• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

2009 Kasım Bebekleri de Ek Gıdalara Başladı

ben kalan yoğurdu bi sonraki gün maya olarak kullanıyorum.
yarım kahve fincanına mayalıyorum.
benimkide tam mantı üstüne dökmelik oluyo...

ama bi sorum var.
süt kutusunu açtık.
yoğurdu mayaladık.
ee kutuda süt kaldı.
mesela 3 gün aynı sütü kullanabilirmiyiz yada 2 gün.
yoksa her gün yeni paket süt mü açıcaz...
 
4 - 9 AYLIK BEBEK BESLENMESi

Yalniz anne sütüyle beslenen bebeklerde ek gidalara dördüncü aydan sonra başlanir. 4-6 ay arasinda anne sütüyle yeterli büyüme gelişme sağlaniyorsa sadece anne sütüyle beslemeye devam edilir, bu durumda ek gidalara altinci aydan sonra başlanir.

Bu dönemde çocuğunuza verdiğiniz ek gidalar anne sütünün tamamlayicisidir.


Ek Gidalar:

Çocuğun ayina uygun büyüme ve gelişme sürecini destekleyen, değişik tatlarla tanişmak suretiyle sonraki aylarda kolay yeme alişkanliği kazandiran, besleyici değeri yüksek ama allerji yapma niteliği az olan besinlerdir. Meyve suyu veya meyve püresi, sebze çorbasi veya sebze püresi, muhallebi, yoğurt, peynir, reçel, bisküvi, ekmek, yumurta bebek beslenmesinde önde gelen ek gidalardir.

Ek gidalari kaşik ya da bardakla veriniz.

Yeni deneyeceğiniz yiyecekleri çocuk açken alişik olduğu yiyeceklerden önce veriniz. Miktari daima azdan başlayarak arttiriniz.

Yeni gidalarin allerji yapip yapmadiğina dikkat ediniz. Bu nedenle ayni gün içinde birden fazla yeni besin denemeyiniz. Þüpheli bir gidayi kestiğinizde belirtilerin geçip geçmediğini kontrol ediniz. Bir iki gün sonra yeniden deneyiniz.

Bebeğinizin hoşlanmadiği önemli yiyecekleri zaman zaman yeniden deneyiniz.

Meyve Suyu:

Elma ve şeftali gibi meyvelerin sulari taze olarak 1-2 tatli kaşiği miktarindan başlanarak verilir ve yavaş yavaş arttirilir. Portakal ve mandalina suyunun daha ileri aylarda verilmesi uygun olur.

Meyveler iyice yikanir, kabuklari soyulur ve cam rendede rendelenir. Temiz bir tel süzgeç veya tülbentle süzülerek suyu elde edilir. Meyve suyuna başlandiktan bir iki hafta sonra püre halinde verilebilir. Meyve sularina şeker eklenmemelidir!

Sebze Çorbasi:

Meyve suyuna başlandiktan iki hafta kadar sonra öğle öğününde verilmek üzere patates, havuç, pirinç ve taze sebzelerden günlük olarak hazirlanir. Bir iki tatli kaşiğindan başlanarak yavaş yavaş arttirilir. Dört haftalik bir süre içinde tam sebze püresine geçilir.

1. Hafta (sebze çorbasi): 3-4 su bardaği su, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates 45 dakika kapakli kapta pişirilir. Tel süzgeçle hiç ezmeden suyu bir başka kaba alinir. Bir çay kaşiği irmik ilavesiyle tekrar 5-10 dakika pişirilir. Sivi miktari 200 gram olacak şekilde ayarlanir.

2. Hafta (basit sebze püresi): Ayni şekilde pişirilir. Havuç ve patatesler tel süzgeçten tamamen ezilerek püre olarak geçirilir. Bu pürenin içine yine irmik katilarak mamanin hazirlanmasi tamamlanir.

3. Hafta (karişik sebze püresi): Havuç ve patatesin yanina 1 çay kaşiği pirinç ve her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler eklenir. Örneğin ilk gün 3-4 yaprak maydanoz, ertesi gün maydanoz ve bir kaç yaprak ispanak, sonraki gün ilaveten dörtte bir enginar, daha sonra dörtte bir domates gibi .. Tel süzgeçten ya da blenderden geçirilerek elde edilen püreye yine bir çay kaşiği irmik eklenerek 5 dakika daha pişirilir.

4. Hafta (tam sebze püresi): Ayrintilariyla anlattiğim şekilde hazirlanan püreye 1 çay kaşiği zeytin yaği veya pastörize tereyaği katilir.

Altinci aydan itibaren sebze çorbasi ya da püresine 1 yemek kaşiği kiyma (3 kez çekilmiş yağsiz sinirsiz dana) eklenmelidir.

Muhallebi:

Sebze püresinden 1-2 hafta kadar sonra genellikle 5. aydan itibaren akşam (gece değil) öğünü olarak verilir. 1 su bardaği süt, bir tatli kaşiği pirinç unu, 1 tatli kaşiği toz şekerle yapilir. Soğuk sütün bir kismiyla pirinç unu iyice ezilir, kalan süt eklenir kariştirilarak pişirilir. Ateşten indirmeye yakin şeker eklenir. ilk günlerde süt sulandirilabilir.

Muhallebi, kutu mamalarla da hazirlanabilir. Özellikle inek sütü proteinlerine duyarli olan bebeklerde bu durum tercih edilir. Bir su bardaği su 1 tatli kaşiği pirinç unu kariştirilarak pişirilir. Ateşten indirildikten sonra içine 5-6 ölçek hazir mama toz halinde katilir. Topaklanma durumunda tel süzgeçten geçirilir. Son yillarda süt çocukluğu döneminde inek sütünün hiç kullanilmamasi yönünde olan görüşler giderek ağirlik kazanmaktadir.


Yoğurt:

Süt kaynatilir, elin dayanabileceği sicakliğa kadar soğutulur. 1 litre süt içine bir çorba kaşiği yoğurt 1-2 kaşik sütle sulandirilarak eklenir, yavaşça kariştirilir. Hareket ettirmeksizin sicakliğini koruyabilecek şekilde 3-4 saat bekletilir. Bir kase kadar ikindi öğünü olarak verilir.

Kahvalti:

Çocuk alti ya da yedi ayini bitirdikten, sebze püresi, muhallebi, yoğurt gibi gidalara iyice aliştiktan sonra kahvaltilara başlanir. Süt, beyaz peynir, reçel, pekmez, ekmek veya bebe bisküvisi başlica malzemelerdir. Tuzu alinmiş bir parça beyaz peynir ve reçel sütle ezilir. Karişima ekmek içi katilir. Bu amaçla 3-4 bebe bisküvisi kullanilabilir. Kahvaltiya önce 1-2 tatli kaşiği olarak başlanir, miktari giderek arttirilir. Bal allerji yapma olasiliği nedeniyle bir yaşindan önce tercih edilmez. istenirse 1 çay kaşiği yağ eklenebilir. Bir süre sonra peynir, reçel, yağ ve ekmek sütten ayri olarak verilebilir.

Yumurta:

Kati olarak pişirilmiş yumurtanin sarisi 1 çay kaşiği miktarindan başlanip giderek arttirilmak suretiyle kahvaltiya ilave olarak verilir. Bir haftanin sonunda bebeğiniz bir tam yumurta sarisi yiyebilir. iyice alişmiş olan çocuklara yumurta kayisi kivaminda verilebilir. Yumurtanin beyazinin bir yaşinda önce verilmesi genellikle tercih edilmez.

Tahilli Çorbalar:

Mercimek, yoğurtlu yayla, acisiz tarhana çorbasi gibi gidalar, taze sebze çorbalarina aliştirilmiş olan bebeklere 7. aydan sonra değişik tatlari öğretmek amaciyla verilebilir.

Köfte:

Sebze çorbasiyla birlikte, yağsiz sinirsiz üç kez çekilmiş dana kiymasindan baharatsiz olarak hazirlanmiş 1-2 köfte 6. Aydan itibaren verilebilir.

Balik ve Tavuk:

Bebeğiniz yedi sekiz aylik olduğunda kiymaya alternatif olarak püre halinde öğle öğününde tavuk ve kilçiksiz balik eti verebilirsiniz.

Karaciğer:

Kuzu ciğeri tercih edilir. Az tuzlu suda haşlanir, zari çikarilir, rendelenerek balik ve tavuk etleriyle dönüşümlü olarak sebze çorbalariyla birlikte verilir.

Çay:

Çayin besleyici hiç bir değeri yoktur. Aksine diğer gidalarin besleyici değerini düşürür, barsaklardan demir emilimini bozarak kansizliğa yol açabilir. Bu bakimdan süt çocuğu beslenmesinde yeri yoktur.


6-8 AYLIK BEBEKTE BESLENME ÞEMASI:

______________________________ _______

1. Öğün (saat 06.00-07.00)

Kahvalti + Anne Sütü

Ara Öğün (saat 09.00-09.30)

Meyve Suyu

2. Öğün (saat 11.30-12.30)

Et + Sebze Mamasi + Anne Sütü

Ara Öğün (saat 15.30-16.00)

Yoğurt + Meyve Püresi + Ekmek

3. Öğün (saat 18.30-19.30)

Sütlü Muhallebi + Anne Sütü

Gece Öğünü

Anne Sütü (1-2 kez)
 
ben kalan yoğurdu bi sonraki gün maya olarak kullanıyorum.
yarım kahve fincanına mayalıyorum.
benimkide tam mantı üstüne dökmelik oluyo...

ama bi sorum var.
süt kutusunu açtık.
yoğurdu mayaladık.
ee kutuda süt kaldı.
mesela 3 gün aynı sütü kullanabilirmiyiz yada 2 gün.
yoksa her gün yeni paket süt mü açıcaz...

minik sütlerden al canım büyük boy sütleri 2 gün içerisinde tüketmen gerekiyor
 
hmmmm, hic fena diil.CADIARZU

simdi; 1. ben pastorize sutle yapiyorum
2. cay bardagina mayalayip kiza bir tatli kasigi ayiriyorum, gerisini kendim yiyorum. yani ayni yogurdu tekrar maya olarak kullanmiyorum.

zaten hic cok kati bir yogurt olmuyo, onla mayalarsam kartanesinin yogurduna doner hepten. sırnaşık şey

ee kimyageriz bilelim eccük bişeyler di mi :emir_bebek:

yaa ne kadar doğrudur bilmiyorum ama şimdiye kadarki deneyimlerimden yola çıkarak söylüyorum ne kadar az miktarda yaparsan kıvamı o kadar bozuk oluyo... ben bi lt sütten yapardım kendimiz için taş gibi olurdu...asya için de ilk başlarda şişe sütü 3 e bölüp yaptım hiç güzel olmadı sonra yarısından yaptım daha iyi oldu...bi de eğer sütü ısıttığın kapta yaparsan daha iyi oluyo...ya da farklı bi kaba aktarıcaksan sütü tam yoğurdu mayalayacağın sıcaklığa kadar diilde daha fazla ısıt ki kabın soğukluğu sütü soğutmasın ... eğer sütü bi süre kaynatırsan da içindeki suyu uçurmuş olursun o zaman da daha katı olabilir...haa bi de mümkün olduğu kadar yayvan bi kapta yap...

ben kalan yoğurdu bi sonraki gün maya olarak kullanıyorum.
yarım kahve fincanına mayalıyorum.
benimkide tam mantı üstüne dökmelik oluyo...

ama bi sorum var.
süt kutusunu açtık.
yoğurdu mayaladık.
ee kutuda süt kaldı.
mesela 3 gün aynı sütü kullanabilirmiyiz yada 2 gün.
yoksa her gün yeni paket süt mü açıcaz...

cangum bizim dr günlük süt kullan yoğurdu da günlük yap dedi...ben sek'in şişe sütüyle yapıyorum...sabah erkenden mayalıyorum 4 saat sonra da dolaba koyup 2 saat dinlendiriyorum...ama şimdi akşam yapıcam yatarken de dolaba koyucam bi gece dinlenirse daha güzel oluyo çünkü...
kutu sütle yapıcaksan da açıldıktan sonra ne kadar zamanda tüketilmesi gerekiyosa o güne kadar kullanabilirsin bence...
 
ne dalga geçiyosunuz nan arkamdan :dilcikar:
bi şeyden haberim yok ilacım olsa kendi keltoş kızımın başına sürücem :lepi:

yav onu bende düşündüm :lepi: şöle atmasyon bi cevabım var 1. si yoğurt günlük sütle yapılıcak.. uzun ömürlü sütlere göre daha az koruyucu madde içerdiği için diye düşünüyorum... 2. si ilk yapışta mecburen hazır yoğurdu maya olarak kullanıcaz ama bundan sonra kendi yaptığımızı kullanıcaz...bu sayedede hazır yoğurttaki katkı maddeleri giderek azalmış olucak...ilk yapışta bi çay kaşığı yoğurtla 1 su bardağı yoğurt elde edicez bu durumda aldığımız katkı maddesi epey azalmış olucak...bundan sonra da kendi yoğurdumuzu maya olarak kullanınca daha da azalıcak....nasılımmm :lepi:
süpersiiiiinn :lepi:
hmmmm, hic fena diil.CADIARZU

simdi; 1. ben pastorize sutle yapiyorum
2. cay bardagina mayalayip kiza bir tatli kasigi ayiriyorum, gerisini kendim yiyorum. yani ayni yogurdu tekrar maya olarak kullanmiyorum.

zaten hic cok kati bir yogurt olmuyo, onla mayalarsam kartanesinin yogurduna doner hepten. sırnaşık şey
:dilcikar: :dilcikar: :dilcikar:
pınarın organik sütünü tavsiye ederim
ben dün ondan aldım bi deneyelim bakalımm
ee kimyageriz bilelim eccük bişeyler di mi :emir_bebek:

yaa ne kadar doğrudur bilmiyorum ama şimdiye kadarki deneyimlerimden yola çıkarak söylüyorum ne kadar az miktarda yaparsan kıvamı o kadar bozuk oluyo... ben bi lt sütten yapardım kendimiz için taş gibi olurdu...asya için de ilk başlarda şişe sütü 3 e bölüp yaptım hiç güzel olmadı sonra yarısından yaptım daha iyi oldu...bi de eğer sütü ısıttığın kapta yaparsan daha iyi oluyo...ya da farklı bi kaba aktarıcaksan sütü tam yoğurdu mayalayacağın sıcaklığa kadar diilde daha fazla ısıt ki kabın soğukluğu sütü soğutmasın ... eğer sütü bi süre kaynatırsan da içindeki suyu uçurmuş olursun o zaman da daha katı olabilir...haa bi de mümkün olduğu kadar yayvan bi kapta yap...



cangum bizim dr günlük süt kullan yoğurdu da günlük yap dedi...ben sek'in şişe sütüyle yapıyorum...sabah erkenden mayalıyorum 4 saat sonra da dolaba koyup 2 saat dinlendiriyorum...ama şimdi akşam yapıcam yatarken de dolaba koyucam bi gece dinlenirse daha güzel oluyo çünkü...
kutu sütle yapıcaksan da açıldıktan sonra ne kadar zamanda tüketilmesi gerekiyosa o güne kadar kullanabilirsin bence...

bilirkişisin işte nan daha nolcüükk :roflol:
bu arada eylül cadısı kim nan çok merak ettim
 
biz bugun ilk sebzemizi yedik.
hazir kavanoz mamalarindan bir tatli kasigi verdim.
sonuna dogru biraz itmeye basladi bende fazla israr etmedim.
ilk gun icin bu yeterde artar bile.zemuszemus
 
kızlar benim size tavsiyem 6 aya kadar anne sütü veya formül mama dışında bir şey vermeyin.süt alarjisi olabilir veya diğer gıdalara olabilir.en önemlisi bebek tiksiniyor ve sonraki dönemlerde yemeyi reddediyor benim kzıım gibi.yegenimin bebegi 7 aylık geçen ay vermeye başladılar ve bebek ta karşıdan kapıyor herşeyi yemek diye aglayan bir çoçuk .bence 2 ay daha bekleyin. hele yogurt hiç vermeyin bebegin midesini ekşitiyor ve kusturuyor.
 
kızlar benim size tavsiyem 6 aya kadar anne sütü veya formül mama dışında bir şey vermeyin.süt alarjisi olabilir veya diğer gıdalara olabilir.en önemlisi bebek tiksiniyor ve sonraki dönemlerde yemeyi reddediyor benim kzıım gibi.yegenimin bebegi 7 aylık geçen ay vermeye başladılar ve bebek ta karşıdan kapıyor herşeyi yemek diye aglayan bir çoçuk .bence 2 ay daha bekleyin. hele yogurt hiç vermeyin bebegin midesini ekşitiyor ve kusturuyor.

bu bebekten bebege degisir herhalde.
ben oglumdada 4 aylikken baslamistim ve hic sorun yasamadim.
simdi kizimdada yavastan basladim.
ama 6. ayda baslayip pisman olan arkadaslarimda var daha once baslasaydim diye.
 
bizde bugün aptamilin sütlü pirinçli mamasını denedik, hiç sorun çıkarmadan bitirdi ilk defa bugün kaşık maması verdim püskürte püskürte bitirdi
birde katı meyve sıkacağından meyve püresi yaptım,ama püre olunca biraz zorlandı yemede
FOKUR her bebek bir değildir bence, büyük oğlumdan biliyorum hala çok çekiyorum çok seçici 7 aya kadar formül mama ve su dışında hiç birşey vermemiştim,sonradan pişman oldum ama iş işten geçti halen daha sebze yemiyor,bence doktorumuzun tafsiyesiyle ek gıdalar verilmeli
 
bizde bugün aptamilin sütlü pirinçli mamasını denedik, hiç sorun çıkarmadan bitirdi ilk defa bugün kaşık maması verdim püskürte püskürte bitirdi
birde katı meyve sıkacağından meyve püresi yaptım,ama püre olunca biraz zorlandı yemede
FOKUR her bebek bir değildir bence, büyük oğlumdan biliyorum hala çok çekiyorum çok seçici 7 aya kadar formül mama ve su dışında hiç birşey vermemiştim,sonradan pişman oldum ama iş işten geçti halen daha sebze yemiyor,bence doktorumuzun tafsiyesiyle ek gıdalar verilmeli

yukarida verdigim ornege ornek olmusun kaderim.
benim oglan bazi sebzeler disinda hic yemek secmez, buyuk insan gibi yer masallah.

bu arada afiyet seker olsun kuzuya.
daha sonralari gece yatmadan mi vericeksin muhallebi?

bursanin neresinde oturuyosun?
 
doktorumuz bize de 6.aya kadar sadece anne sütü dedi..kilo alımı gayet iyi ek bişey vermeye gerek yok dedi..ben tatması için vericem zaten öyle yapıyodum..
ben bikaç defa yoğurt denemesinde bulundum yemedi sayılır ama tattı..
elma suyu verdim 1 kere ama bisüre vermicem..
bugün sütlü-pirinçli muhallebiden verdim 1 çay kaşığı filan yedi.
bide artık herşeyden yalatıyorum,peynir filan yaladı bugün mesela vermiyorum asla zaten yutamaz tadını alsın maksat herşeyin..
1 yaşına kadar tat duygusu oluşumunu tamamlıyomuş onun için mümkün olduğunca herşeyin tadını alması gerekiyomuş..
 
Son düzenleme:
beenimki aptamilin muhallebisini sevmedi ve kızlar ben meyve suyu hiç vermedim cam rendeden rendeleyip veriyorum püre şeklinde oluyor yutuyor maşallah
 
süpersiiiiinn :lepi:

:dilcikar: :dilcikar: :dilcikar:


bilirkişisin işte nan daha nolcüükk :roflol:
bu arada eylül cadısı kim nan çok merak ettim

amaan melekler korusundaki eylül yaaa :roflol::roflol::roflol:



yav ayıptır sölemesi bi yoğurt yaptım bıçakla zor kesiliyo :roflol::roflol::roflol: ama asya bi damla bile yutmadı ..neye yaradı alsanaalsanasmile
 
bende elma püresi, hero bayb nin karışık meyve püresi, yoğurt veriyorum. bir günde patates püresi ile havuç püresi verdim. ama havuc püresinin içindeki küçük parçalar aynen bezinde :))
 
slm kızlar topiğimiz hayırlı olsun.bizde ek gıdalara başlıcaz artık bugün elma suyu verdım yedi hepsini.yoğurt yapıcam ama pastörize süt bulamadım markette.adam bana uht süte pastörize diyo ya yarın eşime alışveriş merkezınden aldırıp gözüne sokcam sinir oldum yaa
neyse bende bi kere yoğurt mayalamayı denedım bi halt olmadı bıldiğin ayran oldu boshayallersmile
tupperın yoğurtcusundan sipariş verdım suanda indirimde bakalım onunla denıcem inş güsel olur...
takıp edicem inş zaman buldukça gündüz zamanım olmıyy anca uyuyunca oğlan heryeri topladıktan sonra bakabılıyorumm..herkesi bebişleriyle öpimmmmmbayanssulusmile
 
Back