Kızlar ben yine doktorumun hazırlayıp bana yolladığı listeden bir sayfa paylaşmak istiyorum belki aklınızdaki bir kaç sorununda cevabını bulabilirsiniz;
İKİNCİ 3 AYLIK DÖNEM
İlk 3 ayın sıkıntıları yavaş yavaş geçmeye başlar; vücudunuz gebeliği kabullenmiştir artık
Bebek hareketleri 20 haftadan itibaren hissedilebilir daha öncesinde oynadı mı? Benimki bu haftalarda oynardı şeklinde etraftan gelen sorular sizi tedirgin etmesin.
İlk bebek hareketleri barsak hareketleri ile karıştırılabilir.
Her gün hissedemeyebilirsiniz. Hissetmemeniz hareket etmediği anlamına gelmez; minik hareketler anlaşılmaz bu yüzden 1-2 gün ara verebilir bu dönemde endişelenmeye gerek yoktur. Anne yorgun, bitkin ve aç olduğunda bebek az hareket eder.
20-22 haftalarda bel ağrısı ve sırt ağrısı beklenir çünkü karnınız büyümekte ve bel oyuntusu artmaktadır. Vücut karındaki büyümeyi dengelemek için kendini geri attığından sırt kasları gerilir. Geceleri iki bacak aranıza kalın bir yastık alarak yan yatın; ayaklarınızı karnınıza çekip, sırtınızı kambur yaparak gün içindeki duruşun tam tersi pozisyonda dinlendirin
Yatış şekli çok önemli değildir; sizin rahat olduğunuz pozisyon bebek için de uygundur. Yatarken bebeği ezmeniz ya da rahatsız etmeniz mümkün değildir. Son 3 ay yan yatmak daha rahattır; özellikle sol yan yatış bebeğin de rahat olduğu yatış şeklidir. Bebeğin üzerine yattığınız tarafa vurması rahatsız olduğunu göstermez tam tersi bebekler iyi kan gittiğinde ve rahat olduklarında oynarlar
24 saatin yaklaşık 20 saatinde uyurlar her an hareket hissedilmeyebilir. Hissetmemeniz oynamadığı anlamına gelmez. Bazı anneler bebeklerinin hareketini çok az hissedebilir, her bebeğin temposu farklıdır.
Çok heyecanlandığınızda ya da şekerli şeyler yediğinizde fazla hareket edebilir ama bu da rahatsız olduğunu göstermez. Eğer alıştığınız temponun çok altına düşerse özellikle son 3-4 haftada haber vermelisiniz.
Göbeğiniz ne zaman büyümeye başlar?
20. haftadan sonra rahim büyüklüğü göbek deliği hizasını geçer ve hamile olduğunuz fark edilir. İkinci ve 3. gebeliklerde karnınız daha çabuk belirgin hale gelebilir.
Karın büyüklüğü ve şekli vücut yapısına göre değişir. Uzun boylu anne adaylarının karnı çok büyük olmaz. Kısa boylu ve dar pelvise sahip hamilelerin karnı daha sivri ve dışa doğru olup büyük görünebilir. Karın büyüklüğünüzü karşılaştırıp bebeğim küçük-büyük endişesine kapılmayın.
Yine etraftan karnın aşağı düşmüş şeklindeki yorumlara lütfen kulak asmayın. Bu lafı işitmeyen gebe yoktur rahim zaten aşağıdadır ve bebek de rahim içindedir midenizde değil!! Tıpta Bebeği aşağıda taşımak diye bir şey yoktur bu halk arasında uydurulmuş bir sözdür
7 aya kadar bebekler standart 1500 gr dır lar bundan sonra kilo alımı bebekten bebeğe değişir.
Ultrasonda bebeklerin boyu ölçülemez çünkü içerde dik duramazlar. Bazı formüllerle hesaplanan boy uzunluğu tahminidir, bebeğinizin gerçek boyu değildir. Bebeğin doğduğu andaki boyu ileriki yaşamındaki boyu belirlemez. Dolayısıyla boya takılmayın.
Bebeğin kilosu rahim büyüklüğü, plasenta hacmi, göbek kordon kalınlığı, rahmi besleyen damarlarla ve genetik olarak belirlenir. Yediklerinizle değil.
Ye de bebek kilo alsın lara inanmayın.
Dengesiz beslenerek kasları yağa çevirmek doğumu zorlaştırır.
3-6 ay arası bacak krampları başlar. Kramp varsa magnesium kullanmak gereklidir.
Mide yanmaları için de ilaç kullanılabilir. Yemekten sonra en az 2 saat yatmayın, uzanmayın, öne eğilmeyin .
Pastane ürünleri, susamlı yiyecekler yanmayı arttırır, Bebeğin baskısı ve gebelik hormonlarının etkisiyle mide asiti yemek borusuna kaçtığı için yanma hissedilir. Bebek saçlandığı için değil!!
Rahimi tutan bağlarda gerginlik nedeniyle göbek deliği çevresinde ve bacak içlerinde, pubis kemiklerinde acımalar olacaktır. İstirahat halinde iken gidip gelen ritmik ağrılar önemlidir. Hareket ederken hissedilen acıma şeklindeki ağrılardan korkmayın.