Akşamları sıkıntılı oluyor çünkü evde almanca konuşuyoruz. Oğlumun almancasi şuanda önde gidiyor.

Benim planım ingilizce çizgi film izletmek. En doğrusu eşinizle ingilizce iletişim kurması olurdu aslında ama her şey istediğimiz gibi olmuyor ne yazık ki. 4-5 yaşında da online ingilizce kurslarına kaydolabilirsiniz işe yarayacaktır

Masallah bunu nasil basardiniz ? Ben ogluma cift dil ilerledim, hatta evden calistigim icin sık sık telefonda fransizca konusurum ve o da bunu duyar. Buna ragmen bilmiyor. Fransizca cocuk sarkilari aciyorum dusunceli sekilde daliyor. Acaba kaydetmeye mi calisiyor anlamadim. Konusmasi da gec oldugu icin ben de ustelemedim ama akici sekilde bi dil biliyoken ogretememek cok uzucu. Su an 2 yasinda, eylulde cift dil egitim veren bi fransiz kresine baslayacak. Umarim ogrenir. Okul muduru hic korkmayin buraya gelen ogrenciler genelde sizin gibi ciftlerin cocuklari. Anne babasi hic fransizca bilmeyen bile ogreniyor siz ev tekrarlariyla gayet guzel konusur diyor ama hayirlisi. Is arkadasimsa merak etme birden senin sirket telefon gorusmelerini tekrarlayabilir sonucta hergun duydugu seyler diyor.

Biz almanyada yaşiyoruz ve eşimle almanca konuşuyoruz. Bu sebepten almacayi hiç dert etmedim. Istemese bile ögrenecek dedik kendimize

Benim için iyi yada kötü türkce ögrenmesi çok önemliydi (kendi türkcemde fazla iyi değil ama olsun). Ayni şekilde eşimde italyanca ögrenmesini çok istedi.

Kendimizi disiplinledik.
Türkce günü ne olursa olsun türkce konuşuyorum mesela. Bazen doktora gidiyoruz ve doktorun almanca söylediğini ben türkceye ceviriyorum (oğlum almanca anliyor aslinda). Kesinlikle disiplinle ilerlemeniz lazim.
Oğlum için almanca en kolayi. Babasinin ve benim almanca bildiğimizi artık çaktı ve sınırlarını deniyor ama nafile.

Su isterse türkce SU diyene kadar anlamadim ayağına yatıyorum. Eşimde aynisi İtalyanca yapıyor.

Bakalim. Akici belki ögrenemez ama şimdiden her dilde Yaklaşik 30-50 kelimesi var (18 aylik).

bemim oglum 3 yaşindan rengleri falan ingilzce oyrenmeye başladi sonra harifleri falan yotubdan bakiyodu yani tviden oyrendi şimdi kardeşlerinede oyretmiş bazen ingilizce acikdik diyolar bana yada meyveleri falan ingilizce istiyolar kendi kendine oyrenmek oyretmenden oyrenmekden daha kolay ve eylenceli oluyo oglum her gun bi cümleyle beni şaşirtiyo. sende aç yotubeden izlesin oyrenecek

Tekrardan masallah bence gayet akici ogrenir. Belki italyancayi akici konusamaz ama bircok kelimesi olur. Diger iki dili guzel konusur kesinlikle. Benim oglan 2 yasinda daha yeni turkce konusmaya basladi. O biraz ilerlesin, kresle birlikte disiplinli olacagim. Evde full fransizca bile konusurum hic sorun degil.
Sizi dun satalik konusundan hatirladim Almanya'da salatalik pahali mi ya Fransa'da 2-3 euro bisey, orada da o civardir

Fransiz kreşinde kesinlikle öğrenecek.
Siz evde destekleyin. Türkçe bilmiyormuş gibi sadece fransizca konuşun. Babasi Türkçe konuşsun.
Fransizca çok anahtar bir dil.
Ben kendim okulda fransizca dersi gördüm. Konuşamasamda dil beynime yer yapmış. Akıcı Portekizce ve ispanyolca konuşuyorum. İtalyancayi anliyorum ve gazete bile okuyabiliyorum.
Hepsi küçükken fransizca dersi almamdan kaynakli bence. Yaşasin fransizca diyorum!

Ben de eşim de İngilizce biliyoruz. Henüz bebeğimiz doğmadı ama doğduğu günden itibaren onunla ingilizce iletişim kuracağız. Zaten babaanne falan Türkçe konuşacak. Bir de yukarıda hocamın söylediği gibi tüm oyunları ve medyayı ingilizce seçeceğiz. Arkadaşım ingilizce bilmiyor. 5 yaşındaki oğlu kendi isteğiyle hep YouTubeda PewDiePie izledi. Çocuk İngilizce'de çok akıcı hale geldi. Kendinden bir yaş küçük kardeşiyle de hep ingilizce konuştu. Şimdi o da ingilizce biliyor. Evin geri kalanı Türkçe konuşuyor iki küçük kendi aralarinda ingilizce.

Bir ebeveyn tek bir dile yoğunlaşmalı diye biliyorum, aksi takdirde çocukta kafa karışıklığı yapıyormuş. Sizin gibi çift dil öğrenmeye çalışanların yorumlarını incelemiştim bir süre inatla konuşmuyormuş çocuklar sonra birden açılma oluyormuş

Evet italyanca biraz geride kaliyor ama bol bol italyaya gidiyoruz artık. Turist olmayan bölgelerde mecbur miril miril derdini anlatmaya çalışiyor. Artık ite kaka ögreteceğiz. Akademik seviyede konuşamaz ama derdini anlatsa bize yeter. Gerisi artık ilerde kendi cabasina kalmış.
Benim türkcemde akademik seviyede değil.
Almanyada avukatim. TRde bankada derdimi tam anlatamiyorum :)

Yok canim, vallah pahali değil. Sadece kaynimin pintiligi. Adamin ruhu cimri.

Evet. Bizde öyle yapiyoruz ama eşim türkce bilmiyor. Orjinal italyan olduğu icin aile dilimiz malasef almanca.

Cok absurd durumlar yasiyoruz ve bizim icinde yorucu. Mesela akşam yemek yerken ben eşimle almanca konuşuyorum ayni masada cocukla türkce eşimde italyanca konuşuyor.

evde aramızda eşimle ingilizce konuştuğumuz oluyor. Bu zamana kadar bunları başaramadım bundan sonra olur umarım ya

Bize doktorumuz Türkçe iki kelimeli cümle kurduktan sonra başlayın dedi. Eşim ise buna uymadı, eşimin konuşmasını istemiştim. Hem aksanı çok iyi hem de anne değil de babadan öğrenmesini öneriyorlar. PewDiePie neymiş ona bir bakayım.

Ana dili İngilizce olan öğretmenlerin olduğu bir okul vardı ama hiç içime sinmedi yaklaşımları. Bizim okul da doğal bir yaklaşım izliyor, öğretmiyorlar. Dediğiniz eşim konuşsaydı. Hoş günde birbirlerini çok kısıtlı görüyorlar. Bakalım. Umarım bundan sonra farklı olur video ile öğrenir

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…