Hemen anlatayım. Normalde, hareket düzeyime, boy, kilo, yaş endekslerine göre almam gereken kalori 1700-1800 civarı. Ben kilo vermek için günlük ortalama 500 kalori açık oluşturmaya çalıştığım için 1200-1300 kalorilik beslenme planları oluşturuyorum. Bu 1200 kalorinin %70 ini yağlardan, %25 ini proteinden, %5 ini de karbonhidrattan alıyorum. Bunu hesaplamak için uygulamalar var, ben fatsecret kullanıyorum. Gelelim kurallara,
1. Vücut enerjiyi karbonhidrattan sağlıyor, vücuda yeterli karbonhidratı vermediğinde bir kaç gün içinde depoları tüketerek yağ yakımına başlıyor enerji sağlamak için. Bu süreç biraz halsiz geçebiliyor. Yaklaşık 48-72 saat sonunda yağ yakımı sonucu keton cisimcikleri oluşuyor. Dediğim gibi, bu da ölçülebiliyor.
2.ketonları vücuttan atmak ve yağ yakımına yardımcı olmak amacıyla en az 2 lt su içilmeli.
3.bu diyette kırmızı meyveler hariç meyveler yasak (ahududu, böğürtlen, çilek vb. Sınırlı ölçüde serbest). Yasak olmasının nedeni şeker miktarı.
4.bu diyette pilav, makarna, bulgur, yulaf, tüm ekmekler, yani basit ve complex bütün karbonhidratlar yasak. %5lik karbonhidratı sebzelerden, kuruyemişlerden alıyoruz. Mesela, 40 gr soyulmuş salatalık ta 0.86 gr karb. var. Bunun 0.3 gr lif, lifler sindirilmeden atıldığı için ve sindirim dostu olduğu için onu saymıyoruz. Yediğimiz salatalık tan toplam 0.56 gr karb almış oluyoruz.
5. kaliteli yağ yiyoruz. Zeytinyağı, tereyağı, kuyruk yağı, kaymak, hindistan cevizi yağı, kuruyemişler gibi.
Ben en fazla 15 gr karb, 80 gr kadar protein, 100 gr kadar da yağ yiyorum. Tartı sabit olsa bile incelmeni herkes fark ediyor