SGK ya göre hamile kadınlarınların ve 1 yaşına kadar olan çocuklarının saglık güvencesi var. Sigortalı ol yada olma.Ali tezelin bu konuyla ilgili yazısınıda paylaşıyım seninle.
***KADININ SİGORTALI OLMASINA BİLE GEREK YOK
5510 sayılı Yasa’ya göre normalde hastalık muayeneleri için basitçe, kişilerin en az 30 günlük sigortalı olması (Bağ-Kur’lu ise 60 günden çok borcu olmaması) gerekir ama hamilelik ve doğum için sigortasız kadın da olsa, birisi üzerinden sigortası da olmasa her hastane SGK’dan provizyon almadan derhal muayene etmek zorundadır. Hatta her türlü tahlili de bedava yapmak zorundadır. (bkz. madde 67 ilk fıkra)
***YENİ KANUNDA AYNI ŞEYİ SÖYLÜYOR
1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 15 inci maddesi,
“…gebeliğinin başladığı tarihten itibaren doğumdan sonraki ilk sekiz haftalık, çoğul gebelik halinde ise ilk on haftalık süreye kadar olan gebelik ve analık haliyle ilgili rahatsızlık ve özürlülük halleri analık hali kabul edilir.” demektedir.
Kanun’un 63 ve 67 inci maddelerine göre de; analık muayene, tetkik, tahlil, doğum ve verilen ilaçlar konusunda bırakın parayı, kadınlardan PROVİZYON bile istenemeyeceğini açıkça ifade etmektedir. Yani, bir kadın SGK ile sözleşmeli veya sözleşmesiz olan özel-kamu hangi hastaneye giderse gitsin ben hamileyim veya hamile olduğumu düşünüyorum bu sebeple de muayene ve tahlil yaptırmak istiyorum diyorsa, bütün hastaneler SORGUSUZ-SUALSİZ, SGK’sı var mı yok mu diye sormadan derhal muayene ve tahlil ve tedavilerini yapmak zorundadır. Sonra da aynı hastane yine SGK’sı var mı yok mu diye sormadan kadından nüfus cüzdan fotokopisini alıp, hamilelik muayene ve tedavisi olarak SGK’ya kağıt ortamında fatura göndermek zorundadır.