Tuvalet Eğitimi 3 aya yakınTuvalet eğitiminde zorlanma

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.
Benim oğlum da 3,5 yaşında aldı eğitimi.
Yaştan bağımsız gelişimi ve hazır olması önemli.
Acaba yöntemde bir yanlışlık yapmış olabilir misiniz, çocuğunuz da buna direnç geliştirmiş olabilir.

Altına mı kaçırıyor, özellikle mi yapıyor yoksa farketmeden sanki bezli gibi mi yapıyor, bunların hepsi ayrı ayrı sebepleri olan sonuçlar.
Hangisi mevcut sizde?
İste bende bunu tam çözemedim. Geceleri kup kuru. Sabah uyanınca bezi hala kuru, hemen tuvalet diyorum beraber koşarak gidiyoruz . Hatta çok seviyor tuvalete oturmayı. Ama bazen ben yoğun oluyorum yemek iş ve arada evden çalışıyorum konferans vs . ozaman haliyle bende unutuyorum. Yani söylemiyor çisi geldiğinde , bezine bezi yoksada pantolona yapıyor .

Evet sanırım.erken başladım tekrar beze aliatirsam bu sefer daha zor olur ona gibi geliyor
Yoo zor olmaz biz aralıklı olarak 1 yıl denedik, olmadı ara ver, baştan, olmadı ara ver baştan...en son pedogoğa gidelim bari muhabbeti dönünce annem dedi ki bu bendeyken yapıyor tuvalete, güzelce temizlenip sifonu çekiyor, ellerini yıkıyor...sonra da " anane annemlere sakın söyleme, evde donu çekmek istemiyo canım" diyormuş:-)mini çakal, aylarca tembelliğinden oyalamış bizi

Farketmeden bezli gibi yapıyor sonra çişim geldi diyor
Yaptığından rahatsız oluyor işte.
Siz o süreyi uzatarak daha da rahatsız olmasını sağlamalıydınız.

Konuya genel olarak baktığımda gelen yorumlarda birçok yanlış gördüm.
Tuvalet eğitiminde bezin yeri asla yoktur.
Bir kere çıkar ve gecesi gündüzü olmaz.
İkinci olarak tabii ki çocuk ilk etapta söylemez.
Önce 15 dk, sonraki günler 30 dk ve bir hafta sonunda 1,5 saat gibi sürelerle tuvaleti olsa da olmasa da oturtmak gerekir.
Alışma evresi bu, çocuk bıraktığı an öğrenemez ki.
Geceleri ise tuvalete kaldırıp götürmek, yapmıyorsa altına kaçırıyorsa rahatsız olmasını sağlamak gerek.
Bir kaçırır iki kaçırır, rahatsız olunca bu da kesilir.
Ayrıca uyku öncesi 2 saat kadar önce sıvı alımı sınırlandırılır, yataktan hemen önce tekrar tuvalete oturtulur.
Bir çizelge hazırlayabilirsiniz sabah işaretleyeceği, çiş kaçırdığında yağmurlu, kuru kalktığında güneşli gibi.

Her tuvaletini kendi yaptığında söylediğinde ilk hafta etiket yapıştırabilirsiniz eline, o etiketin tuvalet sebebiyle verildiğini bildiğinden ayrıca hatırlatıcı da oluyor, olumlu pekiştireç durumu.

İste bende bunu tam çözemedim. Geceleri kup kuru. Sabah uyanınca bezi hala kuru, hemen tuvalet diyorum beraber koşarak gidiyoruz . Hatta çok seviyor tuvalete oturmayı. Ama bazen ben yoğun oluyorum yemek iş ve arada evden çalışıyorum konferans vs . ozaman haliyle bende unutuyorum. Yani söylemiyor çisi geldiğinde , bezine bezi yoksada pantolona yapıyor .
İyi de tuvalete yapmasını istediğiniz çocukta bez niye takılı?

Bu sizin hatanız, çocuk isterse beze isterse tuvalete yapacağını öğrenmiş.
Bende de bez olsa niye tuvalete yapayım ki?

İyi de tuvalete yapmasını istediğiniz çocukta bez niye takılı?

Bu sizin hatanız, çocuk isterse beze isterse tuvalete yapacağını öğrenmiş.
Bende de bez olsa niye tuvalete yapayım ki?
Bezsizde denedik ama bu kes köşe bucak heryer ciş oldu. Öyle bir kaç gün de değil haftalarca ... bunun haricinde iki tane daha çocuk büyüttüm ve onlarda hiç sorun yaşamadım... yaz tatilini bekliyorum. Havalar ısınınca sürekli bahçede oluyoruz ozaman bezsiz hatta pantolsuz da kalabilir , belki biraz daha yoğunlaşırız bu konuya ...

üzgünüm ama 3 aydır olmuyorsa henüz hazır değil,ve kizinizi malesef 3 aydir bu baski altinda tutmişsunuzmİlerde ciddi zararlari olabilir.

Bezsizde denedik ama bu kes kese bucak heryer ciş oldu. Öyle bir kaç gün de değil haftalarca ... bunun haricinde iki tane daha çocuk büyüttüm ve onlarda hiç sorun yaşamadım... yaz tatilini bekliyorum. Havalar ısınınca sürekli bahçede oluyoruz ozaman bezsiz hatta pantolsuz da kalabilir , belki biraz daha yoğunlaşırız bu konuya ...
İşte o an bırakmalıydınız.
Çocuk hazır değilken uzatmak resmen iki taraflı işkence olmuş.

Bezsizde denedik ama bu kes kese bucak heryer ciş oldu. Öyle bir kaç gün de değil haftalarca ... bunun haricinde iki tane daha çocuk büyüttüm ve onlarda hiç sorun yaşamadım... yaz tatilini bekliyorum. Havalar ısınınca sürekli bahçede oluyoruz ozaman bezsiz hatta pantolsuz da kalabilir , belki biraz daha yoğunlaşırız bu konuya ...
Tuvalet eğitimi ortalık biraz batmadan olmuyor , gerçi sizin üçüncü çocukmuş daha iyi bilmeniz lazım ama çocuk elbette bezsiz kontrol sağlamayı öğrenene kadar kaçıracak bir süre, tek çocukta bütün koltuk yatak ve halılarım batmıştı benim, hiç de garipsememiştim

İşte o an bırakmalıydınız.
Çocuk hazır değilken uzatmak resmen iki taraflı işkence olmuş.
Çocukta afalladı aslında . Babada farklı , bende farklı , kreşte farklı müdahale ... bu yaz düşünüyorduk ama pandemiden dolayı yaz tatili alamadım. Hafta arası izinlerde bu süreç için yeterki degil, çok yoğun çalışıyorum ve babada bu konuda destek olmak istemiyor. Çocukta haklı bi yandan ...

Tuvalet eğitimi ortalık biraz batmadan olmuyor , gerçi sizin üçüncü çocukmuş daha iyi bilmeniz lazım ama çocuk elbette bezsiz kontrol sağlamayı öğrenene kadar kaçıracak bir süre, tek çocukta bütün koltuk yatak ve halılarım batmıştı benim, hiç de garipsememiştim
Koltuk yatak defalarca battı , onu sorun etmedim hatta geçen gün sen gel başka yer bulma direk laptopuma işe 😓 . Yakında müstakil eve taşınacağım havalarda güzel olursa dışarıda vakit geçirir orda devam ederiz diye düşünüyorum ...

Ben şunu farkettim yaş ile alakalı öğrenme biraz daha farklı oluyor sanki benim arkadaşımla yaşıt kızımız var o 2 yaşında öğretti ama 1 ay falan uğraştı ben 3 yaşında iken öğrettim çok zorlanmadım 1 haftada öğrendi belki çocuğundandır bilemiyorum

Her çocuk farklıdır. İlla şu yaşta bezden kesilir diye birşey yok.

Oğlum üç yaşına girdiğinde baktım ki bezi istemiyor. Çıkartmaya çalışıyor. Bende bezi çıkarttım o gün. Bir daha da bezlemedim. Üç günde alıştı. Ama bunun nedeni oğlumun bezi istememesiydi.
Yani bu olay aslında çocuğun hazır olmamasıyla bağlantılı.

Bence bir doktora danışın. Çok uzun süre denemissiniz olmamış. Şimdi beze donmeli misiniz bilmiyorum.

Ama keşke baharı bekleseydiniz. Bir atlet bir kilot giydirirdim. İşese de yıkaması, kuruması kolay olurdu çamaşırların ve bir de oğlum usutmez diye düşünmüştüm.

Koltuk yatak defalarca battı , onu sorun etmedim hatta geçen gün sen gel başka yer bulma direk laptopuma işe 😓 . Yakında müstakil eve taşınacağım havalarda güzel olursa dışarıda vakit geçirir orda devam ederiz diye düşünüyorum ...
Ahahaha çok güldüm serseri yaa :rolleyes: bu da benim kız gibi mini çakal bacım, benim kız da salon halılarının merkez motiflerine yapardı özellikle:-) bu ponçik de seni trollüyor belli ki , hiç gerilme bence, tak bezi, yazın çıkarır atarsın

Benim kızım da 30 aylıkken başladık ama o çok hevesliydi, kuzenini aşırı sever ve onu hep lazımlığa yaparken gördüğü için içinde bi heves vardı ve bnm için çok kolay oldu başlatmak. Tabi arada kaçırıyordu ama asla kızmıyordum bana söleseydin beraber yapardık diyordum sadece.

Ahahaha çok güldüm serseri yaa :rolleyes: bu da benim kız gibi mini çakal bacım, benim kız da salon halılarının merkez motiflerine yapardı özellikle:-) bu ponçik de seni trollüyor belli ki , hiç gerilme bence, tak bezi, yazın çıkarır atarsın
Ya bide gelmiş koşa koşa havlu alıp silmeye çalışıyor 😫. Senin kızda seçiciymiş , yapacağı yer bile özel olmalı 😂. Evet bende öyle düşündüm ama sürekli tuvalete götürmeye çalışıyorum , sonuçta tuvalete yapabiliyor kolaylıkla .

Ya bide gelmiş koşa koşa havlu alıp silmeye çalışıyor 😫. Senin kızda seçiciymiş , yapacağı yer bile özel olmalı 😂. Evet bende öyle düşündüm ama sürekli tuvalete götürmeye çalışıyorum , sonuçta tuvalete yapabiliyor kolaylıkla .
Kıyamam kuzum yaa...havluyu da bilirmiş...kızma sakın annesi kaza olmuş işte, laptopun da orda ne işi varmış o saatte :-) bence siz biraz ara verin bahara kadar, havalar ısınınca komple çıkarırsınız bezi, yormayın kendinizi de ponçiğimi de

Kıyamam kuzum yaa...havluyu da bilirmiş...kızma sakın annesi kaza olmuş işte, laptopun da orda ne işi varmış o saatte :-) bence siz biraz ara verin bahara kadar, havalar ısınınca komple çıkarırsınız bezi, yormayın kendinizi de ponçiğimi de
Ay yok asla kızmadım. Hatta kendisi ürkmesin diye şakayla laptop ciş yapmış diye güldüm. Bazen evden çalışıyorum , konferans toplantı falan oluyor diye laptop orda burda işte. Ama şimdi rahmetli oldu tabi 😓.

Büyük kızımda ben de erken başlamışım üç ay.Sonradan anladım çünkü üç ay sonra yeni başlamış gibi olduk ve toplamda oturması düzene girmesi 6 ayı buldu çok zor bir süreçti kala
evet zamani var ama ayni uzamanlar bezi cikarin cocugu buna zorlayin demiyorlar 3 gun deneyeceksin cocuk istemiyorsa zorlamayip bezi takip 1 2 ay bekleyin diyorlar.
yani 1.5 yasinda bezi cikar 3 yasina kadar boyle devam et demiyorlar
Çocuk o üç gün içinde altına yapmaması gerektiğini öğreniyor peki hem oturaga oturmak istemiyor,hem de bezine yapmak istemiyorsa tekrar bezine yap demeli miyiz bilemedim?🙄

Gün içinde söylediği oluyor ama altinada yapıyor ben çözemedim alistimi alismadimi
Altına yapmayı tamamen kesmesi bir yılı buluyor zaten.
Tuvalet eğitiminde çocuğu sıkmanın ya da çok rahat bırakmanın bir olumsuz yanı da cimri ya da savurgan kişilik özelliği gelistirmesi oluyor.
Bir de gece altına yapan çocuğun hem üstünü hem yatağı değiştirmek anne ve çocuk için rahatsız edici olduğundan şöyle bir öneri okumuştum: yatağa alez üzerine çarşaf somra tekrar alez tekrar çarşaf serip islatinca onların bir katını kolayca çıkarıp atmak...

Konuya açıklık getireyim kızım son 1 aydır tuvalete ılımlı ve çişini 2 saat tutabiliyor gün içinde altına yapsada yapmadanda söyleyip tuvalete gidiyor ben aciksasi 3 ayın son 1 ayında yavaş yavaş kavradigini düşünüyorum bu durumda bez baglamakmi doğru yoksa devam etmekmi bu anlattığım son durumda yani
Şimdi daha iyi anladım durumu.
Bu durumda biraz daha destekleyebilirsiniz kızınızı.
Alıştırma külodu kullanabilirsiniz.
Tuvalet alışkanlığını pekiştirmek için sticker, çocuklara cazip gelecek ambalajı olan sıvı sabun,
konuyla ilgili yaş grubuna uygun resimli hikaye kitabı işinizi kolaylaştırabilir.
Tuvalet eğitiminde gece-gündüz aynı anda bez kullanımı bırakılmalı en azından çocuk uyandığında altında bez olduğunu fark etmemeli.
Kolaylıklar diliyorum.

Eklentiler

• 3993BBC2-DD55-4E19-B2CE-F7CB37EBC84D.webp
    3993BBC2-DD55-4E19-B2CE-F7CB37EBC84D.webp
    23,1 KB · Görüntüleme: 35
  • DC314C59-94CE-43D2-8935-1FDC9524F708.webp
    DC314C59-94CE-43D2-8935-1FDC9524F708.webp
    40,5 KB · Görüntüleme: 31
Back
X