Kızlar ek gıda konusunda herkesin kafası çorba olmuş :)) ben de öyleydim çok araştırdım, okudum en son doktorumla görüştüğümde taşlar oturdu. Ben kendi yöntemimi yazayım belki faydalanan arkadaşlar olur , yine herkes kendi bildiğini yapsın Ama en önemlisi doktorunuzu dinleyin.
S Saricivcivim1 canım ek gıdaya ara vermene gerek yok. Asıl senin için yazıyorum doktorla konuştularımızı.
Öncelikle tadıma başlanmasının asıl amacı çocuğun alerjilerini gözlemlemek, gıdalara erken başlayarak alerji oluşumunu engellemek(hala tartışılıyor engelleyip engellemediği) ve brbeği yeni tatlarla tanıştırmak. Düşünün şu an çocuğunuz hiçbir tadı bilmiyor anne sütü ve mama dışında. Çok mantıklı olarak tatlı gıdalarla başlarsanız çocuk sonrasında tadı yavan olan kabak, havuç, brokoli gibi şeyleri zorla yese dahi sevmekte zorlanacaktır.
Çocuğa muhallebi vs vermeye gerek yok hele un içerikli ürünlerle ek gıdaya başlamanızı asla önermem biraz araştırırsanız nedenleri çıkar zaten. Mesaj çok uzun olduğundan detaylara girmiyorum internette dolu bilgiler. Şu an asıl amaç çocuğu doyurmak değil anne sütü ya da mama hala ana besin kaynağı olacak amaç çocuğu yeni besinlerle tanıştırmak dolayısıyla doyurucu olsun diye unlu tariflere girmeyin.
Meyve suyu zaten tadım için gerekli değil. Meyve suyunu ilk 2 yaşında daki verseniz reddeden çocuk duymadım. Hele suyunu vermek şekerden başka bir şey değil.
Yoğurt da aynı şekilde çocukların genel olarak sevdiği ve kolay yediği bir besin. Üstelik süt ürünleri içeren ürünlerin 6-7 aydan önce başlanması tavsiye edilmiyor yine araştırabilirsiniz.
Benim aklıma yatan ve doktorumun önerdiği yöntem şöyle;
15 gün öğlen öğününde sebze veriyoruz. En fazla iki günde bir sebzeyi değiştiriyoruz. 30 günde en az 10 sebze tattırmaya çalışıyoruz. Sebzeler kesinlikle suda ya da buharda pişirilip püre yapılıyor ve tuz baharat yağ eklenmiyor. Sebzelerin teker teker tanıtılması hem alerji riskini gözlemlemek için hem de çocuğun ne yediğini bilmesi için önemli. 6. Aydan önce su vermediğimiz için tuz asla yok dolayısuyla evdeki yemeğin suyu, çorbanın suyu gibi işlere girmenizi önermem. 6. Aydan önce 1-2 kaşık su ile tanıştırabilirsiz brbeğinizi ancak bebeğe fazla su içirmeye başlarsanız midesini su ile şişirip mamayı ya da emiyorsa anne sütünü azaltacaktır ve bu da beslenme eksikliğine yol açacaktır.
Zaten çocuğunuz hiçbir yemeğin tadını bilmiyor yemek tatsız oldu deyip kendinizce tatlandormayınız. Zaten birkaç aya yemeklerimize ortak olacaklar :)
Sebzeler kesinlikle kış sebzesi olamalı; bal kabağı, havuç, kabak, ıspanak, brokoli, patates, pırasanın beyazı gibi sebzeler kullanabilirsiniz. Püre yaptığınız sebze çok akışkansa bağlayıcı olarak tadı gelmeyecek şekilde çok az patates ekleyebilirsiniz.
Çocuğunuz bir sebzeyi sevmezse önemli değil. Zorlamayınız. Birkaç gün sonra tekrar deneyin. Ama mutlaka tadsın.
İlk günlerde 1-2 kaşık yemesi yeterli. Sebze sonrası kaç cc mama veriyorsanız aynen hazırlaıp verin. Sebzeyi mamadan önce sunun. 1 ayın sonunda 100-130 gr sebzeye çıkacağız ve o öğün verdiğiniz mamayı ya da anne sütünü 2 ölçek azaltabilisiniz.
Ayrıca bio reyonlarında kstkı maddesiz şoklanarak dondurulan sebzeleri de kullanabileceğimizi, besin değerinin markettek sebzelerden bir farkı olmadığını söyledi doktorum. Fransa da çok yaygın bu şekilde kullanmak ama sizin içinize ne kasar siner bilmem.
15 gün sonra meyve tadımına ikindin başlayacağız ancak bu ara öğün olacak. Ana öğün olarak meyve vermeyeceğiz. Yine kış meyveleri verilecek. İlk etapta pişirilerek püre yapılabilir, sonra cam rende ile rendelenerek verilebilir. Meyvede kırmızı meyveler ve egzotik meyveler yasak.
Yine aynı şekilde sevmediği bir meyve olursa zorlamayıp birkaç gün sonra tekrar deneyeceğiz.
Süt ürünleri, tahıllar vb sindirmesi zor olan ürünlere 6 ayda başlayacağız. Zaten bunları genelde reddetmiyor çocuklar.
Çok uzun oldu kusura bakmayın. Siz yine doktorunuzu dinleyin ancak ben hem türkiyedeki doktorumla hem burdaki doktorumla uzunca konuştum bu konuyu. Kendim de detaylıca araştırdım. Biz bu şekilde ilerliyoruz. Sizlere fikir olsun diye yazmak istedim. Ama şunu unutmayın anneler en iyisini siz kendiniz bilirsiniz.