24 yaşında bir kızın hala kendi kararlarını verememesi normal mi?

Normal, sinirlariniza saygili anne baba ile dogup buyumussunuz, kucuklugunuzden beri belli ki konu sahibi gibi sorunlariniz olmamis, ana babaniz konu sahibininki gibi asiri kontrolcu korumaci baskici filan degilmis iste belli ki. Burda gelip "ben ailemin saygisini kazandim her seyi bana sorarlar sen kazanamadin cunku ben senden daha saygideger daha mantikli daha zekiyim" altmetnini vurgulamanin konu sahibine ne faydasi var????
Gelin gelin, ben de sizi bekliyordum 🙋 Biliyorum biri çıkıp tam da bunu söyleyecek. Yahu kız sormuş bu normal mi, 24 yaşında biri böyle mi olur, siz de böyle misiniz diye. Ben de bunun anormal bir durum olduğunu anlatıyorum. Su tavırlardan vazgeçin artık ya, forumdan soguttunuz insanı.

Kesinlikle haklısınız. Ama siz bu saygınlığı kazanmak için başka neler yaptınız, biraz ipucu verebilir misiniz?

Yardıma ihtiyacım olduğu kesin! Ama telkin yoluyla nasıl önlenir ki bu durum?
Şimdi, sevilmeye ben de çok önem veririm. Ama bunu çok çaktırmam. Çünkü insanlar bunu kullanır. Bakın aileniz bile kullanıyor. Daha dik durup, daha soğukkanlı davranmaniz lazım. Tabii biraz yapı meselesi ama olmayacak şey değil inanın. Yani her aldığınız kararı anlatmayın mesela. Hayatinizdaki her ayrıntıyı bilmesinler. Bir insan biri hakkında ne kadar çok bilgiye sahipse, o kişiyi o kadar değersiz görür. Kolaydır çünkü. Açık kitap gibidir. Ama kapalı kitabı herkes merak eder, merak edince ilgi gösterir ve değer verir. Artık her şeyi anlatmamak yönünde karar alın önce. Sonra bu fark edilip sorulduğunda size, normal halinizmis gibi davranın. Mesela insanları güldürmek için çaba göstermeyin. Yeri gelince ufak bir espri, saatlerce süren güldürme çabasından daha etkili olur. Hep gülümser vaziyette dolaşmayın. Bırakın suratsız desinler gerekirse. Ciddiye alinmamaktan çok daha iyi emin olun. Ben bir ortamda ciddiye alınmadığımi düşünsem, kesinlikle susardim. Sustukca sorular gelir çünkü hele ki aileyse bu.

Şimdi, sevilmeye ben de çok önem veririm. Ama bunu çok çaktırmam. Çünkü insanlar bunu kullanır. Bakın aileniz bile kullanıyor. Daha dik durup, daha soğukkanlı davranmaniz lazım. Tabii biraz yapı meselesi ama olmayacak şey değil inanın. Yani her aldığınız kararı anlatmayın mesela. Hayatinizdaki her ayrıntıyı bilmesinler. Bir insan biri hakkında ne kadar çok bilgiye sahipse, o kişiyi o kadar değersiz görür. Kolaydır çünkü. Açık kitap gibidir. Ama kapalı kitabı herkes merak eder, merak edince ilgi gösterir ve değer verir. Artık her şeyi anlatmamak yönünde karar alın önce. Sonra bu fark edilip sorulduğunda size, normal halinizmis gibi davranın. Mesela insanları güldürmek için çaba göstermeyin. Yeri gelince ufak bir espri, saatlerce süren güldürme çabasından daha etkili olur. Hep gülümser vaziyette dolaşmayın. Bırakın suratsız desinler gerekirse. Ciddiye alinmamaktan çok daha iyi emin olun. Ben bir ortamda ciddiye alınmadığımi düşünsem, kesinlikle susardim. Sustukca sorular gelir çünkü hele ki aileyse bu.

sizi ve bir uyeyi daha inanilmaz bir sekilde gommustum ama bu mesajinizi begendim.

tepki gosterme sebebim konu sahibininkine benzer bir hikayem var (12-13 yasinda intihar girisimi, mental hastaliklar, yeme bozukluluklari, ozguven eksikligi, cinsel hayatla ilgili sorunlar, tecavuz…) ve ailesi kendisine benimki gibi zorluklar yasatmayan arkadaslarim ayni sizin tarzinizda konusurdu. (Not: tuzu kurusunuz filan demiyorum sadece hayat bize farkli zorluklar yasatmis olabilir) Bana inanilmaz temelsiz ve anlayissiz gelirdi. Sizde o arkadaslarimi gordum yalan soyleyemeyecegim. Bu da beni tetikledi acikcasi, sinirlendirdi. Forum keyfini kisitladigimin farkindayim, sonucta dolayli da olsa ifade ozgurlugunu hedef alan bir yorum yaptim. Ama amacim polemik yaratmak degil. Siz de haklisiniz yani dusununce.

Aslında onların görmezden gelmesi demeyelim de, ben aile bireylerinin moralinin hep bozuk olduğunu görüp onların yüzünde bir tebessüm belirtmeyi bir vazife bellemişim diyelim 🙂

Gerçekten maddi sıkıntı çekiyoruz. 😞😞
O yüzden evde bir para bulma telaşıdır gidiyor bir yerden. Bunu ise çoğunlukla babam hallediyor, ama bazen ben de bir iki arkadaşımdan borç alıyorum. Sonra ödüyorum ama. Eve harcanıyor tum bu paralar tabii. Kendi cebimize girmiyor.

O yüzden evdeki herkesin morali bozuk, canı sıkkın. Afedersiniz ben de şebeklik yapıyorum bazen. Tabii bu plan tuttuğu kadar tutmayabiliyor da.

Yapmamam lazim, o ayri. Ama onları üzgün görmeye dayanamıyorum.

Çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için... 🌹💕
Bence çok şanslılar içten içe biliyorlar emin ol nazları sana çünkü sen tatlısın :KK200:

Bu bir süreç ve ilk adımı bu farkındalığa vararak attınız. 18-19 yaşlarında benzer durumdaydım bir gün baktım sıkılmışım ve her şey inanılmaz tersi yönde değişti. Ama günler içinde tabi. Ha bir de annenin tavrı tuhaf olduğu için biraz daha zor olabilir belki senin.

Bunun farkında olmanız çok güzel. Genç yetişkin bir insansınız. Hayatınızın kontrolünü elinize alın.
aniden bir gecede değişemez tabiki. Alıştığınız bir sistem var. ufak değişimlerle başlayın.

Genelde bu kadar baskı kurularak büyütülen çocuklar hep gizli saklı işler yapmaya çalışırlar daha çok atraksiyon sergilerler ama sizi nasıl bu kadar bastırmışlar şaşırdım
Küçük bir adım atarak bence değişebilirsiniz
Aileniz de biraz geç olsa da artık size göre şekil alırlar

Belki şu anlattıklarım size şu an için oldukca komik gelebilir.

Olayın ciddiyetini anlamanız için, size şunu anlatayım. Da anlayın nasıl bir "girdap"ın içinde olduğumu...

Gittiğim iş mulakatlarina bile annem benimle geliyor. Tek başıma gitmeme izin vermiyor.

"Ben içeride otururum, sen de mülakat salonuna kendin çıkarsın" diyor. "Anne" diyorum, "özgüvenim nasıl gelişecek böyle?" O da "sen iş görüşmesine yoğunlaş, teferruatlara takılma" diyor.
"Anne" diyorum, "arkadaşım XXX de mulakatlar tek başına gidiyor", o zaman da ilk başta "Elalem bizi ilgilendirmez" deyip, ardından da "Arkadaşına söyle, o isterse onun mülakatına da eşlik ederim" diyor...

Zor bir vaka yani. Düşünün halimi. 😞😞😞
bilmek zorunda mı?
tek başına ben az dışarı çıkıyorum arkadaşlarımla buluşcam de çık iş mülakatına git
bir kere dene ne olacak sanki

Genelde bu kadar baskı kurularak büyütülen çocuklar hep gizli saklı işler yapmaya çalışırlar daha çok atraksiyon sergilerler ama sizi nasıl bu kadar bastırmışlar şaşırdım
Küçük bir adım atarak bence değişebilirsiniz
Aileniz de biraz geç olsa da artık size göre şekil alırlar
ahaaha mesela ben:KK70:
sağolsunlar şu an her şeyi gizleme eğilimindeyim:))

Sizce bunu nasıl yapabilirim?

Bir anda bambaşka bir insana dönüşüp, her davranisimda bir şekilde onlardan onay almayı birden kesmem mi gerek?

Peki, bu onların daha çok şüphelenmelerine yol açmaz mı?
şüphelenseler ne olacak gizli bir şey yapmıyorsunuz ki:)
gereksiz suçluluk hissinden çıksanız mı acaba

Aslında yaparım ama artık gücüm yok.

Hayat beni uysallaştırdı.

Savaşacak gücüm yok.

İçtiğim ilaçlar da duygu durumumu sabitliyor ve dinginlik veriyor zaten. Hastalığımın ilk zamanlarında her şeye parliyordum mesela. Evde gök oynuyordu.

Tabii annem koz olarak kullanabilir o günleri. "Bak sen eskiden böyle yapıyordun, hastayken yaptığın şeyleri yapma" diye.

Ya, aslında bir de onlara olan sevgim böyle davranmamin önüne geçiyor.

Kötü kız olmak istemiyorum onların gözünde.

Bir de, çirkefleşmenin onlara hiçbir etkisi yok, sinirlerini ziplatmaktan başka.

Başka bir çare bulmam lazım.
nasıl bir hastalıktı bu?

sizi ve bir uyeyi daha inanilmaz bir sekilde gommustum ama bu mesajinizi begendim.

tepki gosterme sebebim konu sahibininkine benzer bir hikayem var (12-13 yasinda intihar girisimi, mental hastaliklar, yeme bozukluluklari, ozguven eksikligi, cinsel hayatla ilgili sorunlar, tecavuz…) ve ailesi kendisine benimki gibi zorluklar yasatmayan arkadaslarim ayni sizin tarzinizda konusurdu. (Not: tuzu kurusunuz filan demiyorum sadece hayat bize farkli zorluklar yasatmis olabilir) Bana inanilmaz temelsiz ve anlayissiz gelirdi. Sizde o arkadaslarimi gordum yalan soyleyemeyecegim. Bu da beni tetikledi acikcasi, sinirlendirdi. Forum keyfini kisitladigimin farkindayim, sonucta dolayli da olsa ifade ozgurlugunu hedef alan bir yorum yaptim. Ama amacim polemik yaratmak degil. Siz de haklisiniz yani dusununce.
Boyle olduğum için ben de çok kolay bir hayat yaşamış sayılmam ki. Belki biraz da yaşadığım zorluklar beni böyle yaptı. Taciz (yıllarca) ve özgüven sorunu ben de yaşadım mesela. Ve kendimi bildim bileli süren bir sağlık sorunundan daha beş yıl önce kurtuldum. Ciddiyetim benim kalkanimdi. Böylelikle saygınlık kazandım. Ailem yaşadıklarımı bilmiyordu bile. Taciz kısmını hala bilmiyorlar. Yani bu işler dışarıdan göründüğü gibi olmuyor genelde.

Boyle olduğum için ben de çok kolay bir hayat yaşamış sayılmam ki. Belki biraz da yaşadığım zorluklar beni böyle yaptı. Taciz (yıllarca) ve özgüven sorunu ben de yaşadım mesela. Ve kendimi bildim bileli süren bir sağlık sorunundan daha beş yıl önce kurtuldum. Ciddiyetim benim kalkanimdi. Böylelikle saygınlık kazandım. Ailem yaşadıklarımı bilmiyordu bile. Taciz kısmını hala bilmiyorlar. Yani bu işler dışarıdan göründüğü gibi olmuyor genelde.

Yok yok zaten asla tuzu kurusunuz demedim, hayat size guzel ordan konusmak kolay gibi seyler demek istemedim tabi ki asla. Aslinda biraz onyargili yaklasip tek cumlenizden cimbizlamisim. takmayin siz benim yorumumu pek ya, birkac yoruma sinirlenip konu sahibini savunma moduna gecmisim kusura bakmayin iyi geceler.

• Beğen
Reactions: Kuf
Bunu anneye her seye anlatmakla pek alakasi yok bence. 26 yasindayim bende evliyim ve bir biriminde yoneticiyim. Mesela bende anneme pek laf geciremem uzulur diye. Hala cekinirim zaman zaman. Ama her gun ararim en ufak seyleri saatlerce anlatirim. Yemek yaparken 50 keyed olsa ayni seyi sorarim. Yatirim yapacaksak fikrini alirim. Bunun ozguvenle Benin acimdan pek alakasi yok. Gormus gecirmis insalar anneme guvenirim iyiligimi gozetir. Bence annenizle aranizda fikir alip konusma iliskisi varsa bu iyidir. Sadece biraz ozgurluk kazanip ayaklarinizin ustunde durmaniz lazim. Yeni mezun donemde hep aynihisleri hissediyoruz. Ozguven kaybi oluyor evde kaldikca. Ama bugunler gelip gececek herkesinki gibi oyle dusunmeye calisin

Merhaba.

Başlıkta da anlaşıldığı gibi, ben 24 yaşındayım, ve kendi kararlarımı kendim vermekte çok zorlanıyorum. Başka şeyler de var tabii, aşağıda anlattım.

En küçük bir karar almada annemden (çoğunlukla) veya babamdan (bazen) akıl alma ihtiyacı hissediyorum.

Kendime ait bir kararım, neredeyse hiç yok. Saygı maygı da duyulmuyor tabii bana doğal olarak...

Örnek vermek gerekirse, evde en ezik, en aptalca, komik hareketleri yapan kişiyim. Bunları tamamen aile bireylerinin neşesini yerine getirmek ve modunu yükseltmek için yapsam da, genelde annemden hep "Çocuk gibi davranma" azarini işitip, küçük kız kardeşimin gözünde sayginligimi o an için kaybediyorum.

Özgüven falan da kalmadı bende doğal olarak.

Kimseye yaptığı haksızlıkları için karşı koyamıyorum evde. Babama karşı koyma gücüm zaten yok. Anında çirkefleşip üste çıkıyor. Kendini haklı çıkarıyor. Annem de "zeytinyağı gibi üste çıkma, ben ne yaptıysam senin iyiliğin için yapıyorum" diyor.

Kararlarımı alma durumuma ilişkin örnek vermek gerekirse... Mesela şu anda bir iş bulma sürecindeyim, ve gittiğim mülakatları hemen anneme anlatıp, ondan akıl alma ihtiyacı hissediyorum.

Veya en küçük arkadaşımın dediği bir lafı dahi ona anlatma ihtiyacı hissediyorum.

İçimde tutamıyorum hiçbir şeyi. En küçük şeyi kadıncağıza anlatıp kafasını şişiriyorum.

Belki de memnundur halinden, bilmiyorum. Benim hakkımdaki her şeyi bildiği için.

Diğer arkadaşlarımın anneleri ile ilişkisi daha farklı oysaki, kendilerine ait bir dünyası var.

Benim ise dünyam, 4 duvar arasından ibaret.
Zaten şu anda çalışmıyorum, yeni mezunum. Bütün gün evde oturuyorum, dış dünya denilen şey bende yok.

Ne arkadaşlarla kafeye gitme, ne de bir sinema,tiyatro,vb. yok.

Bir de, mesela giyim ve makyajımı annemin onayladığı şekilde yapmak durumundayım.

Yoksa, yani kendi bildiğimi okuduğum takdirde, hemen babamı bahane ediyor, veya bana yakışmadığını söylüyor, veyahut geçmişte psikolojik rahatsızlığımın had safhada olduğu dönemlerde de bu tip hareketleri sergilediğimi, o zamanlarda yaptığım şeylerin aynısını yaptığımı söyleyip beni korkutarak vazgeciriyor. Veya "bir gün annen olmayınca anlayacaksın" deyip ajitasyon yapıyor. Buna da "gerçeklerle yüzleş artık" diyor, gerçek adı altında ajitasyonunun üstünü kapatıyor.

(Sahi, sizin anneniz de böyle ajitasyonlarla dilediğini yaptırır mı size?)

Onların haklı çıkmasından nefret ediyorum çoğu kez. Belki de bu yüzden çoğu zaman onların dediklerini yapma ihtiyacı hissediyorum.

Şimdi bahse giriyorum ki cevaplar gelmeye başlar başlamaz anında anneme göstereceğim bu postu ve ondan azar işiteceğim. Elimde değil, kendimi huzursuz ve yanlış bir şey yapmış gibi hissediyorum anlatmazsam. Sanki gizli kapaklı bir iş yapmışım gibi.

O kadar ezik ve özgüvensizim ki, kendime saygı duymuyorum. Kendimden nefret ediyorum hatta.

Sizde de böyle bir sorun var mı(ydı) ; nasıl aştınız???

24 yaş için çok anormal yazdıklarınız. Bazı konularda akıl danışabilirsin ama kendi istediğin kendi kararın olan şeyler de olması lazım.. Ailenin yetiştirme şekli, anne babanın tavırları etkili olmuş olabilir. Sen de öyle olmaya müsaitsen sonuç bu olmuştur..

Normal anormal diye ayırmıyorum da sağlıklı olmadığını söyleyebilirim. Ama bunun suçlusu elbette ki siz değilsiniz. Suçlu da demeyeyim hadi, annenizin sizi yetiştirme tarzı hatalı.

Çocuk yetiştirirken yapılan en büyük hatalardan birisi de bu. Bağlanmayı yapışma zanneden ebeveynler! Aman çocuğum benden ayrılmasın, en çok beni sevsin, dışarısı çok kötü (!) diyerek o çocuklara en büyük kötülüğü etmiş oluyoruz. İşin tuhafı, hadi bu kızcağızın annesi 24 sene önce bu kafadaymış. Şimdikilere ne demeli? Güvenli bağlanma diye okuyorlar, güvenli bağlanmayı "çocuğa yapışma" zanneden ebeveyn dolu ortalık. Hayır, güvenli bağlanma tersine ayrışma ile ilgilidir. Güvenli bağlanmanın amacı geri dönebileceğine, sığınabileceğine güven duyan yavrunun bakımverenden ayrışabilmesidir. Sağlıklı bireyleşme, sağlıklı bütünleşmeden gelir. Yapışmak sağlıksızdır.

Siz çocuklarınızı şöyle güvenle bir kucaklayın sonra da bir salın bakalım. Görün sonra ihtiyaç duyunca size nasıl geliyorlar. Güvenli ve sağlıklı bağlanma budur. Konu sahibinin annesinin yaptığı gibi kızının kendi zevklerine dahi karışarak onun ayrı bir birey olmasını engellemek değildir. Psikoterapilerde bile danışana tavsiye vermekten, direkt yönlendirmekten, düşünce empoze etmekten sırf bu yüzden kaçınılır.

Anneniz ve babanız böyle yaparak size , gerek iş hayatınızda gerekse karşı cins ile olan ilişkilerinizde kaygı bozuklugu yaşayıp hayatınızı kendinize zindan edeceğiniz bir zemin hazırlıyorlar. Bir an önce kendi başınıza hareket etmeye başlamanız gerek.hata yapa yapa doğruyu öğreneceksiniz.

Ne mezunusun? İş arama sürecinde alanınla ilgili bir kursa başla bence. Hiçbirşey bulamazsan devletin açtığı ileri excel, hızlı klavye vs. kursları var inan işe başla

Marmara üniversitesi 4 yıllık Bankacılık mezunuyum, bu sene mezun oldum.

Aslında istiyorum devletin açtığı öyle bir kursa gitmeyi ama işte, oldu da kursta maddiyat gerekecek bir şey isterlerse diye (kitap, kaynak, vb. gibi) aileme yük olmayayım diye gidemiyorum. O yüzden de aileme yük olmadan önce kendi paramı kazanmak için iş basvurulari yapıyorum. Şu ana kadar olumlu bir durum gerçekleşmedi...

da ehliyet filan al. Bazı iş ilanlarında o da gerekiyor aileni ikna etmen kolay olur.

Ehliyet almak ve araba kullanmaktan korkuyorum desem 😞 normalde reflekslerim çok kuvvetli değil, ve çok dalgınım genelde, kaza yapmaktan çok korkuyorum ☹️☹️ ama motor ehliyeti almak isterdim.

Son olarak doktorunla annenin tavrını konuş bir sonraki görüşmede. İş görüşmelerine bile seninle geldiğinden, en ufak uyuşmazlıkta hastalığının nüksettiğiyle ilgili seni korkuttuğundan bahset. Belki annenle de kısa bir görüşme yapar doktor.

Daha önce konuşmayı denedim doktorla annemin bu korumacı tavrı hakkında. Doktorun yanında haksız olduğunu kabul ediyor, birkaç gün bana da yansıtmıyor bunu, sanki kabahatini biliyormuş gibi, ama sonradan "doktora beni kötüledin" diye laf sokuyor. Yani çok böyle kavga kıyamet olarak değil ama lafı sokuyor, "doktora gittiğinde beni kötüleyeceğine kendinle ilgili sıkıntılardan bahset" diyor bir de.

Hanımlar kusura bakmayın, yorumların hepsini fırsat buldukça okumaya çalışıyorum, hepsini cevaplamaya çalışıyorum elimden geldiğince de, ama beklediğimden de çok yorum yazılmış, hepinize teşekkür ederim :KK16::KK16::KK16:

X