Evet kızlar nasılsınız :) bizim bugün doktor kontrolümüz vardı. 11.haftamızı doldurduk bugün çok şükür sağlıklı görünüyor dedi doktorum. 3.8cm olmuş miniğim :)
Gittiğimde ikili testi sorarım demiştim. Ancak vakit bulabildim de gelebildim.. İkili testte ense kalınlığı ve burun kemiği ölçülürmüş. Ayrıca ultrasonda da çözünürlük yani görüntü kalitesi olayı varmış. Bu ikili testlerin yapıldığı ultrason cihazları daha kaliteli görüntü verirmiş. İkili taramada bebeğin özellikle kalp odacıklarına ve beslenmesine de bakarmış doktor. Beslenmesi derken kordonu ve midesine bakılırmış. Bebeği besleyen damarları kontrol edermiş. Ayrıca kan akışını gösteren renkli bi görüntü de olurmuş. Yani detaylıca bi kontrol ediliyormuş minikler :) bana ikili tarama sonucunda gittiğim doktorun bi rapor vereceğini, bu raporda bebeğin ultrason incelemesinin ve ense kalınlığı ölçümünün yazacağını söyledi. Ayrıca kan alınacağını ve ense kalınlığı ölçümü ile bilgisayara girildiğinde bi risk listesi verileceğini söyledi :)
İkili tarama perinatolog, radyolog ya da kadın doğumcu tarafından yapılabilirmiş. Hangi uzmana ya da hangi hastaneye yapırdığımızdan çok bu taramayı yapan doktorun tecrübeli olması önemliymiş. Ölçümü doğru yapması gereksiz korkulara kapılmamamız için önemliyken, ultrason incelemesinde de dikkatli olması (allah korusun) ileride karşılaşılabilecek sıkıntılara erken tedbir alabilmek adına önemliymiş. Perinatolog kadın doğumcudan iyidir ya da radyolog daha iyidir diye birşey yokmuş yani :) bu öğrendiklerimle benim bütün sorularım cevaplandı, umarım sizin sorularınıza da cevap olabilir :)
bluebottle
ve
savha
bebek hareketleri tıbben en erken 15.haftalarda hissedilebiliyor olsa da anne adayına göre değişebilirmiş. Ben kaybettiğim bebeğimi 13.haftamda hissetmeye başlamıştım. Ama sakız patlatmışın gibi içimde hissettiğim, elimi koyunca hissedemediğim, minik ve anlık hareketlerdi. Çok çok belirgin hareketlerini yani elimi koyduğumda hissettiğimi ise 17de hissetmiştim sanırım. Bugün doktoruma dedim içimde hareket gibi değilde sanki minik bi sakız patlaması gibi hissediyorum bir iki gündür olabilir mi dedim. O da bazen anne adayları hissedebiliyorlar olabilir ama net hareketler için çok erken dedi :)
Kilo alımından bahsetmişsiniz. Doktorumda tartıldığımda çok kilo almış görünüyordum. Ben gün aşırı, sabahları yaklaşık olarak aynı saatlerde ve lavaboya çıktıktan sonra tartıldım. Hepsini not aldım. Ve aslında hiç kilo almadığımı farkettik :) ama sabah ve akşam tartılmam arasında enteresan şekilde 3kilo fark çıkıyor :)) doktorum da bunun ödem olabileceğini söyledi.