Merhabalar. Ben öncelikle bebeklerim 2,5 aylık olunca birşeylerin ters gittiğini anladım. Gündüz uykuları hala düzenli değil daha doğrusu her beslenme sonrası şekerleme yapıyorlar, uzun uyumuyorlar. Gündüze alıştık neyse. Baktık bu sefer gece de rahat değiliz sık sık uyanıyorlar ne biz rahatız, uykumuzu alıyoruz anne babaları olarak ne de onlar. İnstagramdan takip ettiğim sayfalar var.
1-)ikiz üçüz dördüz anneleri isimli bir sayfa
Orda da anneler deneyimlerini paylaşıyorlar uyku ile veyahut her konu ile ilgili.
2-)Ünlü oyuncu doğa rutkayın doarutkay sayfası.
Omunda ikizleri var ve deneyimlerini paylaşıyor. O bir konuşmasında dedi ki ben bebeklerime doğdukları günden itibaren uyku eğitimi verdim dedi. Her akşam banyo yaptırdım, besledim, odalarına bıraktım, asla sallamadım dedi.
Ben ikizlerime oda yaptım mobilya beşikli falan. Ayrıyeten de elektirikli sallanan beşikleri vardı bizim odamızda. Uzmanlar ilk 3 ay anne baba yanı diyor aslında göz önünde olsunlar diye. Çoğu kişi de en baştan beri ayrı odaya koyup daha rahat ettiklerini söylüyor. Eşimle konuştuk. Bu çocuklara uykuyu öğretirsek rahat edecez, sabredelim,öğretelim dedik. Önce şuna karar verdik çocuklar 9 olunca yataklarında olacaklar ve ikimizde sabırlı olacağız. Sonra internetten uyku eğitimi ile ilgili okumalar yaptık benzeri şeyler sabır ve istikrar yazıyor. Nasıl tuvalet alışkanlığı öğretiliyorsa uyumakta öğrenilebilir diye. Önce rutin oluşturduk.
1-)Nerdeyse 20 gün boyunca her akşam 8 de banyo yaptırdık. ( mesela bebek beslenmiş 1,1.5 saat sonra banyo )
2-) Banyo sonrası besleme( kesinlikle mama ile hem doyurucu hem uzun süre tok tutuyor. Gazlarını çıkarınca hadi uyku vakti diyip odalarına götürüyoruz.)
3-) Ben fermuarlı büyük boy 90cm olan bebek battaniyelerim var yakınım Almanya dan getirmişti. Onu sadece gece uyurken giydiriyorum . Ki onu giyince uyku zamanı geldiğini anlasınlar diye.
4-) Battaniyelerini giydirip beşiklerine yatırıyorum.Uyku vaktimiz geldi diyoruz. Öpüyoruz babaları ile birlikte iyi geceler diyoruz. Başka da konuşmuyoruz. Ben e bebekte indirimden müzik çalan bir maymun almıştım. Onda fışkıyeden çıkan su sesi gibi bir ses var. Bebekleri rahatsız etmeyecek şekilde kısık bir seste onu açıyorum. Odaları kesinlikle çok karanlık oluyor. Bırakıp çıkıyoruz. Kapıyı da kapatıyoruz. ( biz telsiz aldık bunun için dinliyoruz telsizde).
5-) İlk zamanlar ne yalan söyleyim şöyle 1 hafta falan ağladılar. Ama ilk 2 gün 20 dk ağladılarsa 3. Gün 10 dk ağladılar. Çok şükür şimdi ağlasalar bile 5 dk ağlıyorlar. Oğlum maşallah ağlamıyor ama uyuduktan 1 saat sonra emzik için ağlıyor. Hiç ışık falan açmadan odaya girip emziğini verip çıkıyorum, tekrar uyuyor. Büyüdükçe anlıyorlar daha iyi kavrıyorlar.
Gece uzun uyku için karanlık şart arkadaşlar. Uyku hormonu melatonin karanlıkta salgılanıyor ve akşam 11 gibi salgılanmaya başlıyormuş. O yüzden bebekleri 9-10 gibi yatırmak(9 çok ideal) çok mantıklı. Eğer hem mama hem meme veriyorsanız bence gündüz meme daha çok verin. Gece tamamen mama verin. (Yatırmadan ve gece uyanınca)
Benim bebekler gece saat 3-4 gibi kalkıyorlar. Önce hangisi uyandıysa öbürünü de ağlayarak uyandırıyor. Yada ben altını açarak uyandırıyorum. Ben telefonun fenerini açıyorum. Odalarında yastığın arkasına koyarak sadece bebekleri göreceğim şekilde hemen altlarını açıyorum. Babaları o sırada mamalarını hazırlıyor . Pusetlerine koyup anlattığım yöntem gibi besliyoruz. Hemen gazlarını alıp tekrar yatırıyoruz. Bu sefer müzik falan açmıyorum. Yine karanlık odada uyuyorlar ışık falan da açmıyorum. Hiç konuşmuyoruz. Beşiklerinde tekrar uyku moduna geçiyorlar. Sabah kaçta uyandıkları belli olmuyor ama çok şükür 8 den önce uyanmıyorlar. Gece saat 23:00 ile 02:00 arası full melatonin salgılanıyor. Artık acıkınca kendileri uyanıyorlar biz asla uyandırmıyoruz. Benimkiler birbirini uyandırıyorlar genelde. Aynı anda besleyip yatırmak çok önemli.
En önemlisi sabır ve istikrarlı olmanız. Ağlamalarına dayanmak zor maalesef. Ama güzel şeyler de sıkıntılı süreçleri atlatınca geliyor arkadaşlar. Dediğim gibi düzensiz uyumaktan kronik baş ağrım vardı. Çok şükür başımın ağrısı geçti. Bebekleri 9 da yatırıyoruz. Çay demliyorum. Eşimle bir film, dizi izliyoruz. Yapılacak işlerim varsa yapıyorum. Tek diyeceğim şu ki zor ama buna değiyor.
Çok uzun oldu kusura bakmayın ama elimden geldiğince anlatmaya çalıştım.
Sevgiler