2009 Ekim Anneleri nasl besleniyorsunuz??

benim kuzenim diyetisyen yemekte içtiğin bir kepçe çorbaya karşı bir dilim ekmek düşeceksin demişti bende bir kase çorba içtim :bbo:

ama canim sen diyetmi yapiyorsunki o sekilde dusundun??hamile bayanlarin beslenme piramitinde en fazla tuketilmesi gerekenler grubunda karbonhidratlar...diyetisyen diyetlerine gore beslenmen yanlis bence....gunluk ekmek tuketilmesi sart gebelikte az da olsa..icindeki besinlere ihtiyaci varmis bebisin....tabi yinede sen bilirsin..
 
oglenki yemegim

2 baget(patates kızartmasıyla)
1 tabak mercimekli bulgur pilavı
1 kase yarma corba
1 seftali

sabah: yaklasık yarım tabak karpuz
1 kurabiye
2 dilim ekmek uzerine bal ve recel
1 muz
biras peynir
 
Can nasıl beslenir?
????: Web Hattı - Türkiyenin En Güncel Forumu /biyoloji/60221-hamilelikte-beslenme.html

Annenin aldığı gıdalar önce bağırsakda temel besin elemanlarına ayrıldıktan sonra kana karışır ve Annenın karaciğerine gider. Karaciğerde değişik işlemlerden geçen besinler yine kan yoluyla bebeğin beslenmesini sağlayan plasentaya ulaşır. Plasenta yüzeyi bir futbol sahası kadar geniş bir zarın katlanmış hali olarak düşünülmelidir. Besin elemanları ve kandaki erimiş oksijen Can'a bu alandan geçer. Besin maddesi olarak enerji kaynağı kan şekeri (glukoz), ve yapı taşı olan proteinler geçer. Ayrıca su, vitamin ve minerallerde çok rahatlıkla Can'a ulaşır. Can bu besinleri kullanarak atıklarını yine plasenta yoluyla Anneye verir.

Besin Ögeleri...

Karbonhidratlar:Enerji kaynağı...

Karbohidratların vücutta birçok işlevi vardır. Hücrelerin yapısı içinde yer alırlar. Yağ ve proteinlerin sentezi için temel yapı taşı olarak kullanılırlar. Ayrıca enerjinin esas kaynağıdır.Karbohidratların 1 gramı 4 kalori içerir. ªekerler, nişasta ve un başlıca karbohidrat kaynağıdır. Bu maddeler vücutta hızla glukoza çevrilir. Glukoz enerji gerekliyse hemen kullanılır. Değilse gerektiğinde kullanılmak üzere yağ olarak biriktirilir.
Glukoz ayrıca karaciğerde glikojen adı altında depolanır. Glikojen günlük kan şekerini sabit tutmaya yarar ve her an vücudun enerji gereksinimini karşılar.
Diğer karbonhidrat kaynakları olarak meyveleri, sütü, mısırı, pirinci, ve patatesi sayabiliriz.

Yağlar:Yedek enerji...

Yağlar karbonhidratlara göre daha fazla kalori içerirler. Her gramı 9 kaloridir. Teorik olarak hiç yağ yemeden yaşayabiliriz. Çünkü vücudumuz gereksinimi olan yağları karbonhidratlardan yapabilir. Ancak bazı yağların eksikliği sorun yaratabilir. Örneğin linoleik asit denen bir yağı vücut sentezleyemez. Bu yağı dışardan almak zorundayız. Eksikliği halinde bol miktarda kolesterol damarlarda birikir.Yağlar trigliserid adlı yapıların bileşiminde yer alırlar.
????: Web Hattı - Türkiyenin En Güncel Forumu Hamilelikte Beslenme
Doymuş yağlar başlıca etde, tereyağında bulunan katı yağlardır. Doymamış yağlar ise sıvı yağlar olup ençok zeytinyağında bulunur. Ayrıca tavuk ve balık gibi beyaz etlerde de vardır.

Proteinler: Yapı taşları...

Tüm yaşayan organların temel yapı taşıdır. Kan hücrelerinin temeli proteindir. Kasların kasılması özel bir protein sayesinde olur. Vücuttaki tüm kimyasal olayların cereyan etmesi enzim denen proteinlerin kontrolü altındadır.Proteinlerin 1 gramı karbonhidratlar gibi 4 kalori enerji verir.

Hamilelikte beslenme

Hamilelikte Can tam 40 hafta Anne'nın yedikleri ile beslenecektir. Anne doğru beslenirse Can daha sağlıklı, doğum ise daha az riskli olacaktır.Hamilelikte doğru beslenme hem bebeği hem Anne'yı güçlü kılar.
Annelerin hep merak ettikleri ve ilgilendikleri bir konudur hamilelikte beslenme. Ama ne yazık ki bu konuda pekçok şey yanlış bilinir ve uygulamada hatalar yapılır.
Neden?
Çünkü basit gibi görünen konularda herkes alim kesilir. Herkesin kendine göre bir görüşü vardır. Özellikle evdeki büyükler, görmüş geçirmiş komşular hep akıl verir.

Hamilelik öncesi vücut ağırlığının önemi...

Ilk bölümümüzde de hamilelik başında ideal kilo sınırları içinde olmanın hamilelikte bazı önemli sorunlar çıkmasını engellediğine değinmiştik. Zayıf Anne'lerin bebeği zayıf ve duyarlı olur. Fazla kilolu Anne'lerin ise hem Can'ları, hem de kendileri risk altındadır. Şişman Anneler hamilelik şekeri, zehirlenme ve albumin hastalığı denilen durumlarla daha sık karşılaşır.

Hamilelikte ne kadar kilo almak uygundur?

Hamilelikte 10 kg'dan daha az ağırlık artışı olan Annelerde Can'ın Anne karnında ölme riski 1.5 kat fazladır. Hamilelik boyunca 10 ile 15 kg arasında ağırlık artışı normal kabul edilir. Ancak hamileliğin ilk yarısı ile ikinci yarısında bu artış hızı farklıdır. Ilk 20 hafta en fazla 2.5 kg alınmalıdır. Daha sonra her hafta yarım kg kilo alınması uygun ve dengeli olur.Bazı hamileler bu kilo sınırını geçmezler ama bu dengeyi tutturamazlar. Bir ayda 5-6 kg birden alıp sonra da almamak için sıkı perhiz yaparlar...Bu hem Anne'yi hem de Can'ı yıpratan bir olaydır.

Doğru beslenmenin temel ilkeleri...

Hamilelikte bol protein alınmalıdır. En zengin protein kaynağı süttür.Günde 1 litre süt ihtiyacı karşılar. 4 su bardağı süt 1 litredir.
Anne süt içmeyi sevmiyorsa,sütü sütlaç, muhallebi şeklinde alabilir. Peynir (özellikle kaşar peyniri), ve yoğurt yiyerek süt gereksinimini karşılayabilir. Ancak hiçbir sütlü gıda taze süt kadar yararlı değildir.
Haftada 5 gün yumurta yenmelidir. Bu Anneye bol vitamin, demir ve protein verecektir.
Et, tavuk ve balık Can'ın kan, kas ve organlarının gelişmesine yardımcı olur.
Bu etlerden birini günde 2 porsiyon yemek gerekir. Beyaz et ve özellikle balık eti kırmızı ete yeğlenmelidir.

1 Porsiyon nedir?

2 adet orta boy köfte; 1 adet orta boy biftek; 1 piliç butu;orta boy bir balık yani miktar olarak yaklaşık 100 gram et bir porsiyondur.60 gram beyaz peynir,1 tabak kuru fasulye, mercimek gibi baklagiller de et yerine geçer.

Sebze ve meyveler...

Bunlar vitamin kaynağıdır. Can'ın organlarının birarada olmasını ve normal çalışmasını hızlandırır. Ayrıca Anne'nin kabız olmasını önler.

Günlük kalori gereksinimi...

Bir günlük kalori gereksinimi ortalama 2200 ile 2400 kalori arasındadır. Bu gereksinimin 300 kalorisi proteinli gıdalardan alınmalıdır. Günlük hareket miktarı ve hamilelik öncesi ağırlık günlük kalori gereksinimini etkiler. Bu değişkenlerle kişiye özel gereksinimin saptanmasında bir diyet uzmanına danışılması uygun olacaktır.

Hamilelikte demir gerekir...

Günlük besinlerle alınan demir annenın demir gereksinimini karşılayamaz. Bir hamilenin günde 1 gram demire gereksinimi vardır. Bunun 300 miligramı Can'ın kan hücrelerinin yapımında, 500 miligramı Annenın fazladan yapılan kan hücrelerinini yapımında kullanılır. Geriye kalan 200 miligramı da da günlük gereksinimdir.Demir kırmızı kan hücrelerinin ana maddesidir. Demir eksikliği kırmızı kan hücrelerinin az sayıda yapılmasına ve demir eksikliği kansızlığı denilen duruma yol açar. Hamilelikte kan hücrelerinin yapımı bir süre vücudun demir deposunca karşılanır. Ancak hamilelik öncesi yetersiz beslenmiş, bol ve düzensiz ve sık adet kanaması olmuş ya da daha önceki hamileliklerde deposunu tüketmiş Annelerde daha hamileliğin başından itibaren kansızlık belirtileri ortaya çıkar.

Kansızlık belirtileri...

Kansızlığın en sık görülen belirtileri solukluk, halsizlik, baş dönmesi ve çarpıntıdır. Aşırı kansızlık durumunda ise dudak ve ağızda çatlaklar, kulak çınlaması, tırnaklarda kırılmalar, yutma güçlükleri ve toprak yeme gibi anormallikler ortaya çıkar.Bu nedenle hamileliğin 16.-20. haftalarından itibaren hergün demir içeren haplar alınmalıdır. Demir ile beraber C vitamini alınması demirin emilimini arttırır. En iyisi demir hapının portakal suyu ile içilmesidir.
Dikkat! Demir hapı süt ile birlikte alınmamalıdır. Süt demirin emilimini engeller. Yine mide ekşimesi için alınan anti asitlerde demir emilimini etkiler.
Demir hapları dışkıya siyaha çalan bir renk verirler. Önemli bir durum değildir. Bazan demir doğuma kadar kapatılamayacak düzeyde düşük olabilir. Bu durumda demir içeren iğneler bu açığı kısa sürede kapatır. Bazan kan verilmesi gerekebilir.

Vitamin desteği ne kadar gerekli?..

Bizim ülkemiz için vitamin ve mineral desteği genelde gereksizdir. Birçok sebze ve meyve günlük ihtiyaçdan çok daha fazla vitamin içerir. Genelde hamilelere vitamin hapları vermek alışkanlık olmuştur. Bu haplar iştah açabilir ve mide bağırsak sistemini gereksiz yere yorar. Ikiz hamilelikde, dirençli kusmalarda ve hastalık hallerinde bazı özel vitaminlere karşı gereksinim artar.Dikkat! Vitaminin fazlası yarar değil zarar verir. Fazla D vitamini yenidoğanda kalsiyum fazlalığına ve buna bağlı ciddi sorunlara yol açar. Fazla A vitamini Can'da bel kemiği açıklıkları, kemik sakatlıkları, ve idrar yolu bozukluklarına yol açabilmektedir.

Kalsiyum ve fluor...

Yarım litre süt günlük kalsiyum gereksinimini fazla fazla karşılar. Dışardan alınan fazla kalsiyum vücuda karışmadan dışkı ile atılır.Hamileliği sırasında fluor desteği alan Annelerin çocuklarında daha az diş çürümesine rastlanıldığına ait çalışmalar vardır. Bu nedenle günde 2 mg fluor (Örneğin Zymafluor draje) alınması önerilmektedir.

İhmal edilen altın besin: Su...

Suyun yararı genelde unutulur ve hak ettiği önem verilmez. Günde en az 2 litre temiz ve yumuşak su içilmelidir. Su tüm organların düzenli çalışmasını sağlar. Özellikle böbrekler ve bağırsaklar daha düzenli çalışır. Vücutta biriken zararlı atıklar daha hızlı temizlenir. Kişi kendini çok daha iyi ve zinde hisseder. Çay, kahve gibi içecekler bu iki litrenin dışında tutulmalıdır.

Tuzu azaltmak yanlıştır...

Genelde hamilelerin tuzsuz yemesi gerektiğine inanılır. Tuz bir çok olay için gerekli bir besindir ve hamilelikte tuza ihtiyaç artar. Azaltılması doğru değildir. Tuz sadece yüksek tansiyonu ve kalp yetmezliği olan Annelerde kısıtlanır.

Yapay tatlandırıcılar...

Fazla kaloriden kaçınmak amacıyla yapay tatlandırıcı kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Sakkarin kullanılmamalıdır. Aspartam içeren tatlandırıcılar hakkında şimdilik bir olumsuzluk belirtilmemektedir. Günlük gereksinim kadar kullanılabilir.

Hamilelikte alınan kilo nelere aittir?

Hamilelikte artan kilonun 3.5 kilogramı bebeğe aittir. Plasenta 500 gram, amnion sıvısı 1 kilogram, ağırlığı artan uterus 1 kilogram, memeler 300 gram, artan kan ve sıvı da 6 kg gelir. Bunun dışında alınacak kilo vücutta yağ olarak depolanacak ve doğumdan sonra Annede'da kalacaktır.Bir bebeğin gelişmesi için ek olarak toplam 55.000 kalori gerekir.

Tok kalmak için...

Hamileler olur olmaz zamanlarda acıkır. Bu zamanlarda az kalori verecek ve tok tutacak gıdalar alınmalıdır. Örneğin patlamış mısır, kavrulmuş buğday gibi.

Bilinçsiz diyet sakıncalı...

Günümüzde yaygınlaşan ve pek de sağlığı düşünmeksizin baskınlaşan estetik merak nedeniyle bir çok Anne adayı hamilelikte kilo almaktan kaçınmaya çalışır. Vücudunun bozulması endişesi ile hamilelikte de diyet yapmayı sürdürür. Yalnızca bu amaçla yapılan diyetler vücut gereksinimini karşılayamazsa protein depoları kullanır. Bu durum da da Can'a gerekli protein sağlanamaz.
 
oglenki yemegim

2 baget(patates kızartmasıyla)
1 tabak mercimekli bulgur pilavı
1 kase yarma corba
1 seftali

sabah: yaklasık yarım tabak karpuz
1 kurabiye
2 dilim ekmek uzerine bal ve recel
1 muz
biras peynir

aksam icin bisey dusundunmu canim??
 
ama canim sen diyetmi yapiyorsunki o sekilde dusundun??hamile bayanlarin beslenme piramitinde en fazla tuketilmesi gerekenler grubunda karbonhidratlar...diyetisyen diyetlerine gore beslenmen yanlis bence....gunluk ekmek tuketilmesi sart gebelikte az da olsa..icindeki besinlere ihtiyaci varmis bebisin....tabi yinede sen bilirsin..

biliyorum canım zaten bana verilen beslenme menüsüde 2100 kalorilik hamile menüsü yani günde 12 dilim ekmek yeme hakkımız varmış hatta kuzenim pilavı makarnayı az tüket ekmek ye der çünkü bebek için çok besleyiciymiş
 
bilgiler için saol mehaycım okuyorum

bu arada öglen yemeginde üzüm vardı yemekten sonra bi salkım üzüm yedim küçük bi salkımdı tadı damagımda kaldı:umursamaz: menümü aynen yedm taze fasulye mercimek çorba 1 dilim kkepek yedim
 
kizlar aksam yemegini yer yemez ertesi gun menusu aklima takiliyor esim cok fazla sebze sevmedigi icin ikimizede ayri ayri yapiyorum bazen birsuru bulasik cikiyor sanki ramazanda misafir gelmis gibi oluyor mutfak... :KK43:(( mesela ona yarin iskender kebabi yapicam kendimse kabak yemegi yiycem..o kabaktan nefret eder cunku ac kalmayi tercih eder yinede yemez....
 
biliyorum canım zaten bana verilen beslenme menüsüde 2100 kalorilik hamile menüsü yani günde 12 dilim ekmek yeme hakkımız varmış hatta kuzenim pilavı makarnayı az tüket ekmek ye der çünkü bebek için çok besleyiciymiş
iyi o zaman canim...bende hic ekmek yemiyorsun sanip telasa kapildim birden...makarna ve pilav daha zararli ona bakarsan tabi onlari az ye...hatta ben tiksindim makarna yiyemiyorum allahtan..keske zararli olan herseyden tiksinseydim diyorum....
bilgiler için saol mehaycım okuyorum

bu arada öglen yemeginde üzüm vardı yemekten sonra bi salkım üzüm yedim küçük bi salkımdı tadı damagımda kaldı:umursamaz: menümü aynen yedm taze fasulye mercimek çorba 1 dilim kkepek yedim

cok guzel canim afiyet olsun yarasin bebisine...
 
ayy mehaycıom senin işinde zor valla canım benim eşim herşeyi yer hiç seçmez

benimki alismamis bekarken sebze yemeye kayinvaldem genelde makarnayi hamur islerini ve kizartmayi sevdigi icin hep onlardan yaparmis simdi zorlugunu ben cekiyorum...bazen yiyor mecburen ama hic sevmedigi bir sebzeyse hayatta yemez...mesela bugunku taze fasulyeden yer ama kabak asla yemez yarin...
 
ya ben bazen gunluk yemegi yapmaya useniyorum. bide iki kisi icin ayri ayri yemek yapmakmii oofffkafamçokkarıştı
 
benimki alismamis bekarken sebze yemeye kayinvaldem genelde makarnayi hamur islerini ve kizartmayi sevdigi icin hep onlardan yaparmis simdi zorlugunu ben cekiyorum...bazen yiyor mecburen ama hic sevmedigi bir sebzeyse hayatta yemez...mesela bugunku taze fasulyeden yer ama kabak asla yemez yarin...

benim eşimde öyle maalesef sebze yemeği yemiyor hergün et olacak bana da bıkkınlık geliyor artık kendime göre sebze yemeği pişiriyorum
 
kizlar okudunuzmu demir haplarini portakal suyuyla almamiz demir emilimini arttirirmis..
 
ya ben bazen gunluk yemegi yapmaya useniyorum. bide iki kisi icin ayri ayri yemek yapmakmii oofffkafamçokkarıştı
kafamçokkarıştıkafamçokkarıştı
benim eşimde öyle maalesef sebze yemeği yemiyor hergün et olacak bana da bıkkınlık geliyor artık kendime göre sebze yemeği pişiriyorum

kendimiz ve bebislerimiz icin yapmamiz lazim ne yapalim...:çok üzgünüm:
 
YA BEN SABAH AKŞAM AÇ KARNA ıÇıOM DEMıRıMı 1 SAAT FELAN BıŞı YıYıP ıÇMıOM KANA KARIŞSIN DE DUKTOR ÖLE DEDı PORTAKAL BULAMAM ŞıMDı:umursamaz::kedi:
 
demin arkadasim gel bahceye inelim dedi bana ve kendine guzel bir sandvic hazirlayacakmis yok yeni yedim dedim karnim ac degil zaten midem bulaniyor bir taraftan hic yiyesim yok..ama olsaydida kendim yapardim o simdi kucuk yap desemde en az yarim ekmek yapar:roflol:
 
X