SÜTÜN YETMİYOR!!!"
Yenidoğanın en önemli yaşamsal reflekslerinden birisi de "Emme" ve bununla bağlantılı olarak "Arama" refleksidir. Bebeğin dudak birleşiğinin yanağa doğru olan bölgesinde ki refleks alıcılarına meme ya da parmak değdirdiğimizde aranır ya da anne sütünün kokusunu aldığında kafasını sağa sola çevirerek memeye yönelir ve emmek ister. Anne sütü aldıktan 10-15 dk sonra bile aranabilir. Bu aranma açlıktan değil; emme ve arama refleksinden kaynaklanmaktadır. Bebeğe elinizi uzattığınızda elinizi sıkıca kavrar ve bırakmaz. Bu sizi çok sevdiği ve bırakmak istemediği için değildir. Bu "YAKALAMA" refleksidir. Bebek bunu "şimdilik" istemsiz gerçekleştirmiştir. Beyni; O'nu yaşama adapte etmeye çalışmaktadır. Aynı şekilde bebek anne sütü aldıktan ve doyduktan sadece 10-15 dk sonra bile "ARAMA" ve "EMME" refleksi dürtüsü ile aranmaya başlayabilir. Eğer çevrede ki kişiler bu reflekslerin farkında değilse; "doymadı, acıktı herhalde" diye
anneyi tekrar tekrar emmeye yönlendirip bir süre sonra ise" bu bebek hep aç, sürekli emmek istiyor, sütün yetmiyor, sütün yaramıyor" söylemleri ile anneyi negatif yönde etkilemektedirler. Bu ise bir süre sonra annenin sütünün bile kesilmesine neden olabilir. Buda bereberinde biberonlar, adına bebek maması denilen raf ürünü işlenmiş hazır gıdaları beraberinde getirir. "Lohusalık" ya da "Emzirme" gibi anne ve bebeğin hayatını derinden etkileyen bu "ÖZEL" dönemde; her ikisinin de ihtiyacı olan tek şey: fiziksel olduğu kadar duygusal olarakta olumlu yönde desteklenmektir. Her kadının bebeğini; hatta sevgiyle kucak açtığı başka bebekleri de emzirebilecek donanımı ve potansiyeli vardır. Yeter ki etrafında psikolojisini olumsuz etkileyecek bir çevre olamasın! Pek çok annenin düşebileceği yanılgıya düşmeyin ve bebeğinizi tanımaya, hangi durumlarda emmek istediğini, fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını tanımaya gayret edin.
Hatırlayalım ki; Bebekler; her zaman acıktığında değil, kendini güvende hissetmek istediğinde, korktuğunda, seslerden irkildiğinde, üşüdüğünde, yalnız kalmak istemediğinde, uykuya dalmak istediğinde; kendini teselli etmek ve rahatlamak istediğinde de emmek isterler.