Hamilelikte Beslenme
Bir anne adayının anne olmaya karar verdiği andan itibaren beslenmesine çok dikkat etmesi gerekir. Uzmanlar hamileliğin başlangıcından 3 ay öncesinden itibaren folik asit alımına başlamanızı, formda olmanızı, dengeli beslenmenizi tatlı ve hamurişi gibi faydasız kalori sağlayan besinlerden uzak durmanızı öneriyorlar.Dengeli beslenmeniz, sizin sağlıklı bir hamile olmanız ve bebeğinizin sağlıklı gelişimi için son derece önemlidir. Dengeli beslenmek gün içinde bütün besin gruplarından yeterli miktarda almak demektir;
Süt ürünleri (süt, yoğurt ya da peynir)
Protein (balık, tavuk, kırmızı et, yumurta, kuru baklagiller)
Karbonhidrat (Çavdar veya kepekli ekmek, bulgur, pirinç, makarna vb.)
Sebze ve meyve
Kuru meyveler ve kuruyemiş (badem, ceviz, kuru kayısı, erik, incir vb.)
Yeteri kadar yağ (zeytinyağı, mısırözü, soya yağı, fındık yağı veya ayçiçek yağı)
Günlük diyetinizi bu besin gruplarının bir kombinasyonundan oluşturduğunuza emin olun. Eğer süt sevmiyorsanız yoğurt, yoğurt sevmiyorsanız peynir yemelisiniz. Mutlaka sevmediğiniz bir besinin yerine eşdeğerini yemeye çalışın.
Tükettiğiniz karbonhidratları mutlaka sayın. 8-10 porsiyonu aşmamaya özen gösterin. (1 dilim ekmek, 1 kepçe çorba, pilav, makarna 1 porsiyon yerine sayılır.) Ekmek tercihinizi kepekli veya çavdar ekmeğinden yana kullanın.
Süt ürünleri tüketmeniz özellikle bebeğinizin kemiklerinin geliştiği ve güçlendiği 5. aydan sonra çok önemlidir. Ancak bu besinler aynı zamanda çok fazla miktarda yağ içerirler. Bu sebeple light ürünleri tercih edin. Günde 2 bardak süt, 85 gr peynir ya da 2 porsiyon yoğurt yiyerek günlük fazla kalsiyum gereksinimini karşılayabilirsiniz. Peynirlerin arasında lor peyniri ve kaşar peyniri kalsiyum açısından en zengin olanlarıdır. Ayrıca sardalye de iyi bir kalsiyum kaynağıdır.
Bol lifli gıda yiyin. Kepekli makarna tercih edin. Sebze ve meyveler bol lif içerir Ayrıca kuruyemiş, kuru kayısı, üzüm, esmer pirinç, kepekli ürünler de posa kaynağıdırlar. Bol miktarda sebze meyve yemelisiniz. Bunlar vitamin depolarıdır. C vitamini şu an sizin çok önemlidir. Bu vitamin plasenta için yararlıdır. Ayrıca vücudunuzun hastalıklara karşı direncini artırır. Demirin bağırsaklarda emilimini kolaylaştırır. Bu dönemde demire çok ihtiyacınız var. Sebzeleri düdüklü tencere ile kısa sürede pişirin.
Bu şekilde besin değerleri minimum düzeyde kaybolur. Mümkün olanları çiğ tüketin. C vitamini vücutta depolanmadığı için her gün belli miktarda alınmalıdır. Lahana, brüksel lahanası, portakal, greyfurt, domates, patates, karnıbahar, çilek, biber iyi birer C viyamini kaynağıdırlar.Bebeğinizin merkezi sinir sisteminin gelişmesi için folik asit gereklidir. Meyve sebzeler folik asit kaynağıdırlar. Folik asit özellikle ıspanak, yer fıstığı, fındık, badem, karnıbahar ve kepekli ekmekte bulunur. Ayrıca demir açısından zengin beslenmelisiniz. En iyi demir kaynağı yağsız kırmızı et, ton balığı ve karaciğerdir. Bu besinleri tüketirken aşırıya kaçmamalısınız ve C vitamini açısından zengin bir besinle birlikte yemelisiniz. Mesela yeşil salata veya portakal suyuyla.
Her gün bir miktar kuru meyve-kuru incir, kayısı, erik- yiyin. Bunlar çok zengin mineral kaynaklarıdır ve çok faydalıdırlar. Günde bir avuç kuruyemiş, özellikle badem ve ceviz yemelisiniz. Hamurişi (puaça, börek vb.) ve tatlıyı diyetinize hiç sokmayın. Tatlı arzunuzu meyvelerle (kuru meyveler çok iyi bir seçimdir), sütlü tatlılarla veya bir küçük gofretle (gofretteki şeker miktarı çikolataya oranla çok düşüktür) bastırabilirsiniz. Eğer tatlısız duramıyorsanız haftada bir gün tatlı hakkınız olduğunu varsayarak tatlıyı sınırlandırın. Suni şeker vücudun ihtiyacı olmayan bir maddedir. Ve verdiği kalori ne bebeğinize ne de size yarar sağlar. Sadece hamileliğinizin ardından size fazla kilo olarak geri döner.Kullandığınız yağı sınırlandırın. Zeytinyağı, mısırözü yağı ve soya yağını karıştırarak kullanın. Hayvansal yağ yemeyin. İşlenmiş katkı maddesi içeren besinlerden uzak durun. Konserve yemeyin. Sucuk, sosis, salam gibi çiğ olarak da tüketilebilen ve içinde toxoplazma ihtiva edebilecek besinlerden tüketmeyin.
Tuz alımını minimuma indirin. Yiyebiliyorsanız tuzsuz yiyin.Çay kahve ve kakao gibi içeceklerde kafein vardır ve gün içinde en fazla 3 fincan için. Eğer yapabiliyorsanız bu içecekleri hamilelik döneminiz boyunca hiç içmeyin. Kola, gazoz gibi asitli içeceklerden uzak durun. Bunların yerine maden suyu içebilirsiniz. Sizin favori içeceğiniz sudur. Bol bol su için. Günde minimum 1.5 lt su içmeye özen gösterin.
Bu dönemde yapabileceğiniz en büyük hata iki kişilik beslenmektir. Normal günlük kalori ihtiyacınızla şimdiki ihtiyacınız arasında en fazla 300 kalorilik bir artışa gerek vardır. Bu da her zamankinden fazla olarak 2 bardak süt demektir. Yani eskiden olduğu kadar yemelisiniz. Ancak beslenirken dengeli ve çeşitli beslenmeye özen göstermelisiniz.
ALINTIDIR KAYNAK ( kidsafeness)