2010 Mayıs Anneleri

Gebelik, insan yaşamında beslenmenin en önemli olduğu devrelerden biridir. Gebelik dönemindeki beslenme şekli anne ve doğacak bebeğin sağlığını büyük ölçüde etkiler. Bu gerçek, halk arasında gebe annenin iki kişilik yemesi fikrini doğurmuştur. Ancak gebelikte fazla beslenme de yetersiz beslenme kadar anne ve bebek sağlığına zararlıdır.

Çocuğunuzun anne karnında büyümesi, bedensel ve zihinsel yönden gelişmesi, gebeliğiniz süresince beslenmenizle yakından ilgilidir. Kadın doğum doktorları ve beslenme uzmanları, gebelikte annenin her ay ortalama 1 kg. ağırlık kazanmasını önermektedirler. Önerilen bu ağırlık artışının, beslenme ilkelerine uygun bir biçimde sağlanması gerekir. Bu amaçla hangi yiyecek gruplarından ne miktarda tüketilmesi gerektiği kılavuzumuzda belirtilmiştir.

Yiyecekler türlerine göre vücutta çeşitli görevler yaparlar. Benzer görevleri yapan yiyecekler bir araya getirilerek aşağıdaki gruplar oluşturulmuştur. Yiyeceklerinizi bu gruplardan seçip önerilen miktarlarda yiyerek, yeterli ve dengeli bir şekilde beslenebilirsiniz.

canım çok tebrik ederim.....bebişlerimizi kucağımıza alıp eski günlerden bahsederiz inşallah bol bol,,,tabi yaramazlar bize fırsat verirse...

Çok teşekkür ederim tatlım...İnşaallah bebişlerimiz sağlıkla gelsinler de ,yaramazlıklarını da yapsınlar :) Ben razıyım valla...

Kızlar günde 1 soda yararlı diye biliyorum ben ...kalsiyum , sodyum , mağnezyum ve potasyumdan zengin sodalar var...Mesela 1 bardak sütte 240 mg kalsiyum var , 1 bardak sodada da 235 mg kalsiyum var...Bence süperr...

YİYECEK GRUPLARI

1. ET, BALIK, KÜMES HAYVANLARI, YUMURTA, PEYNİR, KURU BAKLAGİL GRUBU
Bu gruptaki yiyecekler proteinden zengindir. Beyin, kas, kemik ve dişlerin gelişimini, kan yapımını ve büyümeyi sağlarlar.

Bu Gruptaki 1 Porsiyon Miktarı

YİYECEK ADI ORTALAMA ÖLÇÜ MİKTAR (gr)

Köfte 1 adet 30

Kıyma 1 köfte kadar 30

Kuşbaşı 3-4 parça 30

Pirzola 1 adet 30

Biftek 1 orta büyüklükte 30

Balıklar 1 köfte kadar 30

Tavuk (kümes hayvanları) 1 köfte kadar 30

Karaciğer 30

Sosis 1 adet 30

Salam 1 dilim 30

Beyaz peynir 1 kibrit kutusu 30

Kaşar 2/3 kibrit kutusu kadar 30

Lor 3-4 yemek kaşığı 40

Yumurta 1 adet 50

Karides 5 orta büyüklükte 60

Midye 5 adet 60

Kuru fasulye 4 yemek kaşığı 25

Nohut 4 yemek kaşığı 25

Barbunya 4 yemek kaşığı 25

Bakla (iç) 4 yemek kaşığı 25

2. SÜT VE YOĞURT GRUBU

Bu gruptaki besinler; kalsiyum, protein, A vitamini ve bazı B vitaminlerinden zengindirler. Büyüme ve gelişme için özellikle kemik ve diş gelişiminde gereklidir.

Süt 1 su bardağı 200

Yoğurt 1 su bardağı 200

Ayran 1 büyük bardak ----

kızlar bilgisi olan varmı et yerine ne yiyebiliriz hamilelikte kırmızı etde beyaz et de yiyemiyorum benim gb olan varmı aranızda?

kızlar bilgisi olan varmı et yerine ne yiyebiliriz hamilelikte kırmızı etde beyaz et de yiyemiyorum benim gb olan varmı aranızda?

Tatlım baklagiller et yerine geçiyor...Nohut , kurufasülye ...Balık yerinede semizotu tercih edilebilir...Semizotu yüksek miktarda omega3 içeriyor...

3. SEBZE VE MEYVE GRUBU Taze sebze ve meyve diğer besin gruplarından alamadığımız C vitaminini sağlarlar. Ayrıca posa içeceği yüksek olduğundan gebelikte çok sık görülen kabızlığın giderilmesinde de yardımcı olurlar. Bu Gruptaki 1 Porsiyon Miktarı (Meyve) YİYECEK ADI ORTALAMA ÖLÇÜ MİKTAR (gr) Elma 1 küçük boy 100 Kayısı 3 adet 100 Muz 1 küçük boy / yarım orta boy 50 Taze incir 1 adet 80 Kiraz 12 adet 75 Vişne 14 adet 80 Greyfurt Yarım greyfurt 100 Turunç 1 orta boy 100 Portakal 1 orta boy 100 Limon 1 orta boy (çiğ) 100 Mandalina 1 büyük boy 100 Üzüm 15 iri tane 80 Üzüm (çekirdeksiz) 30 küçük tane 80 Yeni Dünya 6 adet 125 Kırmızı Erik 5 adet 100 Yeşil Erik 10 adet 100 Çilek 12 küçük / 7-8 iri tane 175 Şeftali 1 orta boy 100 Armut 1 orta boy 100 Nar Yarım küçük boy 80 Kavun İnce bir dilim 200 Karpuz İnce bir dilim 200 Avokado ½ adet ---- Hurma 5 adet 20 Ananas İnce bir dilim --- Ahududu ½ su bardağı 80 Dut 8 adet 150 Kivi 1 adet 100 Böğürtlen ½ su bardağı 80 Ayva ¼ orta boy 80 Kuru incir 1 adet 20 Kuru kayısı 4 adet 20 Kuru üzüm 1 yemek kaşığı 20 Kuru erik 5 adet 20 Portakal suyu (taze) 1 çay bardağı 100 Nar suyu (taze) 1 çay bardağı 80 Greyfurt suyu (taze) 1 çay bardağı 100 Elma suyu (taze) 1 çay bardağı 80 Vişne suyu (taze) 1 çay bardağı 80 Üzüm suyu (taze) 1 çay bardağı 80

Bu Gruptaki 1 Porsiyon Miktarı (Sebze)
Domates 1 küçük boy 100

Domates suyu ½ su bardağı (çiğ) 100

Çarliston biber 4 orta boy (çiğ) 100

Yeşil sivri biber 10 orta boy (çiğ) 100

Yeşil dolma biber 2 orta boy (çiğ) 100

Kıvırcık 15 yaprak (çiğ) 100

Marul 5-6 yaprak (çiğ) 175

Salatalık (hıyar) 1 küçük boy (çiğ) 100

Kırmızı turp 1 orta boy (çiğ) 100

Maydanoz 1 orta demet (çiğ) 75

Yeşil soğan 3-4 orta boy (çiğ) 75

Kuru soğan 1 orta boy (çiğ) 75

Kereviz 1 küçük boy (çiğ) 100

Kırmızı lahana 1/8 orta boy (çiğ) 100

Havuç 1 orta boy (çiğ) 100

Havuç suyu ½ su bardağı (çiğ) 120

Şalgam 1 orta boy (çiğ) 150

Lahana (pişmiş) 4 yemek kaşığı 100

Karnıbahar (pişmiş) 4 yemek kaşığı 100

Taze kabak (pişmiş) 4 yemek kaşığı 150

Patlıcan (pişmiş) 4 yemek kaşığı 125

Ispanak (pişmiş) 4 yemek kaşığı 150

Pazı (pişmiş) 4 yemek kaşığı 150

Ebegümeci (pişmiş) 4 yemek kaşığı 150

Bamya (pişmiş) 4 yemek kaşığı 75

Taze fasulye (pişmiş) 4 yemek kaşığı 150

Semizotu (pişmiş) 4 yemek kaşığı 150

Bezelye (pişmiş) 4 yemek kaşığı 100

Pırasa (pişmiş) 5 yemek kaşığı 150

Bakla (pişmiş) 4 yemek kaşığı 100

Enginar (pişmiş) 1 orta boy 100

Balkabağı (-) 100

Yer elması 3 yemek kaşığı 75

4. TAHIL GRUBU
Bu gruptaki besinler karbonhidratlardan zengindir ve vücuda enerji sağlarlar. Büyüme ve gelişmeye yardımcı olurlar.

Ekmek 1 ince dilim 25

Hamburger ekmeği ½ adet 25

Tuzlu bisküvi 2 adet 25

Etimek 2 adet 15-20

Buğday unu (çorbada) 1 orta boy kepçe 15

Bezelye unu 1 orta boy kepçe 15

Tarhana 1 orta boy kepçe 15

Mercimek unu 1 orta boy kepçe 15

Şehriye çorba 1 orta boy kepçe 15

Pirinç çorba 1 orta boy kepçe 15

Mercimek çorba 1 orta boy kepçe 25

Pirinç pilavı 2 yemek kaşığı 15

Bulgur pilavı 2 yemek kaşığı 15

Kuskus 2 yemek kaşığı 15

Makarna 2 yemek kaşığı 15

Erişte 2 yemek kaşığı 15

Yufka böreği 2 kibrit kutusu ---

Patates 1 küçük boy 100

Kestane 2 orta boy 30

Patlamış Mısır 1 su bardağı 20

Leblebi 1 çay bardağı ---

Simit 1/3 adet ---

İrmik 2 yemek kaşığı 15

Un 2 silme çorba kaşığı 15

Galeta 2-3 adet 20

Sandviç ekmeği 1/3 adet 25

Haşlanmış mısır ½ adet 20

Yufka ekmeği 1/8 yufka 25

5. YAĞ VE ŞEKER GRUBU
Bu gruptaki yiyecekler vücuda enerji sağlarlar. Yalnız tereyağında A vitamini, bitkisel ve sıvı yağlarda E vitamini vardır. Tatlılardan pekmez kalsiyum ve demirden zengindir. Gebelik süresince bu yiyecekleri çok dikkatli yemek gerekir.
Bu Gruptaki 1 Porsiyon Miktarı (Yağlar)

Zeytin 5 adet 15

Sıvı yağ (bitkisel) ½ adet 5

Zeytinyağı 2 adet 5

Margarin (erimiş) 2 adet 5

Margarin (erimemiş) 1 porsiyon 5

Tereyağ, sadeyağ 1 porsiyon 5

Mayonez 1 porsiyon 5

Fındık 1 porsiyon 10

Badem 1 porsiyon 10

Yer fıstığı 1 porsiyon 10

Ceviz 1 porsiyon 10

Kaymak, krema 2 yemek kaşığı 15

Krem peynir 2 yemek kaşığı 5

YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR
• Hamileliğiniz süresince çay ve kahve tüketiminizi azaltınız. İçecek olarak ayran, süt ve taze meyve sularını tercih ediniz.
• Sebze ve meyvelerinizi tüketmeden önce çok iyi yıkayınız. Mevsim dışı sebze ve meyveleri tüketmeyiniz.
• Sigara ve alkol kullanmayınız. Sigara içilen ortamlarda bulunmayınız.
• Tuz kısıtlaması gerektiren bir durumunuz yoksa yemeklerinizi normal tuzlu yiyiniz. İyotlu tuz kullanınız. (Konserve, salamura yiyecekler ve turşu seyrek tüketiniz)
• Yemek ve salatalarınızda zeytinyağ ve diğer yağları (mısır, ayçiçek yağı vb) karışık olarak kullanınız)
• Hazır yiyecek ve içecekleri (hazır çorba, meşrubat, hazır meyve suları, et su tablet) tüketmeyiniz.
• Haftada 2 gün balık, 2 gün tavuk, 2 gün kırmızı et ve 1 gün de kurubaklagil şeklinde protein kaynağı ve et grubu besinlerden yararlanabilirsiniz.
• Her öğünde her besin grubundan yiyecekler tüketerek beslenmenizde çeşitlilik sağlayınız.
GÜNLÜK YİYECEK PORSİYONLARINIZ
SABAH
Su bardağı süt
Kibrit kutusu kadar beyaz peynir
Yumurta
Tane zeytin
İnce dilim ekmek
Çiğ sebze (söğüş, yağsız)
KUŞLUK
Su bardağı süt veya yoğurt
Meyve
ÖĞLE
Köfte kadar
Sebze yemeği
Su bardağı yoğurt
Porsiyon meyve
İnce dilim ekmek
Yemek kaşığı pirinç pilavı
İstenildiği kadar yağsız salata
İKİNDİ (15:00-17:00)
Su bardağı süt veya yoğurt
Meyve
AKŞAM
Köfte kadar
Sebze yemeği
Su bardağı yoğurt
Porsiyon meyve
İnce dilim ekmek
1 kase mercimek çorba
İstenildiği kadar yağsız salata
OTURURKEN (21:00-22:00)
Su bardağı yoğurt
Kibrit kutusu beyaz peynir
Meyve
İnce dilim ekmek

ÖRNEK YEMEK LİSTESİ
SABAH KAHVALTISI
1 su bardağı süt
1 yumurta
1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir
5 adet zeytin
1 tatlı kaşığ bal veya reçel veya pekmez
2 ince dilim ekmek
Söğüş salata
KUŞLUK
1 porsiyon meyve
1 su bardağı süt
ÖĞLE, AKŞAM
1 köfte kadar et
1 kase çorba
1 tabak sebze yemeği
2 yemek kaşığı makarna
Salata
1 porsiyon meyve
1 su bardağı yoğurt
2 ince dilim ekmek
İKİNDİ
1 porsiyon meyve
1 su bardağı süt veya yoğurt
GECE
1 su bardağı süt
1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir
2 ince dilim ekmek
KONSTİPASYON (KABIZLIK) DURUMUNDA
• Kabızlık sorununuz varsa önerilen meyve ve sebzelerinizi kabuklarıyla tüketiniz.
• Sabah aç karnına bir su bardağı ılık su, kayısı veya mürdüm eriği kompostosu içiniz.
• Günde 2-3 litre su ve sulu yiyecekler tüketiniz.
MİDE BULANTISI VE KUSMA DURUMLARINDA
• Yağlı, kokulu, baharatlı yiyecekleri (yağlı etler, yağlı soslar, kaymak, krema, yağda kızartılmış besinleri) tüketmeyiniz.
• Yemeklerle birlikte su ve sulu gıdaları tüketmeyiniz. Su ihtiyacınızı yemeklerden 30 dk. önce ve sonra gideriniz.
• Yemeklerden sonra sırtüstü 20 dk. uzanınız.
• Sabah yataktan kalkmadan önce bir dilim ekmek, peynir veya yağsız tost tüketiniz.
• Azar azar, sık sık yemek yiyiniz.
DİKKAT
• Yeni doğan bebek için en ideal besin anne sütüdür.
• Anne sütü en doğal ve en taze besindir.
• Anne sütü kolay sindirilir.
• Anne sütü her zaman temizdir, mikropsuzdur.
• Anne sütü bebeğinizi hastalıklardan korur.
• Anne sütü bebeğinizle aranızda özel sevgi bağı kurulmasını sağlar.
• Doğumdan sonra ilk birkaç gün içinde gelen koyu ağız sütünü ziyan etmeden bebeğinize mutlaka veriniz.
• Gebelik sırasında memenize masaj yaparak emzirmeye hazır duruma getiriniz.
• Emziklilikte beslenmenize dikkat ederseniz sütünüz iyi gelir, bebeğiniz sağlıklı büyür.
• Normal beslenmenize ek olarak günde 10-12 su bardağı kadar sıvı yiyecekler (süt, ayran, çorba, komposta vb) tüketiniz.
• Bebeğinize ilk 4 ay sadece Anne Sütü veriniz.
• Her ay bebeğinizin kilosunu kontrol ediniz. Ayda 600 gr�ın üzerinde kilo alıyorsa 4-6 aya kadar ek besine başlayınız.
• 6. aydan sonra anne sütü yeterli değildir. Bu ayda ek besinlere başlanmalıdır. Anne sütünü ek besinle birlikte 1-1,5 yaşına kadar verebilirsiniz. Ek besinlere başlamadan önce diyet uzmanlarıyla görüşünüz.
Kaynak : Group Florence Nightingale Hastaneleri

cnm 2006 dan beri üyeyim benopuyorumnanaktan

hııımmm bayadır üyeymişsin :) o zaman benden daha iyi bilirsin buraları.. güzel arkadaşlıklar kuruluyor paylaşımlar oluyor.daha yeniyiz azıcık büyüsün bebişler paylaşımlarımız artçak.. oda falan seçtiğimiz günlere gelecekmiyiz acaba CADIARZU

Kızlar biraz uzun oldu farkındayım ama gerçekten gebelikte beslenme en önemli şey. Eğer uzun olması rahatsız edici olduysa şimdiden özür!!!

cnm kusura bakma liste çok güzel olmuş ben teşekkür ederim çok fazla nete giremiyorum nette problem var çözemedim kopuyo çok takip edemiyorum yaşım 26 kilom 58 bu arada opuyorumnanaktan

ay kızlar doktorum bana vitamin verdi ama içemiyorum elevit diye bi vitamin çok öğürüyorum onu içerken kokusu ve büyüklüğünden ne yapıcam bilemiyorum sizde kullanıyormusunuz????

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…