- 22 Ağustos 2019
- 1.741
- 4.606
Listeyi burayada arar misin canimBende senin gibi düşünüyorum. Meyve vermeyin dediklerini biliyorum ama bazı arkadaşların doktoru meyve suyu içirin demiş, patlıcan yasak diye biliyorum bir arkadaşın doktoru sebze de onla başlatmış. Çok kafam karıştı. Benim topikte arkadaş başlayacak tadımla 5.5 aylık olunca onun listesi çok mantıklı ve zaman olarakta benim kafama yattı. Dediğin gibi önce yoğurt ile başlamış listesi bende indirdim atarım sanada istersen.
Benim savunma mekanizmam sıfırhatta söyleyin de öğrenelim şuan vermemeye karar verdim meselaKardeşimin eşi hamileyken dahi yemedi emzirme yaparken 1 yıl yemedi. Patlıcan ı görünce çok şaşırdımben insanların doğrularına yada doğru olduğunu düşündüğü şeylere yorum yapmaktan çekiniyorum. Savunma mekanizması devreye giriyor ona göre cevap veriliyor bu durumu da fazlasıyla yaşadığım için bir şey diyemedim arkadaşa.
Senin için demedim canım. Böyle bir şeye yorum yaptığımda savunma ile karşılaşınca artık yoruldumBenim savunma mekanizmam sıfırhatta söyleyin de öğrenelim şuan vermemeye karar verdim mesela
Bende hamileyken yedim canım o kadar da olmaz herhalde diye düşündüm ama bebeğe verme noktasında yasaklıların başındaBen daha vermedim ama vermicem galiba sorarım canim 16 aralıkta randevumuz var ama ben sutumu verirken bile çok tüketirdim hamikeykende yerdim baya
Doktorumuzla dün konuştuk sideferde oceanda aslında araştırmaları yapılmamış gıda takviyeleriymiş.. piyasada araştırması yapılmış ferrum varmış ilaç mahiyetindede olsa onu yazdı.. sizde sağlıkçıydınız heralde görüş yazmak istedim@Gulguzeli2019 canım ya sidefer ya ocean öneriliyor genel olarak . Ben her şeyi ocean kullanıyorum o yüzden kan damlası olarak da onu tercih ettim. Ama sidefer kullanan da çok var ☺
Yani normaldede kendimi savunamam pisirigim biraz huyum değiştirebilsem keşke pisiriktan ziyade millet gibi olamiyorum onlar bana her seyi söyleyebiliyorlar ama ben ya yanlis anlarsa demekten hep susuyorum iyuligimede kotulugumede söylenen herşeySenin için demedim canım. Böyle bir şeye yorum yaptığımda savunma ile karşılaşınca artık yoruldum
Teşekkür ederim.Su an 3 tane mamajoo kullaniyorum, 1 tanesinde oyle bi sorun olmuştu ama bebekten mi kaynaklanıyor yoksa emzikten mi bilmiyorum
8 Haziran dogumlu oglum.Yani 5 aylik olunca basla dedi ama ben de sasiriyorum hani 6 ay kesinlikle anne sutuyduKaç günlük oluyor canım bebeğin. Vallahi ben şimdi garip oldum 5 aylık kontrolü için gidince sorarım olmadı. Niye böyle heyecan yaptı doktor amcalar teyzeler benimde kafamı karıştırdılar
Canım hayır medecin generaliste de çocuk takibi için yeterli. Pediatre a gitmen lazım çocuk doktoru. Onların da puanına bak iyi araştır öyle git. Her ay götürmen gerek aşılarını da yapar pmi yeterli değil. Bizi sadece zorunlu olmayan aşıları yaptırmak istersen pmi ye yönlendiriyorlar bcg gibiPediatre derken ne oluyor anlamadım tam kusuruma bakma ne kadar aralıklarla bu doktora gidiyorsunuz herhangi bir sorun varmı yokmu diye mi götürüyorsunuz biz aile doktoru seçelim dedik ama şimdi ev degisicez başka bir bölgeye taşıncaz o tarafta oluştururuz dedik normal hasta olursa ve ya biz gidebilmek için
Tadimlara baslaman normal canim. Sadece patlican verme bence. Ben de tadima baslicam haftaya.Yok yanlış anlamadım eminim de neden soyledi o zaman anlamadim sizler böyle deyince vermemeye karar verdim bugune kadarbir kere muz bir kere elma suyu birde dün kabak verdim vermicem bir süre artık
Anladım.canim sağolasın generalist aile doktoru olması için yeterli demi herkese bakıyorCanım hayır medecin generaliste de çocuk takibi için yeterli. Pediatre a gitmen lazım çocuk doktoru. Onların da puanına bak iyi araştır öyle git. Her ay götürmen gerek aşılarını da yapar pmi yeterli değil. Bizi sadece zorunlu olmayan aşıları yaptırmak istersen pmi ye yönlendiriyorlar bcg gibi
Canım medecin generaliste çocuk takibi için yeterli değil yazmak istemiştim yanlış olmuş. Evet aile hekimi tarzı ama genelde sadece kontrol edip uzmana yönlendiriyorlar ara basamak şeklinde. Bir sorunun olduğunda ilk kendi medecin generaliste ine gidiyorsun o reçeteyle yönlendiriyor. Ama çocuk için pediatre a gidersen iyi olurAnladım.canim sağolasın generalist aile doktoru olması için yeterli demi herkese bakıyor
Kızlar ek gıda konusunda herkesin kafası çorba olmuş :)) ben de öyleydim çok araştırdım, okudum en son doktorumla görüştüğümde taşlar oturdu. Ben kendi yöntemimi yazayım belki faydalanan arkadaşlar olur , yine herkes kendi bildiğini yapsın Ama en önemlisi doktorunuzu dinleyin.
S Saricivcivim1 canım ek gıdaya ara vermene gerek yok. Asıl senin için yazıyorum doktorla konuştularımızı.
Öncelikle tadıma başlanmasının asıl amacı çocuğun alerjilerini gözlemlemek, gıdalara erken başlayarak alerji oluşumunu engellemek(hala tartışılıyor engelleyip engellemediği) ve brbeği yeni tatlarla tanıştırmak. Düşünün şu an çocuğunuz hiçbir tadı bilmiyor anne sütü ve mama dışında. Çok mantıklı olarak tatlı gıdalarla başlarsanız çocuk sonrasında tadı yavan olan kabak, havuç, brokoli gibi şeyleri zorla yese dahi sevmekte zorlanacaktır.
Çocuğa muhallebi vs vermeye gerek yok hele un içerikli ürünlerle ek gıdaya başlamanızı asla önermem biraz araştırırsanız nedenleri çıkar zaten. Mesaj çok uzun olduğundan detaylara girmiyorum internette dolu bilgiler. Şu an asıl amaç çocuğu doyurmak değil anne sütü ya da mama hala ana besin kaynağı olacak amaç çocuğu yeni besinlerle tanıştırmak dolayısıyla doyurucu olsun diye unlu tariflere girmeyin.
Meyve suyu zaten tadım için gerekli değil. Meyve suyunu ilk 2 yaşında daki verseniz reddeden çocuk duymadım. Hele suyunu vermek şekerden başka bir şey değil.
Yoğurt da aynı şekilde çocukların genel olarak sevdiği ve kolay yediği bir besin. Üstelik süt ürünleri içeren ürünlerin 6-7 aydan önce başlanması tavsiye edilmiyor yine araştırabilirsiniz.
Benim aklıma yatan ve doktorumun önerdiği yöntem şöyle;
15 gün öğlen öğününde sebze veriyoruz. En fazla iki günde bir sebzeyi değiştiriyoruz. 30 günde en az 10 sebze tattırmaya çalışıyoruz. Sebzeler kesinlikle suda ya da buharda pişirilip püre yapılıyor ve tuz baharat yağ eklenmiyor. Sebzelerin teker teker tanıtılması hem alerji riskini gözlemlemek için hem de çocuğun ne yediğini bilmesi için önemli. 6. Aydan önce su vermediğimiz için tuz asla yok dolayısuyla evdeki yemeğin suyu, çorbanın suyu gibi işlere girmenizi önermem. 6. Aydan önce 1-2 kaşık su ile tanıştırabilirsiz brbeğinizi ancak bebeğe fazla su içirmeye başlarsanız midesini su ile şişirip mamayı ya da emiyorsa anne sütünü azaltacaktır ve bu da beslenme eksikliğine yol açacaktır.
Zaten çocuğunuz hiçbir yemeğin tadını bilmiyor yemek tatsız oldu deyip kendinizce tatlandormayınız. Zaten birkaç aya yemeklerimize ortak olacaklar :)
Sebzeler kesinlikle kış sebzesi olamalı; bal kabağı, havuç, kabak, ıspanak, brokoli, patates, pırasanın beyazı gibi sebzeler kullanabilirsiniz. Püre yaptığınız sebze çok akışkansa bağlayıcı olarak tadı gelmeyecek şekilde çok az patates ekleyebilirsiniz.
Çocuğunuz bir sebzeyi sevmezse önemli değil. Zorlamayınız. Birkaç gün sonra tekrar deneyin. Ama mutlaka tadsın.
İlk günlerde 1-2 kaşık yemesi yeterli. Sebze sonrası kaç cc mama veriyorsanız aynen hazırlaıp verin. Sebzeyi mamadan önce sunun. 1 ayın sonunda 100-130 gr sebzeye çıkacağız ve o öğün verdiğiniz mamayı ya da anne sütünü 2 ölçek azaltabilisiniz.
Ayrıca bio reyonlarında kstkı maddesiz şoklanarak dondurulan sebzeleri de kullanabileceğimizi, besin değerinin markettek sebzelerden bir farkı olmadığını söyledi doktorum. Fransa da çok yaygın bu şekilde kullanmak ama sizin içinize ne kasar siner bilmem.
15 gün sonra meyve tadımına ikindin başlayacağız ancak bu ara öğün olacak. Ana öğün olarak meyve vermeyeceğiz. Yine kış meyveleri verilecek. İlk etapta pişirilerek püre yapılabilir, sonra cam rende ile rendelenerek verilebilir. Meyvede kırmızı meyveler ve egzotik meyveler yasak.
Yine aynı şekilde sevmediği bir meyve olursa zorlamayıp birkaç gün sonra tekrar deneyeceğiz.
Süt ürünleri, tahıllar vb sindirmesi zor olan ürünlere 6 ayda başlayacağız. Zaten bunları genelde reddetmiyor çocuklar.
Çok uzun oldu kusura bakmayın. Siz yine doktorunuzu dinleyin ancak ben hem türkiyedeki doktorumla hem burdaki doktorumla uzunca konuştum bu konuyu. Kendim de detaylıca araştırdım. Biz bu şekilde ilerliyoruz. Sizlere fikir olsun diye yazmak istedim. Ama şunu unutmayın anneler en iyisini siz kendiniz bilirsiniz.
Ev işini halledelim inşallah onuda yoluna koyalım canım çok sağol bilgilerin içinCanım medecin generaliste çocuk takibi için yeterli değil yazmak istemiştim yanlış olmuş. Evet aile hekimi tarzı ama genelde sadece kontrol edip uzmana yönlendiriyorlar ara basamak şeklinde. Bir sorunun olduğunda ilk kendi medecin generaliste ine gidiyorsun o reçeteyle yönlendiriyor. Ama çocuk için pediatre a gidersen iyi olur
Canım rica ederim meyve olarak elma, armut, ayva, cennet hurması, muz verebilirsin. İlk etapta pişirip püre yaparak sonra cam rende ile rendeleyerek verebilirsin. Mandalina, portakal, kırmızı meyveler ve mango kivi, ananas gibi egzotik meyveler için biraz daha bekleyeceğiz.Ay çok güzel yazmışsın hakkını helal et valla dediklerini yapicam inşallah peki meyve olarak ne verelim muz elma havuç baska