2008 Aralık Anneleri

bugün kanal d de prof.dr.sabiha paktuna konuşurken duydum çocuklar 3 yaşına kadar annenin eliyle gözüyle dudaklarıyla kısacası anneyle oynar dedi oyuncak la değil dedi aaa çok hoşuma gitti gerçekten benim kızımda oyuncakla oynamıyor benimle oynamayı daha çok seviyor :)
 
liluput ne güzel yazdın öyle katılıyorum sana

teşekkür ederim sinemcim ne yazıkkı durum bu canımm
pekçok çokbilmiş anne sözüm ona bilgin yapacakya bir karış bebeğin eline geometrik şekilleri veriyor aklım almıyor yaniiii
bırakın bebek bebekliğini çocukta çocukluğunu yaşasın doya doya...
bu şekilde davranan herkes bence farkında olmadan bebeğin özgürlük haklarını istila ediyor gibi geliyor bana...
dedeimya çok boş mantık içeren boş bir konu bana göre aslında bu konuda yazmakta hata ve yanlış ama
bunu yapan o kadar kişi varki çevrede anlatamam sana..
hatta bazıları anneyi sırf bunalıma sokmak için özellikle falancanın çocuğu yaptı seninki yapamadı diyebilme cüretinde bulunuyor...
zamanında oğlum geç konuştu diye neler işitti bu kulaklarım neyse...
utanmasalar kınaları ile gelecekler o kadar yaniii

şimdi oğlumu susturamıyorlar ya oda ayrı bi meselee:))
 
arkadaşlar cok cok sagolun valla içime su serptınız evet ne yazıkkı oyle herkes oyle dıyence ve ılk bebegım olunca insan ister istemez bunalıma gırıyor utandım şimdi kendımden bırde şu etkılı bence benım oglum tek basına buyuyor hiç bir yere gıtmıyoruz soguk dıye kımseyı gormuyor ama kardeslerı olan ve çok cocuk gorenler hemen bırseyler kapıyor cocuklardan benım fıkrım yanı çok çok tesekkur ederım cok ıyı geldı
 
fatyuscum kulaklarını tıka bana da çok şey söylüyolar inan duymuyorum artık
liluput ahh canım ne güzel bir duygudur bu yaşadığın bende yaşayacakmıyım acaba ?
 
çok mutluyum çokkkkkk
maşallah oğluşuma bütün derseleri ve davranış notlarının hepsi 5
 

tezinde haklısın bence de canım
üzme kendini bu düz mantık hikayeleri ile...bende oğlumla kızım arasında sosyal anlamda bu farkı görebiliyorum
haa bebekle konuşmak konusunda hemfikirim, ...birde yaradılış gereği kız çocukları daha bir girişken oluyorlar
sen sevgi ve ilgini eksik etme gerisi kendiliğinden gelecektir mutlaka...
 
Son düzenleme:
merhaba herkese iyi hafta sonları birazdan çıkıcaz oğlumla ev bakcaz dolaşıcaz.
bu arada dünki yazışmalarınızı okudum kızlar.bende oğluma şekilli küpler renkli oyuncaklar veriyorum ama bu algılarını geliştirmesi amaçlı.ve birrçok pedagogun önerisine uyarak.üstelik oyuncaklar yaş grubuna göre ayrılıyor.
 
ewet bu aktivite oyun oyuncak vb konuları benim gerçekten önemsediğim bir konu,
çocuklarımıza ilgi ve sevgi vermeliyiz ewet hem fikirim, ama bunu yaparken çocuklarımızın gelişimlerine katkıda bulunabileceğimizden ise eminim.
Çocuklarımızı da bir birey olarak düşündüğümüzde nasıl ki her bireyin yetenekleri ve öğrendiklerini ortaya koyuş süresi farklı ise onlarında öğrettiğimiz veya kendilerinden öğrendikleri herhangi bir şeyi açığa çıkarmaları farklı sürelerde gelişebilir.
Varolan kapasitelerini azaltıp çoğaltamayız belki ama onlara sunduğumuz oyuncak faaliyet vb. şeylerle bunları geliştirebiliriz diye düşünüyorum ve bundaki amaç bilim adamı yetiştirmek değil algılarının açılması ve boyutlu düşünme yeteneklerinin gelişmesidir.kaldı ki geometrik şekilleri bilmeyen çocuk yok zaten öğrenecek ancak buradaki amaç bunları uyaran olarak kullanıp algılarını harekete geçirmektir,şekiller renkler sadece birer araçtır.yoksa üçgeni doğru yere attı ve biliyor diye sanmıyorum ki hiç kimse çocuğunun geometri profesörü olacağı hayaline kapılsın.

ilk tercihim mutlu ve özgüven sahibi bir birey olması. Ancak ben kendi adıma oyuncak aktivite ve faaliyetleri çok önemsiyorum. bu çocuğumun ileride bilim adamı olması için değil yeteneklerini doğru kullanmasını ve sosyal açıdan algılarının ve koordinasyon ,birleştieme ve ayırt etme becerilerinin gelişmesi için.yoksa meslek tercihi elbette kendisine ait:):)
 
ayrıca bu konuda yapılan araştırmalar ve uzman görüşlerde şu şekilde:

Doğumdan itibaren ilk üç yılda ( 0-3 yaş arasında ) çocuğun zihinsel gelişimi neredeyse %80 oranında tamamlanır. Zihinsel kapasitenin geliştirilebilir olduğu gerçeği düşünüldüğünde anne- babaların, özellikle 0-6 yaş döneminde çocuklarının gelişimine destek olmaları mümkündür.
Anne-babalar 0-6 yaş aralığında çocuklarının gelişimini etkin bir biçimde nasıl destekleyebilirler?
Bu sorunun cevabı gelişimin nasıl gerçekleştiğini genel olarak bilmekte gizlidir.
Çevresindeki tüm uyarıcılar ( sesler,renkler, şekiller, kokular, dokunuşlar, tatlar v.b.) bebek doğduğu andan itibaren beyinde işlem görür.Uyarılan beyin hücreleri, birbirleri ile etkileşime girer ve milyonlarca sinaptik bağ oluşur. Bu bağlar çocuğun tüm yetişkinlik döneminde de kullanacağı beyin kapasitesini oluşturmaya başlar. Çocuk ne kadar çok kaliteli uyarıcı ile karşılaşır ve bu uyarıcılar tekrarlanırsa kurulan bağlar korunur ve kullanılır. O halde Anne-babalar, doğal uyarıcılar dışında çocuklarının karşılaşacakları kaliteli uyarıcıları seçmek ve çocuklarına sunmak durumundadırlar. Çocuğun odasındaki renkler, ışık, odada çalınan müzik, çocukla okunan renkli resimli kitaplar, el kuklaları ile anlatılan hikayeler ve oynanan oyunlar ve bunun gibi pek etkinlik bebeklikten itibaren tüm çocukluk döneminde çocuğun gelişimini destekler ve hızlandırır.

Hilal Üsküdar GÜRBÜZ
Psikolojik Danışman ve Rehber Uzman

Zekanın değişmez olmadığını unutmayın. Zekayı oluşturan bir çok yeteneği geliştirmek mümkündür. Çocuğunuza ne kadar bol çevresel uyaran sunarsanız çocuğunuz da o derece kendini geliştirme fırsatı bulacaktır.
Her çocuğun zeka yapısı birbirinden farklıdır. Çocuğunuzu iyi tanırsanız, onun gelişmeye elverişli yönlerini bulursanız onu yönlendirmeniz daha kolay olacaktır. Bazen çocuklar daha yetersiz oldukları konularda daha az çaba sarfederler. Bunu fark etmek önemlidir. Bu durumda yetenekli olduğu alanları desteklemek kadar, daha az yetenekli olduğu alanları geliştirmek için önlemler almak da önemli olmaktadır.
Algının, motor gelişimin, dil gelişiminin yanı sıra duygusal gelişimin de tüm gelişim alanlarını etkileyici bir özelliği vardır. Bu nedenle ilk 3 yılda anne ile yeterli duygusal ilişkiyi kurmak hem çocuğun zeka gelişimini olumlu yönde etkileyecek hem de sosyal uyum yeteneğini geliştirecektir.
Uzm. Pedagog Belgin Temur


Özellikle anne-çocuk ilişkilerini inceleyen psikolojik araştırmalara baktığımızda yaşamın ilk üç yılının sağlıklı bir psikolojik gelişmenin temelini oluşturduğunu biliyoruz. Beyin gelişimi araştırmalarını incelediğimizde ise ilk üç yılın öğrenmenin temelini oluşturduğunu görüyoruz.(Nelson,2000)

Onunla oynayın ve nasıl oyun oynanacağını gösterin, TV karşısında saatler geçirmesine izin vermeyin, yaşına uygun bir programı seyrederken de yanında olun.Ona kitap okuyun, şarkı söyleyin,algılarının gelişmesine yönelik oyuncak ve materyallerle öğrenme yeteneğini geliştirin.
Dr. Nilüfer Toprakçı
Oyunla çocuğunuzun günlük problemleri çözmesine, düşünceleri test etmesine ve hayal gücünü keşfetmesine yardımcı olabilirsiniz. Yetişkinlerle oyun çocuğun düşüncelerini, duygularını ve ihtiyaçlarını anlatabilmesine yarayacak şekilde bir kelime hazinesi geliştirmesini teşvik eder. Oyun sıra beklemeyi, paylaşmayı ve başkalarının hislerine özen göstermeyi öğreterek çocukların sosyal becerilerini arttırır. Oyun oynarken çocuğunuzda özgüven ve yeterlilik hissini teşvik etmiş olursunuz.Oyun, çocuğunuzla aranızda sıcak ilişkiler ve güçlü bağlar kurmak için çok faydalıdır. Araştırmalar, küçükken ebeveyni ile rol yapma ve hayal gücüne dayalı oyunlar oynayan çocukların ileride daha yaratıcı olduklarını ve daha az davranış problemi sergilediklerini göstermektedir.
Peki ebeveynler çocuklarıyla oyun oynarken nelere dikkat etmeli?
Çocuğunuzun liderliğini izleyin
Çocuğunuzla oyun oynamanın ilk adımı kendi fikrinizi empoze etmek yerine çocuğunuzun liderliğini, fikirlerini ve hayal gücünü takip etmektir. Komutlar ve yönergeler vererek aktiviteleri organize etmeye çalışmayın. Çocuğunuza herhangi bir şey öğretmeye çalışmayın. Onun yerine, çocuğunuzun hareketlerini taklit edin ve onun size söylediklerini yapın. Kısa zaman sonra göreceksiniz ki siz arkanıza yaslanıp ona kendi hayal gücünü deneyimleme fırsatı verdiğinizde çocuğunuz oyunla daha çok ilgilenmeye ve daha yaratıcı olmaya başlayacak. Bu yaklaşım çocuğunuzun kendi başına oyun oynama ve düşünme becerisinin gelişimini de destekleyecektir.
Oyunun hızını çocuğunuza uydurun
Bebeklerin etraflarındaki dünyayı keşfetme konusunda yaradılıştan gelen bir motivasyonu vardır ve yaptığınız her şey aslında onu uyarır. Onunla konuştuğunuzda sesiniz, ışık, renkler ve hareketler, yatak odasındaki avize, odaya giren güneş ışığı ya da rüzgar, markete gittiğinizde raflarda gördüğü objeler hepsi bebeğinizin zeka gelişimine katkı sağlar.
Yine de birebir, yüz yüze oyun bebeğinizin zeka gelişimini desteklemek için çok önemlidir ve günlük aktivitelerin bir parçası olmalıdır. Bazılarımız bebekler yürümeye ve konuşmaya başlamadan önce bebekle gerçek bir diyalog kurulamayacağını düşünür. Oysaki 0-3 arası bir çocuğun hayatındaki en sosyalleşmeye açık olduğu zamanlardan biridir.
Kaynak:Gelişim Uzmanı Psikolog Sinem Olcay

Oyuncakları, “gelişim basamakları boyunca çocuğun hareketlerine düzen getiren zihinsel, bedensel ve psiko-sosyal gelişimlerinde yardımcı olan hayal gücünü ve yeteneklerini geliştiren tüm oyun malzemeleridir” şeklinde tanımlayabiliriz. Çocuklar için büyük öneme sahip olan çeşitli boyutlar ve renklerdeki oyun malzemeleri aynı zamanda, çocukların oynarken hem eğlenmesine hem de renk, boyut, biçim, şekil gibi kavramları öğrenmelerine yardımcı olur. Çocuk arkadaşlarıyla birlikte oynarken paylaşmayı, beklemeyi, işbirliği yapmayı da öğrenebilir. Buna ilaveten çocuklar ellerine geçen oyuncakları bozarak, kırarak, parçaları ayırıp birleştirerek hem meraklarını giderir tatmin olurlar, hem de objelerin özelliklerini inceler ve keşfederler.
Kaynak:Rehberlik ve psikolojik danışmanlar paylaşım alanı
 
karlı bir istanbul var bugün penceremizde hemde bolca karlı:))
hava açınca ilk işimiz kardanadam yapmak olacak..
 

yanlış algılama olmasın lütfen...
bu benim senin gibi!!! kişisel fikrimdir ya saygı duyarsınız yada duymazsın bu kadar basit
benim fikrimde böyle maalesef..
tabiki faaliyet yaptırılmalı ama parmak kadar çocuğa al takke ver küllah hesabı eğitim yaptırılıp bununda adına bilimsel diyebiliyorsanız kusura bakın yada bakmayın bende size tezat düşünüyorum.bana göre her eğitimin bir vakti olmalı yoksa tabiki eğitim olmasın demiyorum.şuda varki bu eğitimi verirken şahsen bunu baz almıyorum ben.
ben kızımı hayat tecrübelerimin BıLıMSEL ışığında eğitim vererek büyütüyorum.
şöyleki;ona sevgiyi saygıyı özgüveni aşılıyorum şimdilik ..diğer olgular içinse henüz erken diye düşünüyorum.bence bunlar ilk aşamada verilmelidir.ayrıca damak tadının zenginleşmesi adına ona eğitim veriyorum.bunlar için 2 ve 3 çok geç olabilir gerisi için vakit bol yeterki zamanı doğru seçelim!!!
yoksa tabiki bu eğitim ile bilgin olmayacaklardır ki öyle olsa idi geçmiş nesilin affınıza sığınarak zeka özürlü olması gerektiğini düşünüyorum.kaldıki yakın çevremdeki bu aktiviteleri yapmayan yaşıtlarım arkadaşlarım gayet düzgün ve karakterli kişilerdir.
özetle bu aşamadaki bilimsel verilerin abartılı olanların benim lugatımda adı RANTtır.

haa isteyen benimser isteyen saçma bulur o ayrı
ama yaşayarak gördümkü her bebek yada birey hayatı yaşayarak zaten öğreniyor.

bende yeri gelmişken üniv i vakti ile kazanmış ama çeşitli sebeplerden dolayı kayıt yaptırmayanlar grubundanım.
ayrıca ben bilimsel verileri baz almıyorum .
arz talep işidir ama buda benim fikrimdir.
tabiki bebekle konuşulmalı anlatılmalı kitap okunmalı amma 1 yaşında boyundan büyük eğitim vermek bana göre eziyettir ve gereksizdir.ilk oğlum olduğunda bende bu hatayı bir süre yaptım ama anladımki yerine göre gerekli eğitim verilmeli sadece...
yine yazıcam eintein in seceresine bakarsanız ne demek istediğimi daha net anlayacaksınız mutlaka...
 
Son düzenleme:
merhaba kızlar eve bakıp geldik güzeldi.bide yarın bakcaz.
çoğunuz biliyosunuz Umut benim ilk bebeğim ve onu tek başıma büyütüyorum ve büyütürkende burada siz değerli annelerden fikir bilgi ve yardım alıyorum ve bunun eşliğindede kitaplar okuyup araştırmalar yapıyorum.ve bütün hepsi kazeem in yaptığı derleme çerçevesinde aynı noktada buluşuyorlar.ordan yola çıkarak çoçuklarımıza şekiller renkler küpler vermenin yanlış olmadığını düşünüyorum.ha bunları yaparken de yaş grubuna dikkat ediyorum tabiki kalkıp 1 yaşındaki çoçuğa 3 yaş oyuncakları almıyoruz tabi.çoçuğumuza aktivite yaptırmak onu sevgiden saygıdan mahrum edip bunları öğretmemek değildir bence.hepsi birlikde olabilir.
 
Herkese iyi akşamlar diliyorum sevgili anneler.Bence çok önemli bir konuya parmak basmışsınız.Eminimki tüm ebeveynlerin çocuklarına ilk öğretmeyi hedeflediği saygı ve sevgidir.Bunun uzunca zaman alacağıda tartışılmaz...Gelelim öğrenme materyallerine;bunların zeka gelişimi açısından önemi asla azımsanamaz.Her çocuk dilediği oyuncakla dilediği gibi oynamayı hakeder.Hepimizin çocuğu oynuyorda.Sıradan bir bebeği yada arabası olduğu gibi renkleri anlatan kitapları v.s de vardır.burada amaç bireyi profesör yapmak değil gelişimine katkıda bulunmaktır:)Tabi bununda bi ölçüsü var.Çocuk yeri gelir geometrik şekilleri kavramaya çalışır,yeri gelir ucuna ip bağladığımız selenin içinde gezer:)kısaca hepsine zaman ayırmak gerekli bence!
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…