• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

2011 Şubat Anneleri Paylaşım Alanı

ohh ne güzell tüm yorgunluğunu stresini atarsın inşallahh.iyi gelir hepinize.valla ben daha 1 haftadır evdeyimm 2 kere hastane dışında çıkmadım tabiki ama patlıcam yanii.daha sabah anneme diyodum havalar güzelleşse bahar gelse oğlum büyüse dışarlarda gezsek diyee.

ohh sıhhatler olsun kuzucuğa. napıosunuz banyo ortamını nasıl hazırlıyosunuz.bizde sildik annemle metehanın koltukaltını ayaklarını falan annemde yağladı.sesi çıkmadı ama banyoda napar bilmiyorum
canım oturma odasında yıkıyoruz biz...ufoyu açıyoruz...halının üzerine bi yaygı falan seriyoruz...küvetinde yıkıyoruz...çok şükür korktuğum kadar olmadı:32:

uykuusz bir gece daha sabah karlı hele hiç uyumadı bıktım şu gaz sancılarından sürekli emmek istiyor emincede kusuyor

yeni topikimiz hayırlı olsun kızlar:nazar::emir_bebek:
eski topiğede üzüldüm yazık terkedilmiş gibi olmuş:58:
amma yazmışsınız 2 gün girmedim 17 sayfa birikmiş
sizin bebikler pek uslu anlaşılan gün boyu topiktemisiniz ayol:1:
bu arada sütüm baya arttı bu arada ama yemdiğim şey kalmıyor ev aktar gibi oldu
büyük kızım felaket huy değiştirdi kıskançlıktan altına kaçırmaya başladı 2 senedir tuvalete kendi gider poposunu kendi temizler sifonu çekip elini yıkayıp gelirdi şimdi 2 sene önceye dönüş yaptı çok çaresizim bazen kızıyorum sabrım taşıyor sonra ağlamaya başlıyorum kardeşini seviyor görünüyor ama sıkarak seviyor sürekli öpmek istiyor herkes büyüğe yapma etme diyor onada moralim bozuluyor bunalımdayız anlayacağınız akşamdan beri kardeş kıskançlığı ile ilgili gezmediğim site kalmadı nerdeyse çocuğun yaptıkları gayet normalmiş kızmayın vs diyor aa bazen insan dayanamıyor hayatındaki ilk tramvayı geçiriyormuş yavrum ona vakit ayıramıyorum bebek sürekli kucağımda memede evdekiler alınca kucağına en fazla 10-15 dk duruyor basıyor yaygarayı büyükte benle yatmak istiyor benle banyo yapmak istiyor eskiden kitap okurdum etkinlik yapardık şimdi bişey yapamıyoruz dün gece yanımda yatarken"annecim seni çok özlemişim" dedi içim parçalandı çok acıyorum ona yavrum benim halbukşi onu hala çok sevidiğimzi bebeğin bakıma ihtiyacı oldugu söyledim kaç kere ama nafile .o bebeği kızkanmıyor aslında beni kıskanıyor halbuki bi anlasa onu canımdan cok sevdiğimi:43::43::43:Allah yardımcımız olsun
çok zor günler geçiriyoruz pedagoga gitmeyi düşünüyorum:44:
2 çocuğu olanlar sizde durumlar nasıl? varmı problem bizim gibi

canım benim kızımda arrada bir kapris filan yapıyor normal tabi eski ilgi yokki ama çok seviyor kardeşini birlikte annelik yapıyoruz ona sende dene istersn oyun gibi geliyor

slm kızlar nasılsnz?
biz iiyiz allaha şükür,yanlız eşim grip olmuş:50:
bebeğe de bulaşır die ödümüz kopuyo..

kızlar normal doğumda kanamalarımız ne zman kesiliyo?

bir de şu dikişler ne zaman eriycek?

ben sıkıldm artk popom tahriş oldu walla ped yüzünden,dikişler de sinir ediyo beni,artık iyilerşseler:51:

bu arada geçmşe biraz baktm ama alntı yapamadm,göğüs uçları için lansinoh kullanıorm benbir de görmcm kınanın ii geldiini söylemişti.
annemn tanıdığı bi dr da sütünü sağ göğsüne sür dio..
dr um da taburcu olrken memişler için hametan yazmıştı.
oğlanın popişe de benm memişe de yarıo şimdi:1:

bu arada ev işleryle aranz nasıl kızlar,ben yapmya çalışıorm ama bebekten fırsat bulamıorm:50:
ama hç rahat diilim yani,ancak yemek yapıorm,bulaşıkları ortadn kaldırıorm ortalığı topluorm havalandryrm fln o kadar.başka bişeye yetişemiorm

kızlar herkes göğüs ucu yaralarından muzdarip benim hiç olmadı desem yeridir kızımda çok çektim hametan kullanmıştım iyi gelmişti birde her emzirmeden önce sütümle sildim hep. kuru bırakmamaya çalışın. Kanama olayı kızımda 10 gün kadar sürmüştü kırkımız bitince adet görmüştüm Bu sefer 45-46 gün sürdü başlarda fazlaydı sonra azaldı arada bir iki gün kesildi ama bitmedi hiç doktor 60 güne kadar sürebiilir dedi

Son düzenleme:
oh ne güze canım kuzuluk güzeldir dinlenirsin hem damarlarını da yumuşatır

seda aynı şeyi bizde konuştuk ebeyle normal çılarsa dönmeyiz demişti.tsh yüksek çıkmış.ama yoğun bakımda kaldığından olabilir dediler yarın tekrar kan vericez bakalım

canım biz kuzuluğa herr sene geliriz defalarca cumadan yada cumartesiden öıkıp pazar döneriz canımız sıkılır kalk gidelim der oraya geliriz özlellikle kar zamanları dışarda donarız karla oynamaktan sonra direk havuza :))) çokk özledimmm orayı

şu canbebenin alt açmaları nasıl işimize yaradı.oğlum süpriz çiş kaka yapınca onun üstüne yapıo hoopp çöpe alttaki alt açmaya bişi olmuyoo

oğluşun üstünü değişti annanesi koltuk altlarını falan sildik yüzünü falan sildikk ohh ferahladııı mis gibi olduuuu

ayy söylediğin ne iyi oldu anlatamam valla nerdeyse günde en az 2 kez üst baş değiştirmekten helak olduk bişiy değil çocuk üşütecek derdim o eşme söyliyimde alsın kız bebeklerininde oluyo ama erkek bebeklerine şart valla bizim oğlan şimdiden kırkladı evin her köşesini baştada beni:1:bide babasına isabet etse keşke bu sefer bende ona gülerim :32:

ayy söylediğin ne iyi oldu anlatamam valla nerdeyse günde en az 2 kez üst baş değiştirmekten helak olduk bişiy değil çocuk üşütecek derdim o eşme söyliyimde alsın kız bebeklerininde oluyo ama erkek bebeklerine şart valla bizim oğlan şimdiden kırkladı evin her köşesini baştada beni:1:bide babasına isabet etse keşke bu sefer bende ona gülerim :32:

bizde geçen gün 6 kez bez değiştiysek 4 kez üst baş değiştik.artık kendimden şüphe etmeye başlamıştım benmi bağlayamıyorum bu bezide üstüne başına geliyo diyee.
açıncada foşşş zatennn ben bu alt açmayı serdiğim için neyseki yatak yorgan ıslanmıyo kıyafetlerle atlatıyoruz :)

bizdede her gün makine açılıyor valla nerdeyse.

fatmacım şimdi aklıma geldii bi arkadaşta ikinci çocuğunda buna benxzer sıkıntı yaşamıştı.oda kızına bi bebek almıştı hani şu teferruatlı olandan altı değişilen mama yedirilen türden bi bebek.o bebekle ilgilenirken kızıda yanında oyuncak bebeğine yapıodu aynıları.belki bu tür bi oyunlada alıştırabilirsin.
normal ama zor bir süreçç.kolaylıklar diliyorum valla zorr

slm arkadaşlar bende şubat annesıyım sızı okur dururum yazmaya pek vakıt bulamadım bıde erıngeclık işte.. Şubat annelerını tebrık ederım Allah analı babalı buyutsun.. melocum bızdede tsh sı yuksek çıktı tekrara kan aldılar.. 10 gun oluo ıkıncı seferde duşuk çıkıormuş ınş ole olur Rabıım saglık versın onlara ıçın rahat olsun ınş ıkıncıde çıkmaz.. stres yapma cnm sutumuz etkılenmesın.. bıde benımkı gece sureklı emmek ıstıo doymuomu dıe doktora goturduk doyuyormuş kılo almış dedı.. doymasa gunduzde aglAR DEDI bızı gece ayakta dıkcek ya işte

ben gündüz oğlumu oturma odasına getiriyorum tv nin sesi oluyo.güneş gören tarafa oturuyorum güneşe tutuyorum cam kenarında falan ki gündüzü geceyi bilsin diye.bi karışırsa yandık inşallah böyle devam eder.

slm kızlar nasılsnz?
biz iiyiz allaha şükür,yanlız eşim grip olmuş:50:
bebeğe de bulaşır die ödümüz kopuyo..

ben sıkıldm artk popom tahriş oldu walla ped yüzünden,dikişler de sinir ediyo beni,artık iyilerşseler:51:

bu arada geçmşe biraz baktm ama alntı yapamadm,göğüs uçları için lansinoh kullanıorm benbir de görmcm kınanın ii geldiini söylemişti.
annemn tanıdığı bi dr da sütünü sağ göğsüne sür dio..
dr um da taburcu olrken memişler için hametan yazmıştı.
oğlanın popişe de benm memişe de yarıo şimdi:1:

bu arada ev işleryle aranz nasıl kızlar,ben yapmya çalışıorm ama bebekten fırsat bulamıorm:50:
ama hç rahat diilim yani,ancak yemek yapıorm,bulaşıkları ortadn kaldırıorm ortalığı topluorm havalandryrm fln o kadar.başka bişeye yetişemiorm
Uyuyunca yapabiliyorum yemeğimi..temizlik ve diğer işler için kadın geliyor her hafta yoksa imkansız zaten yaaa...Allahtan eşim çok çok çok yardımcı Allah binlerce razı olsun çamaşırları asar toplar yerleştirir..
ben gündüz oğlumu oturma odasına getiriyorum tv nin sesi oluyo.güneş gören tarafa oturuyorum güneşe tutuyorum cam kenarında falan ki gündüzü geceyi bilsin diye.bi karışırsa yandık inşallah böyle devam eder.

aynı yöntemi ben de uyguluyorum seda işe yarıyor

şu canbebenin alt açmaları nasıl işimize yaradı.oğlum süpriz çiş kaka yapınca onun üstüne yapıo hoopp çöpe alttaki alt açmaya bişi olmuyoo

oğluşun üstünü değişti annanesi koltuk altlarını falan sildik yüzünü falan sildikk ohh ferahladııı mis gibi olduuuu

canım benimde çok işime yarıyoo valla kirlenince hooopp atıyorum düşünenden allah razı olsun bu arada bence yıka canım 1 haftayı geçtikten sonra burda okadar yıkayanlar göbeği düşürdü biz 20 gün yıkamadık hala düşmedi walla yıkanınca bebeğin huzurlu oluyo bende hergün siliyodum ama yıkamak bambaşka

çok şükürrr minik kuzuyu başarıyla yıkadık:65:
canım benimm ağlıyoo önce sonra alışınca biraz sakinliyo banyonun sonlarına doğru:60:
mis gibi yağladımm...emdirdimm şimdii uyuyoo melekler gibi:16::54::54::54:

canım oturma odasında yıkıyoruz biz...ufoyu açıyoruz...halının üzerine bi yaygı falan seriyoruz...küvetinde yıkıyoruz...çok şükür korktuğum kadar olmadı:32:

ohh canım hadi geçmiş olsun bizde dün yıkadık annemler pazar günü gitmişti atlattık yani yalnız yıkama işini bende aynı dediğin gibi yapıyorum

canım ben normal yaptım kanamam cumadan beri azaldı artık günlük ped kullanıyorum ara ara çok az gelio kotex anydays kullanıyorum hissetmiyorum bile
son dikişm bugun attı ama acısı ağrısı 15. gün gibi geçmişti
ev işleri aynen dedğin gibi 2 gündür yalnızım ve 2 gündür misafir ağarlıyorum zeynep uyuyunca hemen bişilr yapıyorum ortalığı da kucağımdayken felan toparlayabiliyorum bide bizimkiler kucağa alıştırdı illa kucakta olcak işim zor valla canım rahat ol eşin yada gelen gidenler anlayışlı oluversinler artık kolay deil bebiş bakmak nezaman ağlıycağı uyancağı belli olmuyor

buarada slm kızlar :79:
bugun okuldan arkadaşlarım vardı kızımda bi huzursuzlaştı ağladı durdu normalde sakindir neyse nazar degmez böylece ama milleti de korkuttu kucağımda uyuttum artık
2.gün de yorgun geçtii inş yarın misafir gelmez de kızımla başbaşa kalırım kafamı toplarım tüm ev düzenim bozulmuş bişi ararken annem yada kayınvalideyi arayıp soruyorum nerde die :1: ama Allah razı olsun tüm işimi yaptılar bey gibiymişim de haberim yokmuş onlar gidince anladım :71:

:21:
buarada slm kızlar :79:
bugun okuldan arkadaşlarım vardı kızımda bi huzursuzlaştı ağladı durdu normalde sakindir neyse nazar degmez böylece ama milleti de korkuttu kucağımda uyuttum artık
2.gün de yorgun geçtii inş yarın misafir gelmez de kızımla başbaşa kalırım kafamı toplarım tüm ev düzenim bozulmuş bişi ararken annem yada kayınvalideyi arayıp soruyorum nerde die :1: ama Allah razı olsun tüm işimi yaptılar bey gibiymişim de haberim yokmuş onlar gidince anladım :71:[/QUOTE

şimdi bende bey gibiyim annemle kayınvalidem gidince ne yapcam bakalım

bu arda çizelgenizi nasıl değiştirdiniz ya ben apamadım

uykuusz bir gece daha sabah karlı hele hiç uyumadı bıktım şu gaz sancılarından sürekli emmek istiyor emincede kusuyor

yeni topikimiz hayırlı olsun kızlar:nazar::emir_bebek:
eski topiğede üzüldüm yazık terkedilmiş gibi olmuş:58:
amma yazmışsınız 2 gün girmedim 17 sayfa birikmiş
sizin bebikler pek uslu anlaşılan gün boyu topiktemisiniz ayol:1:
bu arada sütüm baya arttı bu arada ama yemdiğim şey kalmıyor ev aktar gibi oldu
büyük kızım felaket huy değiştirdi kıskançlıktan altına kaçırmaya başladı 2 senedir tuvalete kendi gider poposunu kendi temizler sifonu çekip elini yıkayıp gelirdi şimdi 2 sene önceye dönüş yaptı çok çaresizim bazen kızıyorum sabrım taşıyor sonra ağlamaya başlıyorum kardeşini seviyor görünüyor ama sıkarak seviyor sürekli öpmek istiyor herkes büyüğe yapma etme diyor onada moralim bozuluyor bunalımdayız anlayacağınız akşamdan beri kardeş kıskançlığı ile ilgili gezmediğim site kalmadı nerdeyse çocuğun yaptıkları gayet normalmiş kızmayın vs diyor aa bazen insan dayanamıyor hayatındaki ilk tramvayı geçiriyormuş yavrum ona vakit ayıramıyorum bebek sürekli kucağımda memede evdekiler alınca kucağına en fazla 10-15 dk duruyor basıyor yaygarayı büyükte benle yatmak istiyor benle banyo yapmak istiyor eskiden kitap okurdum etkinlik yapardık şimdi bişey yapamıyoruz dün gece yanımda yatarken"annecim seni çok özlemişim" dedi içim parçalandı çok acıyorum ona yavrum benim halbukşi onu hala çok sevidiğimzi bebeğin bakıma ihtiyacı oldugu söyledim kaç kere ama nafile .o bebeği kızkanmıyor aslında beni kıskanıyor halbuki bi anlasa onu canımdan cok sevdiğimi:43::43::43:Allah yardımcımız olsun
çok zor günler geçiriyoruz pedagoga gitmeyi düşünüyorum:44:
2 çocuğu olanlar sizde durumlar nasıl? varmı problem bizim gibi

canım benim kızımda arrada bir kapris filan yapıyor normal tabi eski ilgi yokki ama çok seviyor kardeşini birlikte annelik yapıyoruz ona sende dene istersn oyun gibi geliyor

bende hep birlikte yapıyorum kızımla yok bezi değiştirelim yok krem sürelim elldiven giydirelim vs vs ama yinede kıskanıyor sanırım
bugün okula gitti geldi biraz daha iyiyiz bakalım:nazar:

fatmacım şimdi aklıma geldii bi arkadaşta ikinci çocuğunda buna benxzer sıkıntı yaşamıştı.oda kızına bi bebek almıştı hani şu teferruatlı olandan altı değişilen mama yedirilen türden bi bebek.o bebekle ilgilenirken kızıda yanında oyuncak bebeğine yapıodu aynıları.belki bu tür bi oyunlada alıştırabilirsin.
normal ama zor bir süreçç.kolaylıklar diliyorum valla zorr

ayy çok iyi bir fikir hemen almalıyım sağol sedacım:71:

melocum geçmiş olsun canım inşallah bir dahaki kan değeriniz normal sınırlarda çıkar:nazar:

kızlarr biz geldik oğlumla;
cumartesi günü saat 16.00 da spinal sezaryenle oğlum dünyaya geldi. kilomuz 3250gr, boyumuz 49 cm. en son ben doğurdum galiba :1: kontrol için gitmiştik, nst de kalp atışları iyi çıkmayınca bir saat içinde sezaryene aldı doktor. ve oğlumla kavuştuk. 3. günümüz bugün. geceler uykusuz, memişler yara, sütüm çok yetmediği için oğlum biraz aç, lohusa depresyonumuzda var biraz ama herşeye rağmen dünyadaki en güzel duyguymuş bu...:69: tekrar katılacağım aranıza ama bu aralar çok giremiyorum malum ilk günler özledim sizleri...

kızlarr biz geldik oğlumla;
cumartesi günü saat 16.00 da spinal sezaryenle oğlum dünyaya geldi. kilomuz 3250gr, boyumuz 49 cm. en son ben doğurdum galiba :1: kontrol için gitmiştik, nst de kalp atışları iyi çıkmayınca bir saat içinde sezaryene aldı doktor. ve oğlumla kavuştuk. 3. günümüz bugün. geceler uykusuz, memişler yara, sütüm çok yetmediği için oğlum biraz aç, lohusa depresyonumuzda var biraz ama herşeye rağmen dünyadaki en güzel duyguymuş bu...:69: tekrar katılacağım aranıza ama bu aralar çok giremiyorum malum ilk günler özledim sizleri...

Allah bağışlasın canım sanada çok çok geçmiş olsun:nazar::nazar::nazar:

kızlar güzel bir site paylaşmak istedim
Zamane Bebek - Ay Ay Bebek Gelişimi

1. Ay Bebek Gelişimi
İşte bebeğiniz nihayet evde! İlk işiniz onu yeni yerine yerleştirmek olacaktır şüphesiz. Yeni doğum yapan kadınlar genelde iki durumla karşı karşıyadır: ya akrabalardan gereğinden fazla(!) yardım teklifi gelir veya yeterli yardım alınamaz. Doğrusu ise sadece bir kişinin sizinle kalıp yardım etmesi (yardımcınız, ya da ailenizden birisi) ve diğerlerinin bebeği sadece görmek için gelmesidir.

Sonraki üç hafta boyunca, bebeğinizin görünüşü değişmeye devam edecektir. Doğduğunda, örneğin, gözleri muhtemelen birbirine yakındır ve şaşı bakmaktadır. Bebek kısa bir sürede 12 adet olan göz kaslarını kontrol etmeye başlayarak, bakışlarını istediği gibi odaklamayı öğrenir. Ve bu arada bebeğinizin ileride göreceğiniz kişilik özellikleri de ilk sinyallerini verir: sessiz veya gürültülü; ya da hareketli veya sakin.
Ayın ortalarına doğru bebeğiniz artık muhtemelen beslenme zamanlarını bir düzene koymuş olacaktır. Eğer şanslıysanız, ay sonuna doğru bebeğiniz geceleri aralıksız 6 saat uyur. Ancak bu dönemdeki bebeklerin çoğu, gece-gündüz, her iki üç saatte bir emzirilmek ister; bu yüzden rahat bir uyku çekememek sizi korkutmasın. Yakında uyuyabileceksiniz! Uzmanlar bu dönemdeki bebeklerin, uygun zamanlarda beslenmek yerine aç olduklarında beslenmeleri konusunda hemfikirdirler; bu yüzden bebeğiniz eğer sabahın üçünde beslenmek istiyorsa, bu ihtiyacını karşılamanız gerekmektedir.
Bebekler bu ilk dönemlerde fazla hissedilmeyen bazı hafif uyarılara odaklanırlar ve yüksek sesler, karmaşık görüntüler ve buna benzer dış olaylara karşı algılarını kapatırlar. Bu yüzden bu dönemde bebek uyurken evi sessiz tutmaya çalışmak yersiz bir çabadır. Bunu yapmak onun şimdiden sessiz bir ortam aramasına ve hayatının sonraki bölümlerinde sesli ortamlarda uyumakta zorlanmasına neden olur.
Yeni doğan bebekte farklı refleksler gözlemlenebilir. Bunların en ilginçlerinden biri “eskrimci pozisyonu”dur. 12 haftadan küçük bir bebek sırtüstü yatırıldığında bir kolunu kafasını çevirdiği yöne doğru uzatır ve diğer kolunu da kafasına veya omzuna yakın olacak şekilde kıvırır; tıpkı bir eskrimci gibi.Her ne kadar bebek hareket eden bir nesneyi seyredecek kadar kafasını çevirebilse de, bunu yapmayı henüz akıl edemez – eğer nesne göz hizasının dışına çıkmışsa, o artık bebek için “yok olmuş” demektir. Bunun yerine bir desen veya hareketsiz bir nesneye uzun süre bakmayı tercih eder.
Siyah-beyaz renklerden oluşan nesneleri uzun süre izler çünkü kontrast renkler ilgisini çekmektedir. (Bebekler doğduklarından itibaren birkaç hafta benzer renkleri ayırt edemezler). Bebek yakını en iyi görür, bu yüzden oyuncaklar 50 cm’den uzakta olmamalıdır. Kafası genelde yana dönük durduğundan oyuncakların tepeden değil, yatağının kenarından sarkması daha uygun olacaktır.
Bebek özellikle de anne ve babasının yüzlerini incelemekten çok hoşlanır. Her ne kadar tüm yüzü anlamaya çalışacaksa da saç ve yüz kontrast renklerde olduğundan genelde saçlara odaklanır. Artık ufak ufak oyunlara başlayabilirsiniz. Ona hafifçe şarkı söyleyin veya konuşun; size cevap veremeyecektir ancak dinlemek çok hoşuna gider. Ağzınızın hareketlerini seyretmek, yine ağzınızla yüzünüzün diğer uzuvları arasında renk farkı olduğundan, onu keyiflendirecektir.
Bazen, bebeğin ağzının köşelerinin sanki gülermiş gibi yukarı kalktığını göreceksiniz. Genelde bu hareketler bebek uyurken veya uykuluyken olur ve göz kırpmalarıyla devam eder. Kaslar henüz kontrol altında değildir ve bu yarım gülüşler, çok sevimli olsa da henüz sadece birer reflekstir.
Yeni anne-babalar kendilerine endişelenecek pek çok neden bulurlar. Burada sadece birkaçını ele alacağız ancak bundan önce ufak bir uyarı yapmakta yarar görüyoruz: eğer bebeğinizin sağlığı ile ilgili endişeleriniz varsa, hemen doktorunuzu arayın. Sorularınızın saçma bulunacağı korkusuna kapılmamalısınız..
Hastanedeki hemşire veya doktor size göbek bağı ve, eğer erkek çocuğunuzu sünnet ettirdiyseniz, penisinin bakımı ile ilgili bilgi vermiştir. Göbek bağı genelde ikinci haftada düşer; çok ender de olsa, 3. haftada düştüğü de olur. Göbek bağı tamamen düşmeden bebeği küvette yıkamaya başlamayın çünkü o bölgenin kuru kalması yaranın daha çabuk iyileşmesini sağlayacaktır. Sünnet edilen bölgeye vazelin veya yağlı bir krem sürüp üzerini pamuk ya da gazlı bezle kapatarak alt bezinin sünnetli bölgeye yapışmasını önleyebilirsiniz.
Şiş göğüsler ve göğüslerden hafif süt akması hem kız,hem de erkek bebekte görülebilir. Bazı kız bebeklerin vajinal bölgelerinde hafif bir kanama olabilir. Bunların tümü, anneden geçen hormonların bebeğin vücudundan atılmasıyla kaybolacaktır.Bebeğinizin yüzünde veya diğer bölgelerinde ufak sıyrıklar, tırmık izleri farkedebilirsiniz. Bu, artık tırnak kesme zamanının geldiğini göstermektedir. Tırnakları bebek uykudayken kesmek işinizi kolaylaştırır.
Bebeğinizin alnında, göz kapaklarında veya boynunun arkasında rastladığınız kızarıklıkların çoğu kalıcı değildir. Genelde doğumda görülmekle beraber, ilk ay içinde de oluşabilir. Bu kızarıklıklara bebeğin neredeyse şeffaf olan cildinde, yüzeye yakın duran kılcal damarlar neden olur ve genelde bebek ağlarken kızarıklıklar daha da belirginleşir. Bebeğiniz 3-4 yaşına geldiğinde bu izler tamamen kaybolacaktır.
Bebeğinizin ‘bıngıldak’ dediğimiz, kafasının üstündeki yumuşak bölge hakkında gerekli bilgileri doktorunuzdan almış olmalısınız. Bu yumuşak doku bebeğin hızla büyüyen beyninin yeterince genişlemesine olanak tanımaktadır. Bir tanesi alnının üzerinde, diğeri ise kafatasının daha arkasında bulunur. Alnın üzerindeki 18 ay içerisinde, daha tepede ve arkada olanı ise ilk 3 ay içerisinde, yani beynin gelişiminin çoğu tamamlandığı zaman kapanır. Vücudunun diğer bütün kısımlarını yıkadığınız gibi bu bölgeyi de yıkamanızda hiçbir sakınca yoktur.
Bu yaştaki bebeklerin dışkılarının rengi ve düzensizliği birçok ebeveyni endişelendirir. Doğum sonrası ilk iki hafta içinde bebeğin dışkısı ana karnındayken bağırsaklarına dolan ve mekonium denilen yeşilimsi yapışkan bir sıvıdan oluşur. Bağırsak normal çalışmaya başladıkça dışkının rengi açılır ve görünümü değişmeye başlar.
Dışkının rengi her bebekte farklılık gösterir ve özellikle anne sütü ya da mama ile beslenmesi dışkının rengini etkiler. Anne sütü emen bebek açık sarı ile sarımtrak turuncu bir dışkıya sahipken, mama alan bebek kahverengimsi veya gri renkli dışkı çıkarır. Hemen tüm bebeklerin, salgıladıkları günlük safra miktarına bağlı olarak dışkılarında yeşillik ya da hazmedilmemiş sütün neden olduğu beyazlık görülür. Dışkının kıvamı yumuşaktan, sulu dışkıya kadar çeşitlilik gösterebilir. İlk ayın sonunda bebeğiniz için hangi durumun normal olup olmadığını anlayabileceksiniz.
Hemen hemen tüm bebekler beslenmeden sonra kusabilirler ancak bazısı her beslenmeden sonra fazla miktarda kusar. Bu durum genelde ebeveynlerde endişe yaratır. Fakat bu noktada önemli olan bebeğin yeterli derecede kilo alıp almadığıdır. Eğer kilo alıyorsa, bu bebeğinizin yeterli besini bünyesinde tuttuğunu gösterir. Bu gibi durumlarda her beslenmeden sonra bebeği yarı oturur pozisyonda, yani 45 derece dik tutmak kusmasını engellemeye yardımcı olabilir. Bunun dışında, örneğin ufak delikli biberonlar kullanarak bebeğinizi daha yavaş beslenmeye teşvik edebilirsiniz. Eğer bunu kabul ederse (ki bazı bebekler etmez) her beslenmeden sonra 3-4 defa gaz çıkarmasına yardımcı olmalısınız.
Kendinizi inandırmanız ve rahat olmanız gereken bir nokta daha var: bütün bebekler ağlar. Konuşana kadar bebek, dönem dönem sıkıntılar yaşar ve bunların bir kısmının nedeni anlaşılamaz. Ayın ikinci yarısında sık sık sizi ürküten ağlama krizlerine yakalanabilir; bunlar genelde ev içi gerilimin en yüksek olduğu akşam saatlerine denk gelir. Bu ağlamalar moral bozucudur, ancak normaldir.
Ağladığında bebeği ağlatmak yerine onu kucaklayın. Omzunuza yatırmak, kollarınızı onun beline dayayarak aşağı sarkıtmak (uçak pozisyonu da denir) ya da bebek arabasında sallamak gibi değişik pozisyonlar deneyerek hangisinin onu daha çok rahatlattığını keşfedin. Eğer kucağa almak işe yaramıyorsa; bebek yemeğini yemiş, gazını çıkarmışsa, altı temizse ve üşümüş veya terlemiş durmuyorsa onu kısa bir süre için yatağında bırakmanızda hiçbir sakınca yoktur. Özellikle kendinizi yorgun ve bitkin hissettiğiniz zamanlarda, bu ufak mola her ikinize de iyi gelebilir.
Eğer çok karşı değilseniz, emzik iyi bir yatıştırma aracı olabilir. Yeni doğmuş bebekler için parmak emmekten daha iyi bir yatıştırıcı görevi görür. Bebeklerin çoğu, beslenme dışında da emme ihtiyacı duyarlar ve bu bebek için rahatlamanın en klasik yoludur.

1.AY DÖNÜM NOKTALARI
SOSYAL FİZİKSEL ZİHİNSEL
•Bebeğin görüş mesafesi sınırlı olduğundan, ebeveynin yüzü kendine 50cm’den yakınsa gözleri ebeveynin yüzüne odaklanır.
•Göz teması başlar.
•Karşısındaki yüzü incelerken sessizleşir.
•Birini sıkıca tutabilir.
•İnsan sesi duyduğunda tepki verir.
•Kol, bacak ve el hareketleri hala reflekslerden oluşur.
•Aniden irkilir (Moro Refleksi).
•Anne sütü alsa da almasa da göğüse yaslanmaktan hoşlanır ki bu da başka bir reflekstir.
•Genelde elleri yumruk şeklindedir.
•Yüzüstü yatarken başını hafifçe yana doğru çevirir.
•Oturma pozisyonuna getirildiğinde kafasını belkemiğinden üste doğru tutar.
•Bir şeye bakar ancak ona uzanmaz.
•Bir nesneyi görmek için gözlerini yanlara doğru kaydırabilir.
•Parmakları açıkken bir oyuncak veya çıngırağı kavrayabilir, ancak çabucak düşürür.
•Uyanık olduğu 10 saatlik süre içinde bazı anlar algılaması daha açıktır.
•Uyanık olduğu zamanın çoğunda sakin ve tepkisiz görünür.
•Birkaç dakika aralıkla gördüğü bir nesneyi hatırlayabilir.
•Doğumdan önce bildiği anne sesini ve kokusunu tanır.
•Yardım istemek için ağlar.

Back